30 iunie 2009

Michael Jackson - When The Music's Over



Posteritatea lui Michael Jackson a început în mod neobişnuit. La numai cîteva ore, după ce dispariţia lui Jackson a fost confirmată oficial, au apărut reacţiile conforme în asemenea situaţii: mărturisiri emoţionale, evocări ale descoperirii „fenomenului Jackson”, în cutare sau cutare moment al adolsecenţei, exagerări grăbite sau pioase. Cum era de aşteptat, Jackson a fost imediat catapultat la rang de „geniu”, cu lipsa de argumente şi cu înverşunarea sentimentală care au declasat demult termenul. Însă acest gen de reacţii a fost, de la bun început, însoţit de contestări abrupte, de ironii şi, chiar, de glume de un prost gust blindat (majoritatea grupurilor care au urcat pe scenă la Glastonburry s-au ferit să spună ceva despre Jakson sau au recurs la remarci respingătoare). Contestatarii au avut de spus unul şi acelaşi lucru: Jackson nu a făcut muzică mare, nu a schimbat o iotă din limbajul muzical al epocii pe care a dominat-o comercial şi nu a fost, în cele din urmă, un adevărat artist.

Toate aceste observaţii sînt corecte. Însă tot aceste observaţii ratează importnaţa extraordinară a lui Jackson pentru cultura populară contemporană. Jackson a pus în scenă auto-negaţia unei culturi care s-a stins în tehnică, prestidigitaţie vizuală şi nonsens muzical. Michael Jackson a fost un „performer” şi un „entertainer” uluitor dar nu un artist. Jackson a făcut spectacol, pînă la şi chiar dincolo de limita exchibiţionismului. Jackson a fost exact ce şi-a dorit: „The King Of Pop”. Unde muzică pop e muzica populară a timpurilor noastre iar muzica populară a timpurilor noastre a eşuat în infantilism şi fetişism idolatru, după ce a rupt legăturile cu tradiţia din care s-a născut. Jackson a desăvîrşit un fel de a face spectacol pe pretexte muzicale degradate, după ce ultima rezistenţă a structurilor soul, blues şi rock a fost covîrşită de o pulsaţie fără valoare şi stil. „Thriller”, ultra-cumpărata capodoperă a lui Jackson e dominat de ritmul gol şi exchibiţia pură a dansatorului. Din acest motiv, Jackson şi capacitatea sa motorie în scenă nu au lucrat în nici un fel asupra muzicii. Jackson nu are posteritate artistică, pentru că nu a adus o schimbare de limbaj muzical, în felul în care au făcut-o ceilalţi mega-eroi ai muzicii populare contemporane: The Beatles, Frank Sinatra, Elvis Presley, Bob Dylan (maestrul subestiumat al tradiţiei recuperate în muzica modernă) sau Jimmy Hendrix (probabil cel mai influent muzician al epocii care se deschide la începutul anilor ’60).

Dealtfel discuţia encomiastică pe marginea „fenomenului Jackson” suferă de o ignoranţă atroce. Trimiterile la marea tradiţie a revistei americane nu duc nicăieri. Fred Astaire şi Gene Kelly au depăşit categoric funcţia limitată a performer-uliui şi au dansat susţinuţi de un optimism încărcat de bun simţ şi imaginaţie artistică. Jackson a avut ceva din rapiditatea şi nimic din tonusul lor încăpător. Cu Jackson, cabaretul şi revista americană au decăzut într-un mecanicism rudimentar, accelerat nebuneşte de tehnicile video ale complexului MTV.

Anii ’80, epoca de glorie a lui Jackson, sînt cei mai nefericiţi ani ai muzicii pop, un cimitir vast de tradiţii şi stiluri abandonate, deformate sau suprimate. Muzica soul se retrage, îmbrîncită spre disco, spaţiul pseudo-muzical în care a excelat Jackson. Din acest punct de vedere, Jackson nu a continuat ci a părăsit linia de mare autenticitate soul, fixată de Marvin Gaye, Curtis Mayfield şi, în primul rînd, James Brown. Asocierea repetată a lui Jackson cu şcoala soul vine dintr-un stereotip rasial. Adevărat, Diana Ross a fost, un timp, mentorul de scenă al lui Jackson dar Diana Ross însăşi lucra într-un spaţiu post-soul. Influenţa cea mai vizibilă asupra lui Jackson vine din începuturile muzicii disco: de la The Bee Gees, iniţiatorii ritmului de pulsaţie electro şi ai vocalismului în falsetto extrem. Epoca deschisă de Jacskon coincide, de fapt, cu o mişcare generală spre reducţionism muzical. Forţa rock-ului greu se banalizează în varianta speed şi thrash. Blues-ul electric în forţă rămîne o ocupaţie izolată, simplificată nepermis sau deturnată spre punk şi fuck, a la Black Crows, respectiv Red Hot Chilli Peppers. Forţa rudimentară a cmoercialsmului pune capăt unei strălucite şi nefericite tentative de aducere a muzicii pop la rigoare şi intelect (curentul „progressive” ia sfîrşit la începutul anilor 80 şi lasă în urmă fie carcasele dinozauriene ale unor Yes, Genesis, E,L&P, fie rezistenţa minoritară a unor King Crimosn, Robert Fripp sau David Sylvian).

Valoarea artistică a lui Jackson e foarte redusă. Aşa e , însă, şi valoarea muzicală a ultimilor 20-30 de ani de muzică şi gust popular. Jackson a făcut o artă din criza muzicii pop şi, din acest punct de vedere, Jackson e remarcabil ca propagator şi victimă a unui imaps cultural total. Nimeni n-a reuşit mai bine decît Jackson să dea spaţiu unui limbaj muzical în esenţă kitsch şi să traducă mai strident lipsa de valori, acea tristă absenţă a mulţimilor faţă de ce era, odată, arta populară. Chuck Berry şi J.L.Lewis aveau un ethos vulgar dar autentic. Cu Jackson, ethos-ul devine manie pură şi automatism consumist. Toată mutaţia culturii populare dinspre tradiţie spre iluzia febrilă şi fiorul grandorii momentane a fost ilustrată şi jucată de Jackson, pînă la dezintegrare.

