Japonia verticală
Toată discuția despre calităițile și defectele națiunilor, despre limitele unora și profunzimea altora, e în mare parte inutilă. Totul se reduce la o singură problemă și la un singur context: civilizația înconjurată de criză. Japonia a făcut demonstrația, în cîteva zile de încleștare apocaliptică între cataclism și civlizație.
Puterea unui cataclism se măsoară în număr de victime, iar numărul victimelor în gradul de civilizație. Amplitudinea cutremurului care a lovit Japonia a fost revizuită, de la 8.9 la 9 grade pe scara Richter, o deplasare logaritmică în care pîndește ucigaș o forță de 10 ori mai mare. Tsunami-ul generat de seism a ras coasta de Nord-Est și a distrus orice formă de viață. Literatura apocaliptică a textelor primare nu e ficțiune. Potopul a fost filmat în Japonia și confirmă reprezentarea colosală a textelor biblice. Însă restul ține de istoria civilizațiilor, înțeleasă ca nivel de organizare a societăților și răspuns rațional în mijlocul vortex-urilor.
Seismul japonez (9 grade) din 11 martie a fost de sute de ori mai puternic decît cutremurul haitian din 12 ianuarie (7 grade). Aproape tot ce era structură construită în Haiti a fost distrus. Cel puțin 200000 de oameni au fost uciși. Nici o clădire nu s-a prăbușit în Japonia. Numărul victimelor provocate de seism e, după estimările din acest moment, mai mic de 10. Acest exercițiu de cataclismologie comparată ascunde o lecție - cea mai exactă și mai severă lecție - de istorie a colectivităților umane.
Orașele japoneze au rezistat. Acest triumf nu are, însă, nimic de-a face cu bravura națională sau cu alte noțiuni ale sentimentalismului romantic. Strucrura care a ținut în picioare arhitectura urbană japoneză e rezultatul cunoașterii aplicate și al geometriei sociale. Al gradului de civilizație, cum se spune cu o expresie destul de vagă. Un secol și mai bine de inginerie sistematică a dat știința avansată înglobată ulterior în normele naționale de construcție japoneze. Ce înțeleg mai puțin alte state care citeză tradiții de inginerie similare și figuri de ingineri geniali e rolul extraordinar jucat de geometria socială în aplicarea solidă și compactă a cunoașterii.
Două societăți au făcut pasul decisiv în această direcție: Japonia și Germania, vechii suspecți ideologici și titularii eterni ai caricaturilor care țin mai mult la deriziune decît la înțelegere. În ambele cazuri, societăți extrem de ierarhizate și mase ultradisciplinate. În ambele cazuri, o neînțelegere enormă, la care istoria recentă a acestor societăți e, desigur, complice. Rigoarea îndîrjită a societăților germană și japoneză a fost închiriată de clișeul popular dar și de istoricii care ambalează academic și oficial clișee populare. Pe scurt, așa numita ”robotizare” a societăților disciplinat-ierarhice a fost transformată în explicație a totalitarismului politic german și japonez. Explicația propune o legătură directă între geometria socială strictă și regimurile autoritare. Conform acestei teorii, ordinea dă ideologia. Dar ordinea socială e un mediu neutru care poate propaga, în mod egal, ideologii contrare. Același cadru social perfect organizat care a amplificat, ieri, dictatura, dă azi forța civilă. Ideologia nu e generată de ordine, deși se poate hrăni din dezordine. Ordinea exemplară a societății japoneze poate fi ironizată amical, dar nu merită insulta persistentă a teoriilor curente.
Arhitectura japoneză a rezistat cutremurului. Și societatea japoneză a rezistat cutremurului, deși acest act remarcabil a fost prea puțin remarcat. Spre deoebire de rețeta obligatorie în asemenea cazuri, Japonia de după cutremur n-a înregistrat nici un jaf, nici un magazin golit cu cărucioarele de haite dezlănțuite, nici un început de dezordine, nici un act de violență colectivă. Din tot ce știm, psihologia acestei așa zise societăți de ”roboți fără suflet” e o chestiune de mare certitudine. Nimeni nu se teme de lipsa de răspuns a autorităților sau de haosul social, toată lumea contează pe bunul comportament al celui de lîngă și nimeni nu încearcă soluții disperate, pentru a-și salva pielea sau pentru a-și scăpa familia și clanul. Toată lumea știe că ordinea e la locul ei și contează pe victoria ordinii. Societatea e puternică și, în acest punct, conformismul incontestabil al japonezilor sau germanilor se transformă în virtute și anume în virtute care garantează și salvează civilizația.
