07 ianuarie 2011

PNL - amurg fără răsărit

Nu e nimic accidental în apropierea mocirloasă a liberalilor de (scuzați expresia) conservatori. Înțelegerea Antonescu-Voiculescu e o un contract între două figuri de subsol și va fi ruptă, cu prima ocazie, după tipicul jurisprudenței subterane care leagă brute, infractori, mitomani și alte persoane neterminate uman. Adică, deîndată ce una din părți va simți miros de importanță și rost de pripășire, în altă parte. Mica înțelegere a acestor doi figuranți zgomotoși e normală. Ea constată și fixează caractere comune.

În linie politică, schema Antonescu-Voiculescu pare o repliere organizată a opoziției dar șansele de cristalizare ale acestei asocieri sînt mici, tocmai pentru că sînt minate de vidul politico-intelectual al celor două căpetenii. Oricum, nici o regrupare la stînga nu va fi funcțională fără arbitrajul și tutela PSD. Într-un fel, Antonescu și Voiculescu își permit să mimeze forța și coeziunea, cu speranța ascunsă că vor grăbi, astfel, o ofertă de parcare în spațiul social-democrat. Cu acest calcul abia ascuns, Antonescu și Voiculescu își confirmă copios submedicoritatea. PSD nu e în situația de a face strategie de alianțe și asta din două motive care se bat cap în cap dar produc aceași efect. Mai întîi, dezorientarea internă generată, în PSD, de statura sub-managerială a lui Vicotr Ponta (tot mai evident, o persoană colectoare de orgolii și nu un lider de partid). Dealtfel, pe plan personal, Ponta ar fi încăput lesne într-un triumvirat ieftin, alături de Antonescu și Voiculescu. În al doilea rînd, PSD e, cu siguranță, captivat psihologic de perspectiva unei mari restaurații socialise, după un tur de forță electoral. Iluzia Triumfului Istoric pilotează PSD spre un nou eșec în 2012. Analiza electorală PSD ignoră complet logica unei epoci de criză care își muncește amarnic alegătorii dar le consolidează, în timp, antipatia față de logoreea pro-miracol a stîngii. În orice caz, PSD nu e nici cu mintea, nici cu interesele pregătit să dea atenție gimnasticii pofticioase a PNL și PC.

În plan ideologic, discuția e și mai scurtă. PNL nu mai e un partid orientat de valori, din clipa în care s-a auo-epurat, eliminînd capetele, pentru a păstra gușile, burțile și fierea. PC n-a fost nicodată partid.

Dacă e ceva de discutat pe larg, atunci e vorba de traiectoria PNL. Primele analize au insistat melancolic și funerar pe degradarea ideii liberale care se dizolvă, după 20 de ani de oscilații și reformulări, în mahalaua politică locală. Adevărat, liberalsimul românesc ar fi trebuit să dea agenda modernizării post-comunste și să impună definitiv, în spațiul ideilor publice, în filzofia juridică și în comportamentul economic privat, o direcție autonomă și anti-etatistă. Asta numai în teorie. Din nefericire, o parte a celor ce așteaptă, încă, americanismul liberal în România au uitat să se decupleze, la fața locului, tocmai pentru a face față locului, de lectura marilor Hayek sau Von Mises.

În afara coperților de carte, liberalismul românesc a fost, de la început, contrafăcut. Ideea liberală a atras, automat, o rețea de profitori și speculanți care aveau toate motivele să se distribuie în roluri de capitalist. Mișcarea liberală putea fi salvată de cei cîțiva politicieni de reală convingere liberală conduși de Valeriu Stoica. Grupul lor a fost expulzat de pofta în creștere a majorității interne și de influența imperiaă a lui Dinu Patriciu, omul-cash, capabil să plătească prețul potrivit pentru oricine și pentru orice. Prin urmare, mișcarea liberală a devenit o umbră și, apoi, o farsă, cu mult înainte de întîlnirea Antonescu-Voiculescu. Adevărat, supremația lui Antonescu a decis soarta partidului și l-a transformat într-o organizație absolut indiferentă politic, în stare de orice viraj, orice alianță și nici o direcție. Însă, răul fusese făcut iar cei ce continuă să idealizeze liberalismul, în timp ce îi scriu necrologul, nu înțeleg că decesul a avut loc cu mult înainte, poate chiar la naștere.

