Nimic lucid pe frontul de Est
Din cîte am auzit şi văzut la Varşovia, Europa e o acumulare de probleme în creştere, iar dreapta o direcţie tot mai puţin sigură de ea. Congresul Partidului Popular European, cel mai mare grup politic al Parlamentului European, a adunat tot ce are mai bun şi mai cunoscut dreapta occidentală şi răsăriteană. A lipsit tocmai suflul doctrinar. Cu excepţia cîtorva intervenţii, a fost, mereu, vorba despre o dreaptă apoximată şi acomodantă.
Congresul a pregătit platforma electorală comună pentru alegerile din 7 iunie, dar contextul electoral nu s-a făcut, în acest caz, vinovat de nimic. Problema de articulare a dreptei e o problemă de încredere. Nimeni nu mai are curajul să afirme valorile economice, morale şi politice ale dreptei clasice, deşi majoritatea vorbitorilor s-a declarat îngrijorată de resurecţia socialistă, în contextul economic dezastruos al ultimelor luni. Cu toate astea, de la Angela Merkel la Jose Manuel Barroso, toată lumea a ţinut să sublinieze afilierea la ceva ce se numeşte „economia de piaţă soială”, un concept care face parte, conform aceloraşi vorbitori, din valorile fundamentale ale „familiei popularilor europeni”.
Gloria renăscută a acestui concept contradictoriu e un semn de nesiguranţă. Economia soicală de piaţă nu e nimic mai mult decît o încrucişare miciurinistă a pieţei şi social democraţiei. Cu alte cuvinte, dreapta oficială şi guvernamentală a îmbrăţişat un concept difuz cu care s-a deplasat, ca mai toate partidele spectrului politic, spre centru,în căutare de voturi şi omologare. Rezultatul e pervers: toată lumea politică lucrînd la centru, nimeni nu mai are relief şi identitate. Partidele devin variaţii minore ale aceluiaşi curent politic şi presează, practic, în aceaşi direcţie, chiar dacă adoptă trasee retorice diferite. Acest pan-conformism politic explică în mare măsură cinismul placid al electoratelor, dar şi izbucnirile lui izolate spre extreme. În fond, marele teritoriu politic al dreptei a rămas disponibil sau, mai precis, a fost scos la licitaţie de partidele care reclamă ulterior ascenisunea „radicalilor” şi a „extremiştilor”. Fenomenul e vizibil, cauzele mai puţin.
Aplatizarea sau, mai bine zis, auto-demiterea acestei drepte timorate care nu mai îndrăzneşte să-şi recunoască părinţii şi să-şi rostească numele e rezultatul celui mai important fenomen cultural-istoric al Europei postbelice: demoralizarea. Diminuarea etică a Europei a înaintat pe două căi: demografic şi spiritual. Ambele variante ale declinului se presupun şi se alimentează. Astfel, retragerea populaţiilor (accelerată de revoluţia sexuală şi critica liberală a familiei burgheze) a provocat cealaltă mare retragere – abandonul eticii colective (fundamentată de creştinismul religios şi politic) şi baricadarea în egotism (pacifismul nu e altceva decît o sistematizare a fricii, la populaţii care se tem de extincţie şi îşi apără, astfel, perpetuarea). Pe de altă parte, atacul „eliberator” asupra valorilor clasice (familie, căsătorie, biserică) a înlesnit tocmai dezangajarea şi fragmentarea unor societăţi care produc indivizi supradimenisonaţi, dar se subordonează în căutare de tutelă. Politica şi sistemele politice au făcut, în aceste condiţii, pasul spre o teroie şi o practică generală a protecţiei şi, bineînţeles, această aliniere politică spre centrul tuturor opţiunilor nu a lucrat nicăieri mai mult ca în Europa.
Însă problema declinului politic şi a ezitărilor dreptei europene e complicată de apariţia Estului, o zonă adusă în Europa cu enormul handicap de creştere provocat de tirania socialistă dar şi un spaţiu care se aştepta să găsească în Vest valorile pure ale capitalsimului şi democraţiei. În locul lor, Estul a constat şi constată, cu surpriză, că găseşte, de multe ori, prescripţii socialiste adoptate sub pretextul „ modernizării dreptei”. De aici, iritarea discretă a cîtorva din liderii politici răsăriteni prezenţi la Congresul PPE, la Varşovia. E vorba, în primul rînd, de Donald Tusk, Primul Ministru al Poloniei şi gazda întîlnirii, care a ridicat fără întîrziere problema Estului şi a vizibilităţii sale reduse în planurile anti-criză ale Europei ( mai exact, ale nucleului franco-german). Tusk a trimis decis la experienţa dezastrului socialist al anilor 1945-1989. Mesajul cuprindea, nerostit, întrebarea: de ce cochetează dreapta europeană cu socialismul? Lăsînd la o parte efuziunile romantice ale lui Silvio Berlusconi, tema şi întrebarea n-au fost sesizate.
