14 iulie 2010

Filiera moldo-română şi filtrul german


Ori de cîte ori se asociază într-o coaliţie compactă, umorul involuntar, amnezia voluntară şi ipocrizia asumată produc falsuri de referinţă. Procesul e laborios iar produsul are o toxicitate eficientă. Ultima capodoperă în materie e teoria, tot mai euro-răspîndită, după care România practică un soi de trafic legal cu moldoveni, pe care îi transformă în cetăţeni UE şi îi deversează, apoi pe uşa din dos, în Occident. Am întîlnit, prima oară, această idee în discuţii la limita buneicuvinţe cu europarlamentari germani. Aceaşi teorie e sistematizată ştrengar, într-un articol al ediţiei internaţionale a revistei Der Spiegel.

Articolul din Der Spiegel, intră, de la bun început, în seria documentelor scutite de dubii. Prima frază:

"Romania's president wants to increase his country's population and is using an odd means to do so."

Der Spiegel ştie că Preşedintele Băsescu vrea să facă din moldoveni un excedent de populaţie românesc. Dezvăluirea cu care Der Spiegel îşi educă şi îndatorează onor audienţa internaţională e atît de gravă încît, evident, argumentele şi probele devin secundare. Der Spiegel ştie şi asta e de ajuns.

Ceva mai jos, Der Spiegel se lipeşte de obişnuita referire la Moldova ca "poorest country in Europe". Clişeu ochit, clişeu lovit! Sau nu e Moldova, cu adevăîrat, "the poorest country in Europe"? Ba este, dar forţa clişeului lucrează anesteziază complet capacitatea de gîndire a revistei germane care nu înţelege urmările formulelor pentru care optează. Căci, dacă moldovenii sînt într-atît de săraci, atunci ei se înscriu perfect în categoria "excluşi, defavorizaţi, marginalizaţi, etc". E vorba de acea supercategorie pe care presa germană şi vest-europeană o compătimeşte militant şi o acceptă în interiorul UE, din raţiuni umanitar-liberale. Asta, însă, numai dacă vorbim de sărăcimea "exclusă" a imigranţilor afro-arabi. Dacă e vorba de moldoveni, umanitarismul se retrage, deşi, aşa cum scrie Der Spiegel, e vorba de nefericiţi născuţi într-o ţară "din Europa". Sau tocmai asta e problma?

Der Spiegel observă, deasmenea, că noua coaliţie de guvernare pro-europeană de la Chişinău e complice în acest proces care introduce în Europa europeni neagreaţi. Der Spiegel precizează subtil că noua coaliţie a venit la putere înlocuind "Partidul Comunist pro-rus". S-ar putea înţelege de aici că revista germană sugerează, delicat şi progresist, că o administraţie comunistă revenită la putere în Moldova ar face cadou Europei măcar blocarea fluxului moldovean spre UE. Der Spiegel pare să aibă opţiuni politice bine conturate, mai ales că, trei rînduri mai jos, revista enumeră sec ororile de care România se face vinovată în faţa întregii Europe:

" Even though Romania itself has been hard hit by the financial crisis, the nation has granted generous loans to its neighbor in the past year. The barbed wire along the border has been taken down and, since autumn, Moldovans living within a 30-kilometer radius of the border have been able to visit Romania without a visa."

Aşadar, ajutor financiar, desfinţarea "zidului" de sîrmă ghimpată şi libertatea de circulaţie în zona de frontieră! Asta, în loc de obstrucţii economice, militarizarea frontierei şi restricţii adminstrative - măsurile pe care Der Spiegel le crede, probabil, mult mai nimerite şi mai europene. Situaţia poate fi însă, uşor rectificată şi armonizată cu agenda Der Spiegel. Măsurile abuzive ale României pot fi blocate, cu condiţia ca "Partidul Comunist pro-rus" regretat de Der Spiegel să vină la putere. Asta mai ales, că tot Der Spiegel ne informează, după counsultarea propriei baze de intuiţiin oraculare, că:

" He (Băsescu) dreams of Romania Mare"