După Jackson nu rămîne nimic. Muzical, lumea infantilă dansată de Jackson e inexistentă. Toate aceste negaţii nu fac din Jackson un criminal muzical în serie. Jackson însuşi a fost distrus, înainte de a fi lansat într-un uriaş experiement de nivelare muzicală. Social, Jackson e cel mai vast şi mai precis diagnostic al unei dezorientări care a falsificat şi, pînă la urmă, eliminat bazele muzicii populare moderne. Cu Jackson, muzica pop a devenit un material inform şi indiferent, etern utilizabil, perfect plasat
pentru a umple golul nesfîrşit al vieţii, fără a obliga sau a pune întrebări. Abandonul înălţat la rangul de plictis binefăcător. Povestea lui Jackson e povestea tipică a unei nevroze culturale care şi-a recoltat devreme victima şi a dresat-o, dezumaninzînd-o complet. Există o asemănare bizară şi instructivă între soarta copiilor robotizaţi de gimanstică şi destiunul animalier, de circ ambulant, înscris de Jackson Tatăl pe fruntea fiului său, Michael. Aceaşi predestinare de automat şi aceaşi brutalitate perfecţionsită, acelaşi recurs la drog, aceaşi arest al copilăriei prelungit pînă dincolo de maturitate, totul în căutarea numărului perfect, cerut de mulţimi din ce în ce mai puţin capabile să discearnă, să accepte nunaţe, să aibă răbdare şi să distlieze complexităţi. Gimnasta decerebrată, la 12 ani, şi Jackson perfect programat, la 6 ani, sînt figuri de dubiu artistic minim, într-o epocă prea obosită şi prea egoistă pentru a mai căuta şi sărbători ceva substanţial. .
Asta nu înseamnă că Jackson vine din afara muzicii. Însemană doar că filonul polular al muzicii de blues şi soul a cedat complet şi s-a livrat malaxorului general al distracţiei pe teme artistice, dominant de la jumătatea secolului XX.

Atît cît a mai putut răzbate, talentul lui Jackson a fost detectat în teme melodice recuperate de alţi artişti. Au ajuns la noi, astfel, ca pulsul palid al unui debutant lansat din poziţia de muribind, cîteva evocări minime ale posibilei careiere artistice a lui Jackson. „Human Nature” a fost preluată cu multă intuiţie de Miles Davis - interesant, tocmai omul care a părut că deschide o nouă epocă de expresie muzicală, doar spre a împinge muzica de jazz într-o fundătură de pretenţii pseudo-intelctuale şi banalitate funk. Talentul lui Jackson nu şi-a găsit epoca, pentru că epoca noastră, hipnotizată de binefacerile comodităţii şi ignoranţei, a exclus din artă sinceritatea şi vocaţia.

Victimă fragilă şi prea puţin apărată de educaţie, Jackson a fost devorat de apetitul infernal al lumii noastre pentru imagine (de unde dimensiunea video formidabilă a cultului Jackson) şi pentru perfecţiune automată, neproblematică (de unde imposibila tehnică dansantă - nu coregrafică - a lui Jackson). Puţin, cumplit de puţin. Viaţa lui Jackson a luat conturul acestei sărăcii opulente: un gol existenţial total, susţinut de miliarde fără sens. Bani şi mulţimi.

79 de comentarii:

  1. Ungurene, dupa Jacko vor ramne imens mai multe lucruri decat dupa degustarile tale de rect de Zeus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Putem face o paralela intre declinul muzical inceput in anii '80 in Vest, si invazia manelelor, pe la noi, un deceniu mai tarziu. Este totusi o diferenta calitativa enorma.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se putea sa rateze batausul RidDick momentul sa aplice o limba calda pe rectul aplicatorului de limbi pe dosul lui Zeus? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ceea ce a făcut MJ cu corpul său, am numit, în sens larg, mutilare bună. Am identificat însă şi alte feluri de mutilare bună. Ca orice fenomen cultural, mutilarea bună are şi istoricitate. Dacă privim o populaţie amazoniană ai cărei membri îşi lungesc forţat buza de jos, sau femeile-girafă din Africa, sau piciorul de curtezană chineză, ca să nu mai zic de mutilarea terapeutică, precum circumcizia, descoperim că există şi varietate şi continuitate.

    Omul este o fiinţă capabilă de idealizare. Cînd îi intră în cap o idee, nimic nu-l poate opri. E gata să plătească orice preţ. Nici măcar castrarea pruncului, pentru a-i da şansa de a deveni mare dregător la o curte imperială nu reprezintă un obstacol moral. Cum ziceam, continuitate în mutilarea bună, pe care multe fundamentalisme religioase o practică: codul penal din sharia, autoflagelarea medievală, pelerinajele în genunchi etc. Dacă extindem şi mai mult conceptul de mutilare bună, mai găsim, pe lîngă mutilarea terapeutică, estetică şi de reuşită în viaţă, mutilarea punitivă, mutilarea eroică, mutilarea ideologică şi chiar mutilarea identitară. Azi, aspiraţia către idealul de frumuseţe la japonezi, poate fi citită cu uşurinţă în aspectul personajelor manga. Personaje juvenile, cu ochii cît jumătate din aria feţei, ochi în care se reflectă cel puţin două reflectoare de platou.

    Ceea ce hippie făceau în numele unui multiculturalism guvernat de flower power şi LSD, nu era altceva decît o formă de mutilare identitară. Dacă mîine, subţierea stratului de ozon va duce la extincţia rasei albe, mutilarea bună va vira spre idealul Africii Negre.Iar cînd îşi mai bagă şi creatorii de modă coada, mutilarea identitară îşi află subit originea pe trotuarele din Shibuya şi Harajuku de unde iradiază via Versace pretutindeni. Ce altceva poate fi revirimentul tatuajelor, al ornamentelor din tegumente şi mucoase, al manechinelor slăbănoage, dacă nu o formă la modă de mutilare bună? Deja tinerele japoneze au un istoric de "negru" numit ganguro (1995-2000).

    Sigur, există şi un preţ al mutilării bune. El poate fi sintetizat în bancul cu negrul în deşert. Prinde o şopîrlă şi, chinuit de sete, vrea s-o taie şi să-i bea sîngele. Ca în orice poveste, se nimeri să fie chiar împărăteasa şopîrlelor, ce îi îndeplini trei dorinţe: să fie alb, să aibă apă berechet şi să fie înconjurat de femei. Multe femei. Şi-atunci, împărăteasa şopîrlelor îl transformă în bideu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mariuse, lasa astea. Mai zi ceva de corcodusa aia murata.
    Imi plac tare mult nativii austrieci explicind cultura traditionala germana.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonime de la 20:06, cînd zici:
    "Imi plac tare mult nativii austrieci explicind cultura traditionala germana."
    să înţeleg că admiri competenţa culturală a unuia numit Hitler? Că Goebbels, responsabilul cultural al vremii, după nume, părea şvab din Şvabia.