În sînul acestei absenţei generale a Eurpei Unite pe platoul estic, situaţia României şi a „Orientului Îndepărtat european” e şi mai complicată. România şi Bulgaria (plus extensia problematică a Moldovei) nu ocupă o poziţie clară în viziunea estică a Uniunii Europene. Recentul Plan de acțiune pentru Est generat de Comisia Europeană e una din iniţiativele largi şi vagi, tipice pentru retorismul instituţional UE. Îngrijorătoar şi semnificativ, Congresul organizat la Varşovia, într-un stat traumatizat de ciocnirile socialismului totalitar vestic şi estic, referinţele la problemele est-europene au fost strict fomale. Evident, toată lumea a omagiat simbolul istoric polonez şi evident, toată lumea a fost de acord că alegerile din 7 iunie trebuie să fie o victorie în lupta cu tentaţia socialistă. Însă, în adîncime, referniţele la statele cel mai expuse au lipsit.
Nimeni nu pare să înţeleagă că România şi Bulgaria sînt punctul vulnerabil al Europei. Discursurile au revenit frecvent la succesul marelui val de admitere din 2004 şi s-au oprit în acest punct. Nimic despre succesul sau insuccesul operaţiuinii 2007. România şi Bulgaria par, destul de evident, să irite, să facă figură de anexe problemă, despre care nu se discută în public sau în mijlocul ramurii de succes a familiei. Evident, această stare de fapt e, în parte, provocată de lentoarea, imprevizibilitatea şi corupţia de stat româno-bulgară. Însă discreţia programatică a liderilor europeni nu poate ţine loc de viziune.
Nu e singurul deficit de viziune manifestat la Varşovia. Două teme majore au fost tratate cu o retorică de mare comoditate. În primul rînd, chiar criza care ar putea îngenunchia economiile europene (mult citatul adăpost al zonei euro e mai mult o diferenţă statistică, în măsură să demonstreze că statele cu economii slabe sînt mai vulenrabile). În mare, Prim Miniştrii şi Miniştrii de Finanaţe prezenţi la Varşovia au conchis că marea criză economică e “ceva” american, nu european, şi cu asta gata. Ideea e, pur şi simplu, un amestec de protecţionsim analitic şi superstiţie: ce se naşte în altă parte nu ne poate atinge, mai ales dacă refuzăm să deschidem ochii. Singura excepţie de la acest consens pasiv a venit de la Jean Cluade Junker, cu un discurs pătrunzător despre declinul economiilor ca reflectare a declinul general al valorilor.
A doua problemă e mantra Tratatului de la Lisabona. Toţi liderii politici de la Varşovia au vorbit de necesitatea adoptării Tratatului. Nimeni nu a înregistrat eşecurile dictate de opoziţia populară la adoptarea Tratatului. Cîţiva vorbitori au demonstrat că ştiu, totuşi, ceva despre eşecurile francez, irlandez și olandez dar au decis că e mai simplu să pună aceste corecții pe seama „naţionalismului” şi a „extremismului”. E o idee de-a dreptul comică. Europa nu poate folosi această ipoteză neserioasă, dacă îşi doreşte cu adevărat să se situeze în realitate.
04 mai 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
descurajant, nu ?
RăspundețiȘtergeresa speram ca socialistii vor fi pusi cu botul pe labe....
RăspundețiȘtergereTrăiănică, te-au încălţat, gata...
RăspundețiȘtergereLa fel i-au făcut şi lui Pleşu, în '97. I-au dat un post politic şi l-au scos din publicistică pentru ani de zile.
Eram curios să ştiu ce părere ai despre semifinalele Cupelor Europene, sau despre venirea lui Luce jr. la Naţională...
Da' gata, nu mai ai timp; eşti om serios acuma; te ocupi numai de politică; se apropie alegerile europene...
Matale eşti COMENTATOR, nu actor, şi încă cel mai bun ! Şi în primul rând comentator sportiv.
Aşa o să mai pierdem un comentator, şi o să câştigăm ... ce ? Chiar nu-ţi dai seama că, ca comentator, poţi să faci mai multe, să fii mai eficient, decât ca politician ?
