06 februarie 2012

Datorii restante către numitul și hulitul Boc Emil - fost Prim Ministru






Din fericire, România a fost condusă, în trei din cei mai nenorociți ani ai istoriei ei relansate, de cel mai defăimat Prim Ministru din istoria nerelansată a presei. Emil Boc a demisionat. Pînă și acest act care își descalifică adesea autorii a degajat, în cazul Primului Ministru Boc, înțelegerea fără paranteze a unei noțiuni îndelung sabotate: serviciul public.




Despre Emil Boc s-a vorbit rău mult mai mult decît se putea inventa. Distanța între subomul construit de presă prin demolare și ființa reală a politicianului n-a fost niciodată mai amenințătoare pentru adevăr. Însă discuția pro sau contra Boc nu poate continua inteligent în termenii de mai sus, adică în schema etică impusă de anii '90 și deformată de atunci încoace. Asta pentru că Emil Boc a dat României primul lider de guvern nedeclarativ, definit, dimpotrivă, de un stil executiv, non-balcanic și ne-negociabil. Cei ce vor spune că Emil Boc a fost silit de împrejurări să se modernizeze politic, nu înțeleg că o asemenea transformare e posibilă doar cu materialul clientului. Cu alte cuvinte, Emil Boc e structural un politician îndeajuns de impersonal pentru a fi un bun guvernator de criză. Potrivirea omului cu timpurile fost unul din cele mai faste episoade de care românii își vor aduce aminte cînd vor recapitula anii grei ai crizei.




Ce ar fi făcut Emil Boc în vremuri de pace economică e mai puțin important, deși palmaresul i-ar fi adus un loc garantat între figurile cuminți ale politicii românești. Sacrificiul consimțit de Emil Boc în numele stabilității noastre economice a fost fatal pentru politician și cum nu se poate mai binevenit pentru interesele comune ale românilor. Nu findcă românii ar fi avut parte de cîștiguri imediate și satisfacții săptămînale ci pentru că viitorul care se întinde după nemulțumirile și constrîngerile prezente e consolidat. Dacă mai avem un viitor, Emil Boc e unul din principalii suspecți. Emil Boc nu lasă în urmă un succes semestrial sau anual ci un viitor credibil. Aici e miopia celor ce îl confundă pe Boc, ba cu procentajul deficitului bugetar, ba cu numărul centimetrilor din statură.




Pentru că mandatul lui Emil Boc nu se putea încheia fără o ultimă calomnie, reacția mediatică următoare demisiei i-a rezervat rolul de sacrificat ritual, de paiață aruncată unei mulțimi ahtiată după carne de politician. Observația e o insultă adusă, în mod egal, alegătorilor și fostului Prim Ministru, fără a mai pune la socoteală profesionalismul jurnalistic. În fond, orizontul acestui gen de contestație se reduce la obsesia Boc-Băsescu și rezervă României marea idee a demisiilor comasate - o rețetă perfectă pentru succesori și catastrofală pentru guvernați.




Primul Ministru Emil Boc a plecat în momentul în care consecvența anti-criză risca să fie condusă spre cea mai mare neînțelegere posibilă. Ultimul gest al Primului Ministru Boc permite reoxigenrarea unui proiect aspru cu prezentul și vital pentru viitor. Pentru asta i se cuvin, măcar acum și măcar pentru o clipă de suspendare a fierii, mulțumiri. De fapt, mai mult. pentru că oamenii de curaj care își duc misiunea pînă la capăt au fost prea rari.




P.S. Desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu poate fi discutată și disecată multiplu dar impresia de continuitae e, deja, prezentă. Nu prin stil personal ci prin angajament spre o politică de valori și obiective raționale. Succes!


Personal, mă înscriu între primii cîștigători. Ar fi prea mult spus că îi am pe Prim Ministru și pe Președinte la degetul mic. Îi am doar în nume și în prenume. Semn bun. Promit să nu abuzez.