A doua discuție deschisă de marea catastrofă japoneză e previzibilă: încă un argument împotriva energiei nucleare. Tsunami-ul care a ucis atîta amar de oameni a creat, de asemenea, o criză nucleară. Nu e clar dacă ”meltdown”-ul celor două reactoare de pe coasta de Nord-Est va putea fi evitat, dar argumentația anti-nucleară de logică eco nu poate găsi atuuri în criza japoneză. Mai întîi, pentru că sistemul nuclear japonez a funcționat impecabil și a fost împins în criză de un eveniment complet imprevizibil și neopozabil. Chiar în această situație, succesul intervențiilor tehnice rămîne o posibilitate distinctă. Singurul lucru pe care îl cunoaștem dincolo de orice dubiu e că marea problemă a industriei nucleare e calitatea cognitivă și socială a statelor gazdă, nu accidentul catastrofic natural. Dezastrul suprem s-a produs la Chernobyl, în 1986, și n-a fost provocat de un cutremur, ci de catastrofa prealabilă a cunoașterii, rigorii și societății sovietice. Mai departe, problema nucleară nu e întîlnirea cu un dezastru natural, ci proximitatea unei societăți slab organizate sau cuplarea cu un regim politic paranoic. Iranul nuclear al lui Ahmadinejad e o promisiune care înlocuiește hazardul unui cutremur cu certitudinea unei obsesii politice agresive.
Al treilea adevăr care n-ar trebui să ne scape e că importul de petrol și gaze e o variantă. dar o variantă care provoacă dependențe politice pe termen lung și distorsionează grav gîndirea strategică a statelor importatoare. Libia e un exemplu dramatic. După 40 de ani de contract ”petrol contra pasivitate diplomatică”, Occidentul trebuie să asiste și va trebui să reconstruiască o societate de care nu s-a ocupat nici o clipă. Și, deocamdată, are la dispoziție doar deruta.
Foarte bine spus.
RăspundețiȘtergerePentru Japonia, in aceste momente nu putem avea decat compasiune.
RăspundețiȘtergereDar sunt uluita cum puteti glorifica civilizatia germana care a adus lumii doua razboaie mondiale si Holocaustul .Ati uitat de Auschwitz ?
Disciplina si militaria germanilor nu sunt intotdeauna calitati. Combinate cu lipsa de umor si imaginatie aduc genocid.
Hai sa ne gandim mai bine la noi, romanii care in acest moment suntem supusi unei invazii economice germane de fara precedent.Cine isi face cumparaturile in Romania stie ca suntem sufocati de hipermarcheturile si angrourile pline cu produse germane . Suntem siliti astfel sa ne facem cumparaturile in ele si sa contribuim la cresterea exporturilor si a profitului Germaniei. Uniunea Europeana ne sileste sa consumam produse germane si sa exportam gazele romanesti :
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-8387162-comisia-europeana-obliga-romania-dea-drumul-exporturilor-gaze-petrom-abia-asteapta-timp-guvernul-teme-cresterea-dependentei-importuri.htm
Hai sa cantarim foarte bine fiecare lauda pe care o aducem Germaniei si sa ne gandim la consecinte! Chiar uitam istoria ?
http://gatesofvienna.blogspot.com/2010/07/my-warning-to-america.html#readfurther
« Finally, Kitty Werthmann, an 84-year-old Austrian émigré to the United States, recently wrote an eyewitness account about the way Austria succumbed to Hitler in the 1930s.
- - - - - - - - -
She mentioned that Hitler did not just roll into the country with tanks. There was high unemployment and many bankruptcies in Austria. Political parties fought each other in a civil war. As a result, Austrians naturally looked to their neighbor to the north and found that there was no crime, full employment, and a high standard of living. Hitler had made promises and kept them.
When Hitler’s time came in Austria, the population voted him into office with 98% of the vote. The country was then annexed to Germany and Hitler was made its ruler.
Austria now experienced: law and order; full employment; nationalization of education without any religious education; political indoctrination among youth; restructuring the family through day care. However, the quality of health care suffered, as did small businesses. Hitler instituted consumer protection, in which consumers were told what to buy and how to shop. Industrial capitalism was frozen. More and more “agencies appeared, many of them to watch over business endeavors.
And finally — and most importantly — there was no more freedom of speech. Anyone who said something against the government was taken away.
Ms. Werthmann observes that totalitarianism did not come quickly; it took five years, from 1938 to 1943 [for full-fledged dictatorship to appear, and for people to realize it]. If it had come overnight, she is sure, her countrymen would have fought. Instead, there was creeping gradualism [and the state eroded little by little, and with it freedom].
Poate explica cineva care este scopul acestei ofesive intelectuale pro germane .
RăspundețiȘtergere@ Pt. Crystal:
RăspundețiȘtergereStimata doamna, sunt uluit de uluirea si logica argumentatiei dumneavoastra. Sa considerati CIVILIZATIA germana, in ansamblul ei, drept cauza a conflagratiilor mondiale, suna bizar. A face o vina din aprecierea unor calitati (disciplina, ordine, seriozitate, corectitudine, harnicie), a considera ca aceste calitati duc la genocid, mi se pare de domeniul somnului ratiunii.
Cat despre marfurile germane din Romania, cine va "sileste" sa le cumparati? Pe langa marfurile autohtone, gasiti si marfuri turcesti, spaniole, italienesti, iordaniene, chinezesti, bulgaresti, poloneze, vietnameze,olandeze, grecesti etc.
