27 octombrie 2010

După Moțiune, înainte!

Putem evita falimentul? Eșecul net al Moțiunii de Cenzură e un argument încurajator. Forța politică din spatele presiunii care ne-ar putea ruina economic și distruge social a scăzut. N-a căzut dar a scăzut. În fond, Moțiunea a fost prea puțin expresia parlamentară a unui conflict de viziune economică. Moțiunea a fost, pur și simplu, formula de la capătul unui asalt masiv împotriva raționalizării economice. Aici a fost miza și, odată cu respingerea acestui atac concertat, falimentul general al României e ceva mai improbabil. Problema rămîne, totuși, activă și nerezolvată.


Pe scurt, situația societății românești e, în momentul de față, echivalenta unei bătălii purtată pe muchia istoriei. O victorie a conglomeratului politico-mediatic condus de PSD și multiplicat mediatic de Vîntu, Patriciu și Voiculescu ar fi adus România sub o guvernare nouă și, foarte probabil, fatală. Programul de Guvernare lansat de PSD e documentul martor. În cazul unei victorii în Parlament, PSD și compania ar fi așezat economia pe ultimul ei drum. Pare neverosimil dar PSD nu sesisează dimensiunile crizei. Un partid care propune paradisul imediat, unui popor amețit de șocuri și sărăcit de forța uriașă de delapidare a confreriei oligarhice e, practic, un comando pregătit să regizeze sinuciderea națională. Asta în plină criză declarată și nu după o epocă de pace transformată în olimpiada demenței bugetare, așa cum a fost cazul Greciei. Marea dezamăgire și marea îngrijorare care rămîn în urma eșecului Moțiunii de Cenzură vin, deci, tocmai de aici: acțiunea anti-criză și ideea reformei naționale au puțini aliați în România și foarte mulți adversari interesați sau de-a dreptul stupizi.


PSD și opoziția în genere au avut șansa dar și obligația de a răspunde acestui moment de impas existențial cu o viziune solidă și practicabilă. PSD a căzut și decăzut complet în fața acestui test, urmat fidel și neputincios de cioburile și așchiile PNL, partidul comediei totale a ultimilor 20 de ani de fariseism politic românesc.


Însă eșecul opoziției politice și incapacitatrea ei de a formula o brumă de soluții lizibile, a fost și e însoțit de autismul agresiv al presei, al societății civile (dacă pot numi un organsim în continuare neatestat) și al societății muncitoare în regim de stat (prin care se înțelege, în alte părți, corpusul salariaților și elita sindicală). Cu alte cuvinte, reforma care rămne singura cale de evitare a disoluției în faliment are o susținere instituțională și socială minimă (deși mugetul trupelor de asalt scoase în stradă sau opera radio-tv a doamnei învățătoare care susține că e prima grevistă infinită a foamei nu pot fi totuna cu majoritatea societății românești). În orice caz, încercarea de redresare și de evitare a falimentului nu are aliați naturali și interni. Efortul de redresare e dus în contra naturii dependente și asistate a unui număr îngrijorător de oameni și depinde, la rîndul lui, de consecvența mereu confirmată a Președintelui Băsescu. E puțin, într-o țară în care eliminarea sporului de indolență și a indemnizației de furt sînt considerate preludiul apocalipsului. E mult, într-un moment în care cel mai mic semn de voință poate salva totul.


Din acest punct și de la această observație încep răspunderile PDL. Supraviețuirea remarcabilă a Guvernului Boc nu e un episod autosuficient ci o etapă într-un parcurs istoric. PDL a devenit, într-un fel sau altul, vrînd-nevrînd sau din mers, partidul care ține echilibrul și deține răspunderea istorică pentru recuperarea României. PDL e în situația unui partid care nu mai poate face politică de grup, pentru că a început,deja, să facă politică națională. Nu toată lumea înțelege diferența. Iar diferența e că, deocamdată, PDL colecționează impopularitate (reversibilă) în loc să puncteze în baza vechiului sistem de mituire retorică sau palpabilă pe care s-a bazat politica de partid românească.


Urmează o suită de teste cu repetiție (legea educației, legea salarizării, bugetul dar și proxima scenetă Realitatea TV). Toate pot fi depășite de un partid care își asumă condiția de reformator și crede pînă la capăt că are dreptate, în folosul românilor.

19 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Să nu ne bucurăm înainte de vreme...

    Cred că cei mai fericiţi de căderea guvernului ar fi fost ... chiar PDL-iştii înşişi !

    PDL-ul face reforme (atât cât le face) de nevoie, nu de bunăvoie. Adică împins la spate de Băsescu şi de FMI.

    RăspundețiȘtergere
  3. @0rt0d0x.wordpress.com,
    esti pedelist de cunosti cine s-ar fi bucurat?
    Daca PDL-ul face reformele are importanta ca e impins "de la spate" de catre Basescu ori FMI?
    Putina logica nu ti-ar strica.

    RăspundețiȘtergere
  4. @victor L:

    pai n-are de unde sa aiba logica, e doar... "ortodox" care traieste din proiectii si spasme "intelectuale"


    TRU, excelent !

    RăspundețiȘtergere
  5. @victor L

    Nu am nevoie să fiu ca să cunosc, deoarece gândesc.

    @Anonim

    Ăia cu spasmele sunt penticostalii !

    Noi suntem cu leşinurile...