Dreapta pentru care faci tapaj e un cal mort de multă vreme. Nu că stânga ar fi soluţia, dar am tot atâta încredere în dreapta asta de catifea, europeană sau americană, pe câtă am în ... liberalismul lui Patriciu !
morfoze
RăspundețiȘtergerefotbalul n-are nici o miză
(înafară de un balon plin cu aer)
La ora asta, fotbalul, sau mai bine zis, comentariile pe marginea lui făcute de TRU, au mai multă miză decât orice politică !
RăspundețiȘtergereDar îţi trebuie un cap, sigur, în loc de un balon plin cu aer, pentru a remarca asta...
Păi, de ce nu spui aşa, subtilule?
RăspundețiȘtergereDar, nu-nţeleg de ce te frămîntă politicianul TRU?
Nu îl ai pe Severin? Sau pe Norica?
Draga domnule TrU,
RăspundețiȘtergereAm fost un infocat cititor al dvs pana in momentul in care v-ati inregimentat politic. De ce? Pt ca am fost atat de prost incat sa cred ca de fapt dvs sunteti un FOARTE FIN critic al politcicii basesciene. Am crezut ca faceti o aluzie la modul in care "jurnalistii" si "oamenii de cultura" ante-decembristi ii inchinau ode odiosului. Am crezut ca tot ceea ce scrieti cu atata "admiratie" (uneori voit exagerata) la adresa presedintelui este o satira adresata celor ce, cu ardoare, ii inchina astazi ode lui Basescu. Cu stupoare am aflat ca de fapt dvs vorbeati serios. Atunci parca mi-a dat cineva o palma.
Astept in continuare ca dvs sa incepeti sa-i scrieti versuri, altfel tot ceea ce ati scris, nu are valoare!
@ gabhr_el
RăspundețiȘtergereVroiam să spun că politica a degenerat atât de mult, şi la noi şi în UE, încât degeaba se mai înregimentează TRU acuma; n-o să mai poată schimba nimic; pe când nişte comentarii deştepte, indiferent în ce domeniu, chiar şi în fotbal, ţin mai mult de cald, fac mai mult bine.
Este un mare privilegiu si extrem de interesant sa aflam pulsul la zi din politica europeana. Multumim ca ne tineti la curent cu activitatea din UE ( de data acesta a PPE)
RăspundețiȘtergere-singura de care Romania se poate agata pentru a nu regresa
Dar si aici trebuie sa fim atenti si vigilenti pentru a nu incuraja sau chiar induce ( A Severin) o anumita pozitie indiferenta a UE fara de problemele Estului
Europa Occidentala trebuie facuta sa inteleaga REALITATEA pe care a trait-o Estul ( si pe care ei inca n-o inteleg pentru ca ca n-au trait) – si anume ca socialismul totalitar ( care imediat duce la comunism totalitar)- are drept consecinta disparitia concurentei,declinul valorilor ( chiar inversarea lor) si in final declinul economic al statelor ( dupa cum spuneti ca de fapt a inteles si Jean Claude Junker)
Relatia intre cele doua : SOCIALISM SI INVERSAREA VALORILOR este concluzia cea mai dramatica a experientei pe care estul a trait-o in cei 50 de ani.
Poate ca daca in viitor se va adauga si glasul Romaniei la cel al Poloniei,cu exemple ,poate si cu organizarea de conferinte pe aceaste teme- cu implicarea explicarii detaliate a consecintelor tentintelor socialiste (chiar daca necesita eforturi din partea noastra )
statele occidentale se vor trezi si vor intelege aceasta realitate.
Am deja un exemplu –saptama trecuta am reintalnit un olandez cu oarecare experienta in politica.
Daca pana anul trecut il injura de zor pe Bush-acum incepe sa nu mai fie atat “fun” Obama ( cum este inca aproape toata Olanda) , si a ajuns deja la concluzia ca prea mult “help” strica si ca ar fi necesar un pic de capitalism adevarat pentru a pune pe picioare economia occidentala
Buna seara!
RăspundețiȘtergereeu mi-am declarat mai demult deosebirile sau, ma rog, optiunile politice diferite de cele ale dlui T R Ungureanu si desi hotarasem intr-o clipa, cand dezamagirea sau neintelegerea mea au fost mai puternice, m-am intors la lectura scrisului Domniei Sale; pt a putea sustine argumentat ceea ce nu iti place, trebuie sa cunosti; textul de mai sus cred eu, trebuie citiit cu atentie nu doar de cei preocupati de plitica, dar, mai ales de catre cei care se pretind a fi politicieni, de la stanga la dreapta;
si indraznesc sa cred ca analiza pertinenta merita a fi scutita de aluzii rautacioase; EVENTUALELE DISCUTII IN CONTRADICTORIU LE PORT DOAR PE BLOGUL PERSONAL!
