09 octombrie 2010

Tăcerea e de aur. Și ecologică

Catastrofa din vestul Ungariei a șters, odată cu așezările, viețile și pămînturile pe spălate de reziduri, orice urmă de credibilitate a ecologismului militant. Unde sînt nevricoasele ONG-uri care agonizau, în mai 2010, pe tema cianurilor administrate de capitaliști criminali la Roșa Montană? Nicăieri. Blestemele și protestele spectaculare ale generoșilor care s-au obligat să ne ferească de lăcomia industriilor și de corupția anti-naturistă a politicienilor tac în cor. De ce? Pentru că dezastrul din Ungaria e nerentabil. Valul de reziduri de la Kolontar a fost analizat de eco-militanții noștri și nu corespunde politic. Drama sătenilor uciși sau pe veci izgoniți din satele de baștină, contaminarea Dunării și a pămînturilor au meritele lor dar nu pot pretinde să deranjeze organizații care au nevoie ,în plan general, de pretexte anti-capitaliste și, în plan local, de muniție anti-Băsescu.

Subita lipsă de conștiință a profesioniștilor conștiinței are totuși un merit, în măsura în care decrie ipocrizia sistematică a ecologismului și meschinăria politică a purtătorilor lui.

La un capăt, printre militanții occidentali care numără frunze, balene și apocalipse iminente, motorul mișcării e alimentat de o nevroză complexă care produce iluzia binelui, mistuind frustrări peronale. Această maladie în continuă căutare de cauze și pretexte își mută pacientul de la o campanie la alta, fără să îngăduie cel mai mic spațiu de gîndire. După ce au anunțat sfîrșitul lumii în Golful Mexic, militanții ecologiști și camera lor de ecou mediatică au uitat brusc episodul dar numai după ce catastrofa n-a dat rezultatul dorit. Odată dispărută platforma de declamații, ecologiștii și-au luat corturile și au plecat în căutare de noi pășuni toxice.

La celălalt capăt, printre claunii care își dau aere ecologice în est, pariul e mult mai direct: ecologismul și ong-ismul dîrz dau statut și, odată cu el, o strucutură de salarii, burse și semniarii șic. Mizeria morală a ecologismului e încă mai infectă în varianta ei românească, strict dependentă de obiective politice locale sau de ideologia naivă a debutanților manipulabili. Pentru cine a uitat zgomotuul infernal pe tema Roșia Montană, campaniile de noapte în fața sediului PD-L și demonizarea lui Băsescu sub acuzația de înhăitare cu intersele capitalului internațional, iată lista organizațiilor campioane în materie și mute, acum, la o săptămînă după dezastrul din Ungaria:

Greenpeace CEE, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Fundaţia pentru Parteneriat, Terra Mileniul III, Asociatia Otus, Focus Eco Center, Asociatia Valea Soarelui si Transilvania Verde, plus industrialul Goțiu care se străduie să explice la fel de industrial de ce nenorocirea din Ungaria nu seamănă cu nenorocirea inexistentă dar iminentă de la Roșia Montană.

Lecția dezastrului de la Kolontar trimite la importanța nediminuată a bunului simț și calculează foarte bine prețul catastrofei morale care se adaogă costurilor uriașe ale accidentelor ecologice. Problema protecției mediului nu va fi niciodată rezolvată de egomaniacii, de căutătorii de auto-sanctificare și de speculanții politici mizeri. Dimpotrivă, trupa de profesioniști ai ecologismului militant e dominată de o vocație tembelă care produce ideologie, stîrpește bunul simț și distruge spații de viață socială bine consolidate.

Stînga activă în Parlamentul European nu e prea departe de liniștea ipocrită a corului ecologic. După ce, în mai, majoritatea socialist-iberal-ecologist-comunistă, a votat o rezoluție care cere interzicerera mineritului cu cianuri, aceiași distinși euro-eco-prlamentari n-au rostit un cuvînht pe tema catastrofei din Ungaria. Cazul lor e cu atît mai ridicol cu cît rezouția pe care au votat-o, în mai 2010, lua ca punct de referință accidentul ecologic produs, la Baia Mare, în ianuarie 2010. Inițiatorii maghiari ai rezoluției, precum și susținătorii ei de ocazie, în frunte cu euro-parlamentarii PSD, au acum tot dreptul la reflecție. Și sînt datori cu o rezoluție similară pe tema Kolontar. Măcar peste 10 ani.

19 comentarii:

  1. Chiar la Rosia Montana m-am gandit si eu cand am auzit de acest dezastru din Ungaria. Conform lui Gotiu, una dintre "diferentele" dintre Rosia Montana si Kolontar este aceea ca prima locatie este in zona de munte, iar a doua locatie este intr-o zona de campie. Cu alte cuvinte, mediul se distruge mai usor la munte decat la campie

    Un dezastru care nu a avut loc (Rosia Montana) este mai putin periculos decat unul care a avut deja loc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stim ca foarte multe dintre ONG galagioase sunt sponsorizate de G Soros.

