26 noiembrie 2010

Ponta pentru România

Miercuri, la Strasbourg, Victor Ponta a încercat să debuteze în politica europeană. Tentativa s-a soldat cu o porcărie în plus. Ponta a cerut complicilor socialiști din Parlamentul European să blocheze admiterea României în spațiul Schengen. Cu această ultimă contribuție, Programul ”Ponta pentru România” se clarifică rotund, ca un ștreang. Românii pot conta pe Victor Ponta, în cazul în care își doresc izolarea și ruina.

Programul Ponta pentru România prevede, deja, paralizarea Parlamentului și, mai departe, scufundarea acordului cu FMI. În plan extern, această inițiativă fertilă e însoțită de proiectul unei Românii blocate la marginea spațiului Schengen, ideea pentru care Victor Ponta a pledat în fața camarazilor socialiști din Parlamentul European. Puse cap la cap, aceste două reușite ar creea acea stare de criză profundă pe care Ion Iliescu a invocat-o de curînd, salivînd leninist. Ca anti-comunist declarat și dușman de moarte al foștilor nomenclaturiști, Ponta s-a înscris integral în logica lui Iliescu și pariază pe ascensiunea PSD, la capătul unui război de anihilare a sistemului economic, parlamentar și mediatic românesc. În acest calcul abject, românii sînt materialul de război, pasta utilă și șaua care trebuie să ușureze înscăunarea PSD. Românii nu contează pentru că n-au existat niciodată. Masa numerică, da, e folositoare, dar trebuie, mai întîi, adusă într-o stare extremă de dezorientare și iritare. Abia atunci și numai așa, va reuși PSD să preia puterea.

Se presupune că, exact cu acest prilej, Victor Ponta va deveni Prim Ministru, va face pasul spre maturitate și va ieși din rama care reține, astăzi, imaginea încrucișată a unui Woody Allen suburban cu un Cațavencu european. Însă prețul acestei transformări e prea mare: căderea economică, insolvabilitatea, marginalizarea, toate pentru maturizarea lui Ponta. Nu merită, mai ales că transformarea lui Ponta în politician serios e un miracol în contra propriului personaj.

Asta nu înseamnă că Victor Ponta a plecat spre Strasbourg într-o o călătorie fără rost. Între socialismul de birt al lui Ponta și socialismul salonard al tovarășilor din Parlamentul European nu există decît o diferență de clasificare igienică: de la mizeria fățișă, la cinismul ornat. Obiectivele sînt aceleași: agitația isterică pe tema sărăciei, urmată de revenirea la matca ruso-mafiotă. Marea descoperire a socialismului mai vechi sau mai nou e mecanismul prin care mulțimile sînt puse la treabă spre auto-distrugere și salvate, apoi, de avangarda progresistă a unui partid luminat. În cazul României, trupa care așteaptă să deschidă calea televizată spre viitorul luminos e grupul care se străduie, din toate puterile, să împingă România în faliment. Niciodată, poate cu excepția intervalului comunist, n-a existat în România un dispreț pentru restul societății, afișat cu atîta dezmăț de un grup de putere restrîns. Diferența vine din trecerea de la doctrina oficială, la psihologia individuală: atunci, în numele partidului atoateștiutor, acum pentru îmbogățirea nebunească și, mai ales, pentru protecția ei prin mijloacele oferite de cucerirea puterii.

Colegii euro-socialiști ai lui Ponta nu sînt străini, în aparenta lor bunăcreștere occidentală, de barbaria Programului ”Ponta pentru România”. Socialiștii conduși în Parlamentul European de Martin Schulz, au un palmares care cerea joncțiunea cu Ponta. Politica de bază a euro-socialiștilor e dictată de alianța de facto a socialiștilor occidentali cu Rusia și cu partidele pro-rusești ale Estului, un soi de Internațională Post-Sovietică menită să blocheze sau să diminueze apropierea UE de statele de pe flancul răsăritean al Uniunii și să promoveze interesele Rusiei în zonă. De aici, eforturile neîncetate de compromitere a Parteneriatului Estic, sabotarea inițiativei care urmează să lege Parlamentul European de Parlamentele a cinci state post-sovietice (EURONEST), manevrele favorabile unei noi guvernări comuniste în Moldova și, mai nou, pactul semnat cu Partidul Regiunilor al Președintelui ucrainian Yanucovich.

Această din urmă ispravă a asigurat buna reprezentare în Parlamentul European a intereslor lui Yanucovich. În mai puțin de un an și jumătate de administrație a Partidului Regiunilor, Ucraina a fost aproape complet rusificată, alegerile locale au devenit o parodie sovietică înscenată de serviciile secrete, iar presa a fost strivită de un val de amenințări, bătăi, răpiri și ridicări de licență. Parlamentul European a rămas mut în fața acestor abuzuri, pur și simplu pentru că socialiștii au blocat rezoluțiile pe tema Ucraina. Socialiștii s-au achitat, astfel, de partea care le revenea, după semnarea pactului cu Partidul Regiunilor. Ce oferă, la schimb, partenerul rus? Estul, ca spațiu de dominație pentru grupuri, partide și guverne organizate după modelul rețelei absolute perfecționat în Rusia.