Multumesc pentru spatiu.
http://www.ovpedia.com
RăspundețiȘtergereBuna seara ,domnule Ungureanu .
RăspundețiȘtergereAm citit si recitit postarea (aseara la o prima citire mi-era imposibil sa cred ca as putea intelege ceva )si as spune ca ceea ce prezentati despre dreapta politica pe fondul crizei economice este dezastruos pentru ceea ce inseamna viitorul apropiat sau mai indepartat.
Stirile prezentate de toate posturile TV pe 1 mai privind manifestatiile care au avut loc cu ocazia evenimentului m-au pus pe ganduri iar ceea ce ati scris mai sus imi inatreste parerea ca este foarte posibil ca ,in conjunctura data ,toate partidele de stanga(in Germania numai pronuntarea cuvantului neonazism ma face sa mi se faca frig ,brusc) sa profite pentru a-si atrage voturi la alegerile europarlamentare la noi,iar in celelalte tari pentru a-si acumula capital politic ceea ce nu mi se pare ca este "un semn bun".
Inchei ceea ce am inceput sa scriu pe la ora 20si 45 minute dupa ce am facut o "pauza"pe care o explic in continuare .
"Anonima Necunoscuta"
Pe la ora 21 am vazut pe TVR 1 ca incepe "Editie speciala " cu Pesedintele Romaniei ca invitat .Prin urmare ,am stat si am ascultat toata emisiunea ,dupa care am butonat si am ajuns pe Irealitatea TV.Am vazut ca incepuse emisiunea moderata de Adrian Ursu si cand l-am vazut pe Cornel Nistorescu am avut putina (dar inspirata )rabdare sa ascult ce zice .
RăspundețiȘtergereApoi am vazut-o si pe Corina Dragotescu si din prezentarea generala de la "masa rotunda "am ramas pe post pana la sfarsit desi ceea ce aveau de spus(?)persoanele mentionate si nici Norica Nicolai nu ma interesa chiar deloc .Corina Dragotescu are cel putin o problema :este intr-o criza (cred ca nu stie nici ea de ce natura este )si ar dori sa stie cine o poate ajuta sa iasa din asta ;Cornel Nistorescu are o alta problema :are o obsesie (si nu este singurul )respectiv Basescu ,cel care este "vinovat" si responsabil pentru tot ceea ce se intampla in lumea asta dar numai pentru lucrurile rele iar Norica Nicolai are si ea aceeasi obsesie legata de Basescu (si o doare foarte tare )pentru ca nu a acceptat-o ca Ministru al Justitiei dar mai si induce in eroare pe cei care asculta in legatura cu Ordonanta de Urgenta privind interzicerea cumulului salariului si pensiei ,ambele de la stat .
Prin urmare ,am ramas pana la sfarsitul emisiunii sa ascult ceea ce aveati de spus desi nu o data v-au cam intrerupt cand una,cand cealalta dintre cele doua doamne (macar daca aveau ceva de spus dar cu argumente)
Corina Dragotescu mai are o problema :a limbajului folosit tocmai pentru ca se considera jurnalist cand face afirmatii legate de "iubirea "fata de presedintele Traian Basescu .A avea o preferinta pentru un partid si a sustine anumiti politicieni ,dupa parerea ei ,inseamna sa-i "iubesti "? Atunci pot sa spun ca si eu il "iubesc "pe Traian Basescu iar in cazul meu nu poate fi nimic anormal.
Dupa cum spuneati in "Incotro duce istoria Romaniei " cel putin in momentul de fata ,Traian Basescu este singurul politician care poate ocupa cu responsabilitate locul din Palatul Cotroceni ,chiar daca nu culege ghiocei sau alte flori din curtea palatului .O noapte buna si o saptamana la fel de buna dupa cum ati inceput-o ,va doresc ,in continuare .
"Anonima Necunoscuta "
Lasati bre´ OMU´ sa fie politician !
RăspundețiȘtergereTara are nevoie de capete limpezi ! Si rar se gaseste asa ceva !
Dar si de verticalitate politica este criza !
Vom trai si vom vedea cum sta treaba !
Parca vorbesc ca Orcolul din Delphi !