Partidul Național Liberal e cea mai mare dezmăgire politică a lumii post-comuniste. Dacă, după 50 de ani de colectivism impus, obiectivul societății românești era eliberarea și evadarea spre libertatea neîngrădită, atunci în primul rînd liberalii ar fi trebuit să predice și să lucreze politic în această direcție. Eșecul lor rapid și, nu mai puțin, umilința totală de astăzi, sînt, din acest motiv, o dezmăgire fundamentală. O cădere de sistem care fortifică sistemul greșit. Căci, între alte mari delicte de ipocrizie, liberalii au asistat sau participat activ la construcția statului corupt pe care ar fi urmat să-l scoată din istorie.

Drama sau mai degrabă farsa care pune capăt, pentru mult timp, prezenței politice liberale trebuie bine înțeleasă. Snobismul, încă răspndit în afara și în interiorul partidului, reduce liberalismul la o anume ținută personală care deosebște și boierește liberalul de celelalte partide. Adevărul trebuie căutat altundeva: în necesitaea istorică pe care liberalismul a promis că o va acoperi în România. Și în eșecul grav al acestei întîlniri.

27 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca ideea liberala a murit. Multi oameni, sunt de parere eu, inca mai cred in ideea liberala - politica si economica. Nu cred ca din cauza unor presupusi liberali, precum Crin Antonescu si cei din jurul lui ideea liberala va muri. Este nevoie doar de liberali adevarati care sa o puna in practica din nou si sa fie consecventi cu ea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ne explica dl V.Stoica si dl D.P.Aligica cum este posibil ca dupa ce au scris o carte superba ,pe intelesul tuturor despre doctrina liberala ( Reconstructia Dreptei) amandoi sustin acum asa numita "economia sociala de piata" .

    Pentru noi este de neconceput cum poti una sa scrii si alta sa faci

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred ca este un conflict intre ideologia liberala si "economia sociala de piata". Pana la urma toate statele occidentale au la baza ideologii liberale, dar practica acest tip de economie. Orice ideologie evolueaza, pentru ca oamenii le creeaza, iar diverse generatii au alta mentalitate. Generatia pasoptista nu avea aceeasi mentalitate ca cea din anii '30, asa cum si generatia actuala nu are aceeasi mentalitate cu cea din anii '30.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si tot asa evoluam ,evoluam pana ajungem sa confundam capitalismul cu comunismul....

    RăspundețiȘtergere
  6. "Clarificari doctrinare" :


    http://riddickro.blogspot.com/2011/01/clarificari-doctrinare.html

    RăspundețiȘtergere
  7. bine gigele, acum ia-ti calmantele si niste ochelari noi

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu cred ca cea mai mare dezamagire( in plan politic evident) post comunista ar fi PNL-ul. Singurul partid cu vocatie cu adevarat europeana care s-a manifestat in spatiul politic post revolutionar a fost PNTCD-ul. Din pacate aceasta manifestare a durat foarte putin (practic odata cu moartea Seniorului s-a stins si aceasta vocatie). De la inceput PNL-ul a facut niste compromisuri ( guvernare comuna cu FSN in 1991, subminarea CDR in aceeasi perioada istorica- act politic care l-a pus in afara Parlamentului in perioada 1992-1996, promovarea unor persoane dovedite colaboratoare ale Securitatii( de exemplu Quintus) etc, etc) care l-au fxat -definitiv- in mocirla politicii romanesti. A ne lega de istoria unui partid sau, si mai grav, de rezonanta unui nume pentru a-l legitima si in acelasi timp a face abstractie de toate comportamentele ticaloase, de toate cedarile doctrinare vizibile chiar si de catre un neavizat, de fauna care populeaza structurile de conducere ale acestui partid mi se pare o mare eroare daca nu chiar o adevarara ticalosie. In definitiv PNTCD a fost sanctionat ( pe buna dreptate) pentru infinit mai putine derapaje ( inacceptabile ,de altfel, pentru un partid democratic) decat le observam la PNL. Cred ca singura pozitie cu adevarat corecta ( din partea societatii) ar fi blocarea intrarii in Parlament- evident prin mijloace democratice respectiv prin refuzul electoratului de buna credinta de a vota acest partid si de a-i mai accepta toate aceste compromisuri.

