02 iunie 2013

       Corupție cu și fără carte

Ce-ar fi să vedem și în politica românească oameni care trec prin vremuri grele fără să crîcnească, fără să caute platouri ferite, fără să se lepede de luntrea în care au pozat cînd vremurile erau line și funcțiile înalte? Ce-ar fi să vedem oameni care rămîn loiali? Oamni care nu devin fiare rănite de înălțimea funcției pierdute. Ce-ar fi să vedem oameni care nu se preschimbă la prima încercare și știu să tacă, lăsînd faptele să vorbească în locul lor?


E normal să vedem demnitari care regretă postul pierdut. Nimeni nu pleacă senin dintr-o funcție publică. Dar ce-ar fi să vedem foști miniștri, primă-vicepreședinți și parlamentari care nu își expun ulcerul și nu cred că înlocuirea lor a tăiat în două mersul istoriei? Ce-ar fi să vedem, pur și simplu, oameni care fac politică fără să ceară, fără să pretindă și să fără să bată artistic din picior? Ce-ar fi ca acești oameni să apară în public singuri, neînsoțiți de bust și soclu? Ar fi prea mult?

Ar fi o revoluție pentru moravurile locale și o minune cerească între atîtea egouri care ating norii.

Degeaba lovești în plagiatul unui șarlatan ca Ponta, dacă îți folosești doctoratul și studiile ca scut și atuu în partid. În fond, meseria celor ce intră într-un partid e politica de partid și, în absența snobismului, politica națională. Într-un partid, sau măcar într-un partid, nașterea și titlurile n-ar trebui să conteze. Nimic nu face mai rău competiției și valorii decît parcelarea oricărui metru de viață publică în panteon rezrvat intelectualilor și gherete pentru rest. Dacă au înțeles lecția secolului XX, cei ce fac astazi caz de primatul intelectual în politică ar trebui să știe ce nenorociri a adus, la stînga și la dreapta politicii românești, aroganța intelectuală - supersitiția subintelectuală după care intelectualii au drept de întîietate în fața realității.

Spectacolul organizat în interiorul PDL pe tema ”noi mai întîii, pentru că avem mai multe clase, cărți și orgolii” continuă drama vetustă a politicii românești la întîlnirea ei cu utopia egoistă a geniilor săptămînale. E prea multă trufie în remarcile istețe și parodice ale acestor oameni care susțin că vor să facă politică dar se ocupă, de fapt, cu ridiculizarea propriului partid, redus mereu la aceași acuzație: insuficientă instrucție, prea puțină bibliografie și deloc lume bună. Nu e o insultă. E o eroare, un viciu, o formă de corupție interioară care, amplificate prin politică și medii de informare, vor strîmba caracterele și carierele celor ce cred în mintea înțeleaptă a omului cu carte. Nu e nimic mai ridicol decît să denunți corupția politicienilor, în timp ce hrănești în tine, cu argumente sofisticate și indignări mincinoase, corupția sufeltească. Așa nu facem decît să ne alegem cu două rînduri de hoți: cu și fără carte.

Dacă România va fi mai departe împărțită între cei cu diplomă și cei fără de diplomă, între politologi și feseniști, teologi și bădărani, titrați și expirați, vom întări o democrație snoabă care își datorează existența nevoii de notorietate a elitelor și atît. E puțin.

P.S. Uneori e bine să te bați în noroi. N-am auzit nici o replică de confrate solidar cu Monica Macovei, după remarcile de retard ale deputatului UDMR Marko Atilla. Nefericitul menționat susține că Macovei e frigidă și că are orgasm doar cînd vede oameni după gratii. Concluzia: Marko Atilla poate doar cînd e mîrlan.

 

2 comentarii:

  1. Presedintele Romaniei ,Crin Antonescu, va rade de voi, ganganiilor...Mai traiti inca ? Va strivim sub bocancii nostri, ai uselistilor, Constitutia va fi a noastra, iar Liviu Dragnea va conduce Romania !!! Ce ne mai place sa va privim cum scheunati ca Jigodiile, CAND VA FUTEM BOCANCI IN COAIE SI GENUNCHI IN GURA ! VA VOM FUGARI PANA IN GAURI DE SARPE, UNDE VA E LOCUL, SI VA VOM STARPI SI BATE CA PE HOTII DE CAI ! VOTANTII USELISTI VOR SCUIPA PE MORMINTELE VOASTRE, UCIGA-VA CRUCEA DE LOSERI BASISTI !

    RăspundețiȘtergere
  2. Cititi aici fiecare cuvant, merita: MANIFESTUL STANGII DIN ROMANIA: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2013/07/02/manifestul-stangii-din-romania/.

    (Pentru a accesa linkul, hasurati-l cu albastru, tinand apasat butonul din stanga al mouse-ului. Dati apoi click pe butonul din dreapta. In final, dati click pe "Go tu Webb Address", folosind oricare din butoane.)

    RăspundețiȘtergere