Binele în căutarea răului (II)
- așteptîndu-l pe Pol Pot -
După aproape 10 ani de război, purtat sub carantină media, fără permisiune de acțiune ”full force” și sub defăimarea constantă a criticilor media/civilo/academici, eșecul militar american în Afghanistan a devenit o posibilitate distinctă. Dacă nu cumva, o certitudine. Și o lecție dspre uitarea voluntară a istoriei - urmînd observațiile extraordinare ale lui Robert D. Kaplan, unul din ultimii intelectuali publici conștienți de drama civilizațională instrumentată în numele democrației ”integrale”, noul nume al egoismului elitar occidental.
Întrucîtva asemănător cu turul de forță din Vietnam, operația de demoralizare și subminare de acasă a lucrat, conștient sau nu, ca motor propagandistic aliat inamicului. Președintele Obama a reușit, chiar, să comită, prompt, eroara strategică fundamentală, anunțînd public data retragerii efectivelor americane din Afghansitan. Dacă și cînd va fi așa, alianța militantă a mediilor de informare, activiștilor și vedetelor pop-cinema recalificate în politologi și analiști miliari, va savura pe pagini mari de ziar, în lucrări moralizatoare și înr-o nouă maree de filme, victoria libertății asupra ei îmșiși. Apoteoza păcii prin cedare și glorificarea retragerii sînt, însă, ceremonii de uz strict personal. În afara egourilor nesățioase ale elitei libeale, nimeni nu va avea de cîștigat.
Statele occidentale vor fi mult slăbite moral iar populația afghană va fi imediat supusă unui ceremonial cu totul diferit: abatorul. Femeile și copii afgani vor fi reîncarcerați de doctrina Talban, asta în cazul în care vor supraviețui primului val de răzbunări, promis, de pe acum, de liderii Taliban. Cum, însă, femeile și copii afghani nu par să facă parte din grupruile demne de doctrina drepturilor omului (în definițe liberală), totul va fi în regulă. În regulă și absent din paginile ziaelor și de pe site-urile cae se ocupă, de aproape 10 ani, cu descrierea fărădelegilor americane în Afghanistan. Evident, execuțiile liderilor de comunități și ale sătenilor care au luptat alături de americani nu vor fi relatate. Nici lapidările de femei, spînzuratul de copii și înjunghierile de bătrîni. Pentru că nu interesază, nu convin și nu premiază mîndria de sine a elitei liberale. Oricum, noul stat Taliban-Afghan va răsplăti ajutorul dat de mediile occidentale, închizînd complet accesul jurnaliștilor. Dar asta e mai puțin important, odată ce am stabilit, împrenă cu generoșii noștri îndrumători libeali, că Afghanistanul nu intră în rîndul țărilor arondate drepturilor omului. Căci, drepturile omului sînt numai în teorie o doctrină universală. În pratica asigurată de mediile de informare, de puzderia de activiști și de lanțurile interminabile de ONG-uri, drepturile omului sînt îngăduite selectiv. Ele sînt admise în cazul în care politica unui stat știe să stea la stînga și dispar din locurile atinse de valorile dreptei sau de noțiunile reacționare de patriotism și onoare miltară. Iată de ce, femeile afghane vor primi, foarte curînd, dreptul de a fi forțate să poarte burcă. Nu e nimic abuziv în această situație pregătită de mediile liberale pentru Afganistan, de vreme ce aceleași grupuri se străduie să asigure același drept și femeilor muslmane din marile orașe occidentale. În acest scop, agitația liberală împotria legilor occidentale anti-burcă a cescut, folosind, evident, argumentul libertății individuale. Egalitatea e aproape! Speranța moare ultima! Curînd consensul liberal dominant, va face cadou femeilor musulmane, atît în Afghansitanul eliberat de americani, cît și în Occidentul încă manipulat de ei, dreptul nemijlocit de a fi puse sub burcă. Indiscutabil, războiul din Afganistan a meritat!