    Despre corcoduşele alea, îţi pot spune că le-am găsit şi un nume pe româneşte. Dacă în japoneză li se zice "ume", iar în engleză, din lipsă de corespondent sunt, sunt simplu, "plum", le-am zis şi io "prume". Şi, deîndată ce le botezai, făcui şi o ciorbă de păstări de făsui ca-n Oltenia subcarpatică, acrită cu prume verzi. Ieşi cam acră, dar o dresei cu regulatori de pH (ou şi smîntînă dulce).

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara,domnule Ungureanu.
    Am citit si recitit postarea de mai sus si am stat sa cuget ceva timp inainte de a spune ceva(atunci cand consider ca am ceva de spus).
    Pe 19 iunie tableta prezentata avea ca tema muzica pop la romanul post decembrist.
    Comentariul de mai sus ,urmare a decesului lui Michael Jackson ,este o analiza critica si pertinenta ,lucida si impartiala a ceea ce inseamna muzica americana sau mai degraba inaltarea si decaderea ei in ultimile decenii.
    Inainte de a incepe sa scriu m-am delectat ascultand cateva melodii cu Elvis Presley tocmai pentru ca cititnd si recitind cele postate s-a creat "o atmosfera " a anilor '60-'78 si pentru a ma concentra mai bine am intrat pe you tube sa "ma integrez"in atmosfera .
    Din pacate ,multi vor citii(mai mult sau mai putin )ceea ce ati scris si putini vor fi dispusi sa inteleaga adevarul dincolo de cuvinte si de aparente ,respectiv de forma .
    "Anonima Necunoscuta"

    P.S.Din pacate ceea ce am sperat si am crezut cand ati deschis acest blog ,nu s-a intamplat respectiv o selectie in sens calitativ ;dovezile vin de fiecare data cand postati un nou articol ,o noua opinie pe diferite teme si sunt si mai sus si sunt mai mult decat gretoase .
    In rest,va doresc o noapte buna si o saptamana buna .
    "Anonima Necunoscuta"

    RăspundețiȘtergere
  8. TRU
    Uite ca atunci cand poti ,vrei.E atat de blindat thread-ul incat orice comentariu ar fi superfluu. Felicitari din partea unui care de data asta e suparat ca nu l-ai dezamagit..Ma intreb cum naiba pot sta alaturi prostitutia ta politica si eruditia fina..Dar,daca imi aduc aminte de panseul d-lui LIICEANU "D-le presedinte ,va invit sa vizitati barul ",adanc si plin de intelesuri absconse ,incep sa inteleg..

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu,din postarea lui anonim 20.06 deduc doar ca micul nostru Adolf de la Trei Coceni doarme cu "mein Kampf" sub perna ,ceea ce dauneaza grav mintii sale obosite..Dovada ca pentru el ,ori mitropolit ,ori arhimandrit ori alta inalta fata bisericeasca sant tot un drac

    RăspundețiȘtergere
  10. Tu n-ai treaba la PE? Mai lasa bre blogul si invata acolo din ce comisie faci parte ca esti pentru prima data si daca nu esti atent in astea 3 sapt o sa ajungi portar!

    RăspundețiȘtergere
  11. MJ, mi s-a parut intotdeauna un produs sintetic.Nu mi-a inspirat niciodata,nimic altceva deca show .
    Am avut bilete la concertul din Romania si le-am dat unor copii de 14 ani
    A fost insa atat de mult mediatizat incat ma obisnusem cu supertehnologia sa.
    Apoi a inceput decaderea care mi-a starnit compasiune.Un om vulnerabil
    care a ajuns sa moara atat de singur si atat de devreme si atat de nefericit

    RăspundețiȘtergere
  12. Subscriu si eu, comentariul este excelent. De acord cu ingredientele: talent, surse muzicale reale, malaxorul nemilos al industriei muzicale. Rezultatul: un balon de sapun, spectaculos, savuros, insa care nu va trece testul timpului.
    Cu doar doua lucruri nu sunt de acord, ambele mai mult de subsol:
    - mentiunea ca rock-ul progresiv a disparut. Nici vorba, este bine mersi, traind in forme noi (avant-rock, metal-fusion, post-rock, math-rock, Mars Volta, Opeth, etc.) Mi-a placut totusi mentiunea despre incercarea de intelectualizare a pop-ului de catre fostii progresisti.
    - mentiunea ca "forta rockului greu s-a banalizat in speed si thrash". Din contra, rock-ul greu (Zeppelin, Purple, Heep, Queen, UFO, etc.) s-a banalizat in anii 80 si a sfarsit in bastardul hair-metal/euro-metal (cu exceptiile celor cateva albume bune ale Van Halen si Whitesnake). Dimpotriva, speed/thrash-metal au fost o deschidere. Iar sursele ei nu au fost rockul greu, ci metalul clasic din anii 70 (Sabbath, Judas Priest, Scorpions din era Uli Jon Roth), New Wave Of British Heavy Metal (Iron Maiden si baietii) si punk.
    Toate cele!

    RăspundețiȘtergere
  13. Da Mariuse, exact la ala ma refeream. Ma bucur ca n-a trebuit sa-ti si "traduc" ultima fraza.
    In rest, ramane ca la celalalt mesaj. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ai identificat bine personajul, dar ai ratat ironia din fraza.

    RăspundețiȘtergere
  15. O fi fost stacheta prea sus ??

    RăspundețiȘtergere
  16. Stimate Domnule Traian Ungureanu,

    va citesc demult, cu placere.
    Afirmatia d-voastra cu privire la faptul ca muzica lui Miles Davis ar fi devenit o fundatura nu este consistenta. Cel putin concertele din ultima parte o vietii sale cu greu ar putea sustine asa ceva. Acesta sa fie rolul pe care l-au avut Woodstock-ul si Jimmy Hendrix asupra lui Miles? Fusion-ul a fostun fenomen inevitabil, caracteristic epocilor saturate artistic. Acest lucru nu il exclude insa din definitia jazz-ului. Vizionarul Miles da Directii in care se vor forma muzicieni precum John McLaughlin, Chick Corea sau Keith Jarrett.
    Sau altfel. Recuperarea lui Miles de catre Michel Petrucciani in piesa "Miles Davis Licks" arata o punere in perspectiva a unor acorduri ce au dominat anii '90, dar cu aceleasi radacini clasice.