Pe toti ziaristii din Romania i-as trimite la o vizionare a filmului "Ramasitele zilei".Stiu ca nici filmul nu i-ar ajuta sa inteleaga mai mult daca nici o realitate nu i-a facut vreodata sa inteleaga ceva.In marea democratie si libertate instaurata dupa 89 nu gasesti pe unul care sa aiba curajul sa fie de stanga,toti,dar absolut toti,sunt servitori docili ai asa zisei libertati si democratii capitaliste.Ungureanu e un servitor inascut,la el nu o sa auzi un os pocnind, e elastic ca un vierme.Da,prabusirea economica a capitalismului a inceput in America si ea trage toata lumea dupa ea datorita "sistemului" adica toate tarile din UE la fel ca si China si Rusia si Saudia sunt pline de o hartie numita dolar si astfel sistemul sufera in intregime.Dar spectacolul se apropie de sfarsit:brigada artistica de agitatie a capitalismului numita SUA isi termina jongleriile.Ce a fost numit miracol american sau capitalism pur (sau mai pur)isi trage cu greu sufletul negru.Cine a descoperit schema Ponzi a lui Madoff a descoperit cum functioneaza miracolul capitalismului american.
RăspundețiȘtergereUngurene,nu fii ingrijorat,ai meseria cea mai veche din lume si orice ar fi si tu,ca si toti ceilalti care se fac ca scriu in Romania,vor ramane cu aceiasi veche indeletnicire.
D-le Ungureanu, ce parere aveti de urmatoarea declaratie facuta de practic liderul formatiunii, presedintele T. Basescu, cu ocazia prezentarii candidatilor pt. PE:
RăspundețiȘtergere"Criza nu este o scuză pentru stagnarea proceselor de reformă (...) dincolo de procesele de descentralizare aveţi trei legi de făcut anul acesta, de susţinut şi aprobat în parlament. Una este legea salarizarii personalului bugetar, a doua este legea pensiilor. Dragii mei, cunosc acest partid din 1992 şi ştiu că întotdeauna am vorbit şi aţi vorbit de echitate. Avem nevoie de aceasta lege, aveţi obligaţia să vă asumaţi echitatea."
Halal partid liberal, nu? Din '92 de la infiintarea sa de catre cel mai mare liberal roman al tuturor timpurilor, Petre Roman...
Liberalii intotdeauna vorbesc de echitate. La von Hayek, Menger, von Mises, Friedman, Rothbard, Hoppe samd. conceptul de echitate e central, nu?
Ce sa faci, e greu cand statul isi asuma rolul de jucator pe piata... Legea salarizarii unice e un exemplu elocvent... Salariul pe care il primesc un profesor universitar si un medic primar sunt hotarate de stat nu de mecanismele concurentiale ale pietei pe baza valorii (abilitate+sansa) indivizilor. Va deranjeaza asta, d-le Ungureanu?
O scurta concluzie. Va faceti de ras. Si d-voastra, si Preda si toti ceilalti membri intelectuali cu pretentii liberale. Plus cei din afara care prezinta PDL ca pe vreun panaceu contemporan al societatii romanesti. Unul singur a avut curajul necesar de a spune un NU hotarat. Catalin Avramescu. Restul sunteti jos, jos de tot.
Speram sa amintesti si de iesirea din EPP a conservatorilor britanici. Am vorbit recent cu Antonio Lopez si era tare mandru ca popularii europeni sustin "economia de piata sociala", spre deosebire de conservatorii britanici.
RăspundețiȘtergerehttp://www.adevarul.ro/articole/struan-stevenson-ne-am-separat-de-popularii-europeni.html
Buna seara ,domnule Ungureanu.
RăspundețiȘtergereOdata ce s-a facut prezentarea si confirmarea pe liste la alegerile europarlamentare a candidatilor PD-L si campania electorala a inceput ,inteleg ca o sa aveti mai putin timp la dispozitie pentru postari (nu stiu daca mai si cititi ,uneori ,comentariile ).Macar un articol pe saptamana si ar fi ceva .
In ceea ce priveste PSD-ul si pe Vanghelie ,mai degraba ajunge Vanghelie sa faca o "operatie estetica " a intregului partid dupa chipul si asemanarea lui decat sa reuseasca Geoana sa opereze PSD-ul de Vanghelie .Dar nu este vina lui Vanghelie -dupa cum va spuneam intr-un comentariu pe celalalt blog -ci a celor care l-au cultivat si l-au lasat sa creada ca este de neinlocuit ,unic (s-ar putea sa fie ,din anumite puncte de vedere)si irepetabil (?) .Prin urmare ,a fost investit ,incet dar sigur ,cu putere tot mai multa si mai mare in partid si asa a ajuns sa excluda membrii PSD care sunt ,pana la urma ,cu mult deasupra lui Vanghelie din multe puncte de vedere(macar din punct de vedere gramatical...).