Și totuși, de unde știm sau cum de putem bănui că Afghanistanul va deveni un abator totalitar, după retragerea americană? Cine nu are nici o idee sau nu își mai amintește, poate face un efort, pornind de știrea recentă despre un oarecare proces încheiat, în Cambogia, la Phnom Penh. După 30 de ani, un fost lider Khmer Rouge a fost conamant pentru crime împotriva umanității (e din nou voba de acea umanitate care nu s-a putut bucura, la timp, de drepturile rezervate altor norocoși de mediile liberale). Între 1975 și 1979, dictatura Khmer Rouge, condusă vizionar de Pol Pot, a încercat și a reușit să impună comunismul absolut în Cambogia. Rezultatul:1 milion 700 de mii de morți. 25% din populația țării.
Regimul Pol Pot a fost întrecut, în producție criminală strict cantitativă, de Mao, Stalin și Hitler (în această ordine). Însă calitatea, ba chiar puritatea, ”producției” Khmer Rouge nu are egal. Populația marilor oașe a fost scoasă în cîmp și pusă la muncă forțată. Intelectualii (inclusiv liberalii), studenții, vorbitorii de limbi străine, bătrînii și copii inutili, orice purtător de ochelari (prea brghez!) au fost colectați în lagăre, torturați și uciși. Comunismul primar, impus cu o exactitate ieologică deplină de Khmer Rouge, nu are corespondent în încercările repetate ale stîngii de a coborî raiul pe pămînt. Iar acest apocalips perfect a fost posibil, îndată după retragerea americană din Indochina (inclusiv înlăturarea regimul Lon Nol, susținut de americani și, în orice caz, mult mai bine fixat și mai potent decît statul Președintelui afghan Kharzai). Unul din puținii jurnaliști occidentali care au făcut legătura elementară între retragerile americane și avansul tiraniilor criminale în teritoriile eliberate de ”imperialism” e Bret Stephens, excelentul editorialist de la Wall Street Journal. Stephens rezumă, într-un articol, de argumentație foarte clară, bilanțul retragerii americane din Indochina:
” All in all, America's withdrawal from Southeast Asia resulted in the killing of an estimated 165,000 South Vietnamese in so-called re-education camps; the mass exodus of one million boat people, a quarter of whom died at sea; the mass murder, estimated at 100,000, of Laos's Hmong people; and the killing of somewhere between one million and two million Cambodians.”
Istoria se repetă, deși nu e nicidoată identică. Crimele viitorului sînt, adică, impevizibile doar în număr șI în metodă. În rest, suferința e neschmibată. ȘI tot neschimbat e dogmatismul binelui în căutarea răului.
29 iulie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Foarte bine scris, ca intotdeauna. Pana la urma toti cred ca "corectitudinea politica" este solutia tuturor problemelor, dar de fapt este condamnarea la moarte a democratiei liberale de model occidental. Internetul contribuie foarte mult la aceasta subminare din interior a democratiei. Dar hai sa ne gandim cine a trimis acele rapoarte la WikiLeaks ? Un copil de 20 de ani, care inainte de a intra in armata s-a bucurat de binefacerile vietii in SUA, nefiind deloc constient de problemele reale ale lumii. Cu totii stim despre ignoranta americanilor de rand.
RăspundețiȘtergereInca ceva. De ce sunt primul care lasa un comentariu la postarea asta ? La aproape doua ore dupa ce a fost publicata ? Pentru ca toti idiotii care scriu comentarii injurioase nu vad imaginea de ansamblu a lumii, ci doar patratica lor care se cheama ROMANIA si la care au solutii. Oare unde este inteligenta lor atotstiutoare ? Nu au nici o idee despre istoria sec. XX, iar daca stiu cateva elemente cred ca stiu totul.
RăspundețiȘtergereIntotdeauna am spus ca interventiile americane in Afganistan si Irak au fost greseli colosale, dar ignoranta unui presedinte ca Bush a adus durerea asta in acele tari.
Sper ca sec. al XXI-lea sa nu fie o prelungire a sec. al XX-lea, dar cu un alt tipar.
mama lor de stangisti idioti!
