29 iunie 2011

Mai bine mai rău






Într-adevăr, Președintele Traian Băsescu se bate din răsputeri și anapoda cu documentul greșit. Avem, de fapt, o Constituție perfectă. Nu un act scris și trecător ci o sumă de deprinderi eterne. Nu e nimic de amendat sau de suprimat în această capodoperă care ne așterne cu precizie magnetică direcția etică și comportamentul public.




În esență, acest tipar adînc și organic e un tratat despre facerea de bine. În interior, acolo unde alte Constituții mai puțin sigure pe instinctele publice, prescriu silitor cum se ține rînduiala, documentul nostru de bază conține o singură prevedere: facerea de bine trebuie pedepsită exemplar. Cu paragrafele de rigoare: solidaritatea, răbdarea și efortul sînt interzise, cu excepția situațiilor în care îi discreditează pe cei ce încearcă, se străduie sau se fac vinovați de alte delicte ce pun în pericol siguranța suficienței naționale.




Să luăm ultimele cîteva săptămîni din viața vinovată a Președintelui Băsescu. Se va vedea îndată că lucrarea actului nostru fundamental de conduită publică e ireproșabilă.




Numitul Președinte propune modificarea Constituției, prin îndreptarea sau eliminarea acelor articole înfipte în lege pentru a garanta furtul, tunul și, în genere, dreptul la hoție prin funcție și din bani publici. Pe scurt, Președintele propune o Constituție care nu mai garantează românilor cu funcție dreptul de a fura oficial banii românilor fără funcție. Curtea Constituțională analizează propunerile și trimite vorbă Președintelui că e un proclet și un nelegiuit. Curtea decide că averile dospite din fraudă trebuie protejate prin lege și că demnitarii au drepturi sacre, între care dreptul la legitimația de infractor.




Numitul Președinte, se prezintă în fața Parlamentului pentru a explica proiectul de modificare a Constituției. Bun venit! Sala e pe jumătate goală (de deputații opoziției) și pe jumătate absentă (prin grija deputaților din opoziția internă).




Numitul Președinte, se pronunță în favoarea reorganizării administrative. Ideea pare bună. Ce poate fi rău, cînd 41 de administrații și feude sînt tunse și transformate în 8 sau 10 sau 16 sau cîte județe vor îngădui negocierile? UDMR răspunde cu o nouă salvă de condiții și amenințări. PSD și PNL jură că vor repara, cu prima ocazie, orice stricăciune adusă perfecțiunii feudale a României. PDL asistă în liniște.




Numitul Președinte face o serie de remarci slobode, într-o dicuție pe tema regelui Mihai, a Mareșalului Antonescu și a regimului de stat înainte de captura comunistă.




Urmarea: cruciada indignaților atinge cote de care Iliescu și ceilalți hăituitori ai Regelui n-au avut parte.




Monarhiști generați prin recalificare rapidă organizează podul scuzelor și îi cer iertare Regelui pentru brutalitatea verbală a Președintelui.




Un senator PDL, aflat la al treilea mandat parlamentar și la prima Scrisoare Deschisă către un Președinte, își retrage încrederea în discernămîntul Șefului Statului.




Poate cel mai mare scriitor de limbă română al ultimilor 30-40 de ani își declară "dezamăgirea ireversibilă". În aceleași pagini de ziar, un editorialist se năpustește asupra lui Gabriel Liiceanu și îl încadrează la omisiune de denunț, pentru că a întîrziat nepermis atacul asupra lui Băsescu. Poate că Liiceanu obișnuiește să gîndească înainte să vorbească. Sau poate că înțelege atît defectele cît și calitățile lui Băcescu iar asta îl împiedică să atace un Președinte doar pentru a bifa o replică sau pentru a se încadra în timpul regulamentar de reacție. Dar nu! Liiceanu trebuie plimbat prin tîrg cu o placă infamantă de gît. Întrebarea inchizitorului e: cum poate să tacă, în clipa în care Regele e umilit, tocmai cel ce a scris odinioară minunatul text "De ce regi?".




Întrebarea cuvenită inchizitorului: de ce ragi?





Palmaresul nenorocit al Președintelui e doldora. Între alte fapte reținute la dosar: lupta cu dezastrul economic și blocarea dezmățului bugetar, încleștarea cu justiția de uz personal, medierea în relațiile cu UE și FMI, urmată de sprijinul financiar care ne-a despărțit de catastrofă, construcția unei politici externe suverane, relații solidare cu statele estului, alianța cu Statele Unirte, recapacitarea strategică a bazinului dunărean și a zonei Mării Negre.