În consecință, apelul de la Strasbourg al lui Victor Ponta trebuie înțeles pînă la capăt. Ponta a cerut euro-socialiștilor sprijin pentru excluderea României din spațiul Schengen și, cu aceleași cuvinte, pentru alipirea României la spațiul de influență rusă. Oferta Ponta pentru România nu aduce simpla îndepărtare de Europa și nu e doar un catalog de dezavantaje relative pentru români. Oferta Ponta e preludiul aservirii complete a individului și societății, atît cît au apucat ele să conteze în România. Proiectul de bază e unul și același: România la dispoziția grupului care va prelua statul.

38 de comentarii:

  1. Lupul isi schimba parul, dar naravul ba. Vad ca ideologia comunista imbraca tot timpul haine noi si incearca sa se modeleze ca sa supravietuiasca. Pacat ca nu a fost infrant in urma unui razboi, precum nazismul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce folos ca asemenea iesiri inconstiente nu sunt cunoscute in tara? Pentru ca la toate prezentele televizate ar trebui spus clar ca Ponta a la Strasbourg o campanie impotriva tarii, cu citate, cu datele concrete, cu cine a vorbit, ce a spus, ce vrea, ce urmareste! Nu-i de gluma, pentru ca ne indreptam spre o respingere a UE din partea comunistilor vopsiti (vezi si iesirea de om nebun a lui Strauss-Kahn, care baga tarile la etc, incredibil), iar faptul ca media romaneasca este in continuare manipulata distruge orice efort onest. Sa observam ca pina si televiziunile si presa cu oarecare bun simt, de lene isi face sumarul si tonul tot dupa "televiziunile de stiri", sefii lor stau cu ochii cit cepele pe alea doua si bat cimpii in acelasi fel. Daca alea dau doar ce spune Ponta, asa ramine si in rest! Trebuie facut ceva, foarte serios! Chiar, in interventii, ceva in genul "castravetelui"...

    RăspundețiȘtergere
  3. Iliescu, piaza noastra rea ..salivand leninist !

    In tot acest timp, banuiesc ca moguliziunea ciutaca si Babilon TV tac malc (patriotic)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai dreptate, Sergiule.
    Daca si comunismul s-ar fi prabusit in moloz ca nazismul, cu sigurantza ca ar fi avut parte de un Nurenberg similar ( al sau ). Asa, n-avem ce face si tre' sa reconstruim alaturi de .. tovarasiile dumnealor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uneltirile Rusiei, si a coloanelor sale ascunse prin vecini, trebuiesc decodificate si expuse raspicat in forurile europene. Limpede si fara zabava. Ciolovecii fac astazi, prin "diplomatia conductelor" agatzate de gatul Europei, ceea ce faceau odinioara cu tancurile.
    Ma intreb, cum isi vor petrece Crin cu liberaloizii sai aceasta indelungata stagiune ? Nu de alta, dar pentru mutarea decisiva din ograda noastra, refacerea dreptei ar intari legatul testamentar al bratienilor; care a fost clar rusofob ..
    Se aude ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Ei, d-le C.M., echilibrul si impartialitatea d-voastra au cuvantul :
    CE PARERE AVETI DESPRE ISPRAVILE, MASCAT RUSOFILE, ALE MICULUI TITULESCU & Co. ?
    Acu-i acu'! Bravura ( si impartialitatea ) la nevoie se cunoaste ..
    Aveti cuvantul !

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai observ ca nici unul din cei care il injura pe Traian Ungureanu nu zic nimic in privinta asta la aproape o zi de la publicarea acestei postari. Oare cum se impaca cu ideea ca un lider de partid important din Romania a adoptat o atitudine clar antinationala ? Acelasi lider care spunea ca criticarea lui Adrian Paunescu in momentul inmormantarii sale este un act antiromanesc. Oare ce cantareste mai mult: atitudinea TVR din ziua inmormantarii lui A.P. sau impiedicarea accesului Romaniei in spatiul Schengen ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu mai e mult si vor aparea imediat si rusofilii , in direct la TV.
    Deja pot fi auziti in clar la PSD si la sustinatorii lor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Astazi au loc alegeri in Republica Moldova. Subiectul e prezentat in media romaneasca ca un banal subiect de politica externa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si fara sa fim in Schengen si avem pe cap o droaie de dementi unguri revizionisti care vin sa isi tina zilele sarbatoresti cu miros de sange in Ardeal. Nu degeaba sprijina Ungaria neconditionat primirea noastra in spatiul S.

    Tare as vrea sa nu aderam, sa ii mai putem opri la granita asta care le sta in gat. Si sa se integreze odata Serbia in UE, sa nu mai trebuiasca sa mergem pe la unguri oricand vrem sa ajungem dincolo de ei.