RăspundețiȘtergereDomnule Ungureanu, decizia de retragere a trupelor americane din Afganistan si Iraq este mai mult economica decit politica. Ca si in alte dati trecute, cheltuielile pe care le pot face americanii pentru promovarea democratiei (tot o valoare "liberala" !) in acele tari sint limitate. Da, se poate sustine o campanie militara de citiva ani, dar se ajunge totusi la fundul sacului, mai ales in perioade de recesiune economica. Recesiune creata poate chiar din cauza cheltuielilor militare enorme. E usor sa fie blamati (acuma) americanii (care sint si ei de doua feluri: republicani si democrati), e mai greu insa ca alte tari sa dea bani si sa participe si ele la efortul de democratizare ...
RăspundețiȘtergerePrin urmare, cred ca sinteti mult prea caustic cu americanii (de fapt, cu regimul actual, democrat). Au facut destul, in ultimii 20 de ani, si au ajuns la capatul puterii (financiare, mai ales). Si, dupa cum spuneam, americanii sint de doua feluri: republicani si democrati. Inteleg ca nu va plac democratii ... Acestia insa au fost mai mult de 50% la vot. Propuneti ca acestia sa fie bagati in lagar sau re-educati ?! Cred ca ati dvenit mult prea partinitor in dispretul dumneavoastra fata de "liberalii" americani (denumire data, in USA, de fapt, democratilor ceva mai radicali - care sint totusi mult mai de dreapta decit, de exemplu, conservatorii britanici).
Din nou, analiza dumneavoastra e superba, insa pacatuieste printr-o partinire destul de radicala, si nu tine cont si de alte elemente: americanii se afla acuma pe sol strain, iar actiunea lor este doar partial justificata.
In plus, Afganistanul nu prea are petrol, asa ca interesul pentru aceasta tara este diminuat. Da, talibanul este un pericol major, si o rusine pentru specia umana, insa, dupa cum spuneti, este greu sa fie indreptate toate relele pe lumea asta, si in 20 de ani ...
Sigur, exista pericolul (poate mai mare decit talibanii) ca rusii sa intervina din nou in Afganistan, direct sau indirect. Sint insa cazuri in care o anumita problema nu poate fi rezolvata, pur si simplu, pentru ca are prea multe variabile !
E o retragere a americanilor, în general, din politica mondială, nu numai din Orientul Mijlociu. Sigur, Obama are ceva de-a face cu asta...
RăspundețiȘtergereIar retragerea asta ne afectează şi pe noi ! De ce credeţi că am fost băgaţi în UE fără să îndeplinim criteriile, dacă nu pentru a contraacara ofensiva geopolitică a administraţiei Bush ?!
Ca de obicei, excelent articol d-le Ungureanu !
RăspundețiȘtergereSunt mandru ca toti intelectualii adevarati ai tarii (cum sunteti si d-voastra) sunt cu Presedintele contra lichelelor platite de moguli care-l ataca continuu.
Eu propun să cenzurăm acum greşelile puterii, guvernarea PSD să o cenzurăm atunci când va fi cazul. Acum problemele se nasc din ineficienţa guvernării şi din erorile ăstora. O prostie rămâne prostie indiferent câte s-au făcut înaintea ei, am dreptate?
RăspundețiȘtergere" Mânie proletară " sintagma nu se potriveşte deloc. Nu e mânie în textul meu e doar iritare si disperare( cum e posibil ca atâţi oameni cu creiere funcţionale să treacă cu vederea prostii care mie mi se par evidente? ) Iar proletară, chiar te rog să argumentezi cu citate din textele mele acest atribut.
Iar ultima ta frază , Anonim ,e atât de misogină încât roşesc. Adică mă iau de Nuţi că e femeie şi firesc ar fi fost ca alte femei din politică ( din invidie feminină) să reacţioneze aşa?!?
Oare sunt mulţi susţinători ai Elenei Udrea care cred asta? Începe să îmi pară rău pentru ea.
Pe scurt , Elena Udrea e un politician 100%, un om responsabil , manager al unor instituţii importante ale guvernului şi ale partidului ei . Să răspundă atunci pentru greşeli fără să invoce ( ea sau susţinătorii ei ) amănuntul că e femeie. Are pretenţii de profesionalism ( am auzit-o declarându-se astfel la o televizor. Cum să nu am pretenţii atunci de la ea, cum să accept fuşereli nedemne de nivelul la care evoluează?