Sa nu va surprinda (si cred ca nu v-ar surprinde) daca s-ar intampla ca Vanghelie sa-l "opereze " pe Geoana si ar ajunge ,intr-o zi presedintele PSD .
In incheiere ,va doresc succes in campanie si reusita in alegeri (am convingerea ca veti castiga).
"Anonima Necunoscuta"
Dap... S-a zis şi cu TRU.
RăspundețiȘtergereDin postura de parlamentar european, va schimba cursul istoriei !
Dacă mai e loc de o judecată lucidă, să fie asta :
http://morfoze.wordpress.com/2009/05/12/de-ce-n-am-reusit-sa-facem-nimic-dupa-89/
http://morfoze.wordpress.com/2009/05/12/de-ce-n-am-reusit-sa-facem-nimic-dupa-89/
RăspundețiȘtergereBuna seara ,domnule Ungureanu .
RăspundețiȘtergereSe pare ca astazi s-a lansat Mircea Geoana in cursa pentru alegeri prezidentiale .
Prin urmare ,la stirile de pe TVR 1 a fost invitat sa spuna ceva...Si a spus ,ca de obicei ,multe prostii folosind ,deja ,o tinuta teapana si plina de un aer foarte important si mai ales oficial .A incheiat cu ,deja ,binecunoscutul "slogan" despre Traian Basescu si anume ca este "un proiect expirat sau consumat?"chiar nu mai retin exact (nu-mi incarc memoria cu ce spune Geoana sau altii ca el ).Asta din partea PSD .
Pentru ca de la PNL ,Norica Nicolai si presupun ca si Crin Antonescu in calitate de candidat la prezidentiale, sustin ca "Romania nu mai are nevoie de mapa profesionala a lui Traian Basescu ".
Dar cine sunt acestia :Geoana ,Norica Nicolai si Crin Antonescu de fac astfel de afirmatii lipsite total de orice argument sau dovada concreta ? Pe ce se bazeaza cand vin si sustin chiar cu o anumita agresivitate ca trebuie sa plece Basescu de la Cotroceni ?Si daca populatia va decide altceva cum s-a intamplat la referendumul suspendarii (?)lui Traian Basescu?
Ce fel de candidati credibili pot fii daca au o idee fixa si anume cea mentionata ?
Nici unul dintre acesti candidati nu vine in fata electoratului sa-si prezinte programul propriu si propunerile privind functia pentru care s-au inscris in alegerile pentru Cotroceni si sa-si perzinte calitatile pe care ,eventual ,le-ar avea pentru a indeplini aceasta functie .
Asta ar trebui ,dupa parerea mea ,sa faca cei ce s-au inscris sa candideze la functia de presedinte al Romaniei si nu sa se ocupe de Traian Basescu .
Sa aveti o vreme buna si un drum bun pe unde veti merge si poate ,totusi ,mai postati ceva pana pe 7 iunie...
"Anonima Necunoscuta "
economia europeana si mondiala - conduse in general de oameni cu bani, de oameni de dreapta - a dat cu capul de stalp...
RăspundețiȘtergereasa cum iliescu s-a si gandit ca e rost de prohod al capitalismului vor mai fi si altii care se vor inscrie in corul bocitoarelor.
cine au de castigat (din punct de vedere electoral)? in general cei de extrema dreapta (ultranationalisti) sau cei din zona de stanga (stangisti puri sau de extrema stanga); centrul si dreapta au de pierdut (inclusiv voturi);
parafrazand o reclama, viitorul suna ca naiba (o sa vedeti scorul la europarlamentare)
buna seara, stimate domn
RăspundețiȘtergerela ce adresa va pot trimite un e-mail in vederea finalizarii unui proiect universitar? nu as vrea sa afisez detalii pe blog..
adresa mea este routa.maria@gmail.com
va multumesc!
o seara placuta!
Buna seara ,domnule Ungureanu .
RăspundețiȘtergereAs vrea sa cred ca nu este adevarat ceea ce spune Traian Basescu despre candidatura sa care va fi certa doar in anumite conditii ,altfel nu va mai candida .
As incepe cu o paranteza :Corina Dragotescu (intr-adevar ,care doamna ?),ieri seara ,dupa declaratia lui Traian Basescu despre candidatura ,isi punea intrebari" existentiale" ,in sensul ca nu intelegea ce a vrut sa spuna Basescu .Evident ,este foarte greu de inteles ce vrea sa spuna Traian Basescu dar daca ar fi vorbit Vanghelie cu certitudine nu mai avea nici o indoiala asupra "mesajului " pe care l-ar transmite .Corina Dragotescu afisa aseara un aer intrebator,nedumerit si mai ales naiv(cred ca asta este o trasatura innascuta a ei).