    RăspundețiȘtergere
  12. PSD a fost si este un pardid stricacios pentru politica romaneasca fiindca :
    1. inca nu s-a dezis de standardul sau de "onoare" Ion Iliescu
    2. nici de mineriadele sale care au blocat, ani de zile, Romania intr-o zona gri (pana la venirea Conventiei Democrate)
    3. nici de trecutul de mare nomenklaturist al batranului politruc
    4. nu a vrut sa se faca lumina in thrillerul cu mortii din decembrie si nici in bezna comunista care ne priveste pe toti
    Daca mai punem la socoteala ca :
    5. Partidul Social Democrat este creuzetul coruptiei din noile vremi, si ca
    6. Ion Iliescu a fost agent sovietic,
    putem sa ne intrebam daca nu cumva o astfel de gasca politica este cartitza Capitalismului de Stat in varianta moscovita (adica o contradictie in termeni, dar si in materie de destin national)

    PS.
    In conditiile astea, nu-i o pura intamplare cantraselectia ( intru cinism, capatuiala, etatism, coruptie, smecherie, antireformism si filosovietism de andurantza ) care l-a propulsat pe Victoras ca vector al Reactiunii.
    Vorba aluia : PSD nu mai poate fi reformat decat de Parchet ..

    RăspundețiȘtergere
  13. Asa Ungurene: scoate marota la geam, sa sperii prostii. Eu nu stiu daca Ponta a facut ce spui (si el zice ca nu; am de ales intre ce spui tu si ce spune el; de ce te-as credita pe tine mai mult decat pe el?!), dar stiu sigur ca esti tampit: "Ponta a cerut euro-socialiștilor sprijin pentru excluderea României din spațiul Schengen și, cu aceleași cuvinte, pentru alipirea României la spațiul de influență rusă" sici tu.
    Ei bine, din Spaţiul Schengen lipsesc atat Regatul Unit (pe unde tot locuiesti tu) cat si Irlanda. Iti face tie impresia ca sunt astea zone de influenta rusa?!
    Hai sictir, agitatorule portocaliu!

    RăspundețiȘtergere
  14. Asa vorbesti, mai anonimule, de parca s-ar fi clarificat scopul vizitelor incognito ale lui Geoana la Moscova; de parca Iliescu ar fi platit pentru tratatul cu URSS din aprilie '91; de parca ratarea unirii cu Moldova (din aceiasi ani) nu e tot facatura Emanatului si a gastii sale politice. Asa vorbesti de parca ai fi amnezic ..

    RăspundețiȘtergere
  15. Fie ce-o fi, eu tot il astept pe CM sa faca pe gingasul in cazul nazdravaniei lui Victoras ! Nu de alta, dar marii actori au disponibilitate pentru o gama larga de roluri..
    Tot asa cum lui Basescu i s-a despicat firul in patru - indiferent ca a fost cazul, sau nu - acum imi pare a fi randul lui Ponta. Domnule CM va cedam microfonul .. Nimic, nimic !?

    Atunci sa o luam altfel : inchipuiti-va ca ar fi facut Boc asa ceva.. Sau macar Elena Udrea ..

    .. Asteptam, asteptam ..

    RăspundețiȘtergere
  16. Asa vorbesti, mai omonimule, de parca s-a clarificat intalnirea din parcare de la Tancabesti. Asa vorbesti de parca ai fi amnezic...

    RăspundețiȘtergere
  17. Domnule C.M. : Astept ,cu interes,postarile dvs.viitoare,ce-nu ma indoiesc- au aici o influenta covarsitoare in randul activului de baza al PNL ! Cum vedeti orientarea viitoare a partidului, raportat la PSD, si cum credeti ca se poate distinge ca o voce altfel a opozitiei si ce propuneri de relansare ideologica si economica au expertii partidului, astfel ca romanii sa poata extrage idei de dreapta coerente,cu rugamintea daca puteti trece peste atacurile binecunoscute la guvernul Boc !

    RăspundețiȘtergere
  18. Hai Doro, exhiba-ti dolorismul nevrotic si pe cazul Ponta ! Esti mandru de maimutoi ? Pupi fund la el ? (vorba sasului Iohannis)

    Come on, Doro !

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce i-o fi tragand atata inspre cioloveci pe sobolanii astia din PeSest..De, chiar nu pot sa precep: Stalin, Lenin, Gulag, Siberia, cozi si lipsuri, vecinatate de teroare pentru lantul trofic, cefe groase, Beria, KGB, mecla lui Brejnev in loc de playboy, tarile baltice, Basarabia, Polonia, viclenie asiatica, Cecenia, cinurile birocratice cu privilegii, Gazprom, Putin siluind-o pe Georgia, anticapitalism, lanturi in loc de libertate, Sovromuri, propaganda indobitocitoare, Ivan cel Groaznic, bolsevism si zecile de milioane de morti, delictul de opinie si azilurile psihiatrice, Comintern si exportul de revolutie, marxism-leninism si negrisorii cu burtile umflate de inanitie "colectivizata" in Mozambic, Etiopia si cam peste tot pe unde decolonizarea a lasat loc liber pentru experimentele lui Che Guevara si iconoclasmul vestimentar al lui Ponta.. Plus canale printre sate fara canalizare.
    Colac peste pupaza, Iliescu- Ponta (Muppets - Show).. never ending story la final de stagiune!