Dacă ai avea un magazin şi omul care îţi face aprovizionarea îţi aduce Abibas să îi vinzi ca Adidas ( la preţul celor din urmă) este că îl cam dai afară şi angajezi altul mai bun?
Profesionalism spui? Atmosfera penibilă cu Stefan Cel Mare chinez ţi se pare semn de profesionalism? Bună credunţă? Vorbe ,nu ai cum să dovedeşti , la fel cum eu nu am cum să argumentez lipsa ei. Dacă scrii cu majuscule nu înseamnă argument.
Liberalilor le voi cere măsuri atunci când vor fi la guvernare. Acum PDL e dator să prezinte idei şi să le aplice şi în afară de o siglă extrem de discutabilă şi de o şuşă la Sanghai n-am prea văzut nimic.
A cui e vina că partidele nu se mai înţeleg? E cel mai mare reproş pe care i l-am făcut lui Băsescu, e motivul principal pentru care eu am renunţat a-l susţine. Şi observ că începeţi şi voi să vedeţi că nu e bine ca Preşedintele să nu colaboreze cu Opoziţia.
RăspundețiȘtergereHai să analizăm, simplist că numai aşa pot.PNL au fost in echhipă cu PDL -Băsescu. Şi-au luat-o grav. PSD au făcut aceeaşi greşeală , cu acelaşi preţ. Cu mult înainte PD tot cu Băsescu în frunte defecta grav Convenţia Democrată. Ori toţi ceilalţi sunt răi şi unul -Băsescu e bun( greu de argumentat asta), ori invers.
V-am raspuns ca sunt de acord cu o parte din expunerea dvs.! Eu speram sa introduceti ceva nuante in idei,nu doar alb-negru Basescu-anticomunist, China comunista ! Mie imi vine sa rad cand pomeniti de "buricul Pamantului"! Nicaieri n-am auzit ca acel concept tanjea la acest "rang" ! Ca un amanunt,ministrul Videanu(ce are multe pacate) a convins o importanta companie chineza sa investeasca in sectorul energetic(in zona Paroseni). In rest, foarte interesanta va fi "polemica"-ce sigur se va transforma intr-un senzational duel cu tigaile,intre cei doi lideri "marcanti" ai opozitiei : ponta vs antonescu : cine a fost mai comunist decat celalalt ? Iata dilema ce o framanta strasnic pe Tata Varvara de la Cucuietii din Deal,in plina vipie pe plai mioritic...:)
RăspundețiȘtergereEhe,deja ati intrat in amanuntele polichiei de mizerie romaneasca...Nu stiu optiunile dvs.dar le banuiesc... Parerea mea e urmatoarea:CEA MAI MARE GRESEALA A DREPTEI DE LA NOI E DESPARTIREA PNL DE PDL !!! Sa presupunem ca nucleul dur al conducerii PDL isi asuma multe si da-unele GRAVE erori-de dupa alegeri,in special gruparea BVB ce a luat-o pe urmele baronilor din vremea lui A.Nastase ! Este CINEVA in conducerea PNL care sesizeza pericolul revenirii PSD la putere in 2012 ? FARA REFACEREA ALIANTEI D.A. O SA NE INTOARCEM IN 2012 IN URMA CU 12 ANI ,ADICA DISPRETUL TOTAL AL GUVERNARII ILIESCU-NASTASE ! Basescu o sa plece,cu bune cu rele si CUM GANDESC DOMNII DE LA PNL ? Daca le convine reintoarcerea lui Hrebenciuc et.comp.,nu mai ramane nimic de zis...
RăspundețiȘtergerePe mine personal dilema menţionată mă lasă rece( şi asta e bine zilele astea) Textul în care menţionam acest aspect era o ironie la adresa anticomunismului PDL-prezidcenţial, un fel de demonstraţie prin reducere la absurd. Cred că tema comunism-anticomunism în anul 2010 a fost introdusă artificial de către Băsescu ca să ameţească lumea.
