05 octombrie 2009

Încă un moftangiu face zgomot


Bine le zice Oprescu! E imposibil să nu recunoşti, cu un strigăt plin de respect, alinierea perfectă a lui Sorin Oprescu la sunetul demagogiei caragialeşti. Tipătescu s-a întrupat în Oprescu şi vrea să devină Prrreşedintele Rrromâniei. Să ne înţelegem: ţărişoara lui Oprescu e patria omului simplu. La rîndul lui, Oprescu -Tipătescu se reclamă om simplu dar mai are ceva - o calitate pe are o expune modest de dimineaţa pînă seara: independenţa. Ce zic eu independenţă? Independenţa absoultă! Totuşi, nu e cazul să vă alarmaţi. Oprescu minte.

Oprescu e candidat independent şi tocmai de asta campania lui e condusă de un alt independent: O. Cosmîncă. Oprescu a stabilit că România e terminată de partide şi că politicienii au eşuat. "Pentru ei nu existaţi!" - îşi lămureşte Oprescu auditoriul popular. Sorin Oprescu e fiul strucuturii de partid şi a intrat în "viaţa mare" prin strucutrile de partid. Înainte şi după 1989. Urmează programul politic: " să le spargem gaşca!". Redusă la acest concept complex, propunerea lui Oprescu nu poate fi întîmpinată decît de contr-remarca: "Mai tacă-ţi fleanca!". Care sînt planurile lui Oprescu? Sînt ele o extindere a viziunii asupra Bucureştiului, la dimensiunile României? N-am aflat. Oprescu e independent şi pare convins că asta îl scuteşte de idei. Nu ştim dacă Oprescu are ceva de spus despre buget, despre microcreditul finaciar care a secat şi a distrus o parte însemantă a companiilor cu mai puţin de 20 de angajaţi, nu ştim dacă s-a gîndit vreo clipă la problemele profunde ale României: surparea statului sub povara demografiei şi a obligaţiilor sociale, şomajul ascendent al tineretului, mortalitatea foarte ne-europeană a bătrinlor şi conflcitul dezastruos între criteriile de cunoaştere moderne şi practica din spitale, şcoli, spitale, adminsitraţie şi alre structuri de mare consum cognitiv.

Ştim altceva, despre planurile şi tipul de gîndire ale lui Sorin Oprescu. Ştim din discursul pe care l-a lansat energic odată cu propria candidatură că Oprescu gîndeşte în limitele strîmte şi vechi ale viziunii patriotic-socialiste. Oprescu şi-a etalat analiza în felul următor: România e o ţară bogată, cu oameni muncitori, totul e să fie bine conduşi. Prima parte e complet falsă. România nu e o ţară bogată iar holdele, stupii, munţii, oţelul şi codri la care se gîndeşte Opescu vin din manualele anilor ´70. Astăzi, cînd bogăţia statelor cu adevărat bogată e dată de capacitatea de cunoaştere, asemenea imagini sînt nule şi inutilizabile. Ele îi pot surprinde pe nostalgici sau pe naivi dar conduc nicăieri. A doua parte a triadei lui Oprescu e adevărată dar asta nu înseamnă că Oprescu ştie ce spune. Românii sînt, atît cît sînt şi alte popoare, o populaţie muncitoare. Acest dat colectiv devine o valoare, doar însoţit de inteligenţa organizării şi de disciplina etică. Ideea după care un conducător bun e tot ce ne mai trebuie cade. Oprescu a auzit această fabulă acum multe zeci de ani, pe cînd educaţia sa generală era înheiată.

Diagnosticul anti-politic al lui Oprescu nu e o eroare totală. E o eroare parţială şi un pericol extrem. Într-adevăr, sistemul partinic românesc e o mare problemă iar produsele lui (Constituţie, Justiţie, aparat admisntrativ) o problemă şi mai mare. Dar propunerile lui Oprescu vizează abolirea politicii.
De aici înainte, urmează, direct, anarhia. O stare de fapt mult mai puţin simpatică decît poate bănui promotorul ei nesăbuit, Sorin Oprescu.

Lansarea candidaturii lui Sorin Oprescu a scos din adormire vorbăria caragailescă şi i-a dat o îndrăzneală care variază între minciună şi impetrinenţă. "Pentru ei nu existaţi!" şi "În România mea", cele două refrenuri repetate de Oprescu frămîntă sunete şi atît. Oprescu putea demonstra la Primăria Bucreştiului că e în stare de acţiune. Amprentele Primarului lipsesc, însă, din Bucureşti şi sînt de găsit numai pe ecrane şi pe pagina de ziar. După 20 de ani de variante, imitaţii şi parodii, a apărut şi Independentul. Pe asta n-o făcuse nimeni. Am mai bifat o figură, am mai înghiţit un discurs, am mai învăţat un truc. Încă un moftangiu face zgomot.

