08 aprilie 2012

Nu vleau !


Noua încercare de maturizare a lui Victor Ponta a leșinat viguros în fața unei bucăți de hîrtie. Tocmai pentru că, în inteligența sa mereu depășită, Victor Ponta a crezut că scrisoarea Președintelui Băsescu e, într-adevăr, o bucată de hîrtie. Și a rupt-o. Abia acum, cînd e prea tirziu, Ponta ar putea să-și dea seama că a rupt cu totul altceva.


Hîrtia pe care Ponta a făcut-o bucățele era o scrisoare dar în scrisoare se aflau deciziile clare și simple ale alegătorilor pe care stă o democrație. În acest caz: decizia de ajustare a unui Parlament supradimensionat. Acest ordin democratic și suveran era însoțit și întărit de propunerea lui Traian Băsescu, un Președinte gata să își ajusteze mandatul pentru a ușura ajustarea parlamentară cerută de alegători. Ponta a reușit să citească doar semnătura Președintelui Băsescu și a ignorat restul, pentru că restul i-a părut ilizibil. Analfabetismul democratic al politicianului Ponta nu e o noutate. În fond, problemele educaționale ale partidului condus de Ponta au fost limpede exprimate de opțiunea, mai veche, pentru un bacalaureat fără examinare.


Psihologia acestui gest e fascinantă. Personal, Ponta și colegul de calibru Antonescu, candidează cu îndîrjire la maturitate și, de fiecare dată, izbutesc, să-și confirme structura infantilă. Năbădăile lui Ponta au făcut bucățele scrisoarea lui Băsescu dar au dezvăluit, o dată în plus, un Manole cu probleme grave de creștere. Și ultima înălțare spre maturitate a lui Ponta s-a surpat jalnic. Pretendentul a căutat, cu o sforțare patetică, un gest de maturittae care să-l facă, măcar o clipă, compatibil cu răspunderea de lider politic și, cine știe, de Prim Ministru. Tot ce a reușit să spună Ponta cu ocazia episodului Scrisoarea-n bucăți a fost un ” Nu vleau!” copilăresc. În jur, toată audiența matură a înțeles: ”Nu pot și nu mă pricep!”.


Doi infantili derutați bat din picior, rup scrisori și vor funcții. Între ei și fixațiile lor răsfățate stau alegătorii. Prin urmare, Victor și Crin vor rămîne fără costume de marinel, Prim Ministru și Președiunte. Pînă se fac mari.