    RăspundețiȘtergere
  9. bine ma utecila, asa o fi cum zici tu. Dar alianta pd + unpr cum e zdreanto ? dar alianta pd+psd cum a fost ma chiorule ? dar cand mancai de la mogulul SOV cum era? dar cand te platea cash anca constantinescu -ciocu mic ?
    jegule.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si de ce va pasa, dle TRU? PDL-ul dvs e o struto-camila plimbata de a stanga la dreapta, cu fuga dupa ciolan pe post de doctrina. In 2004, PC-ul a fost bun pentru seful dvs, in 2008 PSD-ul la fel. Scopul (pt dvs ciolanul) scuza mijloacele! Tot ce imi doresc pentru tara mea e sa scape de ciuma portocalie!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mda! PNL da mereu in gropi: ieri cu PD, azi cu PC. Halal!

    RăspundețiȘtergere
  12. @Crystal Clear
    Asta-i argumentul tau ? Un videoclip parodic de pe YouTube ? Cam subtire.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cine vrea sa priceapa, a priceput.
    Cine nu, nu.

    RăspundețiȘtergere
  14. esti un basist nenorocit

    RăspundețiȘtergere
  15. Felicitari d-le Ungureanu! O analiza profunda, pertinenta si reala! Asa sa faceti mereu, sa comentati si sa analizati viata politica romaneasca. Dl. Presedinte Traian Basescu nu degeaba facea apropierea intre " Porumbacu, porumbelul si Crin Antonescu", probabil ca doar asa se explica cum se poate face o intelegere cu un securist ca Felix, doar avand si el afinitati securiste! Va duce pnl-ul de rapa! Eu nu sunt nici un membru de partid, nici nu am fost vre-odata, dar nu pot fii indiferent.
    Scriu prima data pe blogul dvs., pt. ca m-a impresionat la stiri atitudinea dvs.

    Cu stima,
    Pompiliu Simion
    pompiliu.simion@gmail.com

    P.S.: cautati sa recititi cu mai multa atentie ceea ce scrieti, deoarece se mai strecoara mici greseli de ortografie la anuminte cuvinte (ex.:"Vicotr","imperiaă","răspndit", si in alte articole am gasit). Eu cred ca tastati cu rapiditate profesionala si strecurarea greselilor este aproape inevitabila, dar publicarea lor denota ca nu a fost recitit cu atentie articolul si asta cred ca va depuncteaza un pic, mai ales ca jurnalist!
    Scuzati-mi va rog indrazneala si nu mi-o luati ca obraznicie.
    Am facut remarca cu buna credinta si va rog ca acest PS sa nu-l publicati, doar sa tineti cont!

    RăspundețiȘtergere
  16. TRU, tu ai obligatia sa taci, sa bagi capul in pamant. Tu, Monica Macovei, Elena Udrea, Traian basescu, emil boc, Videanu, berceanu si toata liota portocalie sunteti niste mizerabili care ati creat Romania lui Adrian Sobaru.

    RăspundețiȘtergere
  17. Bai, Pompiliu Simion, cel care tot il lauzi pe TRU, se pare ca cine seamana se aduna: " eu nu sunt nici un membru de partid" . Din expresia ta inteleg ca tu esti multiplu. :))
    P. S. : Nu e de mirare ca suntem condusi de unii care nici macar corect nu stiu sa scrie sau sa vorbeasca. Romania e tara tuturor posibilitatilor . Daca marinarul a avut numai "succesuri" si a ajuns presedinte,va dati seama ce sanse aveti ca inginer sau doctor ??

    RăspundețiȘtergere
  18. e corect, se face iar o alianta stupida, la fel ca si pd,pnl, conservatori si udmr ...

    daca tin eu bine minte seful mare a facut alianta cu astia ... deci nu cred ca aveti dreptul sa criticati ...

    si eu vad pdl ca pierzatorul alegerilor, e drept nu marele, ci micul, ca nu mai poate fi mare slava domnului

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce-i Traienele,te doare la ficat ca PNL nu se mai lasa prostit de voi ??? Cind te frigi cu ciorba basescului,sufli si in iaurt !
    Asa sa v-a haliti unghiile de ciuda !!!
    Ce-mi place cum v-a zvircoliti de ciuda!
    Stiti ceva ba? Crin are cota cu mult peste partid ! Asa ca i se rupe de voi ba !!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Ba postacilor B(p)atra(i)cieni ! Stiti ceva Ba? Ni se rupe de voi Ba ! V-a ciuruit Base Oriunde si Oricum, Ba ! Luati-va Ba pastilele de Laringita,Ba,ca veti mai Zbiera ca Vadim inca 4(patru) ani ca e Dictathurhaaa, Baa ! In 2012 Loseri veti ramane Ba, ca tot PDL Invinge, Ba ! Latratzi Ba ,catzelushi de-ai po(n)tailor ,ai lui liviu dragnea("dragostea mea, Mihaela),ai lui mazare nazistu' si ai celorlalti mascarici ai pesedeilor,ca Inegalabilul Vanghele ! Mars in Latrina lu' vranceanu firea, ciutacu, badea, ciuvica si restul Mesageriei Jigodiei Felix !

