29 februarie 2012

Europa e grea






Locul Serbiei e în Uniunea Europeană, cu tot cu minorități. Ceea ce presupune două lucruri compatibile și complementare: un stat sîrb apt de practică europeană și minorități respectate. Destulă lume crede că statutul de candidat la admitere și, mai apoi, admiterea în UE sînt formalități automate. Ideea e falsă, deși, uneori, un anume suflu german a permis Croației și Serbiei să parieze pe apariția unei scurtături care lasă în beznă corupția sau tratamentul minorităților. Cine crede în continuare europenizarea unui stat e o chestiune festivă poate întreba România.



Pe parcurusl unei lungi istorii de neînțelegeri și acomodări, România a învățat să accepte și să respecte constrîngeri în care a descoperit, treptat, avantaje. Mecanismul de Cooperare și Verificare nu e o fericire dar o instalație de îndreptare mai bună nu vom găsi. Dosarul Schengen e, deasemenea, în felul lui, un bun preparator, deși manualul de utilizare e scris doar în olandeză și conține mari erori de ortografie. Recent, un ex-diplomat olandez a conchis că tot ce e viu și îmbrăcat între Balcani și Prut nu e om. N-are rost să ne pierdem umorul. Avem zăcăminte masive în materie, comparativ cu Olanda care e, din acest punct de vedere, un pustiu. Putem conchide, la rîndul nostru, că nici diplomații nu mai sînt ce erau. Putem adăoga, deasemenea, că Europa e un sistem de conviețuire extrem de complex și, în nici un caz, un concubinaj în care partenerii își iartă reciproc viciile.



Cine insistă, totuși, pentru relații suplimentare, poate trece la Țările Baltice, obligate de norme europene să acorde drepturi greu justificabile rusofonilor lăsați în urmă de armata de ocupație sovietică. Locul natural al problematicii baltice e colonialismul. Dacă nu era vorba de Rusia, chestiunea ar fi fost tratată cu vehemența aplicată fostelor puteri coloniale occidentale. Fiind vorba de Rusia, chestiunea s-a politizat iar balticii au trebuit să accepte consensul european. Și Ungaria poate da relații. Recenta retragere de fonduri europene de coeziune a fost aplicată din rațiuni inexplicabile economic și pe deplin explicabile politic. Ungaria e prea de dreapta pentru lumea bună a Europei și, în acest caz, dublul standard devine o practică oficială.




Așadar, Serbia n-are de ce se plînge. Disputa cu România nu e altceva decît salutul de bun venit în antecamera europeană. Și, încă, Serbia are parte de un tratament rezonabil. Astfel, autoritățile sîrbe nu pot susține că află abia acum de problema minorității românești. În primul rînd, pentru că s-au ocupat activ de dezbinarea zisei minorități de un car de vreme. În al doilea rînd, pentru că au pe birou un kilometru de dosare remise, de acleași car de vreme, de autoritățile române. În plus, rezolvarea problemei nu cere eforturi faraonice și nu poate strivi bugetul de stat sîrb. Românii din Serbia sînt o minoritate modestă cu cerințe modeste. Adevărat, palmaresul istoric sîrb tinde să rezolve asemenea probleme prin cu totul alte mijloace dar abia aici e șansa. Căci vocația europeană a Serbiei poate fi demonstrată tocmai prin capacitatea de a rezolva chestiuni minoritare în termeni opuși balamucului și balcanismului.




E România nedreaptă? Dacă e așa, atunci consecvența e nedreaptă. România acceptă rigori europene și se așteaptă ca rigorile europene să fie o normă comună. De aici pînă la șantaj mai e cale lungă. Mai precis, distanța între metrul etalon și topografia care folosește, după caz, piciorul, stînjenul, mila, versta, nodul și, chiar, kilogramul.




