30 iunie 2011

Lumina vine de la Răsărit, prin Realitatea TV și Antena 3












Reacția Rusiei nu e o surpiză. Ipocrizia istorică a statului rus care înțelege să avanseze spre democrație îmbrățișînd crimele statului sovietic e o banalitate, nu o noutate. Ministerul de Externe Rus e indignat de declarația Președintelui Băsescu în chestiunea atacului din noaptea de 21 spre 22 iunie 1941. Președintele României a spus că ar fi ordonat declanșarea atacului, dacă ar fi fost șeful statului român în 1941. Ministerul de Externe Rus a pierdut ocazia de a completa seria. Am fi fost recunoscători Ministerului de Externe Rus dacă ne-ar fi comunicat ce poziție au Președintele Medvedev și fostul și viitorul Președinte Putin în chestiuni foarte apropaite. Nimeni nu i-a auzit pe Președinții Medvedev și Putin declarînd că nu, ei nu ar fi aprobat atacurile armate succesive ale Uniunii Sovietice asupra Polniei, României, Lituaniei, Letoniei, Estoniei și Finlandei. Păcat. Ne-am fi putut convinge că, în timp ce Băsescu e un autocrat pro-fascist, Putin și Medvedev sînt cei doi democrați care ar fi împiedicat ororile sovietice. Sau, poate, tot Putin și Medvedev ne-ar fi spus ce anume căutau armatele sovietice în țările pe care le-au invadat. Ce aduceau știm. Asta doar, dacă nu cumva, Președinții Putin și Medvedev nu ne vor învăța că trupele sovietice au încercat pur și simplu să aducă, pacea, prosperitatea și dreptatea în țările pe care le-au atacat.








Reacția Rusiei e, de fapt, mai puțin importantă și mai puțin îngrijorătoare. Mult mai însemnată și mai periculoasă e suita de reacții interne care au pornit spre public imediat după declarațiile Ministerului de Externe Rus.




Întrucît nu putem discuta decît luările de poziție substanțiale, nu vom întîrzia prea mult asupra cuvintelor lui Victor Ponta. Imatur și incapabil de încordare cerebrală, Ponta a reușit să stabilească prostește că reacția Rusiei e ”corectă” și să susțină, mai departe, că Președintele Băsescu ”ar trebui să cunoască mai bine istoria propriei țări”. Așa e. Ponta ar putea chiar să îi recomande lui Băsescu un ciclu de meditații cu Ion Iliescu, expertul nostru nr. 1 în probleme de ocupație sovietică și de tratate de prietenie cu URSS (ultima tentativă, în 1990).






Ponta nu e scuzabil, pentru că prostia nu e scuzabilă. Însă imaturitatea e un alibi. Mai departe, problema cea mai gravă și activă sînt practicile infecte ale Realității TV, ale Antenei 3 și ale mercenarilor folosiți pe post de comentatori.







Atît Realitatea TV cît și Antena 3 au prezentat știrea despre reacția iritată a Ministerului de Externe Rus la declarațiile Președintelui Băsescu. Și cu asta gata. Orice știre care îl poate pune pe Băsescu într-o lumină proastă e binevenită. Nu are importanță de unde vine știrea, pe ce argumente se bazează și cu ce adevăruri lucrează. Ura față de Băsescu justifică orice: jurnalismul cel mai putred, minicuna și, în cele din urmă, ostilitatea deschisă față de interesul național.






Faimoasele posturi de televiziune nu au nici un chef să meargă în adîncime, să explice, să dea contextul istoric sau să pună la dispoziția generațiilor mai tinere informația minimă. Nu! Tot ce se înțelege de la Realitatea TV și Antena 3 e că Băsescu a fost, iar, lovit de streche, s-a asociat ideilor naziste și a atacat, fără motiv, onoarea Rusiei. Interesant, exact așa sună și punctul de vedere al Ministerului de Externe Rus. Nu mă mir. Dar acest fel de a falsifica prin tăcere presupune spălarea pe creier a generațiilor tinere și a celor ce nu și-au petrecut timpul citind istorie.