    PS. Sa nu-mi dati cu Ceaikovsky, Tolstoi sau Dostoievsky dupa un pomelnic ca cel de mai sus; caci tocmai Ei sunt proba la .. (ce-ar fi fost daca n-ar fi fost..marchizul De Custine atat de ignorat)

    RăspundețiȘtergere
  20. Si uite asa, tacand ca rusinea-n iarba, prin multele arome pestilentiale pe care le eman, ma fac ca ignor o intrebare de bun simt a cuiva de mai sus: de ce e Regatul Unit in spatiul de influenta rusa. Dar de fapt ma roade intrebarea, n-am raspuns si doar imi fac meseria de... hmmmm... sa stai ca rusinea-n iarba o fi o meserie?!

    RăspundețiȘtergere
  21. Mai bine trec pe la Oodrea si-o intreb pe ea: ea are raspuns la toate. E frumoasa, e desteapta, e soarele care rasare de la Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  22. @ Anonimii ( sau e doar unul, nu conteaza) care ma invita sa ma exprim. Ma flateaza insistenta cu care o faceti, nu va voi dezamagi.
    Iata cum vad eu situatia:
    TRU spune ca Ponta a fost cu jalba in protap la grupul socialistilor , asta riscand sa ne coste intrarea in Schengen. Dar nu de asta ne-am bucurat cand am intrat in UE? De existenta unor instante superioare statului roman de care toti ne plangem ca e agresiv cu noi, populatia? Omul ( Ponta ) vede ca in Romania se intampla lucruri inacceptabile, vede ca singur nu poate sa opreasca nedreptatile pe care le percepe. E foarte firesc sa isi caute aliati . Pentru esecurile puterii este caraghios sa dai vina pe o opozitie care evident nu prea poate face mai mult decat sa vorbeasca. Si asta o face TRU impreuna cu Basescu ( si cu cine o mai fi prin preajma). Daca Romania va fi pregatita sa adere la Schengen o va face indiferent de criticile mincinoase sau nu ale PSD . Si cei care trebuie sa faca treaba sunt membrii guvernului . De cati ani conduc Romania ? Ce au facut anii astia va fi evaluat ( de altii slava Domnului),.
    Randul lui Ponta la despicat firul in patru, Anonim, draga, va veni atunci cand va fi la putere. La fel cum mitocaniile lui Basescu erau amuzante in opozitie dar oribile la putere.
    @ alt Anonim.Va multumesc pentru " echilibru" , impartial stiu ca nu sunt.
    Ca sa nu ma mai lungesc cu vorba, ma bucur ca exista instante superioare guvernului , Presedintiei , Parlamentului si justitiei Romaniei. Sper ca Opozitia sa apeleze mai des la ele pentru ca imi e clar ca Statul roman actioneaza impotriva mea de cativa ani.Si in afara de profitorii care se lipesc de fiecare regim( iata, Anonim , sunt si impartial acum) toti ne dam seama de asta.
    Apropo , o auzeam pe Norica Nicolai ca vrea sa reclame abuzurile contra justitiei, doar asa mai puteti fi opriti ( sau macar jenati putin).

    RăspundețiȘtergere
  23. CM, daca statul roman actioneaza impotriva ta (ceea ce poate fi adevarat, mai mult sau mai putin),doar (!), de cativa ani (ceea ce e evident fals), atunci.. stiu.
    Stiu de ce criticile tale nu pot invoca postari mai vechi decat perioada Boc si -expres - presedintia lui Basescu ( ma refer la critici substantiale); daca poti, reactualizeaza-le ! (Remes, Chiuariu, PNL-PSD s.a.m.d pot fi subiecte de sezatoare). Repet, reactualizeaza-le (cu data, cu ora care nu iarta)..

    Anonimii (care te somau ) sunt cel putin doi; te asigur. Cu politete, ma alatur lor ..

    PS.
    Daca scotocesc intre postarile ultimelor luni, eu pot reactualiza pe sticla dezaprobarea mea la gafa impardonabila a Robertei Anastase de la votul legii pensiilor: inclusiv in rev. 22 la articolul Rodica Palade Tu !? ( ierta-mi tutuirea; e doar pentru cursivitate)

    RăspundețiȘtergere
  24. Cat despre inconsistentza unor argumente de-ale tale, ramane pe maine ; de ziua Unicitatzii discordiei Nationale ..