RăspundețiȘtergereWell done, Videanu, asta e treaba unui ministru poate se ia şi Nuţi după el . Ăsta nu e un amănunt e treabă serioasă care meriită menţionată şi discutată.
Lupta dintre Antonescu şi Ponta se anunţă interesantă, ei sunt aliaţi conjuncturali acum ( cam tot aşa cum erau PNL cu PD când au format alianţa DA împotriva lui Năstase ). Să ţi-i imaginezi duelând cu tigăile e păcat , unul din ei va fi preşedinte al României. Tocmai dumneavoastră ca susţinători ai Preşedintelui ( aici pe blog cineva îmi reproşa că nu respect această instituţie- îl numisem pe titular Băselu) vă faceţi rău singuri. Mie îmi lipseşte organul respectului necondiţionat aşa că nu voi suferi prea tare savurând tabloul...
CM, sa-ti fie rusine ca esti din Cluj iar clujenii sunt in marea majoritate cu Presedintele si premierul Boc. Nu meriti nici injuratura mea.
RăspundețiȘtergereSi pentru ca stiu ca pe voi astia platiti cu bani mirosind a petrol va oftica asta o sa-ti spun doar atat : Traiasca Presedintele !!
Mogulii au platit bani grei insa poporul a votat pe cel mai bun.
Riddick are dreptate : asta-i o tactica de a neutraliza utilitatea unui blog neconvenabil. Introduci injuraturile ca sa : consumi timpul si spatiul..
RăspundețiȘtergereAr trebui cenzurate injuraturile.
Revenind la tema d-lui Ungureanu, as mai adauga ca actuala orbire, vecina cu scleroza, a elitelor occidentale provine din impostura "progresista" a stangii; din anexarea graduala si amalgamata a temelor si terminologiei umanismului care a precedat-o.
Aparent paradoxal, dar "liberalii" americani de astazi sunt de stanga. Succesul filozofiei unor Deridda si Michel Foucault in mediul universitar al anilor '60 au introdus pe solul american samantza seductiei de stanga; cea care, chiar daca nu se revendica direct din Marx, oculteaza discret tema libertatii prin surogatele progresismului, umanismului, multiculturalismului si etatismului.
Confruntata cu imperativul realismului politic al razboiului din Vietnam - angajamentul militar al SUA contra expansiunii globale a comunismului -, generatia hippy a gasit in relativismul cultural munitia teoretica necesara dezangajarii si pacifismului cu orice pret. De fapt, calea comoda a sinuciderii democratiilor. Relativismul cultural, spre deosebire de simplul relativism, propovaduieste nevoia de a crede, subminand totodata aceea credinta.
Pe de alta parte, importul american de idei si curente filozofice de pe continent a fost vulgarizat de o grila interpretativa mereu depasita si inactuala. Marx citit prin grila lui Nietzsche, Weber si Freud.. Stanga anilor '60 e cu atat mai pernicioasa cu cat, ramanand fara proletari prin transformarea intregii societati americane intr-o clasa de mijloc - multistratificata, palimpsestica-,
i-a sedus si inregimentat pe studenti, transformandu-i in activistii tuturor cauzelor "contraculturale" si deci politic corecte.
Iconoclastia anilor '60 explica declinul democratic de azi : elitele de azi sunt in cea mai mare masura tinerii promotori ai iconoclastiei de atunci ( pacifismul cu orice pret, antiglobalism, culpabilizarea omului alb, minoritatile cu apetit majoritar, multiculturalismul antieuropenist, anticapitalism etc.). Prin declinul liberalismului traditional sunt afectate perceptia traditionala a libertatii, valorile consacrate si motivatiile apararii lor..
RăspundețiȘtergerePe plan global, antiamericanismul oniric are doua izvoare distincte, care se intalnesc in privinta rezultatelor. Primul este nationalismul ranit al fostelor mari puteri europene. Al doilea este ostilitatea fata de societatea liberala a fostilor partizani ai comunismului, inclusiv a celor care, fara sa aprobe sangeroasele regimuri totalitare - sovietic, chinezesc, cambodgian sau altul -, pariasera ca intr-o buna zi comunismul se va putea democratiza si umaniza.