    Cu toate acestea, analiza d-voastra cu privire la fenomenul Michael Jackson este in mare parte exacta. Dar nu in totalitate :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonime de la 06:02 tu zici: "Ai identificat bine personajul, dar ai ratat ironia din fraza."

    Mersi. Păi, ironia e doar a istoriei. 12 ani, nemţii (şi nu numai) l-au şi crezut pe amicul Hitler. Ce vrei mai mult? Altfel, ironia istoriei continuă. Zilele trecute mai muri un idol. Michael Jackson. De unde se vede că idolii sunt confecţionaţi din materiale perisabile.

    RăspundețiȘtergere
  18. "Michael Jackson este un dansator mult mai bun decat am fost eu vreodata." Fred Astaire
    Alte comentarii mi se par de prisos.

    RăspundețiȘtergere
  19. MEGASTARUL e regretat de o intreaga planeta,pe cand tu tristule zbanghiu nu faci decat sa te ocupi de hemoroizii lui basescu!(cu intentie am scris basescu cu b mic)

    RăspundețiȘtergere
  20. Bace ungurean, pe l-apus de soare, la mare rigoare, ce zici sta-n picioare. Retinem totusi inconsistenta cu care faci apel la rigoare si ratiune. Cum in politica ai invatat sa inghiti ce-ti serveste sefu si sa taci cand iti cere sefu, puteai sa exersezi aceeasi "continentza" si in cazul lui michael. pana mai incolo. caci michael se gandeste cu inima, nu cu intelectul. tu insa esti un tulburat (nu zic inca lichea caci candva te-am admirat) bipolar care impaca intransigenta spiritului cu servilismul politic cel mai jegos. multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ce-s cu toate beshinile astea? De ce atata teorie muzicala cu o sumedenie de denumiri scoase din fund pentru a caracteriza oricare beshinos care a luat chitara in mana? Si de cand aplicatorul de limbi, alias Traian Ungureanu, mai face si teorie muzicala si mai si are tupeul sa scrie despre MJ? Stiti cum, despre morti ori de bine, ori deloc. Asa ca mai bine lasati fatada de intelectuali beshinoshi si lasati omul sa se odihneasca in pace.

    RăspundețiȘtergere
  22. Michael Jackson este un sentiment al vremurilor noastre degradante, dar e bine ca se gaseste mereu cineva care să dea explicaţii şi acolo unde prisosesc. Ce e Miles Davis sau Hendrix in comparatie cu Bach sau Beethoven? Michael Jackson a ajuns sa fie ceea ce a fost datorită felului nostru de a fi. El nu are nici o vina ca nu a fost consistent ca artist desi mă surprinde o astfel de afirmatie despre un artist creator care n-a oferit ceea ce i-am cerut: sa fie regele popului. Cred că ati facut o analiza usuratecaintelectual vorbind, doar ca să va satisfaceti orgoliul ca nimic nu-l impresionează pe filozof atunci când mulţimea delirează. Oamenii care îl plâng pe MJ acum îşi plâng de fapt amintirile şi trăiesc dramatismul conştiiţei că totul este trecători şi că fără MJ a murit o parte din noi, fie că vrem sau nu!

    RăspundețiȘtergere
  23. Ca de obicei analizele sunt stralucite in multiplele domenii abordate si ridica standardele jurnalismului autohton.Pacat ca implicarea in politica va diminua prezenta in presa scrisa.
    Sper ca si in Parlamentul European sa produceti eseuri si metafore favorabile tarii si noua care va admiram sincer si dezinteresat !

    RăspundețiȘtergere
  24. Domnule Anonim de mai sus:
    Sarcina unui europaralmentar in PE nu este nicidecum de a produce ,,eseuri si matafore" caci parlmentul nu este o revista culturala.Sper ,din tot sufletul, ca dl.Ungureanu sa NU va urmeze sfatul ! (am o banuiala ca asa va fi, adica va va dezamagi in productia eurometaforica pe care o asteptati).

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna seara domnule Ungureanu.
    Am ascultat tableta de azi "Despre canicula si formalism ".
    Proba de rezistenta cand este canicula in Bucuresti nu se da numai la metrou care nu este lipsit de ventilatie (?)ci si in autobuze ,troleibuze si tramvaie .In unele exista aer conditionat dar tot am de infruntat(poate si altii ca mine)nesimtirea celor mai multi dintre romani care ignora cele mai elementare reguli de igiena personala ;de multe ori doar suindu-ma in autobuz ,metrou, tramvai si ma izbesc in fata,in anumite locuri ,diverse "arome"de nespalat si nu numai:mai urca cineva si mai ridica o mana sa se tina de bara si ma izbesc alte "arome"si automat plec de acolo .
    Pe scurt, n-ar strica ,deloc,sa existe un anume formalism (?)si la noi ca in statiile de metrou ,in metrou (dupa anuntarea urmatoarei statii),in autobuze sa fie si publicul nostru bombardat cu anunturi care sa recomande folosirea apei si a sapunului (cel putin!)zilnic si nu numai sau mai ales cand este canicula avand in vedere ca nu numai caldura nu face bine si dauneaza grav sanatatii(?)fizice si mentale (?)sau cel putin anumitor persoane prea "sensibile"la astfel de formalitati(?).
    Prin urmare ,va doresc o noapte buna si un sfarsit de saptamana placut .
    "Anonima Necunoscuta"

    RăspundețiȘtergere
  26. @Anonima Necunoscută
    N-ar fi mai simplu ca bucureştenii să nu mai fie socotiţi o turmă, să există un transport civilizat (inclusiv de noapte) prin care să se evite aglomeraţia, îmbulzeala? La anumite ore - chiar în centru, la Romană - se aşteaptă şi câte douăj'de minute sosirea autobuzului.

    RăspundețiȘtergere
  27. OMG! Ce intelegeti Dvs prin artist? Un seperdansator, un om care a facut spectacole uluitoare din toate punctele de vedere nu poate fi numit artist??? Incredibil! Eu inteleg ca poate nu-ti place un anumit gen muzical, dar asta e deja prea mult.
    Am mai vazut un mare contestatar al lui MJ imediat dupa ce decedase: "marele" Madalin Voicu, personaj cunoscut ca fiind fiul lui Ion Voicu. Acesta chiar a spus ca nici vorba(din punctul lui de vedere) ca MJ sa poata fi numit megastar.
    Eu nu contest nivelul de cultura al domnilor Ungureanu, Voicu, etc dar cand o lume intreaga te recunoaste ca fiind unul din exponentele contemporaneitatii nu mi se pare ca ar exista argumente solide cu care sa te apuci tu Gigi contra sa demolezi un mit. Parerea mea este ca acesti indivizi doresc doar sa epateze in astfel de momente prin parerile lor sofisticate, diferite de ale majoritatii.