Argumentele şi probele lipsesc şi de data asta. Der Spiegel contează tocmai pe lipsa probelor: un adevăr evident nu are nevoie de argumente, aşa cum o presă aliniată a scăpat de grija jurnalismului riguros. Extremismul pro-românesc al Românilor şi al Preşedintelui lor e, pentru Der Spiegel, un fapt european documentat. Delatfel, la Bruxelles însuşi "a devenit conştient de fluxul migraţionist moldovenesc" - scrie Der Spiegel care relatează, apoi, că politicieni populişti de dreapta exploatează situaţia. E vorba de un europarlamentar austriac (Andreas Molzer - Partidul Austriac al Libertăţii) care a adresat o intepelare Comisiei Europene, solicitînd stoparea acţiunilor României. Interesant (în primul rînd pentru viitorii cercetători ai ipocriziei de presă "corecte politic") Der Spiegel foloseşte din nou tiparul după care toate delictele sînt delicte cu excepţia celor admise. Mai întîi, am aflat de la Der Spiegel că "defavorizaţii" moldoveni nu au drept de circulaţie pentru că sînt, în mod vădit, prea europeni. Acum aflăm că Der Spiegel poate, fără obişnuitul torent de invective, un partid radical anti-imigraţionist. De ce? Pentru că Molzer şi partidul lui sînt împotriva imigraţiei europene. În schimb, Geert Wilders liderul politic olandez anti-imigraţionist e Satana. De ce ? Pentru că Wilders e anti-islamic şi, deci, incorect.

În sfîrşit, dacă episodul Moldova dovedeşte că România e vinovată de infidelitate europeană, atunci ne aflăm într-o companie augustă. Cei ce acuză acum direct sau indirect statul român ar trebui să se scutească de ravagiile amneziei voluntare. Politicienii şi presa germană uită ceva: în 1989-90, Germania era membru UE. Şi exact în 1989-90, Germania a încurajat şi salutat prăbuişirea "zidului" de la Berlin. Tot Germania a acordat cetăţenie in corpore populaţiei Republicii Democrate Germane, introducînd, pe această cale, în UE, nu mai puţin de 16 milioane de persoane.

18 comentarii:

 1. Mintile intunecate ale JUNTEI extremiste penalo-pesediste ii privesc pe Basarabeni ca pe niste Ciumati... Nenorocitii blestemati moldoveni au votat cca 90% cu Presedintele Traian Basescu si nu vor uita prea curand Umilinta ! Pe de alta parte, gestul simbolic(si apoi practic) al Ruperii Sarmei Ghimpate din mai multe puncte de trecere a frontierei de catre ministrul Vasile Blaga a fost trecut cu vederea foarte usor ! Haideti,insa sa recunoastem un adevar: biroul de presa al ministerului de externe este cel putin mediocru...Din pacate, sa nu ne facem iluzii dinspre Germania: cat timp fostul cancelar Schroder este in consiliul de administratie al Gazprom, Moldova nu are cum sa fie privita cu alti ochi...Si noi avem partea noastra de vina : NU IL AJUTAM MAI DELOC PE PRESEDINTELE GHIMPU !(curtile constitutionale din Romania si Basarabia se pot infrati). Multa sanatate Tovarasi Predescu, de pe ambele maluri ale Prutului !

  RăspundețiȘtergere
 2. Un adevarat regal jurnalistic,domnule Ungureanu!
  Cind faceti aceste excursuri in istoria recenta,chiar daca sunt si implicatii emtionale-intotdeauna voi sustine cauza unei Moldove strivita in toate modurile de un imperiu artificial si criminal;numai cine a suferit cu adevarat in totalitarisul de inspiratie sovietica va considera impardonabil abandonul
  de ori ce tip( BRAVO lui Basescu& Baconschi)fata de cetatenii moldoveni.
  Inca un motiv pentru care consider ca am dat un vot responsabil in decembrie,cit si performanta ca intelectuali de calibrul dumneavoastra si-au asumat gesturi politice de profunzime

  RăspundețiȘtergere
 3. Aveti mult de luptat Dl Ungureanu si va fi greu.
  Abia acum incepe adevarata lupta in PE.

  Tineti-o tot asa.
  Suntem alaturi de dvs

  RăspundețiȘtergere
 4. Despino, n-asa ca in Decembrie '89 ai trimis telegrame de incurajare si pentru Raposatu? Ca de adeziune si sustinere, n-am dubii.

  RăspundețiȘtergere
 5. Dar acesti arieni care-si burdusesc nationala de fotbal cu neeuropeni si isi inmultesc populatia cu turci nu se simt putin?
  La dracu sa-i strimbe.