Lor, Realitatea TV și Antena 3, nu le spun că, în iunie 1941, armata română a trecut Prutul pentru a elibera teritorii românești invadate și ocupate, în 1940, de armatele sovietice. Cele două posturi de televiziune nu se obosesc să povestească măcar pe scurt ce se întîmpla în Europa anilor 1939-1941. Prin urmare, cele două surse de informație tv trec sub tăcere că sovieticii și bunii lor prieteni naziști tocmai terminaseră de violat și dezmembrat Europa de Est. Publicul nu trebuie să afle că Rusia Sovietică și Germania nazistă semnaseră în 1939 Pactul Ribbentrop-Molotiov, un exemplar tratat de prietenie între bandiți care cad la pace asupra feliilor de țară pe care urmează să le înfulece. Publicul celor două posturi de televiziune n-are dreptul să afle nimic despre milioanele de est-euroepeni uciși din prea multă amiciție sovieto-nazistă sau alte asemenea detalii mărunte care ar putea pune în paranteze indignarea Ministerului de Externe Rus.







Nici docții și energicii comentatori consultați de Realitatea TV nu reușesc să treacă peste dezgustul provocat de imprudența lui Băsescu. C.T. Popescu găsește, de pildă, că declarațiile lui Băsescu sînt ”declarațiile unui șmecher de cartier”. S-ar putea înelege de aici că dl. Popescu nu e un șmecher de cartier ci, dimpotrivă, un om cu principii urbane (implicînd totalitaea orașului). S-ar mai putea înțelege ce ar răspunde dl. Popescu la întrebarea: Crsitiane, ce faci, dacă vine cineva la tine în cartier, îți sparge casa și îți ia televizorul? E de crezut că vigurosul comentator ar răspunde: O fi cartierul meu, o fi casa mea, o fi televizorul meu dar, ca ziarist, nu mă pot lua după hoț. Ca ziarist, i-aș propune să avem relații cordiale și să ne uităm sera, la tevizorul meu, la el acasă.







Important e că nici Zoe Petre (speicalist în istorie antică), nici C.T.Popescu (nespecialist în istorie antică) nu reușesc să treacă peste oroarea provocată de nesăbința lui Traian Băsescu. În schimb reușesc să treacă fără probleme peste ultimatumul sovietic din iunie 1940 și peste soarta sutelor de mii de români basarabeni uciși, deportați sau refugiați, îndată după invazia sovietică. Iarăși interesant, comunicatul în care agenția de presă rusă news.ru cîntă mînia ce cuprinse Ministerul de Exerne Rus e lovit taman de amnezia care tronează și în declarațiile dnei Zoe Petre și a veșnic știutorului C.T Popescu. Nici news.ru nu-și poate aminti nimic de ultimatulmul, sau de invazia sovietică din 1940, sau de victimile ei. Desigur, victime colaterale. Întîmplător, de limbă română.Așa le trebuie!







Mai mult, pentru a-și informa corect citiorii, news. ru explică în cîteva rînduri bine simțite că Președintele Băsescu s-a referit, în odioasele lui declarații, la Basarabia, adică la o regiune care ” aparținea, din 1812, Rusiei”. Așadar, în 2011, o agenție de presă rusă se simte obligată să continue propaganda sovietică, asigurîndu-și publicul că URSS n-a anexat prin forță Basarabia și că România s-a năpustit fără motiv asupra inofensivei Uniuni Sovietice.






Despre toate astea, Realitatea TV, Antena 3 și Ministerul de Externe Rus nu au suflat o vorbă. Asta se numește cu adevărat frăție. De metode și interese.





