17 ianuarie 2010

Gîndirea publică are site: dreapta.net



Un site remarcabil: „Adevăr şi Libertate” sau - cu numele care va face renumele acestui spaţiu de dezbatere - dreapta.net. Surpriza şi calitatea acestei scene încărcate de idei şi informaţie e enormă, într-un climat publicistic înecat în apele puţin adînci ale comentariului politic oportunist.

Instituţia presei a învăţat prea repede, cu un reflex între instinct şi chimie spontană, să facă din informaţie şi opinie o masă febrilă şi public inutilă (exceptînd eterna manipulare electorală). Apariţia unui grup de opinie dens şi doctrinar e un pas mare în direcţia bună. Nu e un clişeu. „Direcţie bună” înseamnă, aici, o stare pe care viaţa publică a abandonat-o demult. Nu e vorba de „dialogul” larg, la care ne referim comod şi fără urmări de atîţia ani. E vorba, pur şi simplu, de apariţia unui interlocutor. Viaţa politică şi sfera publică evoluează, la noi, fără profitul unei rezerve active de idei. Discuţiile care ar trebui să deschidă lumea politică spre principiu şi curajul valorii aplicate se poartă, dacă se poartă, într-o stare de izolare care încurajează recitalurile, fără să asigure ponderea. Civismul rarefiat al ultimilor 20 de ani a încercat, dar n-a reuşit. Lecţia pronunţării publice şi intelectuale a ultimilor 20 de ani trebuie bine înţeleasă: politica nu e prilejul unei separaţii etice între participanţi şi observatori critici. Politica e, în sens larg, schimbul de informaţii între administraţie şi planificare intelectuală. Sau nu e deloc. Politica are nevoie de un interlocutor, mult mai flexibil decît critica necondiţionată şi mult mai productiv decît negaţia în bloc. Politica este comunicare. Unde comunicarea nu e vorbărie, o subramură a departamentelor de presă sau o nişă pentru consilierii de imagine. Comunicare înseamnă participare, şi anume participarea simultană a practicii (administrattive) şi ideii (sau ideologiei) la unul şi acelaşi act. Acest principiu simplu şi extraordinar de dificil rămîne necunoscut majorităţii noastre politice, dar şi minorităţii noastre intelectuale. Ce se poate citi pe dreapta.net spune, înainte de toate, că acest tip de blocaj poate fi depăşit şi scos în afara sferei publice.

Cea dintîi reuşită pe dreapta.net e reconfigurarea publicisticii noastre politice. Cîţiva oameni scriu şi gîndesc organizat, construiesc pe verticala principiilor fundamentale ale dreptei şi reuşesc, astfel, să scoată o palmă de teren fertil de sub verbalismul tulbure al comentariului pre-politic de rigoare în presa scrisă şi în talk-shaw-uri. Iniţiatorii paginii dreapta.net sînt cîţiva din acei prea puţini care continuă să respecte scrisul şi apără, mai departe, dreptul la gîndire al intelectualului afişat public. Gelu Trandafir, Elsa Bărbuş, Valentin Miron au lucrat îndelung la acest proiect şi au deschis una din cele mai promiţătoare arene de comerţ intelectual şi atitudine publică pe care publicul real şi normal le are la îndemînă. Lista de colbaoratori, în care am onoarea să fiu inclus, cuprinde tot ce e mai bun în fascinanta zonă de dezbatere a editorialiştilor, blogger-ilor şi intelectualilor publici de la noi şi din afară. Mihai Neamţu, Vladimir Tismăneanu, Cătălin Avramescu, Riddick (titularul unui blog spectaculos şi ultrainformat) Patruped bun, biped rău, Doc, Cristian Pătrăşconiu fac la un loc un concert intelectual multidirecţional. Însă lucrul cel mai admirabil rămîne calitatea comentariului. Acea ţinută care face loc argumentului şi curiozităţii elevate.

La cîteva luni de la lansare, site-ul nu mai e o noutate calendaristică, dar rămîne o premieră colectivă fără rival. Dreapta.ro e demonstraţia demult aşteptată a calităţii într-o zonă strivită de farsa de presă cotidiană şi de siumulacrul etic respingător al aşa numitei bresle jurnalistice. Scepticismul cinic propagat şi recomandat de norma de presă a ultimilor 10-15 ani nu poate fi contracarat decît de iniţiative solide şi curajoase ca dreapta.net. Am vorbit prea mult timp de modelul intelectualului public evocînd un ideal de import sau un obiectiv intangibil. Dreapta.net e manifestarea directă şi concretă a spiritului politic asumat onest. Setea de idee şi vocaţia problematizării reapar în condiţii de mare eleganţă intelectuală pe dreapta.net.

