03 iulie 2010

Germania simplă, clară şi mare




Argentina a plătit enorm pentru că a sfidat legea de bază: fotbalul, şi pe lîngă el restul lumii, au pretenţii înfiorătaore. Cer control, nu doar talent, gîndire pragmatică nu numai optimism, ştiinţă severă, nu entuziasm pur. La intrarea în teren, Argentina arăta ca o întîmplare veselă şi norocoasă, în căutarea dezastrului. După patru meciuri pe pilot automat şi după patru adversari cu existenţă incert atestată, Argentina a intrat pe culoarul nefericit al iluziei transformată în convingere. Exact ca Brazilia, Argentina a luat premizele plăcute ale primelor patru meciuri drept realitate de fond: Mondialele sînt o pîrtie convenabilă, mişcarea şi progresul curg de la sine, aduceţi următoarea echipă.

Următoarea echipă a fost Gemrania. Argentina a găsit catastrofa pe care a invitat-o insistent. Pe margine, Diego Maradona a continuat să fie cel mai bun copil de mingi din istoria Mondialelor şi a asistat fără să înţeleagă nimic, aşa cum a făcut-o încă din clipa în care şi-a încheiat cariera de jucător.

Elementar: Germania joacă cel mai simplu şi mai gîndit fotbal din lume. Numai că gîndirea germană nu e o speculaţie fără direcţie. Germania joacă distrugîndu-şi adversarul direct şi a dat acestei ocupaţii o densitate şi o precizie fără precedent. Schema germană nu e complicată. Într-un fel sau altul, ea îşi extrage ideile din cea mai modernă filozofii de joc, aşa cum a fost ea schiţată în ultimii doi ani de Jose Mourinho, spiritul tactic tutelar al acestor Mondiale plasate în umbra marelui narcisist portughez: organizare şi disciplă în jumătatea proprie, urmate de debarcări masive pe contre nemiloase. Dacă aţi observat, multă lume a învăţat să se apere supranumeric. Însă, numai Germania contraatacă supranumeric. În haită, dar cu capul sus şi pasa perfect cîntărită.

Germania care tocmai dă peste cap Cupa Mondială e produsul unei operaţii de recalibrare declanşată, la timp, acum 10 ani, în clipa în care o Federaţie foarte prietenă cu deutsch-realismul a înţeles că totul trebuie schimbat. Forţa şi insistenţa germană nu mai erau de ajuns. Iluzia marii Germanii rezultate din comasarea Vestului şi a Estului militarizat a la RDG încetase, după numai 5 ani. Federaţia a creat o reţea de 150 de centre de pregătire care au predat cu fanatismul cunsocut prin partea locului una şi aceaşi lecţie copiilor între 10 şi 17 ani: fotbalul se joacă în pase către cei ce îşi creează spaţiu de primire. A durat aproape 10 ani dar, la capătul acestei reconversii, Germania a apărut clarificată şi neînchipuit de creatoare. Aşa cum se vedea încă de la Monidalele din 2006, Germania e perfect pregătită pentru fotbalul care nu stă, nu acceptă şi nu pierde (eşecul cu Serbia spune că numai arbitrii şi penaltiurile ratate pot bate asemenea echipe).

Argentina a amuţit în primele 5 minute, pentru că a aflat, în teren, că e datoare cu un răspuns dar habar n-are ce şi cum ar trebui să joace. Complet pre-cerebrală, Argentina a sperat în miracolele locale produse de Messi dar Messi a fost aruncat de pe soclu, de organizarea germană, în propria jumătate, adică în singurul spaţiu neocupat de forţa germană. Un antrenor ar fi născocit ceva sau ar fi înţeles, măcar, cum poate limita dezastrul. Maradona, antrenorul cu 23 de meciuri şi doar 3 victorii în clipa numirii la Naţională, a rămas pietrificat, ca un analfabet aşezat în faţa computerului. Mai mult, Maradona, ar fi trebuit să realizeze că pînă şi în meciurile de paradă din prima fază, DeMichelis şi Burdisso au fost vulenrabili pe ultima linie. Dar Maradona a intrat cu o echipă neschimbată şi l-a ţinut pe bancă pe Samuel, stoperul cu un doctorat defensiv la Milano. Veron a stat deasemenea pe bancă şi Argentina a fost condamantă la o dezordine mută. În acest timp, Schweinsteiger, cel mai bun fotbalist al Mondialelor, a făcut ce a vrut între cele două careuri şi şi-a pus echipa în poziţii decisive, aproape fără efort. Nimeni n-a avut ideea să îl marcheze sau să îl ia sub supraveghere.

