30 martie 2009

Euro-realitatea de acasă


A fost încheiată oficial lista de candidaţi PD-L la alegerile din 7 iunie, pentru Parlamentul European. Am fost plasat în poziţia a 4-a, după Theodor Stolojan, Monica Macovei şi Cristian Preda ( care a anunţat deasemenea evenimentul). Atît trioul strălucit care deschide lista cît şi „veteranii” europeni aflaţi în restul listei, mă onorează şi mă obligă la performanţă. Cred că lista PD-L are un element clar de noutate şi poate forţa o ruptură în monotonia electorală şi, mai ales, euro-electorală.

Lăsînd formulele generale la o parte, asta înseamnă cîteva lucruri concrete. În primul rînd, clarificarea şi popularizarea euro-realităţilor electorale. Alegerile pentru Parlamentul European trebuie aduse acasă, în sfera de preocupări şi interese imediate ale cetăţeanului român. Acolo unde şi sînt, fără a fi, însă, remarcate de alegători dezamăgiţi sau iritaţi de spectacolul politic intern. Căci, în mare parte, ce se reface şi desface la Bucureşti, se face, mai întîi, la Bruxelles şi la Strassbourg.
Instituţiile europene lucrează, deja, în România iar românii sînt parte a unui proces legislativ european care nu le e îndeajuns explicat. Prin urmare, asta rămîne de făcut: Europa, importantă dar distantă, trebuie naţionalizată şi explicată, pas cu pas şi om cu om. De ce şi în ce fel poate un Parlamentar European face, taman de la Bruxelles, ceva care se poate folosi la Giurgiu. Asta e miza campaniei şi exact asta trebuie pus în practică, pentru a infirma scepticismul sau dezinteresul public. Mai ales acum, cînd o Românie îngustată de criză, are nevoie de toate deschiderile şi resursele puse la dispoziţie calitatea de stat membru UE.

26 de comentarii:

  1. Felicitări!

    Greul de-abia acum începe. Veţi avea de demontat multe "bombe de presă", pînă ca oamenii să-şi dea seama că sunt doar pocnitori de noroi.
    Vă doresc nervi tari, şi un verb la fel de penetrant, dar mai pe înţelesul oamenilor simpli. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari,mai ales pentru pozitia 4!
    Aveti mult de tot de lucru,si va fi greu...

    Eu mi-as dori ca PE sa ajute economia Romaniei sa se bazeze majoritar pe firme mici si mijlocii ,nu numai pe corporatii ( cel putin 50%).
    Mi-as mai dori sa se voteze Tratatul de la Lisabona ,astfel incat UE sa devina intr-adevar mai puternica
    Va dorim succes si sa fiti sigur ca va vom sustine pentru ca stim ca nu veti uita ca sunteti reprezentantul nostru ,al intereselor noastre ,ai celor de-acasa ,din Romania.
    Suntem siguri ca veti onora increderea acordata!

    RăspundețiȘtergere
  3. succes!

    nu in ultimul rand, ar trebui inceputa o rebranduire a PDL-ului(de sus in jos:), care sa-i defineasca mai bine aspectul "liberal conservator"; pana acum, nu a fost f clar ce ideologie are acest partid [de la Internationala Socialista, la Partidul Popular(European)].

    RăspundețiȘtergere
  4. deja a 'nceput bombardamentu' mediatic, la razvan dumitrescu - cel putzin, azi faza Monica Macovei, miine va vine rindu'...

    fostii coledgi de trust vor trage din toate pozitziile, ca teroristii la levolutzie !

    RăspundețiȘtergere
  5. Mult succes Traian.

    Iti tinem pumnii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mult succes si sigur te votez!

    RăspundețiȘtergere
  7. domnu Ungureanu o rugaminte am poate faceti dvs si restul intelectualilor o poza de grup asa cu colegii de partid de la pdl mai ales cu domnu Murgeanu care asa din pura intamplare a fost coleg cu popoviciu si cu sotia lui care era fata stim noi cui. ca sa zic asa in stilul lui caragiale ale dracu coincidente moser
    sper sa va simtiti bine in aceasta poza de grup

    RăspundețiȘtergere
  8. Succes domnule Ungureanu, la fel cum urez succes tuturor democrat-liberalilor.