    Oare care a fost tema "Micului dejun de lucru" de acum 3 saptamani dintre Dl Baconschi si cel de mai sus?

    http://riddickro.blogspot.com/2010/09/un-mic-dejun-de-lucru.html

    RăspundețiȘtergere
  3. The Real CLIMATEGATE THE AGENDA 21

    http://www.youtube.com/watch?v=cQJnPAbfIoA

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa tata: Despina, Serjiu si Vin Diesel.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uitati un alt ONG de .....rea sa zic ceva urat acuma, pe care, intamplator, am ajuns sa-i cunosc (eu fiind inginer structurist, iar ei arhitecti-cam de duminica, dar in fine):
    Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”
    telefon / fax: 021-3217632
    e-mail: asociatie@simpara.ro
    www.simpara.ro

    Domnii de mai sus organizeaza (e exagerat termenul, dat fiind ca tocmai organizarea e capitolul care scartzaie cel mai mult) din timp in timp colocvii cu diversi bagatori in seama pe tema "aparati Rosia Montana". Apropo de asta, eu i-am sfatuit (fara succes, din pacate) sa mearga si ei macar odata sa se inspire, la capitolul organizare, la unul din colocviile gratuite organizate periodic de Institutul Francez. Comme il se trouve, este necesar numai sa cumperi si sa pui la dispozitia participantilor un set de boxe mai mari si 4-5 microfoane conectate la ele (iar acestor domni le-ar prinde enorm de bine daca ar face acest lucru) ca sa schimbi dintr-odata radical claritatea si inteligibilitatea informatiei care este revarsata asupra publicului in colocviile celor de la a.r.a..
    Cetateanul din STOmer

    RăspundețiȘtergere
  6. Un articol foarte rauvoitor si mincinos, pe deasupra: ONG-urile nu tac in cor, Gotiu nu afirma ca nenorocirea de la RM e iminenta, ecologistii nu sunt (toti) naivi sau manipulabili... Si altele... Nu ti-e rusine sa scrii asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  7. adica militantismul ecologic e vinovat de dezastrul din ungaria? ha ha ha ha ha ha ha ha ha

    RăspundețiȘtergere
  8. ce mai gargara lipsita de logica mi-a fost dat sa citesc.... ce abundenta de injurii si ce lipsa de argumente...cata rea vointa si dezimformare in afirmatiile din acest articol ...


    va intrebati unde sunt ONG-urile si ce fac ele ? pai uite Greenpeace face analiza apelor Dunarii: http://www.greenpeace.org/romania/news/rezultatele-analizei-de-labora... iar ONG-urile noastre trag un semnal de alarma pentru ca exact asta este rolul lor. Ce vroiati sa faca? .. .cand dezastre de genul asta se produc suntem neputinciosi ... nici ungurii nu au posibiliatea sa gestioneze un astfel de accident, nici British petroleum nu a reusit luni de-a randul sa opreasca poluarea produsa de accident ...

    glasul ONG-urilor exact asta face : insista pe prevenirea acestor accidente .. degeaba ii acuzati pe ecologisti ca au obiective politice... lupta impotriva proiectului Rosia Montana a inceput inca din 2002 ... de atunci si pana acum multe partide politice au fost la putere ... daca dvs sunteti inregimentat politic si ganditi asa cum va dicteaza partidul va e greu sa credeti ca exista oameni care actioneaza sincer in virtutea unor principii...

    si daca ii tot acuzati pe altii de non-actiune, va intreb ce ati facut dvs cu ocazia accidentului de la Kolontar? v-ati implicat intr-un fel? veti lua pozitie in parlamentul european in calitate de europarlamentar? astept cu interes.

    RăspundețiȘtergere
  9. De acord! Foarte bine spus! Unde sunt ONG-urile? Asta as vrea sa aflu si eu... Probabil ca acum nu era niciun interes ascuns si de aceea tac malc. Cata ipocrizie..

    RăspundețiȘtergere
  10. Lipsit de logica articolul.
    Daca nu as sti mai bine as zice ca TRU e chiar prost. Din pacate e mai rau decat atat: este robul unor interese necurate.
    Doar miscarea verde poate sa ne ofere un viitor curat din toate punctele de vedere: mediu, moral, economic.

    RăspundețiȘtergere
  11. "Mizeria morala" a societatii romanesti a ajuns in Parlamentul European o data cu tine. Dovada sta chiar in ceea ce ai scris.

    E rusinos ca mananci banii contribuabilului european si nu ai inteles nimic din ce se intampla la Bruxelles.

    Aici nu mai este vorba nici de doctrina de partid nici de interese patrimoniale ci de scarba majora pe care o aveti fata de amaratul asta de popor roman care v-a pus in functii reprezentative.

