Din farsă se întrupează anti-politica
Discuţia deschisă, luni, contracurentului, de Davd Aaronovitch în The Times ne priveşte. Editorialul are un titlu provocator: „ Politicians mess everything up - wrong”. Politicienii strică tot! Refrenul are o răspînidre globală iar în România e literă de lege. Esenţa textului e în ultimul paragraf:
„ So how depressing it is that there are Grand Conventions in defence of liberty and none in defence of politics; that we count cameras but won't join parties; that we obsess about biometrics and databases and refuse our support to the democratic politics that is the real safeguard against authoritarianism or chaos.”
Ideea sistemului blestemat, sau mai degrabă resentimentul anti-politic, porneşte de la o neînţelegere profundă şi se zbate cu toate puterile considerabile ale negaţiei să promoveze o aberaţie: viaţa colectivă iraţională, fie că e vorba de escapism, autoritarism sau fantezii periculoase de genul frăţiei generale a umanităţii, naturismului şi ale altor soluţii de viaţă care se încheie, de regulă, în sînge sau în anarhie. Politicienii pot exaspera, într-adevăr , ba chiar dovedesc un talent aparte în ţări ca România, unde condiţiile miminme de aşezare ale unei societăţi nu au fost rezolvate ci înlocuite de o farsă istorică. Însă politica nu are nici o vină. Politica rămîne singura formulă de viaţă colectivă organizată şi singurul mod - mereu defectuos şi mereu perfectibil - de a evita eşecul colectivităţilor. Cazul României e cu atît mai interesant.
În România, politia, mai precis rostul organizării sociale şi al instituţiilor publice, e discreditat sistematic de politicienii înşişi, de justiţie şi de mass media. În felul lor, fiecare atacă frontal temeiurile şi credibiliatea sistemului politic democratic, îl calomniază şi reduc, zilnic, la dimensiunile şi culoarea unui deşeu naţional toxic. Situaţia României nu e curioasă. E doar loigcă dar îşi ia cursivitatea dintr-o enormă pretenţie de autenticitate sprijinită pe un fals grosolan. Revoluţia anti-autoritară şi pasul spre modernizare democratică nu au avut loc, deşi au fost proclamate. Omologate în lipsă, aceste absenţe produc efecte. Ele au umplut scena politică de parlamentari şi demnitari incompetenţi sau, pur şi simplu, neinteresaţi de orice s-ar putea numi bine comun. În absenţa legii efective şi eficiente, ele au creat o structură de putere necontrolabilă. În lipsa cenzurilor şi a limitelor impuse de norme legale comune, puterea discreţionară a creat, în pauzele de bufonerie democratică, totul: Parlamentul, Justiţia şi aşa numita presă independentă.
Evident, acest soi de a genera realitate politică aduce cu sine iradierea detaliată şi neîncetată a cinismului şi a negaţiei. Asta explică postura presei care a reuşit să devină denigratorul numărul 1 al actului politic şi tot asta explică capacitatea de redresare aprope inexistentă a societăţii prin propriile instituţii. Diagnostiul dezvoltat de Aaronovitch e exact. Iar, în România, cu mult mai exact.
18 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Domnule Traian,
RăspundețiȘtergereAveti timp sa ne intalnim intrun parc din London ?
Foarte interesanta remarca !
RăspundețiȘtergereIntr-adevar, nu am auzit pana acum pe nimeni care sa apere politica in sine.
Cel putin la noi.
In Romania politica a fost discreditata inca din 1990-cand au aparut peste 100 de partide in care se inscriau acelasi tip de oameni-esalonul 2 si 3 al PCR
Politica este un lucru f f f serios.Ne face ordine in viata ,in tara in oras.Impune reguli in societate,pe care trebuie sa le respectam.
E un haos la intrarea in Bucuresti incat ieri mai aveam putin si plangeam de nervi.Trebuie sa fim foarte atenti ce fel de politica facem, in Romania ,pentru ca tot noi vom plange mai tarziu
Cati romani seriosi au curajul acum sa-si asume direct si cu responsabilitate implicarea in politica?
Cei mai multi doar vorbesc, critica, si critica dar sunt prea egoisti sau comozi ca sa si faca ceva.
Cati au disponibilitatea pentru sacrificiul de a intra in politica ?
Lupta politica serioasa este grea si poate nu intotdeauna da rezultate si satisfactii imediate
Este trist si pacat pentru noi ca oamenii care ar putea face cu adevat ceva ( au pregatire, putere,cunostinte,)-nu se implica in politica.
Cu atat mai mult sunt de apreciat cei care au curajul s-o faca.
Iar pe acestia trebuie sa-i sprijinim !
Buna ziua ,domnule Ungureanu.
RăspundețiȘtergere"....rostul organizarii sociale si al institutiilor publice e discreditat sistematic de ploiticienii insisi,de justitie si de mass media."
Sa le luam pe rand .