  RăspundețiȘtergere
 6. Te-ai ales Tru cu cativa fani din Republica Moldova.Interesant e faptul ca tu compari germanii din fosta RDG cu moldovenii care s-au declarat intr-o proportie covarsitoare rusofili.Nu ti se pare ca aceasta comparatie nu prea tine?Evident ca moldovenilor rusi din Republica Moldova le convine aceasta porcarie basesciana dar te intrebi cati romani sunt de acord cu ea?Si apoi daca tot sustineti asa cu dintii cauza celor declarati chiar de ei insisi rusi, ma intreb de ce nu migrati in sens invers , voi la ei si nu ei la noi .Nu cred ca va va duce cineva dorul nici voua nici lor

  RăspundețiȘtergere
 7. Il doare-n pula pe Ungureanu de ce cred romanii. El vrea doar ca frazele lui sa fie tratate ca adevar absolut, iar ceea ce spun alti jurnalisti si alte publicatii este redundant. Dupa cum spune el: "Der Spiegel ştie şi asta e de ajuns".
  Ungureanu stie.

  RăspundețiȘtergere
 8. Der Spiegel e in germana sau..... ?
  Bolovane !

  RăspundețiȘtergere
 9. Articolul original din
  DER SPIEGEL 12/07/2010
  --- (Evidentierile Bold imi apartin)

  Durch die Hintertür nach Europa
  [Pe usa din dos in Europa]

  Die Osterweiterung der EU beginnt vor dem Morgengrauen, ohne Referendum, ohne die Zustimmung von Brüssel, Berlin und Paris.
  [Extinderea catre Est a increput devreme de tot, fara referendum, fara acordul Bruxelles, Berlin, Paris]
  Hunderte Moldauer drängen sich vor der rumänischen Botschaft in Chişinau, Hauptstadt des ärmsten Staats Europas, sie wollen einen rumänischen Pass beantragen. Rund 120000
  der 3,6 Millionen Einwohner verfügen bereits
  über Pässe des Nachbarlands, mehr als 800000 warten auf die Genehmigung ihrer Anträge[... 120000 moldoveni au pasaport romanesc, alte 800000 sunt in astepatrea lui]. Der Ansturm ist so groß, dass vergangene Woche sogar zwei neue Konsulate in Bălţi und Cahul eröffneten, auf Kosten der EU[cererea e atat de mare incat s-au deschis 2 noi noilor consulate in Balti si Cahul, Eu pe cheltuiala UE]. 80 Prozent der Moldauer stammen von Rumänen ab und
  haben damit Anspruch auf einen Pass. In Rumänien
  hat man nichts gegen die neuen Staatsbürger, im Gegenteil: Präsident Traian Basescu will die Zahl der Einbürgerungen auf 10 000 pro
  Monat erhöhen. Rumänen und Moldauer lebten zwar in verschiedenen Staaten, so Basescu, „doch wir sind ein Volk, und dieses Volk hat ein Recht
  auf seine Einheit und eine gemeinsame Zukunft“. Er träumt von „România Mare“, einer Auferstehung „Großrumäniens“ in den Grenzen von 1940. Die Moldauer hoffen auf Arbeit in der EU. Schon jetzt haben fast eine Million Moldauer ihre Heimat[Moldvenii spera sa muncesaca in UE, deja aproape 1 milion de moldveni isi au noul camin in UE],
  deren Wirtschaftsleistung pro Kopf nur knapp über der des Sudan liegt[PIB/cap de locuitor al moldovenilor e un pic mai mare ca cel al locitorilor Sudan] ,
  verlassen und arbeiten im Ausland, meist illegal [deaceea cetatenii maoldoveni parasesc Moldova si lucreaza in strainatate, de cele mai multe ori ilegal].
  Doch sobald Rumänien im März 2011 gemäß dem Schengener Abkommen die Grenzkontrollen in die EU abschafft, können sie sich mit rumänischen Pässen frei in der Union bewegen. „Für Deutschland besteht aber kein Anlass zur Sorge“, erklärt der CDU-Bundestags - abgeordnete und Moldau- Kenner Manfred Grund. „Die meisten zieht es nur nach Italien und Spanien".
  [majoritatea moldovenilor vor sa ajunga in Italia si Spania {nu 'reprezinta motiv de ingijorare' pentru RFG)]

  RăspundețiȘtergere
 10. Articolul original din
  DER SPIEGEL 12/07/2010
  --- (Evidentierile Bold imi apartin)

  Durch die Hintertür nach Europa
  [Pe usa din dos in Europa]