46 de comentarii:

  1. Nu conteaza. Prigoana a crapat. Asa vei crapa si tu. Si voi toti, oranjilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. DE CEA MAI INALTA TINUTA! Una dintre cele mai superbe manifestari intelectuale de "categoria grea",numita de celebrul Jakob Burckhardt:" L'UOMO UNIVERSALE".Parcurgand-o destul de superficial recunosc-senzatia este cea traita urmarind acum cativa ani Turul ciclist al Frantei:distanta ce va separa-Distinse Gazde ai dreapta.net de restul "plutonului"(recte gandirea "stangii")este ca cea intre LANCE AMSTRONG pe crestele Alpilor(fara pic de transpiratie) si "piticii" ciclisti disperati undeva la ZECI DE MINUTE DISTANTA IN SPATE,iar pe fruntea lui Lars Ulrich "curgeau" shiroaiele PEDALATULUI DISPERAT IN GOL! Are opozitia parlamentara de azi macar un Lars Ulrich"(dopat de latrinele media cunoscute)?

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Traian Ungureanu

    Pe link-ul care ni-l oferiţi am ajuns la...

    http
    www
    europalibera.org/content/blog/1922252.html

    ... unde dumneavoastră scriaţi despre „farsa” cu încălzirea globală. Spuneaţi cam aşa: cum de se încălzeşte planeta atunci când cu toţii vedem, cu ochiul liber, că iernile pline de ninsoarea au luat în stăpânire teritorii până acum necucerite?

    Stimate domn,
    Este posibil să nu înţelegeţi un fenomen termodinamic simplu ca un termos? Încălzirea Pământului înseamnă o diferenţă a mediei globale (adică de peste tot, pe tot timpul anului) de câteva grade Celsius, nu înseamnă că nu mai ninge, nu mai plouă, nu mai este ger... Încălzirea globală nu poate fi negată sub nici o formă, dovadă este că se topescc gheţurile veşnice la pol, se topesc gheţarii (şi noi avem gheţari, încă mai avem gheţari, cu o vechime preistorică, care se topesc).

    Aici este previziunea pe următorii 40 de ani realizată prin extrapolarea înregistrărilor anuale.

    http
    www
    youtube.com/watch?v=MH8nJ5PMYhQ

    În România sunt ani mai reci şi ani mai calzi, sunt ierni mai blânde şi ierni mai geroase, când secetă, când inundaţii... la nivelul întregului glob şi al unui an întreg însă media trebuie să fie aproximativ aceiaşi pentru că „frig” într-o parte înseamnă „cald” în altă parte. Dacă Pământul se încălzeşte, înseamnă că primeşte mai multă radiaţie de la soare pe partea luminată decât pierde pe partea întunecată. Mai ţineţi minte termosul? Dezechilibrul este cauzat de stricarea învelişului protector.

    Sunteţi parlamentar european, puteţi să vă adresaţi oficial doamnei Connie Hedegaard, probabil viitorul comisar pentru climă, şi răspunsul vă va edifica într-un mod mai oficial decât cele spuse de mine. Înainte de a vorbi însă despre îndoctrinare, asiguraţi-vă că doctrina este greşită şi făcută în scopul îndoctrinării mincinoase. Rugămintea mea. Poate că încălzirea globală nu are treabă cu omul, dar ca fenomen nu poate fi pus la îndoială, el este măsurat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Comunistii ordinari din sectorul 1 l-au votat pe comunisitul Stroe - aceeasi comunisti care l-au votat si pe Chiliman !
    Ati vazut la TV, erau mai mult mosi si babe carei cauta moartea pe acasa.
    O sa va stea votul vostru in gat bolshevicilor !
    Bravo lui Honorius pentru campania sa frumoasa, e un politician cu un viitor frumos !

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi pare rau pentru Honorius Prigoana.
    Nu-i nimic-invata sa si piarda.Nu-i placut, dar asta-i viata..
    Data viitoare va castiga

    RăspundețiȘtergere
  6. Re : Site "dreapta.net"
    Multumim pentru semnalare.
    In sfarsit a aparut un site cu acest subiect!
    Este foarte interesant ,avem ce invata.
    Ar trebui antrenati mai multi sustinatori ai dreptei care intr-adevar inteleg ce este asta practic, pragmatic nu numai teoretic.
    Parca ,totusi sunt prea putini in Romanai
    Mai asteptam si altele.

    Teoria e frumoasa, practica ne omoara.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Despina
    Dacă îmi permiteţi, vă mai recomand un astfel de blog "de dreapta", din păcate, uşor abandonat:
    http://liberalism.ro/wordpress/

    Poate dacă numărul de interesaţi ar fi ceva mai mare...