Unificarea și armonizarea criteriilor sînt fundamentale în spațiul european. Dar și în afara lui, unde PSD a ratat, încă o dată, opinia comună. Acum cîteva săptămîni, PSD se bifurca pe tema Pactului fiscal european. Năstase și Iliescu erau împotriva, Ponta era aproape de acord. Acum e invers. Ponta afurisește atitudinea guvernului român față de Serbia, Năstase o aprobă. Știm, deci, că în orice privește Europa, PSD funcționează ca două partide care își împart prin rotație puterea și opoziția. Jocul e interesant și util pentru gimnastică internă a partidului. Pentru România, nu. România nu poate fi simultan în interiorul și în afara Europei, după cum cade mai bine uneia sau alteia din aripile PSD.

14 comentarii:

  1. Aceste mesaje sunt postate chiar de Traian Ungureanu ca sa se creada ca adversarii politici ai PDL sunt niste derbedei.
    Nu va lasati manipulati.

    RăspundețiȘtergere
  2. Serbia era sub embargou total international, CRETINILOR, iar PDSR-ul de atunci , cu ilescovici in frunte, il ajuta pe DICTATORUL MILOSEVIC ! Alti Camarazi ai Taticilor Useleului, de atunci ? CRIMINALII saddam hussein, ghadaffi din Libia sau lukasennko din Belarus ! De altfel, iliescu A FOST COLEG DE BANCA la Moscova cu CRIMINALUL, ARTIZANUL ASASINATELOR DIN PIATA TIEN-AN-MEN, din 1989, de unde s-a inspirat LA MINERIADE BLESTEMUL ROMANILOR ! N-are sens, sa mai dam timpul inapoi, CATI STUDENTI ,DIN BANAT SI TRANSILVANIA , A EXMATRICULAT OMUL RUSILOR ,ILIESCU, la Revolutia anti-bolsevica de la Budapesta 1956... Da' pa asa zisii liberali, AGENTI KGB, de la GUZGANIANUL armean, CE A DISTRUS SANSELE ECONOMIEI ROMANESTI, sub guvernarea lui OBRAZNICEANU, la senatorul Scutaru, de Buzau, corespondent TVR la Moscova ,(in perioada de trista amintire a TRADATORULUI JIDAN razv . theodorescu) si racolat-fara probleme- de serviciile KGB, aceste devaluiri ii bucura..."A tunat si S-AU ADUNAT : HOITURILE SI SPURCACIUNILE TRADATORILOR DE NEAM SI TARA, DIN ACTUALA OPOZITIE ! Ii tinem pumnii stransi Distinsului Domn Melescanu, la conducerea-deocamdata- SIE !!!...

    RăspundețiȘtergere
  3. Li Peng a fost criminalul protestatarilor din Piata Tien an Men, camaradul lui iliescu : http://mariusmioc.wordpress.com/2009/06/04/4-iunie-1989-tien-an-men/

    RăspundețiȘtergere
  4. Traian Ungureanu posteaza mesaje contradictorii ca sa induca in eroare.
    E o tactica securistica. Nu va lasati manipulati

    RăspundețiȘtergere
  5. "The Romanian performance was considered so appalling, says another source, that it helped rally support for Serbia."Este un extras dintr-un articol publicat de The Economist.Mai sunt si altele.http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/03/serbias-eu-bid
    De la o vreme dvs doar incercati sa astupati gaurile prin care intra apa pe corabia marinarului.Cind vor fi prea multe ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măi Danutz, nu ți se pare că deja te-ai compromis destul? De ce insiști?
      Încă tot nu înțelegi că in jocul pe care l-ai declanșat cu exasperarea altora, sau cu bunul simț, nu există figură de șah-mat?

      Vorba lui Vanghelie, sau Becali - nu mai stiu sigur :
      ~ Orizontul subversiunii este "indepassable" - pentru cei contaminati cu "delictul Basescu"

      Daca a zis-o cumva EBA, totuna, ce mai contează ? : te prinde..

      PS
      Uite, văd că oricât m-as mai chinui eu sa-ti arăt prostioarele finalizate cu stampila de vot, degeaba : ai devenit insistent si imperturbabil. Ba mai mult, un îngâmfat.
      La fel, oricât te-ai mai trudi sa ne dovedești că Stalin s-ar fi cuibărit la Cotroceni, tot iti vom da cu tifla.