Subminata cultural, politica externa a SUA inregistrat primul esec major odata cu retragerea din Vietnam acum 35 de ani. A FOST UN RAZBOI PIERDUT POLITIC - ACASA (!)- NU "MANU MILITARI". Muzica extraordinara a acelei generatii a incununat, din pacate, pacea imediata si certitudinea razboaielor viitoare - civile mai ales.. Consecintele retragerii din Vietnam au fost multiple si grave; consecinte directe si indirecte care nu par a fi estimate nici astazi in toata amploarea lor. Acestea nu se rezuma doar la tragedia Cambodgiana din anii '75-'79. Retragerea Sua din Vietnam a dat impresia aparenta a slabiciunii structurale a democratiei si statului american - pe plan de asociere a intregii lumi libere. Retragerea americana din Vietnam a insemnat ocuparea imediata a Vietnamului de Sud, 60.000 de impuscati sumar, fara judecata, 200-000 de morti in lagarele de concentrare din anii urmatori, 600.000 de oameni de oameni care vor lua calea apei pe plute si ambarcatii precare, victime ale marii si ale pirateriei, comunizarea Indochinei - tragedia Cambodgiana, Laosul etc.
RăspundețiȘtergereSlabiciunea aparenta a admistratiei americane a intarit asteptarile Moscovei si Chinei resuscitand exportul de revolutie in Nicaragua in '79 ( cu razboiul civil ce urma in anii '80), in Etiopia in '78 (cazul sinistru al indelungatului razboi civil si foametei catastrofale din deceniul urmator datorat colectivizarii si Khmerilor Negri, adeptii fanatici ai Revolutiei din Octombrie 1917). Tot ca o consecinta a retragerii americane din Vietnam au fost tragediile comunizarii si razboaielor civile de rezistenta la nationalizarile fortate in Angola, Mozambic, Zimbabwe si Guineea Bissau- toate cu implicarea directa a Cubei si indirecta a URSS, Chinei si Coreei de Nord. Toate soldate cu milioane si milioane de victime si subdezvoltare durabila.
Ca consecinte indirecte sa mentionam invadarea Afghanistanului de catre URSS - in decembrie '79- si criza ostatecilor din Iran.
Toate urmarile catastrofale mentionate mai sus se "ingramadesc" cronologic in a doua jumatate a anilor' 70 - dupa retragerea americanilor din Vietnam. Dupa 1975.
Contracultura anilor '60 - '70 a devenit la ora actuala cultura dominanta. Din cauza acesteia "dosarul vietnamez" si consecintele sale are prea putina relevanta astazi pentru majoritatea occidentalilor in cazul unei retrageri premature din Afghanistan. N-am invatat nimic din trecutul apropiat..
Astea-s lucruri normale in practica democratica a unui partid ! Criticile si disputele dovedesc sanatatea interna a unei organizatii. De-abia cand nu se mai fluiera deloc in biserica e grav.
RăspundețiȘtergereCa in PNL de exp, unde cine a comentat ceva contra lui Tariceanu (si a grupului de exploatare Patriciu, vorba d-lui Ungureanu), a fost, instantaneu, ejectat. Oamenii de valoare expulzati in masa in toamna lui 2006 si iarna urmatoare vor forma viitorul PLD.
Acolo-i mutenia la ea acasa .. si limbutia nebunelului Crin in meciurile din deplasare, ca surogat pentru deficitul de idei, opinii si democratie interna in partid ..
Sunt atât de recunoscător Elegantloanfirm că m-a ajutat cu un împrumut de 600.000,00 USD USD, prin ajutorul ofițerului de împrumut Russ Harry, îți sunt etern recunoscător. viața mea s-a întors, finanțele mele s-au stabilit acum dețin o afacere pe care o folosesc pentru a avea grijă de nevoile familiilor mele. Sunt atât de recunoscător pentru dumneavoastră domnule Russ și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Le puteți contacta pentru ajutor financiar prin e-mail: Elegantloanfirm@hotmail.com pentru ajutorul dvs.
RăspundețiȘtergere