21 de comentarii:

  1. Campanella, esti foarte curajos/curajoasa de dupa un nick si la un IP-lumina de Traian. Ceea ce nu stii tu este ca omul, dincolo de cele doua marfare de carti citite la viata lui, n-a pierdut inca instinctele de strada. Incearca sa ii spui in fata ce i-ai spus mai sus (e o gluma, stiu ca n-ai fi in stare) si ti-o iei de nu te vezi.
    Traian are o viziune. Poti sa fii sau sa nu fi de acord cu ea. Poti sa o adori sau sa o detesti visceral. Dar el macar are o viziune. Viziunea ta, Campanella, nu va depasi niciodata patru litere... De fapt si tu stii asta si, de fapt, de-aia il urasti pe el, nu viziunea lui. Iar asta e cu totul altceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema e alta, Oameni Buni :intre campanella si RECTORUL UNIVERSITATII CLUJ, andrei marga, nu e absolut nici o diferenta... Mascota Uniunii Solutiilor Lipsa e de fapt BUG MAFIA, HIP-HOP-ul, MIRCEA BADEA, K1, luptele lor in cusca ; incercati sa va uitati seara ,sa urmariti postul SPORT.RO : CIOMAGEALA, SANGE(mana cereasca a fost stirea cu cei 70 de morti pe un stadion din Egipt). Atmosfera ce o promoveaza FENECHIII, VANTU, CU BOLNAVII PSIHICI AI LATRINEI 3, E DE RAZBOI CIVIL...Poate ii ajutam sa primesca CEEA CE LI SE CUVINE :FLEGME INTRE OCHI , LA ALEGERI !

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu doar in prenume il aveti pe presedinte.Si in mitocania specifica de ales al neamului ca parlamentar.Dupa postarea precedenta la adresa doamnei Mungiu-Pippidi in calitate de europarlamentar toate comentariile sunt de prisos stimate Traian la doilea.Chiar daca doamna Mungiu-Pippidi n-a fost de acord ca EBA sa fie colega de lista si poate de acolo i se trage.Puteti fi un fost bun ziarist, un eurodeputat,un "impetuos" militant pedelist etc.Ca si celalt Traian, un gentlemen nu veti fi niciodata si nu ma voi mai obosi sa dau pe aici.In Europa mergem si prin maniere nu doar prin lozinci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. AMP s-a bagat in seama singura, TRU i-a raspuns.
      TRU vorbeste engleza cu accent, AMP vorbeste romana cu accent :)
      PS
      Am mai citit postarea asta si in alta parte.
      E cumva copy/paste?

      Ștergere
    2. Iar acuzatii gratuite ca sa nu zic mincinoase sub anonimitate.Tipic.....Asta e caracterul vitejilor pedelisti.

      Ștergere
    3. Cind vorbiti despre mitocanie va referiti la Poanta de CAntonescu, nu-i asa, stimabile?!

      Ștergere
    4. Mai Danutz, ia nu mai generaliza tu "caracterul vitejilor pedelisti". De ce nu meditezi putin pe marginea prestatiei anonimilor care infesteaza toate forumurile cu injuraturile la adresa lui Base, Elena Udrea, Boc, TRU etc ? .. Macar de s-ar limita la etichetele Tale, Marite Echidistant..

      (Chioru, Piticu` etc iti zic ceva ? Sunt, ele, altceva decat vitejiile sub anonimat ale confratilor Tai politici ?)

