01 aprilie 2009

Michael Radu - admiraţie tîrzie


O veste tristă: a murit Michael Radu. Şi un prilej de reflecţie: Michael Radu a fost un cercetător exemplar, unul din puţinii români care înţelegeau şi puteau explica documentat, clar şi pătrunzător temele mari ale lumii politice internaţionale.

Michael Radu a fost un om discret dar nu asta l-a făcut atît de necunoscut şi neutilizat în România. Atunci cînd dezbaterea generală e atît de săracă şi prost educată, existenţa unui Michael Radu e o şansă de care trebuie să te prinzi cu amîndouă mîinile. Bineînţeles, n-a fost aşa. Aroganţa şi suficienţa ignorantă a specialiştilor noştri în toate şi de toate n-au mai lăsat loc.

Michael Radu a fost o prezenţă respectată în presa şi în cercurile academice americane. În România, a fost o absenţă forţată de stupiditatea zgomotoasă a presei faţă cu problemele lumii mari: terorism, criză economică, sovietism rezidual, modernism american, agitaţie populistă tiermondistă.

Michael Radu a scris strălucit despre marile conficte de adîncime declanşate în secolul XX şi scadente în secolul XXI. Calitatea şi claritateta acestor contribuţii au făcut din Michael Radu o referinţă în literatura politilogică internaţională. Nu şi în România, unde seria capacităţilor validate în Occident şi ascunse de publicul românesc e lungă şi tot mai lungă: Ghiţă Ionescu, Pierre Hassner, Jean Ancel, Nagy-Talavera, Michael Radu. Seria continuă meticulos cu separarea lui Vladimir Tismăneanu de televiziunile care pretind că se ocupă de problemele unei lumi care se complică dramatic, sub ochii noştri.

L-am cunoscut pe Michael Radu şi, pe parcursul cîtorva ore de conversaţie, am fost cucerit (intimidat) de bogăţia calmă a minţii şi siguranţa gîndirii. Acum două luni i-am citit studiul dedicat insurgenţei marxist-teroriste din Sri Lanka. Articolul a fost primit cu interes şi respect, peste tot acolo unde cercetarea precede formularea politicilor. Avea să fie ultima lucrare publicată de Michael Radu.

11 comentarii:

  1. E o pierdere. In Romania, televiziunile "de stiri", cand vorbesc de poltiica externa sau terorism, ne servesc "analisti" precum Bogdan Chireac sau Radu Tudor, indivizi suficienti si mediocri. Pe Michael Radu l-am auzit o singura data, la Realitatea TV. A scris constant in Evenimentul zilei, in 2004, si in Romania libera, in 2006/2007, cat a fost acolo Emil Hurezeanu. Il urmaream pe http://www.frontpagemag.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Si vladimir Tismaneanu il evoca pe Michael Radu:
    http://tismaneanu.wordpress.com/2009/03/29/a-incetat-din-viata-politologul-michael-radu/

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce putin sunt oamenii care datorita inteligentei ,eruditiei si stapanirii de sine te fac sa fii smerit la o intalnire cu ei.Nu avem decat de invatat de la ei !

    RăspundețiȘtergere
  4. Michael Radu este nemuritor prin genialitate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Desves, am totusi o neclaritate: in ce calitate ai evaluat tu sistemul educational din Canada si ai ajuns la certitudinea ca nu este bun?
    Sau altfel, cita cadere aveau cele 12 clase ale tale de atunci, admitind ca le aveai complete si nu le-ai facut la seral cind te-ai intors in tara, sa dea verdicte privind nivelul educational canadian?
    Nu percepeti cit sinteti de penibili.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dzeu sa-l odihneasca!

    din pacate ramanem cu Stan-laptop si cu Bogdan Teodorescu, cel care isi masluieste CV-ul

    RăspundețiȘtergere
  7. anonim 02 aprilie 11:38
    Tovarasul schelalaitor avem neclaritati?
    Ai fost dat afara in suturi si acum urli a paguba frustratule fa-o pe desteptul aici, unde nu te baga nimeni in seama. Ia fa tu un rezumat despre sistemul academic din Canada te chemam noi cind e cazul. Pina atunci ciocul mic si joc de glezna.

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta cu "ciocul mic" vi se preda la cursurile de indoctrinare din Modrogan?
    Si te-a cam zgiltiit toata povestea, de ai inceput sa le dai anonime? Nu mai esti asa sigura ca reprezinti un instrument de propaganda credibil?

    RăspundețiȘtergere
  9. Ca de la anonima la anonim: daca esti totusi prost?! Ipoteza asta ai luat-o in considerare? Pe aia cu "bufnitele nu sunt ceea ce par" o stii? Frustratuleeee!!!
    pese-(pese la pese:mumu!): nu nu se preda cioko miko in Modrogan; e dedekatie speshiala pt 'mneata. Cu-canada cum ramine? Hai dezvolta si mai fa-o un pic pa dashtepu' ca se pare ca nu e internetu' suficient de mare :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Voi, astia din Modrogan, sunteti cam ca maidanezii cand se intalnesc pe strada: va mirositi in dosuri, va mai dati reciproc cate o limba in acelasi loc ca sa aratati ca apartineti aceleiasi haite.
    Uite "anonime" MdE, eu una n-am emis judecati de valoare asupra unui sistem educational adoptat de o tara. Din doua motive: mi-am completat studiile la timp acolo unde a trebuit si nu mi-am propus, din postura de emigrant, sa judec statul spre care de buna voie m-am indreptat.
    A impins-o cineva pe nefericita aia in Canada? De ce n-a ales alt stat?
    Pentru ca n-a avut puterea sa discearna. Iar o incapabila de discernamint este cea care judeca un sitem educational.
    Cat despre "mumu", caut-o pe mamica ta sa te incalzeasca cu buzele sale. Sau, ca sa ma intorc la preambulul canin, linge-te singur!

    RăspundețiȘtergere
  11. Un gind pios pentru Mihai Radu, din Germania/Tuebingen. L-am cunoscut la Brasov, inainte de a pleca definitiv in SUA. Era intr-adevar o minte sclipitoare, modest si gata a ajuta unde considera ca merita. Ar fi interesant de stiut cite ceva despre Intilnirile lui cu Mircea Eliade la Chicago.

    RăspundețiȘtergere