18 comentarii:

  1. Chiar ma doare la basca de ceea ce spune Rusia in momentul asta. Nu sunt de acord cu ce a spus Traian Basescu despre regele Mihai, dar nu-mi pasa daca ii jigneste pe rusi. Toti liderii partidelor de opozitie au sarit sa ia apararea Rusiei din cauza urii pe care i-o poarta lui Basescu. Oameni, ganditi obiectiv o clipa ca teritoriile pe care le cerea Romania in 1941 (Basarabia, Bucovina de Nord si tinutul Hertei) erau teritorii romanesti. Ar trebui sa gandeasca obiectiv macar o clipa. Sunt total impotriva celor care il considera pe Antonescu un erou national, dar orice sef de stat ar fi dat acel ordin. Antonescu putea sa faca asa cum a procedat Finlanda, adica sa se opreasca la granita cu URSS, dar nu a vrut, pentru ca, vezi Doamne, Romania avea "obligatii". Finlanda nu a avut un regim comunist, Romania a avut.

    Analiza asta mi-a placut foarte mult domnule Ungureanu. Asta inseamna apararea adevarului istoric.

    RăspundețiȘtergere
  2. TRU, vad ca recidivezi.
    Si foarte bine (o) faci!!!
    Mih

    RăspundețiȘtergere
  3. mda, ionutz, punem cai impreuna la arat, si dupa ce-mi ar bucata de pamant, la tine eu nu mai merg. mi-am arat paantul, tu descurcate. asa e si cu antonescu. afirm cu tarie antonescu este erou national, fara el poate astazi nu am mai fi existat pe teritoriul europei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand ma gandesc ca am avut un unchi ce a renuntzat la ultimul an de facultate la Cluj, ca sa mearga voluntar pe frontul de est, pentru a participa, ca comandant de baterie de artilerie, la dezrobirea teritoriilor romanesti, imi vine sa-i scuip intre ochi pe toti amnezicii azilului mediatic sponsorizat de Felix & Co.

    Sa le fut o flegma - cat un snitzel ! - in fruntea aia dash-teapta.. Ca degeaba au mai intrunit scoli, diplome si varii "onora-
    bilitati" sub prezidiul barbii lui Striblea-blea-blea-blea ..

    RăspundețiȘtergere
  5. E intru totul semnificativa parerea, neoficiala, a amabasadei americane - in dezvaluirile Wikileaks - despre misterioasele replieri politice din ultimii 6-7 ani de pe scena politica romaneasca.
    Observatiile americanilor nu lasa niciun motiv de dubiu : rusii intretin, din motive de influentza geo-politica, agenti de influentza in presa si mediul economic sau grupari de natura oligarhica, afine cu tipul si intereselor lor de stat. Grupari ubversive intemeierii statului de drept si controlului public. Fortze politice cointeresate in drenarea discreta a resurselor publice prin intermedierea politica. Indivizi ca Patriciu ( vezi vanzarea Rompetrol catre Kazmunai Gaz ), Nastase, Voiculescu, Cosmin Guse par suspecti ca agenti de influentza ai banditismului de stat rusesc. Nu e o pura intamplare ca toti bocesc sau se ingrijoreaza, "dilematici", de cate ori interesele ciolovecilor par amenintzate ( vezi proiectul gazoductului Nabucco, declaratiile lui Basescu despre Marea Neagra ca lac rusesc, interdictia presedintelui Constantinescu de a permite trupelor rusesti traversarea teritoriului Romaniei inspre Yugoslavia lui Milosevici, in aprilie '99 s.a.m.d). La fel, priveghiul de la moguliziuni pe tema afirmatiilor presedintelui Basescu despre trecerea Prutului in iunie '41. La fel, diabolizarea tuturor celor care in ultimii 20 de ani au incercat cu mai mult sau mai putin aplomb sa conteste status-quo-ul fixat de Ion Iliescu inca de la inceput.

    PS.
    Toti catzeii care acuma sar ca arsi la declaratiile oneste ale presedintelui, au chibitzat linistiti in aprilie '91 cand Iliescu perfecta politic tratatul cu URSS ( da, da, cu .. URSS)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dle Ungureanu,
    Eu afirm de mult ca cele doua posturi sunt oficine antiromanesti si antistatale adica doua posturi ale unor conserve KGB.