În consecinţă, argentinienii s-au sufocat singuri cu talentul lor. Lionel Messi a recitat, în amănunt, de la un cap la altul al meciului, drama despre căderea şi nefericirea celor ce nu ştiu că fotbalul e, cîteodată şi, mai ales, cînd trebuie, un joc de echipă cu o echipă nu numai adversă dar şi foarte inteligentă.

Povestea idolilor căzuţi şi a sistemelor biruitoare a aşezat ceva ridicol pe fruntea lui Messi, Ronaldo, Rooney, Torres, Ribery şi a repetat în folosul naivilor şi exaltaţilor că nu există victorii ci numai oameni lucizi şi proşti convinşi. Germania merge mai departe şi va fi greu, probabil, imposibil de oprit. Spania şi Olanda pot opune rezistenţă. Pentru victorie au nevoie de practica şi judecata care par, în această clipă, un atribut strict german.

9 comentarii:

  1. Zanetti si Cambiasso (apropo de Inter-ul lui Mourinho) lasati acasa a insemnat Sfidarea sinucigasa a lui Maradona! Ibidem cu ambitia si ranjetul idiot a lui Dunga ce si-a batut joc de artistii Ronaldinho si Pato de la A.C.Milan ! Incet,incet ne indreptam spre reeditarea finalei din 1974: OLANDA-GERMANIA ! Iar eu cred ca generatia lui CRUIJFF,NESKENS,fratii RENE si VILLI VAN DER KERKOFF va fi razbunata si PORTOCALA MECANICA VA DEVENI CAMPIOANA LUMII(in ton cu culoarea acestui blog,SPRE DISPERAREA PENALO-PESEDEILOR CARE VOR FACE APOPLEXIE NUMAI VAZAND PORTOCALII PRIMIND MEDALIILE DE AUR)in tara lui Nelson Mandela si a...Doctorului Christian Barnaard ! SE INTOARCE ROATA NOROCULUI,caci BARA LUI RENSENBRINK din min.90 de la Buenos Aires 1978 va fi uitata ACUM ! Visul atator si atator generatii,de la Van Basten,Gullit si Rijkaard pana la fratii De Boer(uitati-va o clipa la AMBITIA si DORINTA DE VICTORIE a antrenorului secund Frank de Boer) va fi poate IMPLINIT de Arjen Robben si compania ! TARA CARE A INVENTAT FOTBALUL TOTAL MERITA SA FIE CAMPIOANA MONDIALA !

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.youtube.com/watch?v=-WH-39Msjps In min.90 al finalei de la Johannesburg,asta voi asculta !Iar daca Olanda va bate Spania, cu atat mai frumos: spaniolii au tricouri ROSII-GALBENE,INTOCMAI CA CEI CE APRIND FITILE DE 20 DE ANI: MISEII PENALO-PESEDEI !

    RăspundețiȘtergere
  3. mania cu Messi e falsa. argentinianul are in spate, la Barcelona, pe Xavi, Busquet, Iniesta si altii care lucreaza pentru el... in echipa Argentinei nu are pe nimeni. slabiciunea, ca sa nu zic prostia, analistilor sportivi e ca ei ignora contextul de club, cu specifiul lui si-l transleaza automat in contextul echipei nationale unde nu intotdeauna e asa...s-a vazut si cu Cristiano Ronaldo care a fost o umbra si cu Rooney...Messi e prea glamuros pentru a juca fotbal de echipa - crede ca toata echipa trebuie sa alerge pentru el. nemtii au alergat in draci: Muller a marcat gol, a fost si in aparare, la fel si Schweinsteiger... Messi putea invata ceva de la Forlan care n-a asteptat sa-i creeze cineva ocazii ci si le-a creat singure, si a mai creat si pentru altii. mai e si o nebunie in metoda de a construi echipa a lui Maradona: Samuel de la Inter a stat pe banca, Veron la fel. Maradona credea ca e la fel de bun ca antrenor precum a fost jucator..n-a fost sa fie. sper sa-i fie buna lectia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos!
    Trebuie spus totusi ca fotbalul Germaniei nu are decit asemanari superficiale cu fotbalul portar+9 aparatori (neentuziasmant si cinic) al Interului lui Mourinho.Germania nu e o echipa defensiva/de contraatac, ci una care ataca organizat tot timpul, indiferent cu cine joaca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca Spania se trezeste din apatie(Fernando Torres este o mostra de infatuare),nu stiu cum vor gestiona nemtii INVENTIVITATEA si explozia COMBINATIVA a mijlocasilor spanioli ; cred ca Spania are resurse de imaginatie de a pune in mare dificultate apararea germana prin regasirea bucuriei de a juca,TIKI-TAKA poate deveni un cosmar pentru Schweinsteiger&co. NU CRED ca spaniolii vor repeta GAFELE englezilor si ale lui Demichelis in aparare ! Cheia e tot la Mourinho si TOCAREA lui BAYERN MUNCHEN din finala Champions League, iar Xabi Alonso-David Villa sunt peste cuplul Dejan Stankovic-Diego Milito !