    Chiar voiam sa te intreb: In statutul PDL scrie ca va puteti amesteca in politica Ungariei? Poate luati voi masuri sa rezolvati problemele acolo, ca aici le-ati rezolvat pe toate si v-a mai ramas doar Rosia Montana.

    RăspundețiȘtergere
  12. interesant cum ONG-uri infiintate peste noapte au devenit experte tot peste noapte in evaluarea industriilor cele mai poluante in Romania.ha, ha, ha, ce gluma buna. intr-adevar tacerea ong-urilor ar fi de aur, iar expertii ar putea sa-si duca la capat evaluarile cu mare strictete, pentru a preveni dezastre similare pe teritoriul nostru

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu va faceti griji. N-o sa fim muti, ci o sa atragem atentia opiniei publice ca dezastrul de la Kolontar e mic copil fata de ce se poate intampla in cazul unei catastrofe la Rosia Montana in cazul in care s-ar realiza proiectul minier. In rest va inteb dumneavostra cam ce faceti pentru cei peste 20.000 de euro pe care-i aveti la dispozitie de la Parlamentul European. dac tot veni vorba de cine cum e platit. Sunteti intruchiparea penibilului. Un slugoi ordinar.

    RăspundețiȘtergere
  14. E tare aia cu "statul de drepţi". Dacă e a ta felicitări , exprimă concis realitatea. Dacă e un citat, te rog spune-ne a cui a fost inspiraţia

    RăspundețiȘtergere
  15. Mie imi place acest TRU (cand aveam accese de masochism, citeam chiar si articolele lui din Cotidianul lui Vantu).
    Dupa multele lui initiative si interventii in calitate de euroarlamentar (platit din banii NOSTRI!) - pe care le puteti urmari cautand dupa numele lui pe site-ul PE, da dovada de maxim interes si ref. la societatea civila din Romania. Nu vi se pare interesant cat de bine cunoaste numele unor ONG precum si implicarea lor in viata societatii? Mie mi se pare ca asta implica o intensa munca de cercetare, ceea ce e laudabil :D
    Pe de alta parte, devotamentul D-lui TRU fatza de societatea civila din RO risca sa-l puna in situatii penibile, ceea ce e trist pentru o asemenea Mare Personalitate. Daca ar fi fost mai atent la vot, ar fi observat ca... social-liberal-comunistii de care pomeneste in articol, sunt chiar... cei din grupul europarlamentar de care apartine D-LUI! adica grupul Popular (de care apartine si partidul D-lui, PD >:)! Daca, in loc sa faca studiul asupra ONG-urilor (pe care ma gandesc eu ca l-o fi facut), ar fi binevoit sa fie prezent in PE cand s-a votat, poate ar fi stiut acest lucru :)))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  16. in conditiile in care greenpeace romania a publicat rezultatele analizelor facute in zona afectata si a trimis la analiza apa din Dunare, consider ca textul de fata este o scorneala nedocumentata si gratuit rautacioasa.
    presa de calitate arata total altfel, fiindca este facuta de catre profesionisti.
    in plus, putina coerenta nu a ucis inca pe nimeni

    RăspundețiȘtergere
  17. Mai, TRU, ce treaba ai cu ONG-urile? Ar trebui sa fii bucuros ca ele au incredere in ministrul vostru, pus de voi! Daca ai o problema cu poluarea, dati-l afara pe ministru din guvern, ca doar n-oi fi vrand sa depolueze ONG-urile curatand rahatul de pe urma companiilor care va platesc campaniile electorale! Da si tu dovada ca ai sange in instalatie si cere sa fie zburat Borbely din guvern! Aaa... n-ai de ce? S-au luat masurile adecvate si nu exista pericol? Pai atunci, de ce vrei sa faca ONG-urile galagie? Nu s-a intamplat nimic, totul e bine si uite inca o data cand dai dovada ca daca taceai mai destept pareai!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ca puterea corupe este arhi-cunoscut, dar ca si tampeste, e un lucru pe care TRU se pare ca vrea sa il impuna cu orice pret.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cu intarziere, un raspuns domnului Ungureanu. Presupun ca este degeaba deoarce dumnealui va continua sa abereze contra dusmanilor de clasa.

    "Unde sînt nevricoasele ONG-uri care agonizau, în mai 2010, pe tema cianurilor administrate de capitaliști criminali la Roșa Montană? Nicăieri."
    SERIOS? SUNTETI SIGUR, DOMNULE CONSPIRATIONIST?

    http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/32588-Comunicat-de-pres-Asociaia-Bucuresti.html
    http://www.mediafaxfoto.ro/Photos.aspx?t=SOLIDARITATE+-+ACCIDENT+ECOLOGIC+-+AMBASADA+UNGARIEI

    Linkurile sunt dinainte sa scrieti articolul.

    RăspundețiȘtergere