      Ștergere
    5. Inca ceva :
      tot prin aceeasi Europa au hălăduit cu jalba-n proțap si Ponta cu Crin. Cu aceleasi maniere care-ti displac, au dat navala pana in Parlamentul cu pricina. Si nu i-ai mai facut mitocani ca pe TRU.
      Ba mai mult, presimt in urina ca-ti vor mai mobiliza votul si in viitor (doar, esti.. convergent intre urechi)

      Ștergere
  4. Boc si acest guvern intra de acum in istorie cu acestea de mai jos ca succinta dare de seama, dar si sfat de viitor, nu cu (edit. admin) de la USL:

    “În câteva cuvinte, aş vrea să le spunem românilor ce înseamnă această stabilitate economică a ţării, câştigată cu atâta greutate şi cu atât de multe dureri din partea oamenilor. Pentru anul 2011, România, după doi ani de cădere economică – 2009 şi 2010 – încheie cu o creştere de aproape 2,5%, una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană. Deci, repet, după doi ani de cădere economică – 2009 şi 2010 – în 2011 avem una dintre cele mai importante creşteri economice din UE. Doi. Pentru 2012, atât Comisia Europeană, cât şi FMI, apreciază, prin prognozele date, că România va avea o creştere economică peste cea din zona euro. În al treilea rând, inflaţia este la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. În al patrulea rând, avem cea mai mică datorie publică pe cap de locuitor din UE. Rata şomajului este cu două puncte sub media UE. Cursul euro-leu a rămas şi este stabil. Deficitul bugetar este sub control şi fără probleme de finanţare a acestuia. De asemenea, stabilitate economică înseamnă că nu avem un risc de neplată a salariilor şi pensiilor. Şi, nu în ultimul rând, stabilitatea economică a ţării înseamnă şansa, în viitorul apropiat, de mărire a salariilor şi pensiilor. Această stabilitate economică a ţării trebuie apărată cu orice preţ. Şi spun că nici un preţ nu este prea mare – plătit de un politician sau de politicieni – pentru a apăra ceea ce românii au câştigat cu munca şi cu suferinţele lor.”

    Multumesc dle PM Boc ai aparat tara si Presedintele ei, cat timp a fost posibil, cat timp nu te-a covarsit tradarea si nu te-au sufocat tradatorii

    RăspundețiȘtergere
  5. Am gresit postul de mai sus este al lui Ion Adrian dar astfel nu intra, deci din nou Anonim

    RăspundețiȘtergere
  6. PS. Felicitari intregului guvern PDL ca au ramas solidari cu dl Boc.

    RăspundețiȘtergere
  7. articol corect. dar nu pot sa nu observ ca in plina criza licitatile se fac inca discretionar , ca profiturile companiilor de stat au fost trecute la buget cea ce va face ca in vitor aceste compani sa nu se dezvolte .
    Nu pot sa nu observ haosul din justitie . problema Romaniei fiind [ referitor la justitie] inpredictibilitatea hotararilor. Ne existand o practica judiciara constanta. Lista poate continua, dar atat. Ma gandesc oare trebuia schimbat codul civil? sau trebuia aduse decat mici modificari? oare nu era mai bine sa avem soluti ale inaltei curti si acestea sa fie obligatori de urmat in spete asemanatoare? Chendea Daniel

    RăspundețiȘtergere
  8. „Măsurile au fost luate cu gândul la viitorul României, nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit.” Mulți îi reproșează fostului premier măsurile pe care „a trebuit” să le ia, în ceea ce mă privește îi reproșez că, potrivit chiar spuselor sale, nu a dorit să facă ceea ce trebuia pentru viitorul României.

    Că, împotriva voinței sale și a miniștrilor săi a făcut-o, e lăudabil și depășește performanța celor mai mulți premieri, de la Văcăroiu la Tăriceanu. Pe de altă parte, înseamnă că a fost vorba de cîteva măsuri esențiale, de regulă impuse „de sus”, de la FMI ori de la Președinție, așezate pe o masă de atitudini și decizii politicianist-clientelare și colectiviste, în continuarea pesedismului.