Daca Traian Basescu nu va mai candida (nu mai stiu ce sa cred) atunci am sa merg la vot dar am sa-mi anulez votul.
Pe cine as putea sa pun stampila drept viitor Presedinte al Romaniei ?
Pe un Prostanac precum Geoana care are deja fantezii cu Palatul Cotroceni unde se viseaza presedinte de dragul functiei care suna foarte frumos dar pentru care nu are "nici o chemare".
Pe un principe de carton precum Radu Duda care a compromis Casa Regala de Romania prin inscrierea in alegeri prezidentiale dar facand si alte "jocuri de culise" cu PNL pana nu demult .
Un singur exemplu pe care il stiu ,mi-l amintesc ,a fost public :aniversarea casatoriei Regelui Mihai si a Reginei Ana la un numar desul de mare de ani la care insusi Presedintele Romaniei care este Traian Basescu nu a fost invitat ;in schimb au aparut Ion Iliescu ,Tariceanu ,parca si Nastase ,nu-mi mai amintesc exact;invitatiile au fost trimise de chiar acest Radu Duda care s-a ocupat de eveniment.
Poate pe Crin Antonescu sa pun stampila de vot care isi este suficient pentru sine si are impresia de cand a ajuns presedintele PNL ca ar avea vreun merit in sensul asta si nu pentru ca Tariceanu nu trebuia sa nu mai fie presedintele PNL, care nu vine decat cu atacuri la persoana fata de Traian Basescu fara sa incerce (nici nu are cu ce)sa convinga electoratul de ca si pentru ce merita sa-l voteze...
Un alt mic comentariu mai urmeaza .
"Anonima Necunoscuta"
De data asta ,daca Traian Basescu intr-adevar nu va mai candida pentru un nou si ultim mandat la Cotroceni ,cred ca dezamagirea poate fi totala (ceea ce nu inseamna ca n-am sa mai votez cu PD-L de acum incolo ).Ar fi o pierdere mare pentru noi toti si nu vreau sa spun vorbe mari dar Traian Basescu este cu adevarat un model de ceea ce inseamna sa fii un presedinte de tara .Este singurul dintre presedintii Romaniei pe care l-am auzit spunand clar ca nu va recunoaste un tratat precum cel ce a separat prin granita Basarabia (provincie romaneasca !)de Romania .
RăspundețiȘtergereNu m-am simtit prea "confortabil" cand PD-L a facut alianta cu PSD pentru a forma Guvernul Romaniei dupa alegeri dar m-am gandit ca este "un rau "necesar .In mod natural si firesc era ca PD-L si PNL sa faca o alianta si sa formeze guvernul dar cine a tradat o data o va mai face si altadata si cine stie prin ce mijloace .
Uneori ,este mult mai indicat sa faci o alianta conjucturala cu cel ce-ti este "dusman"declarat ,pe fata pentru ca stii la ce te poti astepta din partea lui fata de un prieten (?) de la care poti avea surprize neplacute cand te astepti mai putin sau te poate "sapa"incet dar sigur fara sa stii.Iar asta se intampla frecvent in viata cu fiecare dintre noi...
In rest ,sa aveti o saptamana buna si o noapte buna .
"Anonima Necunoscuta "
Nea Ungureanu, da matale mai citesti postarile atasate panseurilor matale? Si mai si raspunzi? Sau e un fel de caterinca totul, precum panseurili? Hai, pa, ioroparlamentatule, pupici Ebei, colega lu' matale si fata lu' sefu' al mare, muza lu' matali!
RăspundețiȘtergereAberatzie numele tau e TRU
RăspundețiȘtergereDe Laur
Articolul de fatza e dovada suprema ca TRU a fost , este si si pe viitor el VREA sa raman in continuare acelasi latrau dus cu pluta, confuz in gandire dar cu spumele turbarii curgandu-i incontinu din gura .
Dovada ? S-a dus la un concres al popularilor adica al crestin democratzilor unde hopa mitica s-a trezit ca respectivii isi afirma crestin democartzia lor e si nu ale sale teze ale libertarianismului pur si dur in tenta neo-con cel atat de drag inimii sale.
Daca ar fi avut minimul de cultura politica si nu ar fi doar o tzoapa rea de musca ar fi stiut ca "economia sociala de piatza" nu a fost inventata de socialisti sau comunistii ci de catre Konrad Adenauer al carei continuator Angela Merkel se vrea.
