04 iulie 2010

Iubirea de ruletă şi aberaţii

Niciodată n-a fost mai clar: dacă eşti echipă mică, Ghana sau Paraguay, n-ai voie să ratezi ocaziile unice. Înainte de toate: penalty-urile.

Cupa Mondială a explodat în sferturi. Brazilia şi Argentina au fost trimise acasă dar nu oricum: Brazilia după o lungă sinucidere de 20 de minute, cu Felipe Melo demiurg şi demolator: o pasă de gol, un autogol şi o autoanihilare care a lăsat Brazilia în 10. Argenina a suferit cel mai cumplit meci jucat la altitudini normale (recordul e un 2-6, la 4000 de metri cu Bolivia). Însă ospiciul şi-a deschis porţile abia pentru celelalte două sferturi.

Uruguay a aruncat, în ultimă instanţă, Ghana de pe schele, după modelul thriller-ului american cu helicoptere şi agenţi FBI pe zgîrie nori. S-a discutat mult despre dilema Suarez (sacrificiu pe pariu de penalty ratat) dar asta n-ar trebui să-l pună în umbră pe Abreu, deja campion mondial la sporturi extreme. Să baţi penalty-ul decisiv a la Panenka e un pic peste limita nervoasă a speciei noastre. Era doar un semn prevestitor al nebuniei ce venea.

Spania-Parguay n-a fost meciul de serviciu pe care conta Spania. Paraguay a făcut un fotbal de săraci cu două inimi. Restul a fost inventat de o criză de prostie în a arbitrului. Mai întîi, un gol anulat pe motiv de offside. N-a fost offside şi Spania a scăpat neatinsă. A urmat deja faimosul minut cu două penaltyuri. Să recapitulăm. Un acces de nebunie al lui Picque face cadou un penalty Urugauy-ului. Cardoso, vizibil strivit de moment, ratează. Spaniolii revin şi pe faza următoare obţin un penalty. Arbitrul arată un galben paraguayanului care faultase. Era, evident, o situaţie care cerea roşu. Alonso execută şi înscrie. Arbitrul cere repetarea pe motiv că mai mulţi jucători pătrunseseră în careu, îaninte de executare. Un detaliu uşor absurd. Aproape nu există penalty fără acest gen de incident. Dealtfel, la penalty-ul ratat de paraguayeni, careul era plin de vizitatori. Dar arbitrul s-a decis să fie rguros. Alonso execută a doua oară. Portarul apără, Fabregas vine la reluare şi e pur şi simplu prins de picoare de portarul paraguayan. Arbitrul tipicar scapă tocmai acest detaliu.

Pentru desert, Spania cîtigă cu un gol care vine după trei bare pe circuit biliard iar Paraguay ratează egalarea în situaţie unu la unu.

A fost palpitant? Nespus. Dar şi aberant. Mai există oare adversari ai ochiului de arbitraj electronic în fotbal? Dacă da, atunci e vorba de mari iubitori de ruletă şi aberaţii.

7 comentarii:

  1. Ghanezii nu au crezut in propriile forte. le lipsea un gest de nebunie care ar fi depasit complexul inferioritatii...asa a fost si cu Paraguay...probabil meciul de fotbal e mai mult decat ceea ce se intampla in teren: sunt si arhivele istorice ale confruntarilor si anumite patternuri fataliste care, se crede, influenteaza soarta emciurile. si chiar o influenteaza daca e sa-l credem pe sociologul Thomas: odata ce o situatie e definita ca fiind reala (nu marchee penalti, nu invingem Spania) atunci ea devine reala prin consecintele ei (chiar n-o bat)...nemtii si olandezii au incercat cumva sa iasa din istoria curenta si din presiunea generata de asteptari (imi amintesc ca la un moment cineva era ingrijorat ca Spania nu ar putea iesi din grupe asa ca marea finala Brazilia-Spania ar putea fi anulata, ca si cand Brazilia era deja calificata in finala)...
    p.s. observ ca nu va plac executiile a la Panenka...l-ati invinuit de un soi de nebunie pe Zidane (cand a facut treaba asta in 2006, tot intr-un moment de mare raspundere), acum il dojeniti pe Abreu...s-ar putea sa fie un noroc nebun,d ar nu e neaparat o chestie sinucigasa: cum observa un grup de economisti behavioristi israelieni intr-un articol "Action bias among elite soccer goalkeepers: The case of penalty kicks', publicat in Journal of Economic Psychology 28 (2007), sansele cele mai mari ale portarului (1 din 3) de a para o lobitura de la 11 m sunt atunci cand asta...sta pe loc. de obicei, portarii aleg sa plonjeze intr-un colt sau altul, parte pentru ca nu vor sa fie invinuiti ca nu au facut nimic, parte pentru ca intervalul de timp pentru reactie este foarte scurt)...statistic, golul a la panenka e cel mai probabil: portarul plonjeaza de obicei inaintea loviturii, alegand un colt sau altul asa ca centrul si partea de sus a portii sunt libere. daca jucatorul face un elan de 4-5 m ca sa insele portarul ca va lovi puternic, succesul loviturii e ca si garantat...alta e durerea ca putini se incumeta s-o faca...

    RăspundețiȘtergere
  2. La fotbal si politica se pricep toti prostii. Hopa, despre astea vorbesti si tu?!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ sfertodox,
    daca ai citi nu doar pe sarite ai fi inteles ca pare a fi o gluma: " nu v-aţi mai mira dacă gluma mea ar deveni realitate !"
    Asta scrie @ortodox.

    @Anonim de la ora05;39 din 6 iulie 2010,
    scuza-ma pentru ca iti spun pe nume: esti un bou anonim.

    RăspundețiȘtergere
  4. Conexa fotbalului e o intreaga palavrageala exersata de personaje care detin abuziv darul vorbirii.
    Greu cuvantatorii fac audienta interpretand scaparile/aberatiile arbitrilor neasistati tehnic.
    Daca arbitrajul din fotbal se indreapta spre arbitrajul din rugby necuvantatorii sant lasati in suspensie.
    Acum o sa ziceti ca nu-i mare pierdera si ca merita. E un clenci, ca de multe alte ori, nu l-ati ghicit?
    Nu e vorba de iubirea ruletei, aberatii si alte asemena, pe astea le dam bucurosi. E vorba despre publicitate, pe asta n-o putem da noi, ea ne e data noua impreuna
    cu judecata din noaptea care urmeaza meciului.

    RăspundețiȘtergere
  5. VictoreLe, eu oi fi unul anonim, dar tu esti unul foarte identificabil. Si puternic colorat in portocaliu. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @anonim 07.17: Te-ai trezit cu mecla la icoana ta ,OFILITUL CUR antonescu si te-ai ingrozit c-o sa ai ghinion azi si ...duminica; OLANDA VA FI CAMPIOANA MONDIALA, JOACA IN TRICOURI ORANJE,IAR TOTI PENALO-PESEDEII VOR FACE IAR CRIZE DE NERVI...Zbierati la ghenele tv a3-irealitatea JOS BASESSSCUUU, da' o sa faceti toti LARINGITA, IDIOTILOR TEMBELI...:))) MANDRU CA-S ORANJE SI TIN CU OLANDA ! THROW THE GARBAGE RED& YELLOW !!!

    RăspundețiȘtergere