    Salariile bugetarilor au fost tăiate otova cu 25%, fără o reformă de fond a atribuțiilor și organigramei aparatului public care să reducă personalul și să eficientizeze activitatea. Codul muncii și legislația privind asistența socială au fost îmbunătățite, dar am asistat la aberația forfetarului urmată de punerea pe drumuri, pentru plata contribuțiilor obligatorii, a unor contribuabili vinovați doar că nu lucrau cu contract de muncă. amenzile sînt în continuare văzute ca o sursă de venituri la buget ce trebuie exploatată la maxim, etc. În loc să introducă o fiscalitate egală pentru pensionari și cei care sînt încă la vîrsta la care își cresc copiii și aleargă la serviciu, a mărit TVA la 24%, nivel la care eludarea devine mult mai tentantă.

    Lipsa de convingere în dezirabilitatea măsurilor pe care totuși le-a adoptat a făcut ca Guvernul condus de Emil Boc să fie la rîndul său neconvingător în comunicarea cu electoratul și a dus la deficitul de imagine de la ora actuală. Lipsa de dorință a dus la continuarea racolărilor politicianiste în slujba puterii (PDL-UNPR) de personaje dubioase dar influente și la exploatarea resurselor statului pentru viitoarea cumpărare de voturi.

    Că guvern unei coaliții de strînsură, cu o majoritate instabilă, se poate compara favorabil cu toate guvernările din care PD+/-L nu a făcut parte este extraordinar, dar este mai curînd o palmă pentru acele guvernări decît un merit pentru d-l Emil Boc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar Legea Salarizarii Unice-bugetare nu e cea mai consistenta reforma de pana acum ? Legea pune ordine, dupa o grila unica si ierarhica, in salarizarea celor care sunt platiti din colecta bugetara. Inainte era un haos de nedreptati, jaf sindicalizat, caste si privilegii bugetare in sistem. Ati uitat !? (sporurile de zambet, salariile mai mari decat ale presdintelui tarii etc, etc, etc )

      Ștergere
  9. La anu'reincepe Satra lu' iliescu din anii '90, revine Romania Mare in Parlament, Dan Diaconescu si Gigi Becali vor fi sarea si piperul... Gargaragiii oengisti, ca parvulescu si alistar asteapta firimituri ,ca sa Latre langa badea si gadea ,iar baronii lui adrian nastase ,precum si motociclistii lui obrazniceanu plus Guzganul armean vor Urla ,in dementa lor, ca idiotii... Era sa-l uit pe nicolaescu...Mai ales, cristian tudor popescu va face felatii sanatoase, spre noua putere "democratica", iar dinescu isi va desavarsii "operele"...Bahice... O sa va stea osul pe toate Traheele si almanahele, idioti uselisti !!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Emil Boc! Multumesc echipei guvernamentale care ne-a dat sansa sa mergem inainte!

    RăspundețiȘtergere
  11. Exact asta e si parerea mea, TRU !
    Sincer, ii multumesc lui D-zeu ca in acesti ani am avut la putere team-ul politic al lui Basescu. Riscul intrarii statului in faliment a fost major. Numai cretinii nu vor sa realizeze flagelul bugetar al guvernarilor anterioare. N-am nicio indoiala ca USL-inosii n-ar fi putut depasi in timp util populismul congenital al clasei politice romanesti (de care pana si PDL-ul e doar in curs de debarasare). Ma ingrozesc doar la gandul : ce ar fi fost daca.. ( mai guvernau liberaloizii impreuna cu clonele lui Iliescu). Numai ca istoria nu se scrie la conditional, iar Crin Antenescu isi pune in continuare nebunia pe portativ..

    RăspundețiȘtergere
  12. Odata cu retragerea d-lui Boc, urmatoarea miscare politica a lui Base i-a lasat cu un pas in urma pe USL-ashi. Are de ce sa fie Ponta mai concesiv, iar Crin si mai isteric decat ne-a obisnuit.
    Pana acum, Mihai Razvan Ungureanu era doar furnizor de intelligence pentru decidentzii politici. Nu putea folosi nici una dintre informatiile detinute. Acum, ca decident, nimeni nu-i poate reseta memoria si este de presupus ca ii va recunoaste usor pe cei cu musca pe caciula. Orice om de buna credintza din Romania nu are a se teme de Mihai Razvan Ungureanu. Cei care, intr-un fel sau altul, au calcat pe bec, da.