    RăspundețiȘtergere
  21. Alianta PNL-PC .. quod erat demonstrandum !
    De fapt, aliantza asta parafeaza haimanalâcuri mai vechi. Pentru cei care au stiut citi printre randuri, incuscrirea nu mai e o noutate politica inca din primavara lui 2005, cand Dinu Patriciu indemna pe fazta la secesiunea oligarhica. Adica, la alianta cu PSD - garantul politic suveran al privilegiilor consacrate de regimul Iliescu (comunismul rezidual). Odata cu marile “epurari” din PNL - printre care oameni de valoare ca Valeriu Stoica, T. Stolojan, Horia F. Alexandru, Raluca Turcan - in toamna/iarna 2006-2007 mi-a fost absolut clar la cat e ceasul cu ultimul partid “istoric” ramas in cursa. Secesiunea oligarhica - pohta ce-a pohtit oligarhul - a diluat fortele politice democratice si a neutralizat potentialul politic al electoratului de dreapta. Ceea ce nu e doar cea mai mare dezamagire postdecembrista (sunt total de acord cu d-vostra, domnule Ungureanu), - pentru care, ca simplu membru PNL-Medias, inca din martie ‘90,recunosc ca nu am fost pregatit - ci e un fapt vecin cu crima politica.

    Ce ma stupefiaza e lipsa de reactie interna in Partidul National Liberal, dar si printre oitzele sale simpatizante, dar ratacite. Ma intreb daca odata cu trecerea anilor nu s-a schimbat decisiv si componenta sa umana - si, odata cu ea, orice urma de memorie dar si de rusine..

    RăspundețiȘtergere
  22. Cand il vad pe sticla sau il aud pe Crin Antonescu, mi se intoarce stomacul pe dos.
    Un specimen fatarnic si perfid, agresiv si arogant. Este una dintre marionetele lui Patriciu, care ii serveste interesele. Din "surse" apropiate, s-a lansat "zvonul" ca la nunta Crinului cu cea de a doua sotie (o vajnica si destoinica liberala de frunte), boss-ul Patriciu i-a oferit cadou de nunta un mizilic de 1 milion De Euro.
    In alta ordine de idei, poate nu ar fi inutil de "sapat" pentru a scoate la iveala realele motive pentru care prima sotie s-a sinucis (mai exact a fost impinsa spre sinucidere).
    Alte teme interesante pot fi bineinteles suspiciunea (deocamdata) de colaborare cu Secu' si valoarea lui in profesia de baza pe care a avut-o: profesor de istorie in jud. Vaslui.
    In concluzie, individul nu "emana" decat falsitate si starneste o reactie viscerala de dezgust.

    RăspundețiȘtergere
  23. Istoricul Marius Oprea (membru PNL): alianta PNL-PC este un ANUS contra NATURII :-)


    Q.E.D.

    RăspundețiȘtergere
  24. Ma bucur ca s-a trezit, in sfarsit, si Marius Oprea din mirajul liberaloid ! Chiar ca ma pusese pe ganduri.

    Asta, asa, ca sa vada toti cei care s-au mai iluzionat ca liberaloizii ar mai fi ramas aceeasi, in timp ce Basescu devenise un delict anticipat.. ( cu generosul concurs al moguliziunilor)

    RăspundețiȘtergere
  25. Domnilor, aceasta alianta ar fi fost utila PNL, daca PC era un partid de cel putin 15 procente in sondaje si in masa votantilor. Dar cele 2 procente pe care le au sunt mai degraba ca o piatra de moara agatata de gatul lui Crin. Noroc cu Antenele!

    RăspundețiȘtergere
  26. Vorba aia : Antonescu si-a tras antene ! Cu timpul ii vor atarna ca coarne ..

    RăspundețiȘtergere
  27. BAAAAIII A N O N I M:
    Ce bine sa stai in intunericul anonimatului oferit de net si de acolo sa bazai ca o musca fara cap, fara identitate, si sa mai si ai pretentia ca exprimi ganduri pertinente.
    Afla ca nu faci decat zgomot pt. nimic din instinctele-ti primare.

    RăspundețiȘtergere