Pentru toate astea și pentru atîtea altele, numitul Băsescu nu s-a ales cu un cuvînt, cu un singur cuvînt de sprijin sau cu vreo șoaptă de recunoaștere. Alegătorii români l-au votat fără ezitare. Fabricanții români de opinie l-au condamant la temniță mediatică pe viață și la defăimare fără sfîrșit. Politicienii, apropiații sau apropiații răspopiți l-au decartat, așa cum te lepădai, pe vremuri, de cineva care îți strica dosarul. Consesnul e deplin: facerea de bine trebuie pedepsită după datina străbună. Obișnuința negației, stima de sine și lehamitea de lucrul bine făcut acoperă orizontul.





S-a izolat Președintele? În mod categoric, da. Și tocmai aici e problema. Problmea noastră nu a Președintelui. Căci Băsescu s-a izolat încercînd să mute din loc instituțiile României, să îndrepte o Constituție rușinoasă, să aducă judecătorii la rangul de cetățean român, să iasă din plasa strategică a Rusiei și să facă joncțiunea cu Europa. Dacă Președintele s-a izolat prin faptele de mai sus, înseamnă asta că noi am răpmas împreună? La ce bun? Și cine e mai singur, de fapt?





Poate că Președinții anteriori au fost mai amabili sau mai abordabili. Dar a făcut sau a încercat vreunul din ei să înceapă măcar proiectele prin care nefericitul Băsescu se străduie să așeze România în lumea reală? Nu. Foarte bine: atunci, loviți-l din toate părțile și prin toate mijloacele! Un lucru trebuie stabilit o dată pentru totdeauna: cine își face iluzia că binele comun e posibil trebuie pedepsit, călcat în picioare și șters din memoria națională. Căci pericolul e prea mare. Un grăunte de bine ar putea da peste cap rînduielile și ne-ar obliga să ne măsurăm valoarea. În realitate, nu pe ștate. Mai bine cu răul, cu oricine nu ne silește să ieșim la lumină dar ne ajută să fim remarcabili între noi. Pe scurt, mai bine mai rău.




Cît va mai exista un loc de făcut semne negru pe alb, voi continua să-l sprijin cu înverșunare pe Băsescu. Pentru că vreau să-mi văd țara făcînd măcar o jumătate de pas înainte.

25 de comentarii:

  1. Eu, unul, nu neg meritele sale in politica sa externa, si, pe alocuri, nici in cea interna. Ce nu-mi place este modul de abordare. Un mod hotarat in mod diplomatic putea sa fie adoptat. Poti sa protestezi si in mod civilizat. Totusi de ce nu a facut ce doreste sa faca si in primul mandat ? De ce nu a fortat alegerile anticipate cand au aparut animozitatile dintre el si Tariceanu ? Isi asigura majoritatea pe care o dorea si putea sa se puna pe treaba mai temeinic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu, unul,continui sa sustin ca fara o contrapondere la LATRINELE MEDIA a3 + irealit. ne batem cu morile de vant ! Proiectul Voxnews a cazut, ramane in picioare proiectul Diginews,dar-ca si 10 tv- acesta va aparea DOAR in reteaua RCS-RDS ! Tvr-ul e inca foarte slab...Suntem-din pacate-inca sclavii televiziunii,internetul si radiourile private prea putin conteaza in mediul rural si orasele mici, supuse baronilor PSD pe mai departe...

    RăspundețiȘtergere
  3. 'Cît va mai exista un loc de făcut semne negru pe alb, voi continua să-l sprijin cu înverșunare pe Băsescu. Pentru că vreau să-mi văd țara făcînd măcar o jumătate de pas înainte.'
    Bravo, TRU!
    SI MAI SUNT FFF MULTI CARE - CA SI DVS - IL SPRIJINA CU INDARJIRE PE BASESCU, chiar daca nu multi au la indemnana mijloacele de a o arata altfel decat la urne. Oameni simpli, dar dotati cu mult bun simt si total lipsiti de lichelism.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule basisto-parlamentar..... obisnuiesti din cand in cand sa mai si gandesti sau......... ai la indemana un patefon la care invarti manivela si scuipa aceleasi INEPTII iar...... si iar.........si iar........ si iar.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand ajungi de la o analiza (chiar si partinitoare) la 4-6 scanduri inseamna ca ai terminat rapid orice contraargument. Este ca si cum ai raspunde unei idei cu pumnul. In sfarsit, referitor la subiect: dincolo de simpatiile pentru rege, un om politic sau altul, daca analizam ce s-a facut pana acum ar trebui sa fim multumiti. Sigur, nici pana azi nu exista o analiza a posturilor publice, care trebuie tinut si care nu, etc, dar mi se pare stupid ca acum, cand avem in fata exemplul Greciei, sa nu vedem realitatea asa cum este (si nu ma refer la postul TV :))

    RăspundețiȘtergere
  6. hmmm...4-6 scanduri chiar este cea mai simpla varianta...de ce sa mai ascultam aceleasi melodii la infinit...se termina scurt. acum.

