17 februarie 2012

CNA cît dă DV



Mînia instituțiilor obiective ale statului și onoarea asociațiilor ”de breaslă” sînt două realități bine atestate pe care se spirjină, la rîndul ei, binecunoscuta încredere a publicului în autorități și în presă. Un singur lucru lipsea: o cuantificare precisă a apreciabilelor cantități de bun simț și onestitate pe care aceste instituții și asociații le pun zilnic în slujba cetățeanului. Cu alte cuvinte,știam pe ce ne putem bizui dar nu cunoșteam garamajul sau tonajul pilonilor. Acum știm.


CNA, reputata instituție-gardian a bunei cuvințe și bunei credințe mediatice, a sancționat Antena 1. Aspru. În schimbul umilirii scabroase a cetățeanului Emil Boc, expus pe ecrane în fundul gol, Antena 1 a încasat una amendă de 200000 lei și una întrerupere de program cu durata de 10 minute. Traduse în termeni laici, suspendarea poate fi echivalată cu un răgaz de 10 minute pentru răcirea aparaturii iar amenda cu suma pe care Dan Voiculescu o cheltuie lunar pe batiste.


Consecințele acestei decizii fără îndoială curajoase sînt multiple și pline de interes. Astfel, Antena 1 poate calcula, de acum înainte, că poate difuza, în medie, 6 filmulețe porno cu cetățeni aleși din afara domeniului menționat, în schimul unei suspendări care ar putea scurta cu o oră programele de duminică și, deci, plățile supliemntare pentru lucrul în zi de odihnă. A doua consecință e, însă,imprevizibilă. Ea se leagă de un eventual recurs și presupune un risc major. Astfel, un recurs admis ar obliga CNA să revină asupra suspendării reducînd-o dramatic la 7 sau, caz extrem, 5 minute. Dimpotrivă, în cazul în care recursul e respins, Antena 1 s-ar vedea în suituația catastrofală de a suferi o întrerupere de 12 sau, încă mai tragic, 15 minute. Cehstiunea merită duscutată,mai ales, după declarațiilede dialectică neiertătoare ale Directorului CNA, Răzvan Popescu:


"Dacă ar persevera, ar putea urma o întrerupere şi mai mare, respectiv de trei ore. Sper să nu fie cazul, pentru că directorul general de la Antena 1 şi-a asumat în parte greşeala pe care au făcut-o. Sancţiunea vine în urma unor abateri repetate legate şi de alte persoane în alte emisiuni la acest post, lucrurile vin în cascadă. Faptul că era vorba de fostul premier nu schimbă lucrurile"




Așa cum se înțelege limpede din declarațiile de mai sus, în caz de recidivă Antena 1 poate fi sancționată cu o întrerupere de 3 ore. Însă, dat fiind faptul că Antena a fost arsă cu o întrerupere de 10 minute după o lungă serie de recidive, e de înțeles că sancțiunea de 3 ore va veni abia după cîțiva ani de specializare în emisiuni dedicate rufăriei intime și vieții de vestiar a victimelor. Din acest punct de vedere, Antena 1 se poate bizui pe CAN și își poate alcătui o grilă de programme suculentă pentru viitorul previzibil.


De menționat, tot la capitolul dialectică, subtila disociere între public și privat pe care presa o cultivă iar CNA o garantează. Astfel, pentru degradarea publică a unui om care se schimbă în vestiar, Antena 1 primește 10 minute de suspendare. În schimb, pentru difuzarea imaginilor cu fostul Ministru D.T. Remeș luînd mită,Rodica Culcer e demonizată și răpusă, după cîțiva ani de campanie politică.


Nu trebuie omisă, totuși, situația specială care a dus la sancțiunea istorică dictată de CNA. Să nu uităm, filmul cu fostul Prim Ministru Boc în fundul gol a fost difuzat în condițiile infernale pe care le presupune dictatura din România. E, deci, posibil ca pătrunzătorul CNA să fi înțeles că nu a avut în față o dovadăde mîrlănie ci un act pur de dizidență. Dictatura fiind dictatură, CNA nu i-a putut apăra pînă la capăt pe dizidenții de la Antena 1 dar i-a protejat, dupăputeri, sancționîndu-i cu cea mai mică pedeapsă.


Tot în rîndul gesturilor de conțtiință se așază și decizia Clubului Român de Presă,faimoasa asociație ”de breaslă” și deontologică. Consiliul de Onoare al CRP și-a betonat onoarea sancționînd Antena 1 cu ”delimitare publică”. Nici mai mult nici mai puțin! Doar numele acestei sancțiuni ridică părul în capul celor mai înrăiți delincvenți. E greu de crezut că Antena 1 își va reveni vreodată din șoc.