      In concluzie, dacă tot ne-am angajat intr-un joc de sumă nulă, de ce nu ne-am duce mai bine fiecare pe la casele nostre ? Ori, fiecare pe la blogul său favorit : de par example, eu rămân pe aici, iar tu poti cânta liber sub balconul Crin (nederanjat de indezirabilii lui Base).

      Ceea ce vă caracterizeaza pe voi, usl-inosii ( usl-inosii la vedere, sau cei pe cale de consecință), e că vă simțiți mereu la datorie atunci cand dati raite pe blogurile sau forumurile prilejuite de articolele dusmanilor de clasă. Veniti mereu sa dati note de bună purtare repetentilor la politica. Mai rău, sa-i infierati cu.. "echidistanța" voastra.
      Sincer, multi dintre simpatizantii lui Base, au observat slabiciunea voastra invaziva, sententioasa sau dupa caz injurioasa - raitele voastre punitive impotriva celor care se incapataneaza sa nu gandeasca cu capul lui Striblea, Felix sau Cretuleasca (nici macar cu al lui Stelian Tanase sau Dinescu)

      Ștergere
    2. @ domnul Dan B
      Romania a oferit "o reprezentatie penibila" la Bruxelles, prin felul cum s-a opus la acordarea statutului de candidat la UE Serbiei, a spus o sursa diplomatic europeana, citata de The Economist.

      "Trebuie sa fii un nationalist din secolul 19 ca sa crezi un asemenea gunoi", a declarat diplomatul, .

      Cu astfel de contraargumente impotriva pozitiei corecte a guvernului roman veniti, domnule Dan B ? Penibil.

      Ștergere
  6. Oricum am intoarce-o ANVERGURA si PRESTANTA ca CEL MAI BUN MINISTRU DE EXTERNE al ultimilor 30 de ani, CRISTIAN DIACONESCU se anunta ca unul din cei mai importanti candidati la ALEGERILE PREZIDENTIALE ! Sa sara toti cei din opozitie , sa propuna pe altcineva... Sa fim seriosi, MRU e inca necopt, CINE POATE TRATA MAI BINE- DE LA EGAL LA EGAL !!!- cu comisarii EU, cu Hillary Clinton, cu diplomatiile occidentale si cea rusa, deopotriva... O sa ziceti ca DIACONESCU n-are experienta...pe plan intern... Este singurul care poate netezi asperitatile actuale, sincer deocamdata il vad ca un EXCELENT REPREZENTANT al Romaniei ;in TOATE imprejurarile ! Haideti sa LASAM EXPERTII DESAVARSITI sa-si faca treaba, sa nu mai umblam cu AGEAMII ;si de la putere si din opozitie...

    RăspundețiȘtergere
  7. Si vorbeai despre Serbia. Si ai incheiat, apoteotic, cu PSD. proahahahahaha... vai de steaua ta, iti mentii coloana aia de meduza. De ziarist sportiv ce-l omagia pe Ceaciu...

    RăspundețiȘtergere
  8. Aveti dreptate, d-le Ungureanu !
    In alta ordine de idei, românii din valea Timocului m-au impresionat prin graiul foarte frumos si expresiv pe care inca il mai vorbesc. Comparabil cu păsăreasca noastra de genul : `target-ul meu este`, `atitudine pozitiva-negativa`, `Look -ul meu`, `sa facem shopping !`, `deci`-ul cu care isi incep tot mai multi propozitiile, s.a.m.d, cei din Serbia vorbesc extraordinar de plastic si de concret, cu frumoase expresii vechi, ce reusesc sa puna mult mai bine in valoare gandurile. De exp. ei ni se plângeau de.. "înfricoșările" la care-i supun sârbii atunci cand îndrăznesc sa-si afirme legitim românitatea. Ma intreb câți din demnitarii sau jurnalistii nostri s-ar coborâ sa foloseasca o notiune atât de neaoșă, dar atât de expresivă. Cu exceptia câtorva ca Andrei Plesu sau Patapievici, bag mana in foc că copleșitoarea majoritate ar fi vorbit de.. "atitudinea negativa a sarbilor in raport cu vlahii de pe valea Timocului" - ori, ar fi folosit vreun cliseu asemanator.Jalnic, pe cat de pretentios, pe atat de saracacios, caci inept.
    Unde mai punem ca prin noul limbaj lemnos, de exp `la standarde europene`, noi, emancipatii de la nord de Dunare, spunem totul si in acelasi timp reusim sa nu spunem nimic!?
    Mai mult ne periem pe noi insine decat sa degajăm ideile care ne anima. Ceva din vechea limba de lemn, a pregatit terenul pentru cea noua - cu aluviunile ei de import.
    La politicienii români, la jurnalisti, la cetatenii cu pretentii, dar mai ales la politistii care dau cate un raport tâmp, inept, cazon si in acelasi timp lemnos, e cea mai evidenta păsăreasca contemporana.