Iar respectivul, Adenauer a fost de felul sau un crestin democrat inca de dinaite ca el TRU sa fie defecat in acesta lume. Si sa te duci invita invitat la un congres (unde inca nut e califica intrucat n-ai fost ales ) al crestin-democratzilor si sa te ofusti tam nisam ca ei sunt cretin-democratzi asa ca “Angela Merkel” sau “Jose Manuel Barroso” si nu neo-coni e dovada de neam-porcie specifica speciei latraus - balosusu a vidanjoului cu limba platit la numarul de cuvinte molfaite
Deci .... Economie sociala de piatza= crestin democratzie = popularii europeni si nu asa cum abereza unu “un concept contradictoriu" http://en.wikipedia.org/wiki/Social_market_economy
La discutia de ieri de la B1TV- a fost comparata ura impotriva lui Traian Basescu cu ura impotriva lui Coposu.
RăspundețiȘtergereSi ura impotriva Monical Macovei cu ura impotriva Doinei Cornea ( la inceputul anilor 90).
S-a pus intrebarea cine sunt cei care concerteaza acest tip de ura ?
Fostii comunisti, fostii securisti ?
Ii recunosti imediat dupa limbajul folosit
Ce vor ei de fapt?Crestin democratie?
Ce crestin este acela care foloseste limbajul de mai sus ?
Buna seara ,domnule Ungureanu.
RăspundețiȘtergereAm urmarit in seara asta ,pe TVR1 emisiunea "Alegeri europarlamentare" avand o oarecare curiozitate despre invitatii emisiunii si modul ei de desfasurare .
Din pacate ,structura emisiunii nu mi se pare tocmai bine gandita in sensul ca reprezentantilor tuturor partidelor li s-a acordat un timp prea scurt pentru a raspunde la niste intrebari cu caracter prea general (parerea mea).
Personal ,cred ca ar fi trebuit sa fie invitati ,prin rotatie ,doar cate doi reprezentanti ai partidelor pentru mai multa eficienta si pentru a pune intrebari concrete .
Imi pare rau pentru incidentul creat de cei doi moderatori (cam lipsiti de calitatile pe care ar trebui sa le aiba si nu sa intervina brutal si grosolan )motiv pentru care domnul Cristian Preda s-a retras .
Tot la inceputul emisiunii ,dupa prezentarea fiecarui partid si ai reprezentantilor cu sustinatorii acestora ,am crezut ca sustinatorii vor primii la randul lor unele intrebari sau vor avea cateva interventii .
Din pacate ,lucrurile s-au desfasurat dupa cum stiti .
Dar pana pe 7 iunie mai este timp pentru a convinge electoratul sa vina sa voteze si nu oricum :la bine dar si la greu.
O noapte buna si succes ,in continuare.
"Anonima Necunoscuta"
Buna ziua ,domnule Ungureanu.
RăspundețiȘtergereAm aflat azi citind "Romania Libera" ca ieri dupa amiaza ,presupun,a avut loc o intalnire a candidatilor PD-L cu simpatizanti,alegatori la Teatrul Masca (cartierul Militari ,tot cartier muncitoresc...).
Daca as fi stiut despre aceasta intalnire cu certitudine,ieri,as fi putut ajunge dar in conditiile in care programul intalnirilor cu electoratul din Bucuresti este strict secret ,mai aflu cate ceva doar dupa ce evenimentele s-au consumat .
Poate ca sunt putin subiectiva dar vorbind la modul general,daca s-ar fi scris ,s-ar fi afisat undeva un program cu intalnirile dintre candidatii PD-L si electoratul poate (nu sunt sigura )audienta,prezenta ar putea fi mult mai buna ,macar din curiozitate ,nu neaparat din convingere si poate ca i-ar convinge pe cei indecisi sau nehotarati.
De exemplu ,in ziarul publicat si distribuit in sectorul 6 (Cristian Poteras) putea fi publicat un program orientativ cu aceste intalniri ;asta este parerea mea ,poate ca nu este cea mai buna iar cei care se ocupa de campanie stiu mai bine ce au de facut .
Succes mai departe.
"Anonima Necunoscuta"
Oooauuu cite cuvinte.Auzi prietene nu ti se pare ca ai o problema de etica inainte de toate? intreb si eu.
RăspundețiȘtergereP.S. astept injuriile de rigoare de la ultrasi.
Ciutacu se lauda ca va face praf la "Vorbe Grele"
RăspundețiȘtergereMa intreb, ce ratiuni va fac sa apareti in emisiunea respectivului ciutac?
Anonima asta necunoscuta ar trebui sa-si calmeze hormonii intr-o intalnire face to face, private, cu TRU; dupa aia n-ar mai scrie balarii in torente
RăspundețiȘtergere