    PS. Pentru cei care contesta calitatile muzicii lui MJ: ascultati sound-ul din Billie Jean si Beat it. Mie personal mi se par absolut geniale (nu ca ar fi singurele) si mereu actuale

    RăspundețiȘtergere
  28. Articolul are argumente solide când vorbește despre golirea de conținut artistic al industriei americane. Dl Ungureanu are dreptate să spună că anii ’80 au fost niște ani plini de kitch-uri.

    Dar, vorba unei prietene, ’totul până la Michael Jackson’!

    Din anii ’80 vor rămâne câțiva artiști în istorie iar MJ este cel mai important dintre ei! Și când ascult melodiile lui, videoclipurile lui, spectacolele lui mi-e imposibil să cred în argumentele de mai sus...

    Presimt că în acest articol e mai mult vorba despre gusturile personale decât despre artistul Michael Jackson. Care a fost un geniu în toate domeniile în care a creat...

    RăspundețiȘtergere
  29. Băi băiatule, du-te mă şi împuşcă-te, parcă matale erai în era sclavagistă cu Băsescu, ai tu faţă să vb de MJ?

    RăspundețiȘtergere
  30. Aaaaa...masssterrr Yooooda! Much to learn you still have, young padawan! Mars la Felix, bai ciumete!

    RăspundețiȘtergere
  31. @Riddick: vezi că-ţi curg balele, vorbeşte mai încet.

    RăspundețiȘtergere
  32. este excitat de privirea lui TRU!

    RăspundețiȘtergere
  33. jeeeez, alt retardat care crede ca are dreptul la o parere

    RăspundețiȘtergere
  34. Ma intreb de ce artisti a caror valoare nu e pusa la indoiala l-au venerat pe MJ. Daca ar fi fost nul, MJ nu ar fi rezistat atat timp in top.

    RăspundețiȘtergere
  35. mai ungurene...esti o laba trista. Mai degeaba om ca tine n-am vazut. Ai scris un articol numai ca sa te afli in treaba, ai o parere de cacat si studiul tau elaborat scris intr-un moment de constipatie intelectuala (care presupun ca e permanenta la tine) nu m-a impresionat in nici un fel, ba chiar m-a determinat sa-ti pun stampila de om prost fara sa ma gandesc de doua ori. MJ a fost un geniu, prin simplul fapt ca a vandut sute de milioane de discuri, pentru ca aduna sute de mii de oameni la concertele lui si multi lesinau pe acolo...practic acei oameni care au fost la concert la bucuresti in '92 si-au rupt de la gura ca sa mearga la acel show(biletul costa 6000 de lei intr-o vreme in care salarul mediu era 3000 de lei), il plange o lume intreaga pentru videoclipurile sale extraordinar de elaborate, pentru simplul fapt ca ti se face pielea de gaina cand asculti o melodie de-a lui sau un clip. Imi pare sincer rau ca s-a terminat asa de repede...tu traiane esti un gaozar si cand iti mai vin idei sa scrii despre ceva cu mintea si nu cu sufletul si cu inima cum scriu mai toti pe aici sa-ti bagi capu-n-tre buci si sa te pupi singur acolo unde-ti place tie sa te scarpini si dupa aia sa-ti mirosi degetele...hai pa

    RăspundețiȘtergere
  36. altceva ma ingrijoreaza, Traiane: si tu, si Sever, si Neamtu (Mihail) - adica reprezentantii cei mai "high brow" ai neo-conservatorismului - aveti ACELEASI puncte de vedere (re: MJ)!
    fie il coboriti pt a-l face un simptom al epocii (evident, "decadente"), fie porniti de la "epoca in declin" pt a-l proclama, condescendent, "regele" ei (kitsch, superficial, ne-"artist").

    imi spun ca trebuie sa fie ceva in neregula in momentul in care va aratati, la unison, atit de egal de convinsi de "schemele" voastre ideologice incit sa nu va mai bucurati de muzica - ci doar de "aplicarea teoriei"...

    stii vorba aia: so many people can't be wrong? ;)
    (Leo)

    RăspundețiȘtergere
  37. ce pacat ca sunt multi trepadusi care inca mai cred in "steaua" lui MJ (o nulitate muzicala)

    Dzeu sa-l ierte!

    RăspundețiȘtergere
  38. Domnule Ungureanu,
    Nu fac parte din generaţia M.J. (îmi amintesc, vag, de Thriller şi Black or White), deci nu fac parte nici dintre cei pe care vestea morţii lui i-a "zguduit".
    Articolul dvs. este, însă, o îngrămădeală extraordinară de gogomănii. Mi-aş fi dorit să nu-l fi scris şi să nu vă fi exprimat opiniile legate de muzică, amestecând genurile, încurcând faptele, brodând banalităţi şi dând verdicte.
    Glastonbury are un singur r, iar Patti Smith şi Philip Glass (pe care tocmai i-am văzut în concert), şi-au început omagiul adus lui Allen Ginsberg cu un omagiu lui Jackson.. Orice minte clară pricepe că, dacă n-ar fi fost el, industria muzicală ar fi arătat cu totul altfel. Nu neapărat mai bine sau mai rău, ci altfel. Ceea ce nu e puţin lucru.
    Cât despre "tentativa de aducere a muzicii pop la rigoare şi intelect", slavă Domnului că n-a avut succes şi că nu suntem toţi nişte maşini docile de ascultat Bach.
    Textul acesta este cel mai dezamăgitor text pe care l-am citit anul ăsta. Parcă aţi fost ales europarlamentar (printre alţii, şi de mine). La Bruxelles se dezbate intens moartea lui MJ?

    RăspundețiȘtergere
  39. Bai nene Ungureanule. Tu esti in curu gol. Filozofezi acilea de parca matale ai fi creat mai mult decat maturatoare de la coltu strazii. Muzica nu se abordeaza din atatea perspective decat daca esti incapabil sa o traiesti si sa primesti prin intermediul ei senzatii, sentimente si emotii. Cand esti inapt de asa ceva te apuci sa intelegi cu mintea pb, lucru care devine scarbos. Muzica clar nu e pt tine iar MJ nici atat. Du-te de citeste filozofii si despre curente artistice ca aci nu e de tine.