    RăspundețiȘtergere
  6. Parlamentul a fost permanent veriga slabă şi gicăcontra al democraţiei, încă de la CPUN-ul din 1990.

    Dacă am mai nimerit-o cu guvernele si cu preşedinţii, la parlament am dat chix constant.

    A ajuns cancerul democraţiei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce ne-am fi facut fara opiniile a-tot-cunoscatorului Vin Diesel?!

    RăspundețiȘtergere
  8. "Dacă nu e prea mult spus, Traian Băsescu e fondatorul optimismului românesc". Haideti domnule Ungureanu, de ani buni va recomand prietenilor mei, mai ales alora de alte culori. Da' nici sa facem din unul din (cei mai bine acoperiti) securisti modelul optimismului nostru, asta suna a berhaiala ieftina si a pupat in coor. pe romaneste...

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari, TRU ! Asta e si parerea mea - si nu din fanatism pro-PDL, ci datorita evidentei. Adevarul trebuie spus fara menajamente chiar daca deranjeaza stomacelele fine - magarii lui Buridan ( care "cogiteaza" dubitativ pana la disolutia "bataturii" care ne ocupa tot timpul )

    RăspundețiȘtergere
  10. Excelenta analiza . Sintem multi care gindim la fel dar nu putem exprima asa clar . Si acei multi sint in economia reala care gifiie sub povara slujbasilor inconstienti de la stat .Trebuie sa rezistam asalturilor parazitilor !!!Curaj PDL , curaj , domnule Basescu !!

    RăspundețiȘtergere
  11. Corect! PDL nu trebuie să se oprească din reformă cu nici un preț. Asta e condiția minimă pentru ieșirea din marasm.

    RăspundețiȘtergere
  12. Hmmmmmm... Parerea mea, TRU, este ca esti un natarau.
    Coman Horatiu

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnule Traian Ungureanu, cred că se impune o poziţie a PDL faţă de aberaţiile debitate de europarlamentarul PSD/PES Adrian Severin:

    "Nu mă ascund şi voi repeta mereu această formulă, a Statelor Unite ale Europei, pentru că este singura şansă pe care o avem. Obiectiv vorbind, printre susţinătorii acesteia trebuie să se numere şi România. În general, ţările noi membre, care aparţin Europei Centrale şi de Est, sunt primele interesate în Europa federală".

    http://www.adevarul.ro/interviurile_2_plus_1/Adrian_Severin-europarlamentar_PSD-_-Un_razboi_in_Europa-_Nu_este_exclus_0_363563984.html

    RăspundețiȘtergere
  14. Daca inlocuiti in articol PSD cu PDL, Voiculescu si Vantu cu Basescu, atunci mai primiti un parfum de credibilitate. Altfel articolul suna ca si cum ar fi scris de cineva pe etnobotanice.
    Cine este la conducere de 6 ani si responsabil 100% pentru mizeria din tara? Basescu. Cine a furat mai mult decat toti PSDistii si mogulii la un loc? Basescu. Cine a devalizat averea statului si a ingrasat infractori si curve din banii statului? Basescu. Cine vrea sa faca Romania o pepiniera de sculeri matriteri ascultatori de manele? Basescu. Cine si-a pus fiica europarlamentar prin frauda masiva, intimidare si furtaciune? Basescu.
    Eu inteleg ca aveti o clauza contractuala sa scrieti Pro Basescu prin prisma job-ului primit pomana, dar chiar sa mintiti pe fata...ma rog.
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  15. Îl auzeam azi pe Călian ( fost cirac de-al lui Funar ) povestind despre onorabilitatea lui Marko Bela ... se pare că tupeul ţine loc de orice în România...

    RăspundețiȘtergere
  16. Dumnezeu sa-l ierte.
    Viata i-a oferit tot ce a iubit, pana si moartea i-a transformat-o in spectacol, prin grija mimozelor de la televiziuni. Termenul de mimoza a fost folosit de Isarescu cu deosebit talent literar.
    De acum posteritatea, adica ce-i ce folosesc numele mortilor si faptele acestora, adevarate sau nu, dar sigur mistificate pentru a se inalta pe ei sau a fi in folosul scopului lor, va avea grija de mitul Paunescu caci omului ii este dat de la Diavol sa traiasca in si sa iubeasca minciuna, adevarul fiind mult prea greu ca sa-l poarte pe umeri.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ahahahahahahaaaa... Bai Ungurene, te apreciaza toti cei cu doua clase. Si, daca esti de acord, "iti ACORDA un interviu".
    Incredibila e lumea asta...

    RăspundețiȘtergere
  18. @ Ahahahahahaaaa Bai Spasmodicule,nu vezi ma ca si iubitul tau,Criminalul Chucky antonescu, a luat o pauza dupa Halloween,dupa ce a speriat si Guzgani(e)nii din beciurile speluncii numita PNL ? Mai papati covrigi de la carutele ambulante patriciene, poate va boraste cerebelul si altceva dacat Laturi ,ca s-au terminat rezervele de masti de gaze pentru oamenii normali, dupa cat v-ati bashit pa tara, cu sleahta lu' Po(n)taia...

    RăspundețiȘtergere
  19. Sa nu disperam... http://alexdumitriu.blogspot.com/2010/10/cazut-o-motiune-insa-nu-o-natiune.html

    RăspundețiȘtergere