    RăspundețiȘtergere
  8. M-am uitat.Nu prea m-a convins.
    Foarte multa teorie, multi liberali stangisti...
    N-avem timp de pierdut

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Despina
    Ce anume înţelegeţi prin "liberali stângişti"? Prin ce diferă ei de "liberalii normali"?

    RăspundețiȘtergere
  10. Cei din PNL-ul romanesc.
    Difera de drepta obisnuita prin ideile de stanga pe care le promoveaza .Plutocratie,mai ales.

    Distorsioneaza ideile de dreapta si mint.

    Plec acum .

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Despina
    Peste tot în lume oamenii cu bani sunt influenţi. Acesta este unul din motive pentru ca oamenii strâng averi, acela de a influenţa societatea în care trăiesc şi de a fi respectaţi. Plutocraţia înseamnă însă ceva sensibil diferit, anume că guvernarea este asigurată de cei cu bani, cu alte cuvinte că premierul, preşedintele, vârfurile politicii, sunt ocupate de top 100 revista Capital. PNL a propus drept candidat la preşedinţie un om destul de sărac, în persoana domnului Crin Antonescu, nu urmăreşte deci plutocraţia.

    Pe de altă parte plutocraţia nu este deloc de stânga, dimpotrivă, ea ţine de pe vremea dreptei pre-clasice.

    RăspundețiȘtergere
  12. ...Si sarac va ramane(in ideile lui TALIBANE); nu urmareste plutocratia,dar are atitudinea lui BLUTO din desenele Disney(si nu "Mireille Mathieu" cum cred unii "coledzi"...:)))

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Laur
    Admirabila intransigenta dumneavoastra anticomunista.
    Ce parere aveti de trecutul comunist al lui Emil Boc?
    " ... a detinut functiile de vicepresedinte si presedinte al Consiliului Uniunii Asociatiilor Studentesti al UBB, respectiv al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania , filiala Cluj. Trei functii care , teoretic il plasau pe locul 2 in Cluj, avandu-l ca superior doar pe Vasile Dancu , presedinte UTC Cluj si pe Nicu Ceausescu". L-am citat pe Mihai Bumbes

    RăspundețiȘtergere
  14. pe de alta parte ma vad nevoit sa va atrag atentia asupra a doua tipuri de eroro pe care le comiteti:
    1 Democratia consta im respectarea dreptului fiecarui cetatean de a vota. Cu alte cuvinte chiar daca te cauta moartea pe acasa, atata vreme cat inca nu te-a gasit votul tau e perfect valabil .
    2 Inteleg ca il dispretuiti pe Mircea Geoana. Atuncide ce ii copiati greselile de limba? "mosi si babe PE care-i cauta ..." asa e corectsi nu "...mosi si babe carei cauta..."

    RăspundețiȘtergere
  15. Evident, am mari probleme cu tehnoredactarea, situatie pentru care imi cer scuze...

    RăspundețiȘtergere
  16. George
    N-ati inteles sensul frazei Bibliotecarului. Zicea ca PNL nu urmareste plutocratia si nu Antonescu. Mi-ar placea sa detaliati putin comparatia cu Bluto ca sa inteleg punctul dumneavoastra de vedere. Cea cu Mireiile Mathieu o inteleg dar e de muuult "fumata"
    Iar forma ironica " coledzi" e o confuzie din partea dumneavoastra. Ea e folosite de Caragiale pentru "colegiu" ( electoral) si nu pentru "colei" ( de partid )

    RăspundețiȘtergere
  17. Plutocratia duce la dictatura de tipul celei din America Latina
    "Pentru dreapta clasica aparita plutocratiei inseamna o amenintare la adresa libertatii .
    Se creaza o uriasa concentrare de avutie in mainile unei minoritati de capitalisti a caror activitate daca s-ar rezuma doar la cea economica pura, totul ar fi in regula,dar cand intervin si interfereaza in jocul politic in procesele statale,devin « PLUTOCRATI » .
    Sunt periculosi pentru ca pot deveni singurii care iau decizii la nivelul conducerii societatii,restul oamenilor devenind saraci si fara drept de decizie .In mod logic ,plutocratia tinde sa ia locul vechii ierarhii sociale bazate pe privilegii,nobilime si statut social,incercand sa controleze numai ei puterea in stat .
    In acest fel se intelege paradoxul si ironia situatiei de astazi din Romania,cand liberalismul a ajuns sa fie prezentat drept aparatorul natural si servantul marilor averi-asa cum este prezentat de discusul si practica asa numitului LIBERALISM AUTOHTON-care a nascut Partidul Plutocratic Pur-adica Partidul National Liberal .
    Dincolo de actualul episod romanesc de folosire abuziva si frauduloasa a numelui si spiritului liberalismului ,raman principiile profunde ale dreptei clasice.Proiectul de dreapta se poate intelege numai dupa ce Romania se scutura de mitul plutocratic,dupa ce se elibereaza din panza de paianjen a confuziilor
    Dreapta clasica vorbeste in numele OAMENILOR OBISNUITI,ai clasei de mijloc a cetatenilor simpli. Este « cetateanul uitat, mereu trecut cu vederea »,independent, modest nu are pretetie la nici un favor.Nu este « sarac’ »si « neajutorat ».El este platitorul de taxe,omul ale carui eforturi tin in spate atat plutocratii cat si asistatii sociali ,iar tot ce vrea el este sa fie lasat in pace sa-si vada de viata.Scapa mereu din atentie pentru ca nu se agita si nu are nimic de pretins,dar cu totii trebuie sa stim ca acesta este omul la care trebuie sa ne gandim inainte de toate,cel pe care trebuie sa-l aparam inainte de orice in fata presiunii la care este supus pe de o parte de plutocratie si pe de alta parte de institutionalizarea de catre stat a redistributiei taxelor .
    In zilele noastre,fidela traditiei de lupta cu statul, politica de DREAPTA este adepta a statului minimal, a interventiei cat mai restranse a acestuia in economie,pentru a lasa piata sa se dezvolte liber"