    RăspundețiȘtergere
  6. excelent comentariu!

    bravo TRU, the BEST!

    RăspundețiȘtergere
  7. cand in peisajul fotbalului actual apare o echipa precum Germania, care ne aduce aminte ca fotbalul, la originea sa, este un joc in care scopul este sa inscrii cat mai multe goluri, cred ca ar trebui sa-i fim fani neconditionati, fie ca ne plac fie ca nu ne plac nemtii ca natie.
    din pacate, exista inca multi care cred ca aberatia numita TIKI-TAKA are o cat de mica legatura cu fotbalul sau ca tactica tip Mourinho, individ care, dupa parerea mea, ar trebui batut cu pietre de catre toti cei care au platit macar o data in viata un bilet la un meci de fotbal, va putea duce la ceva bun pe viitor.
    va doresc celor care apreciati genul, sa prindeti cat de curand ziua in care doua echipe vor juca TIKI-TAKA fata in fata, eventual fiecare cu propria minge si in propriul teren sau si mai interesant, cand Mourinho va juca cu Mourinho. sunt convins ca va fi un adevarat regal pentru voi.
    cat despre mine, voi ramane un suporter naiv al Germaniei , sperand ca daca nemtii vor castiga se vor gasi din ce in ce mai multi care sa le urmeze exemplul.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim 00.44 Conform orei la care ati emis stupizeniile sunteti un zero barat in ale fotbalului: adica o lume intreaga de comentatori sportivi(nu de la noi,nici de la "The Sun",ci de la ziare serioase ca L'Equipe,Gazzeta de lo Sport,Sky News,chiar si FAZ) vorbesc de GENIUL lui Mourinho si Inventivitatea ce a adus-o in acest sport si se trezesc 2-3 terchea-berchea ca dumneata sa-si verse frustrarile pe bloguri respectabile; vorba proverbului: "cand 9 insi iti spun ca esti beat,te duci si te culci". Pana si presa italiana face acum ciocul mic...MOURINHO E PREA MARE si cine n-a inteles nimic poate va pricepe sezonul viitor: REAL MADRID VA MATURA PE JOS CU CARPA BARCELONA SI VA TERMINA CAMPIONATUL SPANIEI LA MINIM 7 PUNCTE DISTANTA ! SUTE DE MII DE DEGETE MIJLOCII IN SUS pentru cei ce HABAR NU AU CE INSEAMNA TACTICA LUI "THE SPECIAL ONE"! Iar la meciul SPANIEI din semifinale, POSESIA MINGII va fi de la 60% in sus pentru Iberici,iar TIKI-TAKA va insemna ca Podolski et comp VOR ALERGA CA DISPERATII IN VAN DUPA MINGE NEINTELEGAND UNDE E ASCUNSA MINGEA ! In rest SCUIPATI VOR FI NEMTII CU AROGANTA LOR,dar asta nu inseamna ca spaniolii vor fi fraieri ca englezii...Si inca ceva: sunt convins ca NEMTII VOR INCERCA SA JOACE MURDAR , VAZAND CA NU POT PUNE IN PERICOL POARTA lui Iker Casillas;vor primi COATE-N GURA SI STOMAC GUNOAIE CA PODOLSKI ! Mie de asta IMI PLACEA DE LACATUS: cand un fundas advers incerca mizerii, IL CALCA IN PICIOARE CU FULGI CU TOT !(de asta DINAMO era o echipa de LOSERI si pe vremuri)

    RăspundețiȘtergere