17 comentarii:

  1. Fereşte-ne, Doamne, de foşti primari ai Capitalei! mai noi sau mai vechi...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai bai Traiene, 'te dreacului. Deci Oprescu ala e demagogico-caragielesc si om simplu prin afirmatii, iar Baselu prin "ne vedem la tepe" (alea pe care vi le-a dat) a dovedit o maieutica neegalata nici de U. Eco. :)
    Sa mori tu! Ia jura-te! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Oprescu este un individ previzibil, plat, chiar rudimentar. Este încremenit într-un proiect gen Văcăroiu, diferenţă mare faţă de un Boiko Borisov, alt primar, de la Sofia.
    Discursul de lansare a fost penibil, părea uşurat când a încheiat "aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulţi spun că Băsescu şi Oprescu seamănă - politic - în multe privinţe. Citită în această cheie, filipica lui TRU chiar i se potriveşte şi lui Băsescu.
    Visez la una dedicată lui Băsescu, chiar.

    RăspundețiȘtergere
  5. prost mai mare ca Oprescu, n-am vazut (cu exceptia lui Vanghelie si a Prostanacului Suprem : Geoana, Mircea Geoana!!)

    hai Base!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. "Astăzi, cînd bogăţia statelor cu adevărat bogate e dată de capacitatea de cunoaştere, asemenea imagini sînt nule şi inutilizabile"

    Munti, codri,stupi,fabrici si uzine -atata stie Oprescu despre Romania

    Este un om lipsit de capacitatea dezvoltarii intelectuale ii lipseste acest dar de la Dumnezeu-
    E ca o caramida

    RăspundețiȘtergere
  7. E mare lucru sa reconstruiesti o Romanie utopica , cu stupi , holde si oameni fericiti si frumosi.
    O Romanie idilica si traditionala , desteapta si sugubeata sta undeva , pitita in sufletele noastre si asteapta sa se nasca .Si S.Oprescu se pregateste sa o naseasca , mandru si responsabil.
    Totusi, cred ca nasterea va fi un avort iar S.Oprescu ne va livra , in schimb , o mica dictatura , cinica si eficienta , a grupurilor de interese .

    RăspundețiȘtergere
  8. Dl Ungureanu,
    Nu-mi mai apar comentariile pe Blogul de Europarlamentar, de la Radio Europa Libera.
    Este vreo defectiune sau cenzura ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Despino, suferi tare, activisto, ca nu-ti mai apar comentariile? Sau n-ai ce sa prezinti la sfirsitul lunii ca sa-ti incasezi retributia de "luptatoare" pe forumuri?

    RăspundețiȘtergere
  10. S-au deblocat comentariile.
    Mersi!
    :) :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari pentru articol TRU, ai radiografiat in mod corect un un doctor ce nu este bun ca primar ssu un primar ce nu este bun ca doctor :)).

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu-i nimic. E bun e presedinte. Si va fi, spre disperarea voastra. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. O insiruire deontologica de idei care, de fapt, nu face decat sa se invarta precum cheia intr-o incuietoare mult prea mare, adica in gol. A bate campii cu gratie reprezinta un aspect care nu reprezinta nimic. Manipularea prin ceea ce suna bine, frumos, este la mare cautare in zilele noastre, mai ales ca cei mai slabi de duh si minte sunt mult mai usor de impresionat decat cei care se afla cu picioarele pe pamant si mintea trecuta prin multe carti. Incercati sa imbracati nimicul in haine de rege si veti obtine ceva asemanator cu articolul de mai sus. Departe de jocul de noroc al supozitiilor, adevarul nu pluteste in jurul celor care lovesc in Sorin Oprescu. Oamenii cauta hibe acolo unde nu sunt, crezand cu ferventza in demersul pe care-l imbratiseaza sau avand motive absconse, de ordinul cifrelor. Un singur lucru il putem proba si sti cu siguranta soarelui care rasare si apune in fiecare zi: actualul presedinte a umblat cu cioara vopsita timp de 5 ani, si-a ingrasat portofelele personale, dar si pe cele ale familiei pana la refuz, ajungand la o obezitate ce acum sufoca Romania. N-ar fi mai bine sa incepem prin a-i pune la zid pe adevaratele lipitori ale tarii, si sa-i lasam pe cei care vor sa spuna ceva, sa o spuna? Pana una, alta, Sorin Oprescu este singurul care a renegat intreaga clasa politica, intorcandu-se printr-o miscare de 360 de grade catre oamenii care au nevoie de ocrotirea unui om, scarbit la randu-i de mizeria politica in care se ineaca tara asta incetul cu incetul...

    RăspundețiȘtergere
  14. Am comis o eroare de fond. Deci, corect e: intorcandu-se printr-o miscare de 180 de grade catre oamenii[...]

    RăspundețiȘtergere
  15. Dacă domnul Oprescu e Tipătescu...
    ... atunci domnul Băsescu e Caţavencu!
    Cine e totuşi Dandanache?

    RăspundețiȘtergere
  16. scrieti tru, scrieti. nu scrieti degeaba. citindu-va , nu-mi pare rau ca sunt roman si neamt (hast du gehort johannis!?)

    RăspundețiȘtergere