    Nu voi mai continua pentru ca nu dau apa la moara unora care sunt platiti sa comenteze pe bloguri

    RăspundețiȘtergere
  18. @ Despina
    Comentariul dumneavoastră, în stil Dragoş Paul Aligica, este perfect justificat. Numai că noi venim dintr-o altă dimensiune istorică.

    Plutocraţia în substrat democratic are alte dimensiuni decât cea legată de votul cenzitar şi moştenirea averilor. Puterea financiară nu învinge astăzi prin impunerea votului asupra unei clase avute, ci prin manipulare media, o manipulare foarte costisitoare. Deşi oamenii cu bani îşi permit mijloace de manipulare la care cei fără bani nu au acces, nimeni nu poate sili cetăţenii să voteze pe cei bogaţi şi nu pe cei săraci. Ei bine, am să vă enunţ acum cel mai important (după părerea mea cel mai important) principiu al liberalismului.

    Principiul responsabilităţii individuale proclamă individul ca singur răspunzător pentru acţiunile sale proprii. Liberalismul se bazează pe accepţiunea că fiecare dintre membrii societăţii va lua întotdeauna cea mai bună decizie pentru binele său. Admiţând deci că cetăţenii sunt manipulaţi în masă de oamenii cu bani, practic admiteţi că individul nu se comportă liberal, adică distrugeţi liberalismul. Admiţând plutocraţia, măcar ca pericol, în societatea românească definită democratic şi prin vot universal reprezentativ, practic aveţi un militantism anti-liberal.

    Dimpotrivă, susţinând că rezultatul votului, la nivel global, naţional, este ceea ce doreşte populaţia, susţinând că votul duce la impunerea unui organ reprezentativ legat aproape fidel de dorinţele populaţiei, practic susţineţi un punct de vedere liberal.

    Poate că ar fi bine să recitiţi ce înseamnă dreapta, ce înseamnă stânga şi ce înseamnă liberalism. Dumneavoastră limitaţi doctrina politică la reflectarea sa economică. Economia politică este însă o manifestare doctrinară.

    Adevărata manipulare nu este însă cea a plutocraţiei, nici a mogulilor posesori de media, ci a separaţiei societăţii în entităţi antagonice. Vine un partid, precum PD-L, şi spune... noi suntem adevărata dreaptă şi luptăm împotriva PSD care vor să aducă înapoi comunismul. Vin şi cei de la PSD şi spun, noi reprezentăm stânga şi luptăm ca dreapta să nu aducă şomaj, salarii mici, pensii mici, să îmbunătăţim sistemul sanitar. De fapt nici nu contează ce spun partidele, important este ca fiecare cetăţean să fie împotriva cuiva. Vine şi PNL, şi UDMR, şi cine mai e... şi vorbeşte împotriva cuiva. Nu are importanţă mesajul, important este să fie împotriva cuiva.

    Dacă aveţi 10 minute libere, vă recomand următorul film, care este destul de sugestiv:
    http://www.youtube.com/watch?v=uq8YNAWlL2g
    sunt convins că veţi recunoaşte modelul de manipulare românească.

    Eu încerc să fiu un omuleţ din afara cercului, liber. Dumneavoastră vă aflaţi în cerc, fără să realizaţi asta. Desigur, dacă vă este bine acolo, nu aveţi decât să împingeţi cu ţelul dărâmării. Nu vă bazaţi însă că voi face acelaşi lucru. Eu nu sunt împotriva nimănui. Spun şi eu ca Alex Jones, nu mă credeţi pe cuvânt, gândiţi singură, cercetaţi singură.