    RăspundețiȘtergere
  25. Pe maine, ca azi tot nu am niciun raspuns la intrebarea aia. Si nu vreau sa ma prinda alter-egoul p-aici cu lectia neinvatata. As parea prost. Si eu nu sunt. Nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  26. @ Doro - falsetul pitit sub numele meu; "bravul" cu postarile de la O7:15 si 07:17

    Nu cred ca Nutzica are raspuns la toate, dar stiu sigur ca cel putin o data a raspuns impecabil. Cand a inmânat presei răvashul de taină al fostului premier catre presedinte.. Un ravas de taina pentru amicul sau uitat :
    "Draga Traiane,1. Iti trimit un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. 2.Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?"- era pe vremea cu inca.. draga Traiane. De pe atunci ne-a devenit unora draga, iar altora .. blonda oxigenata si indiscreta..

    O premiera pe masura discordiei ce a urmat. Incalcarea separatiei puterilor in stat prin trafic de influentza la cel mai inalt nivel il lasa in fundul gol pe Tradiceanu -cadet mediocru al " diviziei Tamara" - iar pe voi cu buricul dezvârtit de vocatii critice prost orientate ..
    Doro, ar fi fost o poveste banala, daca n-ar fi fost.. aurorala.

    RăspundețiȘtergere
  27. Te bantui rau, Doro, daca si observatia mea ca "taci ca cacatu-n iarba" ai preluat-o cu aplomb. Ca sa nu mai zic de numele meu. In timp ce eu ies la inaintare cu nume si prenume, Tu te rotesti in jurul meu ca un coi intr-o caldare - doar ti-am mai zis eu ..

    RăspundețiȘtergere
  28. @ Coma Horatiu
    Câţiva ani poate însemna 2, 3, 5,10. Impresia ca ştii de ce... e falsă. Am descoperit această posibilitate de exprimare ( blog ) abia în regimul Băsescu-Boc de aia criticile mele se adresează exclusiv echipei menţionate. Am spus de multe ori, cred că puterea trebuie amendată prin critici, e inutil să ne răcim gura rememorând porcăriile marca Remeş ,Adomniţei etc. Deşi am exprimat şi de astea , e drept mai rar. NU prea inteleg ce vrei să spui cu Reactualizarea criticilor, sunt sigur că te poţi exprima mai clar de atât, aştept.
    Chiar dacă sunt doi, şapte sau unul singur, nu schimbă cu nimic situaţia, le răspund cu egală politeţe ,eu doar regret ca semnând " Anonim" nu îi pot distinge unul de celălalt .
    Tutuirea nu mă deranjează, m-ar irita lipsa logicii sau a bunului simţ , dar nu e cazul acum. Iarăşi reactulaizare in PS , iartă-mă nu înţeleg ce vrei să spui.
    Aştept observaţii pe marginea argumentelor inconsistente

    RăspundețiȘtergere
  29. PS.
    Aceeasi opozitie abuzeaza de dreptul de a contesta la Curtea Constitutionala (mai mult decat la forurile europene), aducandu-ne intr-o situatie inedita si periculoasa : decredibilizarea Centrului politic (putere- opozitie) care e mandatat de catre electorat sa legifereze si sa guverneze ( puterea fiind sanctiobabila politic la urmatoarele alegeri ) in favoarea unei instantze periferice guvernarii( care ar trebui sa fie doar consultativa) ajunsa intr-o postura discretionara (fara voia ei, ceea ce nu mai conteaza); o putere, actualmente sustrasa controlului public, (caci ca si in CSM sau ICCJ nu votul cetatenilor hotareste numirile) dar care inevitabil ramane fieful politizarii. Aici ne-a dus IMODERATIA politica; mai ales a "virtuoasei opozitii". Dovada ca si din opozitie poti face rau sau bine prin abuz; in cazul opozitiei actuale, face Rau pentru ca perpetueza, Cinic, impasul unor legi absolut necesare. Miza principala pe care imi pare ca nu o iei nici tu in seama e : privilegiile in curs de expansiune "democratica" ( in orice sens le-am lua) - oligarhice, socio-profesionale, de casta s.a.m.d Toate presupun un Consens Etatist de care nu poate fi inocentata nici societatea romaneasca. Consens Etatist a carei expresie politica e aiuritoarea alianta PNL-PSD.
    Consensul Urii si al orgiilor critice imi confirma parerea ca, intr-adevar, actuala guvernare e reformista. Aproape maniheist, binomul optional actual e : Reforma versus Reactiune. Aceeasi trista repetitivitate cu epoca Conventiei Democrate. Aceeasi orchestrare manipulatorie a urii si dezabuzarii induse mediatic de catre tenebrele olgarhiei politico-economice. Odata intelese astea, pot incepe si criticile actualei guvernari pentru ca, odata dezlegat "codul genetic" al politicianului roman actual ( inclusiv in PDL), si a gruparilor politice principale, stim mai bine cum, cat pentru ce si mai ales .. Cui folosesc criticile noastre

    RăspundețiȘtergere
  30. @CM
    Pe unul din anonimi il cunosc personal - e coleg de serviciu. De acea am identificat si un al doilea ( necunoscut ) care, preluand aceeasi observatie, te "soma" la clarificare. Oricum, nu asta e important.