Politicienii :persoane publice ,cu diverse meserii care au pe langa drepturi mai ales obligatii ,una din ele fiind aceea de a-si completa declaratia de avere .Ca cei mai multi n-ar avea ce cauta in Parlamentul Romaniei este un alt subiect ,mult mai vast.
O problema (printr altele)o reprezinta racolarea unor persoane din domeniul artistic ,in cel mai bun caz sau a asa numitelor "vedete" care apar mult pe diverse posturi TV dar personal nu stiu exact cu ce se ocupa si nici nu ma intereseaza ,pe care diverse partide le "curteaza " in timpul campaniei electorale pentru alegeri (locale sau parlamentare ),de exemplu :Irina Loghin ,Dida Dragan ,Luminita Anghel si mai ales marea vedeta care "isi spala rufele " in public ,adica la O(zero) TV ,Oana Zavoranu care a intrat si a si iesit(?) din PRM cum intra si iese de la cumparaturi dintr-un moll(sper ca am scris corect).
Despre Luminita Anghel recent intrata in politica PSD (anul trecut ,cu ceva timp ,inainte de alegerile locale )am aflat ca a si primit un post de secretar sau sub secretar de stat pe la protectia sociala sau protectia copilului nu am retinut exact .
As continua cu o intrebare (la care nu voi primi raspuns ):ce pregatire are doamna in cauza pentru a putea ocupa acel post?
In astfel de situatii ,partidele in cauza ,cauta solutii disperate mizand pe notorietatea unor artisti (in adevaratul sens al cuvantului )pentru a putea obtine cat mai multe voturi .
Problema este alta :ca acele persoane risca sa-si piarda credibilitatea neavand cunostinte de natura politica iar daca multora le place ,sa zicem ,Dida Dragan nu inseamna ,automat ca o vor vota pe lista partidului X .
Sigur ,altceva este cand o astfel de persoana intra intr-un partid ,are ceva vechime ca membru stie "cu ce se mananca "politica ,are poate si unele functii si apoi ajunge deputat sau senator in Parlament unde isi desfasoara activitatea avand interventii ,propuneri si initieri de proiecte de legi pe diferite teme .
Continuarea in comentariul urmator .
Justitia :avea o sansa de a deveni credibila cand a ajuns Ministrul Justitiei ,Monica Macovei .
RăspundețiȘtergereA fost o lupta inegala dusa de doamna Macovei care a reusit ,totusi ,sa miste unele lucruri si sa faca fata multor "dinozauri ";din pacate nu a durat prea mult ,fiind inlocuita cu inegalabilul in incompetenta si servilism politic ,Chiuariu si nu mai stiu cum il cheama si nici nu are importanta.
Zilele acestea se tot discuta despre noile coduri: penal si civil si despre modificarile aduse ,respectiv in reducerea unor pedepse privind furtul ,delapidarea diverselor sume mai mari ,mai mici care ar urma sa aiba aceeasi durata de detentie ;problema se punea ca de ce sa stea dupa gratii aceeasi perioada de timp ,scurtata ,si cel care a furat o oarecare suma de bani si unul care ar delapida mii ,sute de de mii de euro .
Personal nu cred ca ar rezolva problema un numar de ani mai mare pentru o suma mai mare si cred ca problema este in alta parte pe care nu am auzit-o comentata (cel putin eu )si anume cea legata de ucidere din culpa ,in accidente si rezolvate cu un numar oarecare de ani si mai ales cu suspendare iar vinovatul care a omorat cel putin o persoana daca nu mai multe ramane liber sa continue ceea ce a inceput.
Caz concret, cu cativa ani in urma ,de ucidere din culpa ,musamalizat adica s-a lasat cu trei ani cu suspendare pentru nevasta lui Adrian Paunescu care a reusit "performanta "de a trimite pe lumea cealalta trei dinre membrii familiei care se aflau in masina accidentata ,lasand-o orfana si fara frate sau sora pe mezina care a avut" proasta inspiratie "sa supravietuiasca.
Si atunci care mai este masura corecta si de ce se mai fac atatea discutii despre delapidari cu pedepse de unul ,doi ,trei ani sau cati mai sunt cand despre astfel de situatii nu se comenteaza nimic?
"Asa numita presa independenta "
RăspundețiȘtergerePresa este intr-adevar in dependenta fata de cine ofera mai mult :publicitate si mai mult n-as putea sa spun ca nu prea stiu care sunt "ofertele"si respectiv cu cat sunt "platite " "farmecele "fiecaruia dintre ziaristi (sau unii dintre ei ).
Dar despre mass media stiti mult mai bine cum stau lucrurile si orice as spune ar fi un comentariu palid fata de situatia reala si concreta prin care chiar dumneavoastra ati
trecut in ultimile saptamani iar in conjunctura data mi-e greu sa mai comentez ceva ;as zice sa mai comentez ,dupa cum spuneati :"...cand vom avea presa ."
Am uitat sa ma semnez(?)nu inainte de a va dori o zi buna si o duminica placuta .
RăspundețiȘtergere"Anonima Necunoscuta"
excelenta observatia!
RăspundețiȘtergere