  Die Osterweiterung der EU beginnt vor dem Morgengrauen, ohne Referendum, ohne die Zustimmung von Brüssel, Berlin und Paris.
  [Extinderea UE catre Est a inceput devreme de tot, fara referendum, fara acordul Bruxelles, Berlin, Paris]
  Hunderte Moldauer drängen sich vor der rumänischen Botschaft in Chişinau, Hauptstadt des ärmsten Staats Europas, sie wollen einen rumänischen Pass beantragen. Rund 120000
  der 3,6 Millionen Einwohner verfügen bereits
  über Pässe des Nachbarlands, mehr als 800000 warten auf die Genehmigung ihrer Anträge[... 120000 moldoveni au pasaport romanesc, alte 800000 sunt in astepatrea lui]. Der Ansturm ist so groß, dass vergangene Woche sogar zwei neue Konsulate in Bălţi und Cahul eröffneten, auf Kosten der EU
  [cererea e atat de mare incat s-au deschis 2 noi consulate in Balti si Cahul, pe cheltuiala UE].
  80 Prozent der Moldauer stammen von Rumänen ab undhaben damit Anspruch auf einen Pass. In Rumänien hat man nichts gegen die neuen Staatsbürger, im Gegenteil: Präsident Traian Basescu will die Zahl der Einbürgerungen
  auf 10 000 pro Monat erhöhen. Rumänen und Moldauer lebten zwar in verschiedenen Staaten, so Basescu, „doch wir sind ein Volk, und dieses Volk hat ein Recht auf seine Einheit und eine gemeinsame Zukunft“. Er träumt von „România Mare“, einer Auferstehung „Großrumäniens“ in den Grenzen von 1940. Die Moldauer hoffen auf Arbeit in der EU. Schon jetzt haben fast eine Million Moldauer ihre Heimat
  [Moldovenii spera sa munceasca in UE, deja aproape 1 milion de moldveni isi au noul camin in UE],
  deren Wirtschaftsleistung pro Kopf nur knapp über der des Sudan liegt
  [PIB/cap de locuitor al moldovenilor e un pic mai mare ca cel al locuitorilor Sudan] ,
  verlassen und arbeiten im Ausland, meist illegal [cetatenii moldoveni parasesc Moldova si lucreaza in strainatate, de cele mai multe ori ilegal].
  Doch sobald Rumänien im März 2011 gemäß dem Schengener Abkommen die Grenzkontrollen in die EU abschafft, können sie sich mit rumänischen Pässen frei in der Union bewegen. „Für Deutschland besteht aber kein Anlass zur Sorge“, erklärt der CDU-Bundestags - abgeordnete und Moldau- Kenner Manfred Grund. „Die meisten zieht es nur nach Italien und Spanien".
  [majoritatea moldovenilor vor sa ajunga in Italia si Spania
  (nu 'reprezinta motiv de ingijorare' pentru RFG)]

  RăspundețiȘtergere
 11. La toti cei care-l ataca pe Presedinte (chiar daca sunt nemtii aia de mai sus) le dam una sa o tina minte si o muie suculenta. Cacatii sau suparat ca Presedintele nu l-a facut premier pe neamtul ala idiot de la SIbiu.
  Muie cretinilor voua si slugilor mogulilor!

  RăspundețiȘtergere
 12. Azi a aparut si in Times articol pe aceeasi tema: "Romania opens EU back door to 1m Moldovans" de Bojan Pancevski.
  Sau cum ar veni, campanie de presa.

  RăspundețiȘtergere
 13. Crezi ca numai la noi sunt gaozari ? Le-a dat patriciu si la aia de un pranz si scriu mizerii despre presedinte. Noi suntem insa aici si-i stam in spate oricat de multi gaozari il vor ataca.
  Muie la gaozari !

  RăspundețiȘtergere
 14. Va multumesc pentru acest articol Ma voi bucura cand pe UNTEN DEN LINDEN vor aparea moschei Idem in Place de la Concorde sau langa Westminster Cat despre cei care va injura, stati linisti Fac parte din categorie celor care nu gandesc, nu muncesc iar istoria romanilor le-a fost bagata in cap de Roller

  RăspundețiȘtergere
 15. Hai, c-au trecut si italienii pe la casieriile mogulilor sa-si ridice simbria.
  Deci Vantu, Patriciu si Voiculescu platesc jurnalistii din Italia, Germania si Anglia. + Romania.
  Nici flegma nu mi-o meriti, Ungurene!

  RăspundețiȘtergere
 16. Pentru anonimul de mai sus: esti un bou bolshevic !!!!!!!
  Da, Patriciu plateste si presa din occident pentru al denigra pe Presedinte, exista dovezi in acest sens !!!!

  RăspundețiȘtergere