    Sunt de acord cu tine ca puterea nu trebuie menajata - oricine ar fi la guvernare -, conform principiului de bun simt ca ea gestioneaza - temporar in democratie - treburi de natura publica ce ne privesc pe toti. Dar vad de atata amar de timp si absolutizarea principiului critic, excesele lui ; dezabuzarea programatica sau orgiile critice, care-mi par la fel de inepte, daca nu cumva la fel de periculoase precum delictul de opinie ( temeiul cenzurii mai ales in regimurile totalitare ). E la fel de stupid sa nu-ti pui ratiunea la treaba pe ambele cazuri : atat pe posibilitatea criticii cat si pe posibilitatea moderatiei iar, dupa caz, chiar a aprecierii.
    Constat ca intr-o tara a dezmatzului - vorba lui Cioran -, cum e Romania, nu stim ce sa facem cu acest drept; "dreptul de critica la purtator", buletinul de identitate, specialitatea casei la romani, cum bine observa d-ul Ungureanu. Cand nu reusesti sa vezi nimic, dar Absolut Nimic bun intr-o guvernare totusi democratica, creditezi, fara sa stii, stagnarea, disolutia; oarecum, programatic.
    Asta e valabil in general, pentru ca, in relitate, la noi, intr-o tara care ori a avut doar un simulacru de revolutie, ori a fost deturnata in faza post natala de catre oligarhia comunista ( caci toate regimurile totalitare in faza de descompunere ideologica, de simulare a loialitatii ideologice pentru capatuiala si privilegii sociale, nu sunt altceva decat oligarhii), excesul critic crediteaza nu doar disolutia tactica a guvernarii reformiste ci tocmai Reactiunea; adica, continuitatea rezidual comunista : continuitatea paguboasa pentru majoritate, continuitatea codificata informal prin privilegiile economice de casta, adaptata noilor realitati, in locul urgentzei discontinuitatii. Asadar, naivitatea cu care va puneti pe critica sistematica a unei guvernari, cu destule gafe dealtfel, ( ma refer doar la criticile bineintentionate) nu servesc alternantza unei opozitii democratice (cazul teoretic de dictionar, pentru ca la noi opozitia-PSD e inca viciata de continuitatea politicii de casta), ci continuitatea codificata in politica de agenda ascunsa; de privilegii protejate politic prin concursul statului si institutiilor sale denaturate.
    Aici iti aduc prima observatie : natura principiala, oarecum aseptica in care-ti concepi spiritul civic; impartialitatea cu orice pretz. Puterea e criticabila doar pentru ca e la guvernare, opozitia e manajabila pentru ca nu o mai are. Ba mai mult, ultima pare a fi virtutea alternativa doar prin simplul fapt ca s-a departat temporar de focarul puterii. Ceea ce e fals cu atat mai mult in cazul politicii noastre. Actuala opozitie a avut presa de trust si televiziunea publica de partea ei SI CAND A FOST LA GUVERNARE in anii 2007-2008 (vezi IMUNITATEA LA CRITICA de care a beneficiat mezaliantza antireformista PNL-PSD in timpul dezmatzului bugetar pe care-l radiografiaza NEMILOS criza actuala). A avut-o si pe vremea guvernarii Nastase (cand presei libere i s-a pus botnitza). Aceleasi realitati, masti si actori politici subzista si astazi.

    RăspundețiȘtergere
  31. @ CM
    Restul pe maine sau poimaine.
    Post-scriptum-ul a fost postat inaintea postarii principale din greseala.

    RăspundețiȘtergere
  32. E clar, suntem pe poziţii ireconciliabile. Deşi amândoi vedem că nu e bine ce se întâmplă azi cu noi. Eu spun ca sunt vinovaţi de acest rău ( prin faptul că nu sunt în stare să îl combată deşi au puterea integral în ţară) sunt cei de la putere . Tu identifici ca vinovaţi pe cei care au fost la putere înainte. Schematic: ieri a fost Ion şef şi era bine, azi e Vasile şi e rău. Eu spun că de vină e V ( pentru că e prost sau pentru că fură prea mult ).Tu ( era să scriu TRU...) spui că Ion e ăla care a furat in avans aşa ca să îl ..ută pe V . Soluţia mea e să îl aducem iar pe Ion şef ( argumentul fiind că Ion spune ca poate sa facă să fie bine ) existenţa în coasta lui a unui Vasile cu ochii cât cepele( chiar dacă nu rujat) fiind de natură să limiteze furtul ulterior.
    Soluţia ta e să îl păstrăm şef la nesfârşit pe Vasile că oricum e singurul care... şi care....
    Cred că prefigurezi o culme a democraţiei. Putere permanentă şi opoziţie pe care să poată da vina pentru orice... Ciudată viziune...