    Ca un simplu cetatean, cred ca Romania are doar de castigat din faptul ca premierul proaspat învestit isi poate diagnostica corect interlocutorii si nu poate fi dus cu presul de oameni aflati in slujba unor cercuri de interese mai mult sau mai putin obscure, la limita legii sau cu incalcarea ei. Mai mult, cred ca informatiile pe care le detzine il pot feri de multe greseli, de multe fundaturi, il pot ajuta la luarea unor decizii castigatoare pentru acest popor greu incercat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Dans le même rayon de jaquettes...Les nouveaux ministres de la Roumanie...

    Dans la famille cheapdiscount de l’humain, voilà les belles bêtes que j’ai découvertes il y a peu, et que j’ai savourées, c’est vrai, avec une partie mon esprit légèrement effrayée...

    Si les sujets ne se départent jamais des qualités qui font tout le charme postrévolutionnaire roumain (décors minables, société civile figurante et peu motivée, héros politiques à la mâchoire carrée, grande gueule et au jeu d'acteur limité, musique manéliste à fond...), ils possèdent trois originalités qui le distinguent de la masse des espèces du même acabit :

    Tout d'abord ils ont un parcours de carrière un peu plus inexistant que celui des anciens ministres, ménageant même quelques surprises de vide de curriculum au citoyen blasé. Bon je vous rassure tout de suite c'est pas de la machination complexe, on est dans le basique avec gros barbares, mais tout de même saluons l'effort, malgré que personne n’a avalé la tromperie.

    Ensuite, les gars, bien que post décembristes et roumains, flirtent joyeusement avec l'ambiance western. C'est à croire que le capitaine, bien soûlé, s’est mis à tourner un western spaghetti et qu'il a eu droit de choisir une distribution principale en employant les figurants de service et aussi en reprenant quelques décors et costumes dignes de l’époque communiste la plus débile.

    Enfin ils manifestent une désinhibition qui pourraient choquer le modéré, ayant toujours un coté anarchique par manque de contenu dans leurs discours qui balance entre le gore craspec et le film de boules, dévoilant une réalité qui leur échappe toujours. D'où un goût immodéré dans leur exploits trompeurs, avec des scènes chocs pur l'humain doté d’une raisonnable décence, avec des vraies dérapages de viol de la loi (on est dans un monde barbare quoi...), histoire de faire un peu d'épate et d'attirer le spectateur déconcerté qui constitue le gros de la clientèle soutenant ce genre de nouveau produit.

    RăspundețiȘtergere
  14. A fost mai simplu petru el sa taie din salarii
    25% si din pensii 5,5% plus obligatia de a face asigurari la case in loc sa absoarba fonduri
    europene 100%,sa aplice impozit progresiv ca in tarile nordice,TVA-9%la produsele de baza sa creasca consuml,sa stimuleze exporturile cu valo
    are adaugata mare,toate institutile bugetare sa
    fi devenit birouri pe langa Prefecturi cu maxim
    patru angajati IT-isti de elita etc. ion+

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand focul a inceput sa arda, primele masuri nu pot fi decat pompieristice. Taierile bugetare se justificau prin flagelul bugetar al cresterilor aiuritoare de pensii si salarii, prin care guvernarea Tariceanu a distrus efectiv finantele tarii in prag de criza economica mondiala. Cat despre impozitul progresiv, asta e o fantos asocialista tare draga clonelor lui Marx de pe tot mapamondul si din toate timpurile : impozitarile progresive sunt nedreptati progresive si se afla sub incidentza p;oruncii 7-a : Sa nu furi ! - nici direct, nici indirect (prin intermediul haiduciei de stat)

      Ștergere