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa e d-le Ungureanu ! Bine s-a zis : in fatza unei somatii constructive, celula romaneasca nu rezista !
    E simptomatic ca toti cei care au incercat sa miste lucrurile din fundatura etatista a jafului privilegiat, sau a inertiilor de toate felurile, au fost tratati la fel : prin sudalma, rastalmacire, diabolizare si linsaj public. Ca e Patapievici la ICR, Doina Cornea la vremea sa, Gabriel Liiceanu, seniorul Coposu sau presedintele Constantinescu in politica vremii lor, principiul a fost acelasi : identificarea evreului.. ( Baconschi pare a fi la rand)
    Cu atat mai mult presedintele Basescu care a dat izbituri crancene in zidurile Citadelei. Or, asta nu i se poate ierta de catre homo sovieticus, mutantul cel mai adaptat jafului cetatii.. Status-quo-ului insinuat politic de catre de Ion Iliescu..

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Ionutz :
    Esti mai rezonabil decat constipatzii lui Ponta si Crin care schelalaie cu regularitate si pe aici.
    Totusi, te intrebi de ce Traian Basescu nu a facut ceea ce si-a dorit in primul mandat ; chiar prin fortzarea alegerilor anticipate. Pai, uiti ca in primul mandat a devenit repede un presedinte izolat ? izolat printr-un cordon sanitar de minciuni si replieri politico-mediatice ? de rastalmaciri si linsaj mediatic ? izolat politic si suspendat ? suspendat cu ajutorul "defectiunii liberale" ? prin curvia fara margini a liberaloizilor lui Tariceanu, care au demonstrat limpede ca nu intelegeau sa guverneze altfel decat haita politica a Matusii Tamara ?
    De atunci incoace, liberaloizii s-au opus crancen, alaturi de PSD, la toate reformele ce vizau justitia, depolitizarea DNA, rationalizarea cheltuielilor bugetare, evaziunea fiscala, coruptia din vami, legile cu adresa pentru grupurile de interese, anularea privilegiilor breslelor sindical-profesionale, uninominalului, modificarii constitutiei, reorganizarii teritorial administrative etc.
    Iti recomand cu caldura cartea lui Tom Gallagher ( reputat istoric si analist britanic ) intitulata "Deceniul pierdut al Romaniei". In cartea sa, clasa politica de prada de la noi e radiografiata nemilos ( chiar daca-i deranjeaza pe toti pupincuristii lui Ponta, Crin, Iliescu, Patriciu, Tariceanu sau Felix)

    RăspundețiȘtergere
  9. Prin comparatie cu haznalele mediatice de la Realitatea TV si antenele lui Felix, TVR info merita toata atentia. Ca telespectator esti mult mai bine informat decat dupa nebunia intretinuta cu scop de catre tembeliziunile favorabile lui Crin, Iliescu, Ponta si Felix. Nici macar nu se compara cu reaua credinta, dezinformarea, linsajul si manipularea practicate la televiziunile oligarhice. Invitatii sunt lasati sa vorbeasca, nu sunt calariti cu vorba de catre procurorii cu microfon, invitatul puterii si al opozitiei sunt la paritate ( nu e nebunia partizana din emisiunile lui Striblea, Gadea, Ciutacu sau Cretzuleasca). Nici reprezentantul puterii nu e menajat, dar nici cei ai opozitiei nu beneficiaza de amezia indusa si de imunitatea la critica cu care sunt tratati la posturile lor mediatice, la Mogul TV)
    Pentru o mai buna si corecta informare, merita sa urmariti TVR Info !