    RăspundețiȘtergere
  19. Imi pare rau-nu pot sa va citesc.
    Sunteti platit de liberali sa va desfasurati pe toate blogurile si n-am timp de asa ceva,chiar daca vreti sa pozati in "comentator universitar".
    Se vede imediat .

    RăspundețiȘtergere
  20. Ma bucur ca ati scris un articol despre acest site. Eu l-am descoperit de mult si l-am pus la loc de cinste fiind "primus inter pares" primul intre site-urile preferate: http://amatorconservator.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  21. CM http://saskiul.blogspot.com/2009/12/mai-bine-un-noroc-chior-decat-un-noroc.html Mai iesiti si voi din scrasnitul asta din dinti anti-Basescu macar o zi din 365 pe an,uitati-va la o comedie sau un desen animat reusit(exemplu:"Sta sa ploua cu chiftele",tusa Norica a trecut testul la emisiunea culinara a lu'Chisu...).Cand l-am vazut pe nenea Stroe azi,ma gandeam la astia din publicitate, au o sansa buna pentru pasta de dinti"Cristal"...:))

    RăspundețiȘtergere
  22. Despino, tu mai poti respira, cind inchizi geamurile, de cacaturile pe care le tot scoti din tine? :)

    RăspundețiȘtergere
  23. @ Despina
    Dacă vorbeaţi cu mine la momentul 18 ianuarie 2010, 19:13... (nu aţi specificat cu cine vorbiţi)... eu nu sunt comentator universitar, şi nici penelist. Este îndeajuns să mergeţi pe celelalte bloguri politice şi veţi vedea că sunt "contra tuturor", atunci când am de comentat ceva contra, desigur. Reforma politică despre care vorbesc se potriveşte tuturor partidelor politice ale României, pentru că nici unul nu este OK din punctul de vedere al doctrinei şi din punctul de vedere al legăturii dintre membrul de partid şi doctrină de partid.

    RăspundețiȘtergere
  24. George, unde ai citit tu in ultimele comentarii ale mele "Traian Basescu"? N-am mai scrasnit din dinti de multa vreme, sa stii ca sunt relativ relaxat . Te rugasem sa imi explici paralela Bluto/Antonescu , vad acum ca ai un fetis cu desenele animate. Sa inteleg ca ai 8 anisori?
    Cat despre filme nu-ti fa griji, ma uit . Prefer insa filmele mai serioase .

    RăspundețiȘtergere
  25. Sunteti platit de PNL sa le faceti propaganda.

    RăspundețiȘtergere
  26. @Despina
    De ce considerati ca oricine are o parere contrara dumneavoastra e neaparat platit ? Pentru ca dumneavoastra sunteti la randul dumneavoastra platita sa....?
    Eu nu cred asta
    Si chiar daca ar fi asa, ce e rau in asta. In fond Stomatologul e platit ca sa va umble prin gura, profesorul e platit ca sa va umble prin creier, chiar si preotul e platit ca sa va umble prin suflet.

    RăspundețiȘtergere
  27. Pentru CM: daca n-ai ce face decat sa ma corectezi atunci iti spun un stramosesc SUGI PULA !

    RăspundețiȘtergere
  28. @ Despina
    Dacă îmi puteţi satisface o curiozitate.

    Până acum am fost acuzat că sunt pesedist plătit în majoritatea covârşitoare a cazurilor. Penelist plătit şi pedelist plătit am fost acuzat mai puţin. Deduc deci că este ceva schimbat la mine sau la percepţia mea.

    Ce anume v-a făcut să mă apreciaţi ca fiind din partea PNL...? Doresc să înţeleg mecanismele acestui tip de gândire, poate mă ajutaţi.

    RăspundețiȘtergere
  29. @Laur
    Si daca in afara de a va corecta mai fac si altceva, imi intoarceti favorul?

    RăspundețiȘtergere
  30. Da? Si ce-mi faci altceva, ma pupi in cur ?
    Mars pesedache si te culca !

    RăspundețiȘtergere
  31. De exemplu iti arat ca Boc ( presedintele minune al celui mai anticomunist partid al Romaniei) este un fost UTC ist. V-am mai dovedit trecutul de PC-ist si discursul anti Basescual al altui mare om PDL , Petru Calian, contrazis azi de fervoarea portocalie pe care o exhiba.
    Tie nu-ti fac nimic, te-a batit Dumnezeu destul: esti prost si las. Prost pentru ca nu esti in stare sa evadezi din limbajul de colt de mahala, iar las pentru ca te faci ca nu vezi intrebari clare la care nu esti in stare sa raspunzi.