Revenind la evaluarea anunțată la început: știm acum cît cîntăresc sau, altfel spus, cît fac autoritățile de statși instituțiile interne ale presei. Cît dă Dan Voiculescu.

14 februarie 2012

Caractere la putere







Poate că nu e momentul pentru o discuție despre deliciile josniciei. Multă lume trage cum poate să iasă dintr-o iarnă rea și, în asemenea clipe, tăcerea e mai nimerită. Însă josnicia de care trebuie, totuși, vorbit se distrează tocmai cu suferințe vii și oameni prinși, chiar acum, la nevoie. Ninsorile și frigul au fost înghițite lacom de sîrba scelerată a trupei care crapă de nerăbdare, dor de putere și mîncărimi în palmă. PSD și căpteniile județene ale partidului se vaită asurzitor și bat din picior, cerînd stare de urgență. Locuitorii prinși de zăpezi au fost luați ostateci a doua oară de nesimțirea furibundă a celor ce vor să facă procente electorale oriunde și din orice: din boli și inundații, din bătrîni și copii, pe patul de spital și în cimitir, în șanț și în groapă, pe lîngă nou născuți și muribunzi. Viața și moartea la un loc sînt prea puțin pentru alegerile ce vin. Iadul și paradisul au primit poruncă să facă rost, de unde-or ști, de 51%. De rest se ocupă "impecabilul Ponta" - așa cum l-a definit imaculata societate civilă.





Astfel, în timp ce subordonații fac comerț cu suferințe, nenoroc și nevoi, maturul Ponta se ridică spre imaturitatea deplină și joacă în Parlament rolul moderatului, la învestirea Guvernului Ungureanu. De aici rolurile se împart: o parte a corului descrie transfigurarea lui Ponta, mai nou om de bun simț, figură centristă și simțitoare. În același timp, restul trupei perie județele, în căutare de gemete și scrîșnete reutilizabile. Asta, ca să ne lămurim cît cîntărește schimbarea la față și modernizarea lui Victor Ponta.





Nimic n-ar sluji mai bine doctrina progresiștilor PSD decît o calamitate în plus, un cutremur, o ciumă sau o invazie de lăcuste. Abia atunci, sub talpa molimei și printre dărîmături, ar înflori tropical chemarea cea mai adîncă a acestor oameni. Orice nenorocire suplimentară ar pune la înflorit tropical discursurile, declarațiile, interviurile și emisiunile montate în care marii apărători ai obidiților i-ar scoate la mezat, pomenindu-i pe boli, mizerii și necazuri. Veți auzi, atunci, de ciuma lui Băsescu și de coasa PDL-istă, de epidemia guvernamentală și de seceta lui Ungureanu.





De unde vin acest instinct scabros, aceast dispreț automat pentru oamenii loviți, acest ceherem bestial care dictează călcătura peste grumazul cel mai apropiat? Pe semne dintr-o stricăciune adîncă pe care nici politica, nici banii n-o pot explica îndeajuns. Dezumanizarea vorbăreață a PSD-ului e o tradiție cunoscută. Ea nu scoate capul pentru pirma oară însă PSD a reușit s-o sistematizeze, s-o pună la treabă pe pilot automat și s-o recite fără cea mai ușoară ezitare.





În aceași groapă cu mîl, se palpează și fricționează nefericiții cazați la Antenele lui Voiculescu. După ce a difuzat imagini cu fostul prim Ministru Emil Boc dezbrăcîndu-se într-un vestiar, banda de la Antena 3 se poate socoti atestată în sporturile extreme ale degradării. Proxenetismul, pedofilia și sadismul nu sînt departe. Sigur, nu Antena 3 a filmat dar Antena 3 a difuzat. Iar Crin Antonescu a acceptat să comenteze telefonic, întrerupînd nepoliticos partida de poker pe care o obișnuiește în loc de viață publică.




De ce toate aceste grozăvii care ne dau nume rău și ne lasă fără urmă de demnitate? Interesul public nu poate fi invocat în mod serios. În schimb, obișnuința trivială a insultei și lipsa completă de busolă explică tot. Puneți o pungă de bani pe masă și acești indivizi își vor îmbrînci prietenii, vor linge tălpile dușmanului și vor urina pe rudele cele mai apropaite. De preferință ale altora, și mai de preferință Maria Băsescu - după cum informează prompt Rovana Plumb, șefa Serviciului Metastaze din PSD.




Josnicia comună a PSD și a televiziunilor asociate e un dezechilibru privat și un pericol public. Aceste personaje vor să conducă România. Imaginați-vă aceste caractere la putere.