    RăspundețiȘtergere
  10. felicitari pentru articol domnule TRU

    RăspundețiȘtergere
  11. @Coman Horatiu
    Totusi si in conditiile acelea putea sa forteze alegerile anticipate. Cred ca a asteptat prea mult. Scandalul "Biletelul" a fost in februarie, in vara au fost inundatiile din Moldova, deci o suprapunere cum nu se putea mai proasta. Intre februarie si inundatii putea sa faca ceva. Da, nu poti prezice inundatiile, dar procesul declansarii anticipatelor poate fi pornit in doua luni, cred eu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Onestitatea cu care presedintele Basescu a inteles sa asume toate cauzele cele bune i-a facut dusmani cu nemiluita. De la cei direct interesati de captivitatea statului, la multimea incitata de catre Striblea. Intre acestia, a mai proliferat, precum pegra, o breasla cu pretentii de onorabilitate : bagatorul-de-vina-Nationale, pe care-l gasim atat intre jurnalisti cat si pe strada sau printre cunoscuti. Astia sunt cogitanzii sistematicii, dubitativii de profesie, cautatorii de nod in papura, ma rog, nemultumitii de meserie. ONG-isti din vocatie sau sofisti de vremuri noi, au o trasatura comuna : narcisismul cu care se perie pe ei insisi, personal sau reciproc, in grupuri de reflectie.. politica. Isus sa fii, ca in fatza unei asemenea gingasii de breasla, nu mai ai nicio sansa. Caiafele fariseismului critic nu-si asuma politica opozitiei, nu, nici vorba, dar criticand fara masura intaresc exact premisele acesteia. Si se mai mira ca in siajul unui asemenea dezmatz critic Vadimii succed fara gres. La fel a fost dupa Constantinescu si la fel pare a fi dupa Basescu.
    Mai procedurali decat occidentalii, tipicarii bagatori-de-vina-Nationale sunt scumpi la taratze si ieftini la faina. Cand guvernarea Nastase a pus batista pe tzambal, legiunile bagatorilor-de-vina-Nationale s-au evaporat fara urma. Unii de teama, altii convinsi ca merita retentzia de debit (critic) ca alternativa la.. Vadim..

    Strasnic, nu-i asa ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte corecta observatia cu TVR Info !!! Post echilibrat, realizat de profesionisti, nici urma de incrancenare, ura si Mizeriile celor 2 Latrine tv ; as mai adauga emisunea de duminica ora 13, de pe TVR 1, cu Tia Serbanescu si Cristian Patrasconiu, ca si emisiunile Pro tv-ului :"Dupa 20 de ani" si "Romania te iubesc",de neimaginat pe GHENELE TV ale uslashilor... Astept cu nerabdare lansarea postului DIGINEWS, in reteaua RCS-RDS, ce alaturi de 10 tv, ar mai echilibra balanta... Caci uitati-va un pic dup-amiaza ,ce s-a imputzit b1 tv,Gunoiul de Petreanu, parashutat de Sleahta securistica a lui Felix, completeaza "Basculantele" cu EXCREMENTE PNL-PSD...

    RăspundețiȘtergere
  14. TRU, multumesc pentru acest text pentru ca el ma reprezinta si pe mine, reprezinta si opinia si pozitia mea fata de Basescu, fata de intregul sau demers, fata de proiectele, angajarea si lupta sa pentru insanatosirea si normalizarea Romaniei si fata de toti cei care s-au unit impotriva sa, in numele unor interese contrare interesului national.
    Atat Presedintele Basescu, cat si toti cei care ii sunt alaturi si ii impartasesc dorinta de propasire a tarii in beneficiul poporului roman, sunt atacati de ani de zile in chipul cel mai murdar cu putinta. Furia slujitorilor si beneficiarilor unui sistem ticalosit, asa cum l-a numit presedintele, nu are limite in a se manifesta, pentru ca si frica lor este enorma: frica de a pierde sistemul construit cu atata zel si frica de a raspunde pt toate nelegiuirile lor.
    Este esential ca ceea ce a inceput Traian Basescu sa fie continuat, consolidat pentru ca doar asa viitorul acestei tari si a noastra, a oamenilor obisnuiti are o sansa.
    TRU, sper ca voi, cei care sunteti aliati ai presedintelui sa ramaneti uniti si sa rezistati. Aveti sprijinul multor romani, dar trebuie ca si mai multi sa va auda si sa inteleaga miza acestor vremuri complicate si dificile.
    Mih