    RăspundețiȘtergere
  32. Chestia asta cu dreapta e un banc prost. Adică la care nu se rânde decât din politeţe :

    http://anamorf.wordpress.com/2010/01/19/gluma-de-dreapta-sau-cu-dreapta/

    RăspundețiȘtergere
  33. @anamorf

    Cand veti avea timp,va rugam sa detaliati ,mai mult decat este acum pe blog.
    Ne intereseaza
    Multumim

    RăspundețiȘtergere
  34. Ma bucura aparitia acestui site ! N-am stiut de el pana n-am citit cele de mai sus. Promovarea doctrinelor liberale ( sau a ideilor afine cu acestea ) era necesara ca oxigenul! In cadrul liberalismului a fost, si va fi, intotdeauna loc pentru diversitatea opiniilor. Cand scopul lor practic, adica statul minimal ( sau macar retragerea lui definitiva de "unde nu-i fierbe oala" ), va fi atins, cinstea si civilitatea dezbaterilor nu va mai fi doar dezideratul (si mult invocata conditie necesara ) ci si consecinta practica a increderii reinfiripate. A increderii renascute in politic tocmai pentru ca Statul cu "butoaiele sale cu miere" va fi mai restrans; nemaifiind majusculat - ca substitut de D-zeu - nu va mai fi nici sursa coruptiei. Cand nu ne vom mai abandona nevolnici si infantili paternalismului sau, vom avea de la politic doar asteptari rezonabile (si deceptii suportabile)!... Fara incredere nimic nu se poate construi in spatiul public. Nevroza de acum, nevroza care ne-a otravit pe toti pana in ultimele campanii electorale e consecinta neincrederii generalizate in care sfarsesc, fara gres, toate societatile care se complac in etatism. Am putut vedea cu totii cum, in toamna trecuta, cele doua "tabere" si-au contestat reciproc doar "infanteriile" politice, doar "cohortele de stagiari" expediabili prin vot in dregatoriile publice (adica la nepermis de multele butoaie cu miere). Prea putini mai sunt dispusi sa conteste legitimitatea acestui tip de Stat investit cu prea multe asteptari din partea noastra. Investit cu prea multe asteptari, inseamna prea multe institutii, atributii, resurse, functii si putere; adica, inevitabil, e caleidoscopic multiplicat pentru coruptie. E tipul de Stat caruia ne-am abandonat si i-am fost abandonati de mult... Statul cu majuscula s-a denaturat ( si ne-a denaturat ) progresiv tocmai pentru ca am convenit sa-i incredintam tot mai multe din cele care, prin traditie, erau, firesc, intelese ca fiind ale individului si liberei sale initiative ( a libertatii inteligibile ). Ca haitele de prada ( gen Patriciu, Vantu sau Stefanescu - cel care conducea o intreaga mafie a vinificatiei socialiste pe care insusi Ceausescu nu o mai controla ! ) sunt mereu prezente la adulmecarea banului public, nu mai trebuie sa surprinda: e un fenomen insotitor oriunde si oricand Statului i-a fost incredintat ceea ce, de drept, apartinea individului si liberei sale initiative !
    Nu pot incheia decat reluand un indemn, de prin anii '40, al unui ilustru economist si clasic al liberalismului, Fr. Hayek : "(.. daca nu mai vreti coruptie ) limitati Statul; scoateti-l total si din economie..."

    PS.
    Anchiloza etatista a tutruror guvernelor postdecembriste e determinanta pana si la presedintele Basescu (omul care doreste sincer refomarea statului, si pe care l-am votat). Se pare ca nici el nu mai poate concepe reforma sistemului de sanatate altfel decat prin imbunatatirea managementului public cu, eventuala, alocare a unui procent superior din PIB. Nicidecum privatizarea sistematica, tenace,( chiar daca inevitabil progresiva) a spitalelor. Nicidecum scoaterea acestora de sub gestiunea iresponsabila, chiar frauduloasa, a statului ... S-ar parea ca veritabilul nostru "inamic" ne pandeste tocmai din dosul fruntii; ce e mai grav, e faptul ca la Stat nici macar nu mai putem imagina alternativa ...

