25 aprilie 2009

...şi tot în Foreign Policy


Un eseu superb semnat de Robert Kaplan: „The Revenge Of Geography”. E
mai degrabă, răzbunarea bunului simţ istoric, reprimat decenii în şir de exigenţele puritanismului academic. Vechile şcoli istorice, enciclopedismul luxuriant al secolului al XIX-lea, toată efervescenţa etno-istorico-geografică din care s-au născut geopolitica şi filozofia istoriei ca interacţiune a seminţiilor, spaţiilor, timpurilor şi stilurilor au tăcut sub acuzaţia de rasism, sau au fost retrogradate între naivităţile copilăriei ştiinţelor. Kaplan, alături de V.D.Hanson, A.Goldsworthy, J.Lukacs, e unul din puţinii istorici care au avut curajul să menţină contactul cu tezaurul istoriografic al secolului al XIX.

Prima parte a eseului readuce în prim plan cîteva din figurile fondatoare uitate ale acestui domeniu aşezat, straniu, la graniţa cu basmul şi matematicile. În partea a doua, eseul e o aplicaţie remarcabilă şi o reinterpetare a tensiunilor istorice globale în cheie geopolitică.

3 comentarii:

  1. Buna seara ,domnule Ungureanu.
    Bine ca ati revenit ;ultimile saptamani au avut destule evenimente si pe probleme interne dar si externe,mai ales problemele legate de alegerile din Basarabia sau Republica Moldova si personal as dori sa aflu cum comentati incidentele din Basarabia dar si toate cate s-au mai intamplat ,mai ales mult mediatizatul "eveniment"legat de Becali care n-a pierdut ocazia de a poza in victima si mai mult s-a inscris in PRM ;personal nu cred ca "alianta"asta il va ajuta pe Vadim sa castige terenul pierdut ,dar nu se stie niciodata .
    Si ar mai fi si alte subiecte de discutie ,unul cam controversat si destul de ciudat (pentru mine)este asa zisa candidatura la alegerile prezidentiale ale lui Radu Duda (pentru ca principe nu-l pot numi ;oricat s-ar stradui ,tot un actoras ramane ).
    Prin urmare ,va doresc o duminica placuta ,desi buletinul meteo nu este prea favorabil .
    "Anonima Necunoscuta"

    P.S.Este ora la care tocmai s-a cutremurat tot apartamentul ;n-a durat decat cateva secunde si in doua "reprize" dar unda s-a simtit destul de bine.
    "Anonima Necunoscuta"

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Ungureanu,

    Va multumesc pentru semnalarea eseului lui Kaplan. Sunt clasicist si ii urmaresc demult cartile. Parca mi-ati picurat Polibiu in suflet. Trebuie recitit, trebuie recitit.

    Cu cele mai bune ganduri,
    SC

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu citesc Foreign Policy. si multe site-uri dintre cele de pe coloana din stinga (ai putea s-o pui si pe ann coulter). dar citesc si multe prostii...

    dom'le,

    unul pe nume mihnea maruta, fost red-sef la cotidiotul, si-a tras si el blog. ca e somer. dupa ce am citit ce scrie nu ma mai mir ca e somer. ma mir ca s-au mai gasit din cind in cind insi sa-l plateasca. un tip de stinga cu creieras de gisca si prieten cu fumurescu ala care se face de ris o data pe saptamina in cotidiotul. doi putzoi inchipuiti. sau doi oameni recenti, ca tot aia e pina la urma.

    mai ieri vedea in inlocuirea unor directori-functionari o... lovitura de stat pusa la cale de perfidul boc.

    ultima timpenie: cica guardian e un ziar bun. acum inteleg de ce vedeai in cotidiotul tot felul de traduceri din rahatul asta comunisto-arab pe vremea lui.

    ar mai fi multe, dar chiar nu merita.

    RăspundețiȘtergere