Daca ar fi sa-i judecam pe nemti exclusiv prin prizma hitlerismului, hai sa-i judecam si pe rusi exclusiv prin prizma leninismului si stalinismului (si pana la urma, istoric vorbind, in timp, in ce priveste consecintele si numarul de victime, cine ar fi pe locul intai?
Pe nemti nu-i judecam exclusiv prin prizma celor doua razboaie mondiale si a Holocaustului.
RăspundețiȘtergereDar nici nu le ridicam in slava civilizatia.
Pentru ca disciplina si militaria care ni se dau ca exemple duc la DICTATURA.
Exista fapte ,consecinte concrete , nu sunt doar supozitii.
Despre civilizatia rusa , se poate spune acelasi lucru.
Cat despre a cumpara de la alte magazine marfa romaneasca- nu prea avem de ales pentru ca i s-a permis Germaniei, mut prea mult sa-si extinda reteaua de desfacere in Romania.
De cand am intrat in UE am fost pur si simplu sufocati de prezenta germana, franceza disparand aproape complet nu numai comerciantii romani dar si producatorii industriali si agricultorii romani
Mai usor cu politica asta pro UE, pro Germania si pro Rusia.
Sa ne mai gandin si la cat am avut de pierdut de pe urma aderarii la UE.
Sa ne spuna cineva ce am castigat dupa aderarea la UE in afara de :
- migratia fortei de munca romanesti in strainatate ,cu salarii ridicole, de sclavi?
-cresterea artificiala a pretului caselor pentru ca populatia romaneaca sa plateasca rate o viata intreaga la bancile germane ?
-distrugerea agriculturii romanesti
-amanetarea rezervelor de petrol romanesc ?
-acum obligatia de a exporta gazul romanesc la preturi ridicole?
De unde aceasta miopie intelectuala romaneasca aproape generalizata ?
Oare rezulta din faptul ca mai toti cei care raspandesc cultura pro germana si pro UE sunt :fie bugetari, fie bursieri la UE sau la KAS sau Soros,fie prezenti mereu la televiziunile RTV , Antene, mai nou TVR etc, etc etc. ?
Hai sa facem o analiza la rece , un bilant de profituri si cheltuieli la nivel national ,cati bani am pierdut si cati bani am castigat prin aderarea la UE si apoi sa facem apologia civilizatiei germane!
@ Pt Crystal
RăspundețiȘtergereRevin cu o scurta precizare: nu ar trebui amestecate educatia, cultura, civilizatia unui popor, cu ideologiile si interesele economice ale unui stat, sistem, grup de interese.
Cine ne opreste sa apreciem calitatile (si rezultatele socio-economice rezultate) si sa respingem aspectele negative, nocive ?
Iar chestia cu disciplina (e vorba de nivelul personal, individual, de cel profesional, de cel moral, social) - generatoare de dictatura este o aberatie. Ce propuneti in loc? Indisciplina, debandada, bunul-plac, haosul, anarhia ?
Va rog sa nu faceti dvs aprecieri cu ceea ce as propune eu.
RăspundețiȘtergerePropunerile sunt cele de mai sus:
"Sa ne spuna cineva ce am castigat dupa aderarea la UE in afara de :
- migratia fortei de munca romanesti in strainatate ,cu salarii ridicole, de sclavi?
-cresterea artificiala a pretului caselor pentru ca populatia romaneaca sa plateasca rate o viata intreaga la bancile germane ?
-distrugerea agriculturii romanesti
-amanetarea rezervelor de petrol romanesc ?
-acum obligatia de a exporta gazul romanesc la preturi ridicole?"
Oamenii muncesc bine daca sunt platiti bine.
Romanii s-au saturat sa fie sclavii rusilor, germanilor, francezilor, etc, etc,
Emigreaza pe capete numai si numai datorita regimurilor politice de la noi aduse de diversi "intelectuali"
Avem autodisciplina si discernamant si dorim sa nu se implice nimeni in ofensive intelectuale si campanii televizate ale unor interese straine Romaniei in fata carora ni se cere sa ne ploconim.
Nu putem admira o civilizatie care a dus la Holocaust sau una care a dus la comunism.
Dorim sa fie promovat interesul nostru national , al romanilor decenti, seriosi, organizati si mai ales muncitori ( dar nu la statul socialist)
Cum poate confunda cineva o civilizaţie, cu alunecarea ei vremelnică pe panta raţionalismului extrem de sorginte socialistă (mai precis naţional-socialistă)? Pentru mine e crystal clear că aţi emis, şi recidivaţi în sofisme.
RăspundețiȘtergereMarius,
RăspundețiȘtergereAcum 2 ani plangeai pe bloguri cerand statului roman sa-ti plateasca efortul de a vota.
Nici n-avem ce discutie sa incepem , eu sunt lamurita privind orientarea ta politica.
Speculezi "intelectualist" ca toti "liberalii" deranjati ca lumea se lamureste in privinta lor....