    RăspundețiȘtergere
  35. CM-ule,unii dintre noi avem si alte ocupatii decat cea de mercenar penele,"profesie" ce o imbratisezi demn de o cauza "sagetatatoare"mai buna!(n-o sa stau sa-ti raspund la obsesiile superiorilor ce te tocmesc-sper,bine-nu cumva marii sperante-vai cat de OFILITA!!!-TALIBANUL CRIN-sa nu-i fie LA TIMP reperata onoarea).Cat despre fetisuri,conform http://dexonline.ro/search.php?cuv=fetis se pare ca atacurile "energetice" se extind cu repeziciune si la "COLEII" de opozitie hrebenciuceni: "Si Chucky Antonescu acuza dureri ezoterice in cerebelul mic. Iata ce ii fata mintea si lui asta:
    "Pot sa va spun, ca in anumite momente pe parcursul campaniei electorale, dar sa nu faceti o stire, va rog, am avut si eu niste simptome din astea, nu stiu, nu mai aveam un control precum cel obisnuit asupra pronuntarii unor cuvinte. Nu recurg insa la factori supranaturali sau paranormali pana cand nu epuizez explicatiile normale si am pus-o si o pun in continuare pe seama unei oboseli, pe seama faptului ca era o experienta in prima editie pentru mine. Nu as lua pana la capat aceste lucruri in ras. Nu exclud, se stie foarte bine ca exista oameni care dispun de astfel de puteri si chiar in ce ma priveste au existat niste elemente pe parcursul acestei campanii despre care nu vorbesc pentru ca nu are rost, dar au existat", a spus Chucky, in timp ce isi lua valiumul...
    Voi ce credeti? Chiar asa de periculoase sunt fortele astea "ezoterice" atat pt fostii comunisti cat si pt petroliberali? Te poti tampi oare asa de repede? "

    RăspundețiȘtergere
  36. hotarati-va odata penele sau pesedache, ca nu mai rezist, mi se golesc de tot rezervoarele energetice...
    Daca ma intrebi despre "forte" raspunsul meu trebuie sa cuprinda doua parti:
    1 Fam Geoana s-a facut usor de cacao cu toata povestea asta , ajutata de presa . Dar existenta/inexistenta sau eficienta/ineficienta nu pot fi dovedite de mine acum si nici de vreunul dintre dumneavoastra. Cu alte cuvinte, ar putea fi adevarat la fel de bine cum ar putea fi si fals, n-avem noi de unde sa stim.
    2 Daca e asa de caraghioasa ideea { cum sustineti toti pe aici) cum se explica prezenta frecventa a personajului "emanator" in apropierea personalitatilor politice? Inteleg, Geoana " pune botu'" la asa ceva, dar Basescu? De ce il tine langa el? Pentru ca nu crede in influente energetice?

    RăspundețiȘtergere
  37. George, te rog sa ma crezi ca n-am superiori ( eu sunt cel mai tare). Obsesiile pe care le-ai detectat sunt ale mele. Asa ca te rog, fa-ti timp si scrie 2 vorbe despre senatorul Calian. Ca sa intelegi, prezenta lui pe liste in circumscriptia mea este unul din principalele motive pentru care m-a scarbit PDL ul( deci e o obsesie majora pentru mine...). As fi curios sa aflu ce credeti voi despre consecventa, caracter aplicate la personajul Calian .

    RăspundețiȘtergere
  38. CM,imi pare rau ca te dezamagesc,daca doresti amanunte din circumscriptia mea iti pot oferi "ghidusii"despre personajul Ghise si mai ales despre talibanismul gastii d-lui Aristotel Cancescu,ce concureaza ca stil cu "Romania Mare"(insa avantaj Vadim).Scarba pentru PNL e destul de extinsa in zona "tarii Barsei"... Despre unii pesedei din zona ta,iarasi te dezamagesc,chiar am respect!;ma refer la Vasile Puscas,Ioan Rus sau Vasile Dancu.

    RăspundețiȘtergere
  39. Vasile Dancu- superiorul lui Boc in ierarhia studentilor comunisti? Despre asta e vorba?
    In acest caz dezamagirea consta in inconsistenta principiilor afirmate de dumneavoastra , cohorta portocalie. Pai cum vine asta, anticomunisti dar respectati fosti stabi comunisti( Boc, Dancu, Basescu). Anti PSD dar respectati PSD isti( absolut intamplator, exact acei PSD isti care sunt aproape de PD)
    Si ca forma , credeam ca pesedei e un termen peiorativ, acum vad ca il aplicati unorpersoane pe care declarati ca le respectati.
    Nu mai inteleg
    Despre A Cancescu nu e nevoie sa imi povestiti , va impartasesc cele mai negre pareri. Ghise ma lasa rece( probabil pentru ca nu cunosc detalii despre activitatea sa)

    RăspundețiȘtergere
  40. In logica dumneavoastra ar fi trebuit sa-i cerem socoteala lui iliescu pentru mizeriile din anii '50..(stiti,exmatricularea studentilor ce s-au solidarizat cu miscarea anticomunista maghiara din Ungaria'56)Istoria ii va pedepsi pe toti(inclusiv pe d-ul Boc-DACA prin actiunile dumnealui-a calcat oameni si destine in picioare...Dovezi?)Nu ma mira intransigenta dumneavoastra:MIZERIA cu care a fost "executata" Doamna Mona Musca acum ceva ani in contrast cu adevaratele gunoaie umane ce au distrus vieti in acei ani(si aici sunt in dezacord cu dvs:la cnsas credeti ca era locul domnului Mircea Dinescu,intelectual de clasa,sa se ocupe cu rascolitul celui mai "urat"mal din societatea romaneasca;de cata URA si RANCHIUNA capabil...)