    RăspundețiȘtergere
  40. Dumnezeule! Fiinta asta...Traian Radu Ungureanu cica apare la TV unde, vezi draga, spune si ceva inteligent ca doar de aia e invitat(chiar ma abtin sa nu trantesc ceva de dulce). Inca un motiv de a nu mai deschide TVul. De acum inainte voi merge in parc sa vad cainii...
    Cum poti tu sa faci comentarii muzicale? Ai cumva studii in domeniu? Cum crezi tu ca a devenit Michael Jacson ceea ce a fost,este si va fi pentru noi(cei care nu suntem asa....culti ca si tine)? A fost capabil sa vada in Fred Astaire, Berry Gordy, Sammy Davis Jr. chiar si Tchaikowsky ceea ce omenirea ar trebui sa aprecieze...arta pura. Daca nu era el, in muzica de astazi nu ar mai fi putut exista o influenta a marii artisti de odinioara. El leaga trecul de viitor.
    Sa nu mai spun ca era un om extrem de sensibil...ceea ce l-a si daramat in final.
    Imi poti explica de ce imi pot aminti acum, la 21 de ani... melodiile lui si mai ales videoclipurile care erau difuzate in anii '90 cand aveam doar 4-5 ani. M-a acaparat.

    Imi aduc aminte exact unde eram si ce stare imi crea ascultarea unei melodii a unui om pe care tu il consideri un nimic.
    Nu aveam pretentii in ceea ce te priveste. Dar...nici chiar asa!
    [De morti...numai de bine] Putin respect, nene frustrat. Mi-e mila

    RăspundețiȘtergere
  41. Cred ca din cauza faptului ca ai vazut mult timp numa fundul paros si nespalat ce apartine unui politician sau a mai multora, si dingerarea fecalelor lor ti-a afectat gandirea, simtul artistic daca l-ai avut vreodata si vederea. In primul rand nu ai dreptul sa critici o persoana ca MJ deoarece nu ai nici un studiu in domeniu, iar muzica nu trebuie inteleasa ci simtita. Si cum tu ai simtit si degustat(cu riscul sa ma repet) numai fund/funduri paroase la viata ta mai bine ne-ai face un favor si te-ai arunca de pe pod. Hmmm cine stie poate intr-o zi avem norocul de a auzi ca ai comis sinucidere, si asta petrecandu-se in urmatoarele stadii: te-ai injunghiat in spate de 3 ori si apoi ai sarit de pe-o cladire pod etc. Sti toata parerea asta a ta ar putea fi rezultatul unei lipse de atentie din copilarie, sau cine stie o atentie dubasa din partea parintilor intelegi ce vreau sa spun si ai simtit nevoia sa critici un star adevarat, doar ca sa te simti in centrul atentiei si important; sa nu mai spun de faptul ca putea sa te cumpere pe tine si toata familia ta de cateva generatii incoace si nu ma refer doar la bani
    A si ai face bine sa iti rezolvi problema cu ochii. Poate chiar deasta nu l-ai vazut pe MJ ca fiind un adevarat artist. Iar de final desi poate fi considerat un act prostesc si copilaresc, tot il voi face. DATE IN GATU MATII

    RăspundețiȘtergere
  42. P.S. dedicatie pentru tine. Parazitii-Da-te-n gatu MATII. Ti se potriveste

    RăspundețiȘtergere
  43. CUM ITI PERMITI, RATATULE, SA SCRII DESPRE MICHAEL? CINE ESTI TU? CINE? REPET CE A SCRIS ALECS15: DA-TE- GITU MA-TII. IA SI DE LA MINE CA MERITI, RATEULE.

    RăspundețiȘtergere
  44. ma tot gandeam ce sa iti scriu... sincer? nu meriti nici un rand doar mila ... habar nu ai ce sunt valorile si tot ce a fost frumos si este si va fi ... MJ,

    RăspundețiȘtergere
  45. CITESTE SI TU CE A SCRIS ILIESCU ... POATE MAI INVETI SI TU CE SUNT ADEVARATELE VALORI ...

    Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, vineri, ca Michael Jackson a fost un om de "o mare sensibilitate si un mare talent", care a marcat istoria "muzicii tinere", prima venire a artistului in Romania, in 1992, reprezentand un eveniment cu totul deosebit pentru romani, relateaza Mediafax.

    Iliescu a precizat ca momentul venirii lui Michael Jackson in Romania, la doi ani de la Revolutie, respectiv "la inceputul tansformarilor profunde care au schimbat viata societatii romanesti", a reprezentat "un veritabil eveniment", apreciat de toti romanii.

    "La vremea respectiva, el era pe val, era cel mai cunoscut, cel mai indragit si orice spectacol al lui era un eveniment. Asa incat toti romanii au apreciat sosirea lui Michael Jackson in Romania", a spus fostul presedinte.

    Ion Iliescu a aratat ca prima sa intalnire cu Michael Jackson a avut loc la Casa de Copii de langa Arcul de Triumf.

    "Trasaturile lui de caracter - om foarte simplu, foarte deschis, nesofisticat, cu o anumita inocenta specifica copilariei - le-am simtit si in contactul acesta cu lumea copilariei, cu copiii. S-a simtit extraordinar de bine si se vedea ca ii place aceasta comunicare directa cu copiii si caldura cu care copiii l-au intampinat”, a spus Iliescu despre prima sa intalnire, in calitate de presedinte al Romaniei, cu Michael Jackson.

    Fostul sef de stat a aratat ca Michael Jackson a fost un om de mare sensibilitate si un mare talent, care a marcat un moment in istoria muzicii tinere, iar venirea sa in Romania a reprezentat, pentru tinerii care il indrageau si pentru romani, in general, un eveniment cu totul deosebit.

    "Din pacate, s-a stins devreme si la asta a contribuit si viata dusa in ultimii 10-15 ani, care pentru el nu a fost usoara - cu presiuni de tot felul, cu dificultati majore. Este pacat ca s-a pierdut un om de talentul pe care l-a avut Michael Jackson. Ramane in memoria tuturor ca o figura, ca un moment in evolutia acestei lumi", a conchis Iliescu.