    RăspundețiȘtergere
  33. Cât despre Guvernul Năstase, nu ştiu unde ai stat în vremea aia, dar presa îl critica şi nu îmi amintesc să fi dat Arogantu edict despre pericolul pe care îl reprezintă presa. Eu citeam Academia Caţavencu de exemplu.
    Pe de altă parte nu e ciudat că PDL a ignorat influenţa " anti reformistă " a PSD în alianţe cuplându-se la guvernare cu ei ? Asta să fi fost prostie curată, sau incoerenţă ? Tu cum o califici?
    Mie această guvernare nu mi se mai pare de mult democratică, iar gesturile acestei puteri mi se par total greşite ăsta e motivul pentru care le critic şi nu din principiu.
    Te deranjează aspectul de politică de castă comportamentului PSD ? Ar fi trebuit să iei foc atunci când PDL a propus şi susţinut candidaturile beizadelelor EBA şi Honorius, sau la promovarea finilor naşilor cumetrilor pe funcţii ministeriale. Sau casta PDL nu e chiar castă, acolo e apriori vorba de bună credinţă şi valoare?
    Îmi cer scuze că repet aceste acuzaţii dar pun aceste întrebări şi până acum nu am primit răspunsuri. De obicei primesc înjurături în loc sau se schimbă vorba sau nu mai primesc niciun răspuns.

    RăspundețiȘtergere
  34. Am făcut azi o scurtă şi superficială investigaţie pe internet ( folosind Wikipedia , Google şi site ul PDL ) Am găsit informaţii interesante.
    Între 1996 şi 2005 PD a fost membru în Internaţionala Socialistă. Preşedinţii PD în această perioadă: Petre Roman, Traian Băsescu, Emil Boc ( PDL era socialist în TOT mandatul lui TB!!!!!!!! )În PDL la vremea respectivă erau Frunzăverde, Cezar Preda, Ioan Oltean, Canacheu, Roberta Anastase, Mircea Toader, Cristian Rădulescu, Valeriu Tabără ( anterior la PUNR ), Sulfina Barbu .
    TRU, poate ar fi util să îi întrebaţi pe toţi aceştia despre " socialismul salonard" sau despre duhorile din Internaţionala Socialistă. PD a ieşit din această organizaţie doar de ciudă că I S a susţinut PDSR în campania electorală internă. Nu din raţiuni ideologice, nu îi împungea dreapta dinăuntru , nu le repugna stânga.
    Nu ştiu dumneavoastră cât de anti socialist sunteţi , cel puţin până la dovada contrarie trebuie să cred ce declaraţi. Aşa că vă recomand să căutaţi un partid veritabil de dreapta , PDL e doar oportunist

    RăspundețiȘtergere
  35. Anonimi, Coman Horaţiu, ce spuneţi ?

    RăspundețiȘtergere
  36. Prima ta replica in ordinea postarii confirma observatia mea principala : ca iti concepi atitudinea civica ( implicit critica ) dupa o "deontologie" consacrata in democratiile consolidate ( de traditie neintrerupta ); de dictionar - terapia deteriorarii institutionale si politice prin alternantza la putere. Ceea ce, in sine, ramane valabil si in batatura noastra, deci implicit si pentru mine. Ce altceva am putea pune, mai bun, in loc ? Asa ca observatia ta, cum ca eu concep "original" - oarecum ca Iliescu in illo tempore sau ca in Mexic timp de 80 de ani - democratia prin eternizarea unui singur partid la putere e tendentiosa. Eu doar doresc ca PDL - singurul partid REFORMIST al momentului, asa cum, la vremea sa, a fost Conventia Democrata - sa mai ramana la putere inca cel putin un mandat pentru a imprima ireversibilitatea reformelor institutionale; printre care si redimensionarea statului, a atributiilor si a resurselor sale. Or, singurii care au reusit sa se puna TRANSPARENT in slujba cauzelor bune, de adevarat interes public, si sa imprime politicii de guvernare un curs lipsit de agenda ascunsa sunt doar Basescu si Partidul Democrat Liberal (ma refer doar la gruparea reformist-decizionala din partid pentru ca in privintza grosului partidului de guvernamant nu dau doi bani pe el; ca si pe cei ce se inghesuie natang in partidele opozitiei acaparate - la varf - de interese de casta )

    In concluzie, ceea ce iti reprosez eu este conceptia oarecum "aseptica" pe care o pui la treaba pe cazul romanesc. Aceasta asteptare izbavitoare prin alternantza la guvernare a gruparilor politice compromise de inertiile, de andurantza, ale comunismului rezidual - codificate prin protectia politica a privilegiilor de toate felurile - e gresita in toate tarile ex-sovietice care nu s-au "purificat" spatiul public printr-o lustratie definitiva. Tocmai pentru ca PSD, gruparea politica principala a opozitiei actuale, NU este inca un partid democratic, transparent, lipsit de agenda ascunsa, cu alt standard emulativ si de onoare decat Iliescu si trecutul sau politic-infractional, mi se pare INEPT sa investim in alternatza sa la putere asteptari euforice care dau pasarea din mana pentru cea de pe gard; cu atat mai mult cu cat avem deja de partea noastra experientza nefasta a celor 13 ani (insumati) de guvernare pesedista; dintre care 11 ani de guvernare directa si ultimii doi, in perioda 2007-2008, indirecta ( cu PNL la risipa bugetara oficiala si cu PSD in opozitie trucata )..