    RăspundețiȘtergere
  7. In plus Regele Mihai si citez o postare care care ne aduce aminte ceva recent:

    "In mai 2010,singurul roman invitat de statul rus,la PARADA MILITARA DIN 9 MAI A FOST REGELE MIHAI.
    Desi diplomatia romana la sfatuit pe REGE SA REFUZE INVITATIA,impreuna cu PRINTUL DUDA,REGELE MIHAI SI-A PLIMBAT DECORATIILE PRIMITE DE LA RUSI,IN TRIBUNA DE UNDE APLAUDA MAREA ARMATA RUSA.
    La vremea respectiA pres moldovei GHIMPU,refuzase sa participe spunind intr-o conferinta de presa ,ca el nu poate participa la o sarbatoare care OMAGIAZA ADUCEREA PE TANCAURI A COMUNISMULUI IN BASARABIA,DAR MAI ALES RUPEREA ACESTEIA DE TARA MAMA.
    Romania a condamnat PACTUL INCHEIAT INTRE NAZISTI SI BOSEVICII RUSI,RIBENTROP-MOLOTOV,dar si efectele acestuia.
    Prin participarea la aceasta PARADA,REGELE MIHAI VALIDA PIERDEREA TERITORIALA A ROMANIEI,ADICA A BASARABIEI???????????
    Dealtfel si rusii,au condamnat pactul respectiv,dar cind sa treaca la reparatii…………"

    RăspundețiȘtergere
  8. el, ciuvica emilului, lumineaza oricand:
    http://baricada.wordpress.com/2011/07/01/snapshot-prezinta-mujicul-mugur-ciuvica/

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Anonimul de la 15 :34

    Buna observatia ! Intr-adevar, regele putea sa refuze fara menajamente participarea la parada comemorativa de la Moscova. Ce sa celebreze ? : 65 de ani de la incheierea unui razboi in urma caruia jumatatea estica a Europei a cazut prada barbariei bolsevice ? O pace care a inlocuit dominatia capului monedei totalitare cu pajura de pe reversul fenomenului totalitar ? Nazismul cu comunismul ? Si celebrata unde ?: la Moscova ? Alaturi de cei care il reabiliteaza pe Stalin ? Iar printre invitati, insusi regele Mihai ? Cel pentru care patzania comunista reprezinta o drama de familie inainte de a fi o drama nationala ? ..

    RăspundețiȘtergere
  10. Din tot amalgamul de sentimente starnit de declaratia lui Basescu se uita de pogromul de la Iasi si din restul Moldovei. Pacat
    A fost un eveniment care spune multe despre noi, romanii. Sa nu uitam ca si nemtii au trimis atunci o scrisorica in care indemnau la mai multa organizare in transarea problemei evreiesti.
    Sunt curios cum trateaza polonezii relatia cu rusii

    RăspundețiȘtergere
  11. Out of topic:

    Dupa emisiunea cu dl ministru Funeriu de la B1 TV pot sa spun.
    Dle Funeriu ma plec cu respect in fata Domniei Voastre caci sunteti un Samurai.

    RăspundețiȘtergere
  12. Hai sa nu fim optimisti degeaba ! Sperantele noastre se legau de "capsunari",ce se vor fi intors in tara(mai precis la tara) si vor fi destupat mintile pensionarilor din mediul rural...Azvarliti cu pietre in mine,dar nu stiu cum vor vota PDL-ul cei 45%,care au picat Bac-ul,ce se alatura Majoritatii(din pacate) ce "mananca pe paine" LATRINELE tv...Cu salile de sport ale Doamnei Udrea am starnit la tara mai multa ura...CHIAR IN ACEASTA PERIOADA BASE, BOC SI PDL-ul E INJURAT DE OAMENII DE LA TARA DIN CAUZA OBLIGATIVITATII ASIGURARII LOCUINTEI... Nu avem echipa sa REZOLVAM PROBLEMA URII, ce zilnic SE AUTOINCARCA la tv...Ce face Domnul Videanu DE CAND "S-A INTORS" la partid ? Ce probleme sunt in diaspora, cu D-ul Branza ? Si problemele se aduna....