    RăspundețiȘtergere
  41. Domnule, ma uimiti.
    Ma acuzati pe mine de intransigenta?!?
    Pai dumneavoastra sunteti cei care agita steagul anticomunismului, dumneavoastra sunteti lama ascutita a istoriei( sau va pretindeti a fi). De la tabara Basescu a pornit in aceasta campanie suflul " afara cu comunistii!". Eu doar atrageam atentia asupra inconsecventelor dumneavoastra. Dar cel mai mult ma intereseaza sa aflu care sunt explicatiile acestor inconsecvente. Si oricat as intreba, se pare ca nimeni nu vrea sau nu poate sa imi raspunda.
    Credeam ca logica mea e destul de clara, dar vad ca ori eu nu sunt in stare sa o expun, ori dumneavoastra nu puteti ( sau nu vreti) sa o intelegeti.
    Mona Musca ( ma doare sa imi amintesc de domnia sa) a fost victima ipocriziei domniei sale. Cel putin in ochii mei, pacatul Monei Musca nu e colaborarea ( se pare benigna ) cu Securitatea, ci auto situarea in varful redutei morale in timp ce ascundea un secret murdar. Si minciunile de la inceputul scandalului. Eu asta ii reprosez. Si admir taria si onoarea de a renunta la pozitiile publice in urma dezvaluirilor.
    Ati mentionat numele lui Iliescu aici. Va raspund fara ezitare DA. Iliescu este raspunzator pentru mizeriile comunisrtilor din anii 50 , 60,70,80. La fel si Basescu, Boc, Paunescu, Cozmanca si eu ma opresc, lista insa continua singura. Si in ochii mei sunt vinovati chiar daca nu au facut vreun rau personal ( desi imi vine greu sa cred ca ai fi putut ajunge presedinte al studentilor comunisti -Boc fara a colabora cu Securitatea). Dar admitand inocenta personajelor, prin sustinerea publica a propagandei comuniste, prin indeplinirea unui rol in conducerea comunista au facut raul. Eu personal pentru asta ii dispretuiesc. Pentru mine TOTI cei care au detinut functii in executivele comuniste ( vezi Basescu) , sau in structurile politice PCR sau UTC de nivel inalt ( nu ma refer la secretarii UTC din fiecare organizatie de clasa de liceu ) , au facut rau romanilor. La fel si cei care au facut propaganda comunista ( Paunescu ).

    RăspundețiȘtergere
  42. BOC=ADRIAN PAUNESCU :)))))))) Va iert-aveti promisunea mea-actiunile anti PDL! De acord cu 80% din postarea dumneavoastra(stiti care...) Poate gasim niste punti de comunicare in sensul in care Adrian Nastase II ESTE FRICA,SA NU SCAPE!(adica DREAPTA VA FI MAJORITARA IN ROMANIA PENTRU MULTI ANI!...)

    RăspundețiȘtergere
  43. Nu stiu ce sa spun...
    Nu iertare asteptam, caci nu cred ca am gresit . Actiunile mele anti PDL ? In afara de vot , care este un drept indiferent cui il acorzi( sau impotriva cui) nu stiu sa fi facut ceva in domeniul acesta. Ganduri, opinii, fraze exprimate asta recunosc unele nu sunt tocmai prietenoase , dar iarasi este un drept al meu pe care intentionez sa il exercit intens. Nu astept nici aprobare totala , 80 % e mai mult decat credeam ca pot convinge pe cineva vreodata, (George, sunteti generos).
    Cat despre stanga/dreapta in Romania, ma tem ca nici PSD nu e stanga , nici PNL sau PDL nu sunt de dreapta. Totul e o amestecatura de principii folosite ca pretext. Si sa fiu sincer nu prea cred ca stanga sau dreapta pot face ceva fara creierul care sa le coordoneze... Ca sa ies din metafora, nu cred ca ideologia are de lucru zilele -anii acestia cat eficienta, bunele intentii. Ma tem ca oamenii astia pe care ii sustinem patimas nu dau doi bani pe vietile noastre, nu au vreo intentie de a ne respecta dreptul la existenta decenta si cinstita. Suntem un fel de albine lucratoare dintr-un stup. Din pacate n-avem matca...

    RăspundețiȘtergere
  44. Mda, dreapta.net e intradevar un site foarte bun, il stiu si eu de cateva luni..

    RăspundețiȘtergere