    In definitiv, eu nu te acuz, atata, de ce-l critici pe Basescu si pe ai sai ( pentru ca sunt cazuri unde o merita) cat pentru asteptarile prost plasate. Eu acuz la tine ignorantza "strategica" ce nu mai poate fi secondata de o "tactica" adecvata; decat o tactica dedusa direct din vagul generalizarilor cu iz teoretic, de dictionar .. politologico-democratic (vezi apelul tau constant la necesitatea alternantzei, la puterea care corupe implicit, la "virtuoasa opozitie" care nu greseste DOAR in virtutea faptului ca e, momentan, la mantinela, la vidul cauzal care face din demersul lui Ponta la Strasbourg doar un act elementar de tehnica si paza democratica si, mai ales, tot anistorismul, clamat in subsidiar, in aproape toate postarile tale atat de ..grijulii cu cei ce, decamdata, nu au puterea)

    PS.
    Sa nu ma intelegi gresit ! (imi iau masuri de sigurantza). Cu toata dezabrobarea mea tematoare fatza de PSD (si noile sale auxilae liberaloide), daca as avea puterea, intr-un caz pur ipotetic, nu as incerca sa folosesc forta prin mijloace nedemocratice pentru inlaturarea acestora de la o viitoare guvernare mandatata electoral. Dar as incerca tot ceea ce e constitutional posibil sa o evit. Prin aliante politice alternative (posibile). Adica as face EXACT ce a facut presedintele Basescu in acesti ani..

    RăspundețiȘtergere
  37. Un text consistent care necesită câteva corecturi şi care îmi provoacă o serie de curiozităţi. Corecturile mai întâi.
    Nu susţin că Opoziţia nu greşeşete. Spun doar că greşelile ei nu mi se par importante, nu fac rău comparându-le cu greşelile Puterii.
    Nu te acuz de boala lui Iliescu, mă mir de naivitatea pe care o etalezi . Din ce ai văzut în aceşti 20 de ani ai impresia că există ceva ireversibil în politica românească? Loviturile pe care le dă guvernul Boc oricăror legi care îi stau în cale, anularea dintr-un gest a oricăror drepturi existente( ştiu, vei protesta , dar ascultă până la capăt), mai nou presiunile aplicate oricui se opune ÎN CADRUL SISTEMULUI existent ( mă refer în mod expres la judecători, la presiunile asupra Curţii Constituţionale), toate acestea mă fac să fiu sigur că numic de acum încolo nu poate fi considerat ireversibil. Oricând va fi posibil să vină un premier sau un preşedinte să anuleze reformele de azi ale PDL bazându-se pe precedentul creat tocmai de PDL-Băsescu. Singurul mod de a preveni această situaţie ar fi ca reformele de care tot vorbim să se facă ÎN ACORD . Doar aşa putem spera ca ele să reziste. De aia nu înţeleg furia asumărilor. Aceste legi vor fi cu siguranţă anulate sau modificate imediat ce va veni altă putere. Cui foloseşte atunci lupta de azi?
    Întrebările acum
    " cauze bune" , "adevărat interes public" sunt cumva definite incontestabil sau sunt doar asumate de PDL_ Băsescu? Cum se poate defini acest interes REAL naţional aşa încât să acceptăm amândoi definiţia? Sau şi mai dificil, majoritatea românilor...Ce rost are să îl invocăm atunci , dacă el nu poate fi scris pe o foaie de hârtie?
    " Lustraţie definitivă", te supără atât de tare prezenţa PSD la guvernare ? E ciudat că nu te-a înfuriat cooptarea PSD la guvernarea PDL. ( cum să scoţi jumătatea aia de an din discuţie de parcă n-ar fi fost , atunci nu erau de stânga, nu erau fii lui Iliescu? )
    Dar UNPR nu te jenează aşa puţin în argumentaţiile tale prezenţa lor la guvernare? A fost de ajuns să iasă din PSD şi Şerban MIhăilescu ( Micky Şpagă ) , Vasile Soporan, Marian Sârbu, Gabriel Oprea, etc să devină curaţi pentru conştiinţa portocalie de dreapta?
    Insist să obţin câteva vorbe despre comentariul meu cu Internaţionala Socialistă. Cum vezi treaba aia?
    PS (aproape în glumă) pot să îţi recomand să foloseşti cuvinte mai normale? Nu toată lumea înţelege ce înseamnă " anistorism", îţi îngreunezi textul şi îţi pierzi cititorii...

    RăspundețiȘtergere
  38. CM
    Scuza-ma, dar momentan nu-ti pot raspunde. Trebuie sa plec. Iti voi raspunde azi sau maine; in functie de timp.

    RăspundețiȘtergere