    Dupa atata lehamite provocata de tot felul de pretiosi pe la tembeliziuni, intalnirea cu graiul romanilor din vecinatate m-a intremat cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Misto lectia de patritism pe care ne o servesti, nimic de zis.
    Despre faptul ca elevii maghiari invata istoria si geografia Romaniei in ungureste ai auzit, sau acolo nu mai facem pe cocosii?
    Miscarea cu Serbia a fost doar o incercare palida de a mai drege busuiocul, taxata extrem de dur de mediile politice importante

    RăspundețiȘtergere
  10. Razvane, stii ce ma intriga pe mine la tine si la inca vreo cativa de la pdl?
    De ce v ati legat definitiv destinul de basescu, voua nu va este evident ca a esuat si ca nu este o solutie pentru Romania?
    Ar fi trebuit sa va pastrati integritatea si sa propuneti tarii asteia altceva, romania nu se reduce la pdl /usl.
    Pacat de voi, sunteti baieti tineri.
    Acea dreptate cine spunea ca Romania nu de oameni destepti duce lipsa, ci de caractere.

    RăspundețiȘtergere
  11. "Voua nu va este evident" : FALS tovarashu : EXACT PE DOS : TRAIAN BASESCU este SINGURUL POLITICIAN ROMAN CAPABIL SA TRANSFORME ROMANIA : IN BINE ! Sa tina piept si sa pastreze DEMNITATEA romanilor si in fata rusilor(CARORA USL-ul si cm-ul vor sa le redevina vasali, adica simplu : TRADATORI DE NEAM SI TARA SUNT COZILE DE TOPOR USELISTE, sa vina nicolaescu, vozgania sau fenechiu, sa ceara voturi, la mine, in circumscriptia iasi, CA II ASTEPTAM CU BATELE ; oricum cm-ule, chiar daca usl-ul castiga, cu largul concurs la baronilor lui adrian nastase, VA VOM TORPILA TOATE PROIECTELE, VA VOM ARUNCA IN AER TOATE INCERCARILE DE RESTAURATIE COMUNISTOIDA) dar si in fata extremistilor olandezi... NU AM FOST NICIODATA MAI MANDRU CA SUNT ROMAN CAND PRESEDINTELE NOSTRU i-a raspuns banditului rus de la Bruxelles : "ROMANIA NU ARE NICI O EXPERIENTA IN ANEXAREA ALTOR STATE " ,spre gustul amar al retrograzilor si ANTINATIONALILOR USLASHI. Opozitia, ca si udemereul, respinge aplicarea rezultatelor referendumului, din 2009, refuza reforma adminstrativa a statului roman, refuza MODERNIZAREA ROMANIEI ! Altfel, miscarile tocilarului tembel neamtu, cu Noua Republica, sau imbecilitatea lui lazaroiu si zbaterile sterpe ale ALINEI MUNGIU PIPPIDI sunt de tot rasul...

    RăspundețiȘtergere
  12. O tema pe care o putem dezbate o saptamana intreaga fara oprire si nici atunci nu cred ca s-ar termina, oricum felicitari pentru dezbatere :) te sustin

    RăspundețiȘtergere