    RăspundețiȘtergere
  9. domnule ungureanu, pai e f mult de vorbit pe tema asta. nu v-am auzit dand-va cu parerea pana acum pe aceasta problema. va rog frumos sa precizati cum anume se poate infulenta ceva in ro de la parlamentul ue si care sunt obiectivele dumneavoastra. mi se pare f aiurea ca cand ati intrat in politica nu ati vorbit mai niciodata de un anume proiect de-al dumneavoastra ce se poate intampla acolo unde se prea poate sa fiti ales.

    RăspundețiȘtergere
  10. dle TRU.....succes, si mult curaj!! Aveti nevoie, avand in vedere noroiul politic cu care o sa va loviti....
    LB

    RăspundețiȘtergere
  11. Mult succes domnule Ungureanu! Mă bucur pentru dvs. dar mă bucur şi pentru mine. Aveţi votul meu pentru Bruxel. Transmiteţi-i salutări doamnei Monica Macovei.

    RăspundețiȘtergere
  12. As mai vrea sa adaug ca este un moment istoric si emotionant pentru PDL si noi .
    Sa va ajute Dumnezeu si sa va dea putere !

    PS
    Felicitari si Dnei Monica Macovei

    RăspundețiȘtergere
  13. bravo, felicitari. astept sa va vad intr-o confruntare la tv. sa le mai taiati din nas invitatilor de meserie. domnul preda a inceput bine aseara

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu va urez succes si nervi tari in campanie.Totodata, as vrea sa aflu cum trebuie sa procedez pentru a lua o identitate ( nick) la postare.Nu stiu ce categorie trebuie aleasa de la selectia profilului.

    RăspundețiȘtergere
  15. Stima.
    Pe cand avem si un program electoral - poate nu electoral cat moral - al dumneavoastra. Macar schitat. Astept cu nerabdare sa-l postati si aici. Sau trebuie sa citim Constitutia UE si asa stim totul?!
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu ştiu unde să mai importaţi ceea ce spuneţi în post, dar cert este că riscaţi să ajungeţi un fel de Don Quijote de la Mancha... Vă urez să nu ajungeţi aşa..., dar cu doar un ochi uşor deschis spre cât de întreţesute sunt legăturile dintre partide cât priveşte implicarea oamenilor lor laolaltă, fără discernământ de ideologie şi siglă, în aceleaşi acte de hoţie, doar sperând că veţi fi ca un fel de cristal care oricât de mult l-ai îngropa în mizerie tot aşa va rămâne... Dar până acum... experienţa a demonstrat contrariul... Coborârea în aceeaşi troacă este ca o bună garanţie sau chiar condiţie de a fi în pericolul de a deveni la fel... Păcat... eraţi bun pe afară...

    RăspundețiȘtergere
  17. Ai uitat să onorezi onoarea nereperată a domnişoarei majorete care nu a încăput pe lista scurtă PDL şi a ales să vîslească pe mai lungul drum al silei către noaptea vrajbei voastre.
    In rest sînt sigur că o să auzim numai de bine despre tine, rămîne totuşi o temă greu de pus în fapte oricît de meşteşugite îţi sînt vorbele. Cum poţi transforma din punct de vedere politic un popor de ţărani atemporali într-o naţiune de cetăţeni ?

    RăspundețiȘtergere
  18. Succes, domnule Traian Ungureanu!
    Succes, doamna Monica Macovei!
    Succes, domnule Cristian Preda!

    RăspundețiȘtergere
  19. Succes! In ce comisie veti activa?

    RăspundețiȘtergere
  20. Succes,domnule Ungureanu.
    Succes,doamnei Macovei si domnului Cristian Preda.

    "Anonima Necunoscuta"

    RăspundețiȘtergere
  21. Va votez cu incredere. Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  22. Si eu va votez. Mult succes!

    RăspundețiȘtergere