    RăspundețiȘtergere
  46. Nu ştiu ce muzică preferaţi dumneavoastră, d-le Ungureanu şi sincer să fiu nici nu cred că am pierdut mare lucru că nu ştiu, dar să faci praf un om care a adus lumii atâta bucurie doar pentru că nu-i înţelegi muzica sau pentru că nu-ţi place că se mişcă în loc să stea pe scaun, e un lucru pe care nu pot să-l aprob.
    Pentru că dumneavoastră nu vedeţi în el şi în muzica lui nimic deosebit, nu înseamnă deloc că nu au ceva deosebit. De altfel nu înseamnă nimic.

    RăspundețiȘtergere
  47. Trei indivizi care fac de rusine specia umana. N-au creier si nici inima. Au doar stomac din care varsa vome. Astia si pe Isus l-ar fi tocat marunt. Niste indivizi seci. Pun pariu ca nu sunt capabili sa vibreze la nici un fel de muzica.

    RăspundețiȘtergere
  48. Ungureanule (cu egoul tau mare), esti un "Neica Nimeni" pe planeta, iar parerile tale nu ne intereseaza si nu conteaza nici cat o ceapa degerata.
    Multumesc ARTISTULUI Michael Jackson. Pacat ca l-am descoperit doar dupa ce a murit.
    Una dintre cele mai imputite meserii este cea de ziarist. E degradant sa-ti castigi painea mancand rahat.

    RăspundețiȘtergere
  49. Dupa mintea incetosata a lui Ungureanu rezulta ca nici Pavarotti nu a fost un artist, nici Dan Grigore nu e un artist, nici Anna Netrebko nu este o artista, nici Angela Gheorghiu nu este o artista, nici Maria Calas (lista este foarte lunga). Au fost, sau sunt, doar niste performeri uluitori.
    Ei sunt insa nitel mai jos decat Jackson pt ca acesta a fost performerul de excetie al propriilor creatii de exceptie (muzica, dans, versuri).
    Maiestria lor se numeste ARTA domnule cu suflet miop.

    RăspundețiȘtergere
  50. Iata ce se intampla cand avem 0nanisti ai 'telectualitatii de WC pe post de ganditori: asistam volens-nolens la un scarbos proces de defecare al propriei saracii si uratenii sufletesti impachetata intr-un artificial-de-pompos stil pseudo-literar. A spus cineva mai sus ca l-ai fi tocat marunt pe Iisus, daca ai fi fost pus in aceasta ipostaza. De fapt o faci chiar acum, judecand un OM de o generozitate exemplara, care a trait si a sfarsit tragic pentru ca microbi ca tine l-au devorat. Dar stiu ca sunt prea abstracta pentru nivelul tau si nu pricepi ce vreau sa spun. Probabil ca, daca nu ti-ar fi dictat cineva cum sa gandesti, in viziunea lu' matale si George G. Byron a fost un exhibitionist ostentativ (scuzati pleonasmul!) si o caricatura a societatii de atunci... Hai sa-ti zic eu o chestie: Michael Jackson va ramane in posteritate pentru capacitatile sale, indiferent de ce crezi matale, insa peste putin timp, NIMENI nu-si va aminti ceva din abjectiile cu ifose de anal/iza stiintifica pe care le regurgitezi aici. Iar dupa ce vei parasi lumea in care (din pacate) te-ai nascut, NIMENI nu va sti ca ai lasat vreo urma. Poate o dara lipicioasa de limax, mai, NIMENI ce esti! Intr-adevar, latraturile tale inspira mila! Dumnezeu sa te lumineze! Iulia, 28 de ani, Bucuresti

    PS: Mi-am declarat varsta pentru ca stiu ca doctorii docenti in scatofagie se simt lezati cand o persoana tanara isi exprima opinia. Hai, te pup, dependentule de propriile-ti dejectii!

    RăspundețiȘtergere
  51. Wolfgang Amadeus Mozart a fost geniu. Michael Joseph Jackson a fost un fel de Nicolae Guta american.

    RăspundețiȘtergere
  52. muie ba ratatule....o fi fost Michael o persoana excentrica dar macar nu a fost lingaul nimanui asa cum esti lingaul lui basescu ... sa imi bag pula in gura ta de europarlamentarul pizdii.daca te-a deranjat commentul asta iti las un numar de telefon si o adresa ca sa ma dai in judecata.inca o data faceami-as schiuri din crucea ma-tii muistule care esti tu intelectual si europarlamentar... pizda cu pedale ce esti

    RăspundețiȘtergere
  53. substituirea argumentului de catre invective este specifica oricarei minti inguste, asa ca te rog sa taci. intru totul de acord cu anonim 10:57. fix un guta sau minune american; succesul de piata niciodata NU ar trebui sa fie un indicator al calitatii produsului: majoritatea e intotdeauna stupida spunea rene guenon...si avea dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  54. MJ constituie expresia degenerescentei lumii in care traim

    RăspundețiȘtergere
  55. Constanta e... insiruirea de sudalme, ca si contraargument la o opinie bine fundamentata, din partea celor care nu-si dau seama ca pentru a-ti forma o parere bine intemeiata despre un subiect - trebuie sa studiezi bine si apoi sa tragi concluziile !!!

    RăspundețiȘtergere
  56. Ce, liviu - nu stii ce inseamna a studia ?

    RăspundețiȘtergere
  57. Probabil ca tu studiezi fotbalul, manelele, micii, berea si credinta in dumnezeu

    RăspundețiȘtergere
  58. A si probabil cand ramai fara argumente (cam dupa ce termini injuratura) sari si la bataie. E cel mai usor lucru pe care il poti face !!

    RăspundețiȘtergere
  59. Da, intre noi fie vorba, liviule, recunoaste ca n-ai citit tot textul postat de dl Ungureanu. Prea lung, prea multe neologisme, prea greu de inteles...

    RăspundețiȘtergere
  60. Ce sunt alea neologisme ??? Cuvintele alea pe care ai tai n-au stiut ca exista (ca altfel ti le-au fi comunicat)in timp ce te "educau"...

    RăspundețiȘtergere
  61. Explica-mi cum te-au invatat parintii tai... copilule, cand cineva are o parere diferita de a ta, il bagi undeva

    RăspundețiȘtergere
  62. Lasa, ca e bine si asa, ca exista din astia ca tine, altfel cine l-ar mai asculta pe "REGE" ?