    RăspundețiȘtergere
  13. Va plac comentariile???Toate la fel , toate de acord cu autorul, o fi bine??? asa e in democratia ce-o sustineti??.Eu cred autorule ca esti un caz de studiat .Si ma intreb care o fi viata dumitale dupa Basescu.Daca acum cand e la putere nu-i gasesti nici-un defect ci numai laude cand o fi din nou in opozitie cum vor suna laudele.Dar ce ma mir ca doar gradina domnului e mare si ne suporta pe toti

    RăspundețiȘtergere
  14. Excelenta emisiune la 10 tv(la Radu Moraru "Nasul") azi luni 11 iulie :"Secretele serviciilor secrete", Remarcabilul Profesionist, Istoricul Cristian Troncota a mai dat la o parte din"valul" Ocupatiei Rusesti din Romania, cu Leprele si Otrepele Iliescieno-Useliste,ce au calcat si vor sa calce in picioare tara noastra pe mai departe...Problema nu e la Jigodiile lui voiculescu,ci la EXCREMENTELE PNL tip antonescu, fenechiu,cu toata Sleahta de GUZGANIENI, de la Banditul inconstient de armean, la SPURCACIUNILE de nicolaescu, norica nicolai, marga, rusanu, cancescu, stroe,ghise si chiliman ! Guvernul TARICEANU a fost cel mai IRESPONSABIL cabinet postdecembrist,practic O JUNTA antidemocratica, majoritatea activand si azi in catastifele KGB-ului !!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ungurene,si tu si basescu veti plati pentru crimele din Norvegia ! ESTI UN EXTREMIST DE DREAPTA SI ASTA VA FACE CA PDL-ul SA FIE EXTERMINAT DIN VIATA POLITICA ! Nu USL-ul, ci OAMENII VOR SCOATE IN AFARA LEGII PDL-ul !!! Salveaza-ti pielea, caci va vom urmari pana in gaura de sarpe, pentru GENOCIDUL de 7 ani asupra POPORULUI ROMAN !

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Boul anonim cu postarea din 25 iulie, ora 21 :10 ~

    Am trait s-o aud si pe asta, bai taratura ! Asadar, Basescu si T. Ungureanu sunt de vina pana si de crimele unui psihopat din Norvegia !!!
    Atunci, de ce n-ar fi de vina si pentru crimele lui Stalin, bai vierme sub rahat !? Aud !?

    RăspundețiȘtergere
  17. Despre cetatenii romani ucisi de Antonescu spui ceva...cetateni romani...bre!

    RăspundețiȘtergere
  18. Da, ba nene, ce parere ai ca Patriciu si Imre inchid postul CITY FM,unicul post de rock de calitate de la noi ? Bine c-am salvat caii de la Letea sau ursii din Muntii Ciucas, NIMENI nu sesiseaza ca stanga se coaguleaza cu verzii (uitati-va la noile pozitii ale lui Remus Cernea).. NIMENI DE LA PDL N-ARE CURAJ SA O TRAGA DE MANECA PE BOAGIU, TOT PDL -UL E INJURAT CU MAFIA ASFALTARILOR(Umbrarescu &co),iar cu scumpirea biletelor la CFR de ieri, sarantocii injura guvernul si BOAGIOAICA STA SI SE UITA CA PROASTA, CAND SA MAI TAIE O PANGLICA, ca platim mai putin la Bechtel-ul ma-sii lu' nastase, asta pentru ca americanii vor instala sistemul anti-racheta la Deveselu... Trebuie sa vina JIGODIA DE OLGUTA VASILESCU , sa spuna ca FORD N-ARE DRUMURI PE UNDE EXPORTA PRODUCTIA LA UZINELE FORD ? BOAGIU DEEE-MIII-SIII-AAA ! Pe de alta parte, CAND TAIEM ODATA PISICA NEAGRA CU ROSIA MONTANA ? MONICA MACOVEI A CERUT CLAR, FARA ECHIVOC, LUAREA UNEI DECIZII DEFINITIVE, RESPINGEREA PROIECTULUI GOLD CORPORATION DE CATRE PDL VA CONTA FOARTE MULT LA ALEGERI !!!...

    RăspundețiȘtergere