    RăspundețiȘtergere
  63. Multi l-au iubit pe Jackson, dar putini l-au cunoscut.
    Tu, ce-l (cea) care spui ca el a fost un (nu pot sa scriu acest nume)al americanilor, nu ti-e rusine sa vorbesti despre oameni pe care nu-i cunosti? Probabil ca nici din muzica lui Mozart n-ai ascultat prea mult. Alti compozitori mai cunosti? Prokofiev iti spune ceva? Jackson il asculta in insomniile lui. Si pe Mozart.
    Ungureanule, ai vazut spectacolul lui James Brown (cel pe care il lauzi in articol) in care este invitat pe scena Michael Jackson? Ai vazut cum ii multumeste Michael, cu mare emotie, pt tot ceea ce a invatat de la el si cum se imbratiseaza ei doi cu mare dragoste? Dar la moartea lui James Brown, l-ai vazut pe Michael langa catafalc? Habar nu aveai ca au fost prieteni! Habar nu ai de multe! Daca tu nu vezi la Jackson influente soul asta inseamna ca nu cunosti muzica lui. Te bagi ca musca......stii tu unde. Si la rock excela. De dans ce sa mai vorbim? Ai vazut (pe net)cum dansa in stilul lui Fred Astaire (chiar mai bine decat el)? Hai, mai studiaza, ca ai de invatat multe!

    RăspundețiȘtergere
  64. Ce bine ar fi daca si Guta al romanilor (si multi altii de pe la noi care "predica" maselor) ar citi si ar intelege ceva din "Micul Print" a lui Exupery, din "Peter Pan" a lui Barrie, daca ar cunoaste si ar iubi arta lui Chaplin si a lui Disney, asa cum a facut Michael. Nu ne-ar mai fi scarba ca traim in tara asta!

    RăspundețiȘtergere
  65. Mda, am vrut sa nu scriu nimic, ca nu merita comentariul dumnevoastra. Insa va sugerez sa recititi Tutea. Pe scurt, nu sunteti om. Incerc sa simt compasiune, nu-mi prea iese.

    "Nu e om, Kant. N-a reusit sa fie om cu toata stabilitatea lui. Iar badea Gheorghe, care se sincronizeaza cu clopotele de la biserica, e laureat al premiului Nobel pe langa Kant." Petre Tutea (un OM).

    RăspundețiȘtergere
  66. nene TRU ce este cu exchibitionism? nu stii cum se scrie? Mai citeste banditule si apoi vino de ne da lectii.

    RăspundețiȘtergere
  67. Dumnezeu să fi inventat cocomîrlele care au împînzit blogul ăsta? Mai degrabă cred că celălalt de culoare roșu-întunecat secerat și ciocănat.

    Marș la smoală bestiilor, Ilici vă așteaptă cu raportul!

    RăspundețiȘtergere
  68. mare e gradina domnului...mai nou orice incompentent are blog si spune toate prostiile pe el..dar daca te numesti jurnalist in romania trebuie sa-ti faci treaba adica sa spui orice altceva numai adevarul nu...cum spuneam nu aveti respect nici macar pentru un om care s-a stins din viata...macar putin respect pentru fani...daca ai ceva impotriva lui Mj taci si stai in banca ta..dar noi suntem romani...

    RăspundețiȘtergere
  69. ba ce retardati pe lumea asta!!!I LOVE YOU MJ:X:X:X:D

    RăspundețiȘtergere
  70. ba ce lume de kkt avem frate sa mor yo esti nebun??I MISS YOU Michael:X:X
    ce oameni handicapati...

    RăspundețiȘtergere
  71. stiti ceva numai baliverne fara rost dar in ori ce caz mai bine ascult michael jackson decat sa ii ascult pe manelisti cum se vaeta...manelele nus decat o bataie la fund pe langa muzica lui michael

    RăspundețiȘtergere
  72. Bai, fratilor, lasati-l pe pseudo-TRU sa scrie despre muzica si fotbal. Nu-l disturbati, daca vreti sa se lecuiasca de pupisme. Abia ce-a iesit din sevraj. Si-o fi dat seama ca are la dispozitie 5 ani si a lasat-o mai moale. Chiar nu mai avea suflu.

    RăspundețiȘtergere
  73. PE MICHAEL JACKSON IL PLINGE INTREAGA PLANETA!MINUS CATIVA ......!PE TINE ungurene,CINE O SA TE PLANGA?CRED CA NICI MATA!

    RăspundețiȘtergere
  74. PT. DESVEST:AI FACUT F.BINE CA AI CADORISIT NISTE PUSTI CU BILETELE LA CONCERTUL LUI M.J.REGRET CA NU AM FOST SI EU PRINTRE EI!CAT DESPRE PRODUS SINTETIC? MAI GANDESTETE PUTIN! PRIVESTE MAI BINE SI POATE O SA ITELEGI CE SI CINE A FOST M.J ITI DORESC SUCCES SI DACA ITI VEI SCHIMBA PAREREA , SA NU TE CONDAMNI CA AI FOST SUPERFICIAL PT. O CLIPA!ORICUM TOTI CEI CE SUFERA PT. PIERDEREA ACESTUI ARTIST CRED CA SANT SI IN ASENTIMENTUL LOR SA-TI MULTUMIM PT. COMPASIUNE.

    RăspundețiȘtergere
  75. Domnule Ungureanu, nu va contest gusturile muzicale, dar nu inteleg de ce sustineti ca Michael Jackson nu a fost un artist adevarat.Daca definim artistul ca fiind persoana care activeaza creator intr-un domeniu al artei, atunci in cazul lui Michael vorbim despre o voce minunata, despre un compozitor excelent, dansator desavarsit, coregraf, inovator, instrumentist (stia sa cante la chitara, clape, tobe etc.), beat boxer, entertainer, scenograf, actor, orchestrator, eseist, poet. Michael a fost un autodidact si un perfectionist. Si toate acestea dublate de un suflet sensibil si duios, de o generozitate incredibila (a donat sute de milioane $ organizatiilor de caritate). Mai rar asa OM...

    RăspundețiȘtergere
  76. bai prostule de ungureanu tu vb de MJ ma dementule :))) dute ba si stai cu capu in wc pai Michael Jackson a fost cel mai mare artist din toate timpurile si o sa ramana in continuare ink 100000 ani pt k in ziua de azi numai prosti vezi in muzik muzik lui michael din 80 are un beat care nici in anu 2200 nu va iesi asa k nu mai vb ba prostule tyu de MJ

    RăspundețiȘtergere