    RăspundețiȘtergere
  15. Hm... Citesc aici si ma crucesc! Toti sunt tari in gura pe net! Eu, din pacate, nu mai pot sa ma duc la vot, petru ca trebuie sa dau vot negativ... si m-am saturat de dat voturi negative. Pana acum, cu exceptia votului impotriva lui Vadim, am luat țeapă!!! In 2004 nu-i mai suportam aroganța lui Nastase si am votat Basescu si uite unde suntem. In 2009 nu l-am mai votat, dar tot Basescu a iesit ( multumita lui Baconschi si SIE ). Numai cine nu vrea nu vede dezastrul in care ne aflam. Coruptia, la toate nivelurile, este inspaimâintatoare... de la vama la spitale peste totul este dezastru!
    Referitor la televiziuni... fiecare cu CD-ul pe care il primeste de la sefi. Cat despre ” reformarea ” României nici PDL-istii nu cred! Din pacate cred ca problema presedintelui este... patologica!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Felicitări TRU!
    Traian Băsescu nu este singur. Mai sîntem și alții care gîndim la fel.

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Anonimul de la 18 :57
    ~ Trebuie sa identificam posturile sau emisiunile TV impartiale si sa le promovam intre noi pe forumuri si intre cunoscuti. Cu insistentza. Chiar cu riscul de a ne repeta. Altfel, portia de "cugetare" ne-o vor da, prin picatura chinezeasca, cei ce nu pot prospera decat prin intermedierea politica a institutiilor publice.
    ~ Daca breasla jurnalistilor nu mai poate alege graul de neghina, trebuie s-o facem noi. Am retinut instiintzarea despre emisiunile lui Tia Serbanescu si Cristian Patrasconiu, emisiunile respective de pe PRO TV ca si pe cea despre asteptata lansare a postului DIGINEWS. Daca se confirma ca emisiuni de contrapondere la bordelul mediatic al oligarhiei, le voi promova la randul meu. Sper s-o faca toti cei constienti de ura si dezinformarea indusa in viata publica de establishment-ul iesit din coasta lui Ion Iliescu.

    RăspundețiȘtergere
  18. Felicitari TRU!
    E greu sa schimbi prin mijloace democratice un sistem corupt dar presedintele a preferat aceasta varianta desi ar fi avut si alte posibilitati.
    El gandeste si actioneaza pe termen lung. Aparent e singur, dar nu s-ar fi miscat nimic din loc daca n-ar mai fi fost multi altii care au acelasi crez dar nu sunt "vocali".
    Acum e nevoie mai mult ca niciodata sa fim uniti, altfel "ne innecam ca tiganul la mal" cum spune proverbul. Ar trebui sa stim ca nimic nu-i "batut in cuie" si se poate pierde tot ce s-a castigat inclusiv democratia.

    RăspundețiȘtergere
  19. Scurt si clar: un vot pentru ministrul Funeriu, care a indraznit sa ne puna oglinda in fata si, ingroziti de ce am vazut, vrem sa o spargem crezind ca oglinda e minciniasa.

    RăspundețiȘtergere
  20. Un text excelent si lucid. Din nefericire insa manipularea exercitata asupra majoritatii societatii romanesti-apatice si oarecum autiste- prin televiziuni de gen realitatea sau antenele varanice au efecte. Sigur, efectele sunt negative. In fond de ce austeritate plus munca serioasa, de ce justitie mai putin corupta, de ce selectie normala -pe criterii de performanta-etc?
    In fond de ce acest Basescu care devine din ce in ce mai incomod fiind in acest moment oricum cel mai reformist presedinte al Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  21. Dl. Basescu e "baiat bun, cu carte, dar iute. Nu face pentru un presedinte! Intr-o lume fara moral si fara printipuri trebuie sa ai si putina diplomatie". Sau, cu propriiele mele cuvinte: Dl. Basescu facea mai bine daca se eschiva de la un raspuns la intrebarea despre trcerea Prutului. "Darul vorbirii ne-a fost dat ca sa ne ascungem gandurile" dupa cum zicea nemuritorul Talleyrand.

    RăspundețiȘtergere
  22. Cel mai reformist presedinte .....

    RăspundețiȘtergere
  23. In atentia individului Traian Basescu



    Iti solicit demisia,din urmatoarele motive:

    -nenumarate infractiuni comise (coruptie,abuz de incredere,trafic de influenta,jaf,etc)
    -nenumarate incalcari ale Constitutiei Romaniei
    -nenumarate minciuni si abuzuri comise impotriva poporului roman
    -partas impreuna cu PDL la distrugerea sistematica a tuturor institutiilor Romaniei,a tuturor categoriilor sociale ale acestei tari.
    -partas la jaful sistematic pe care PDL il face zilnic in Romania



    Traian Basescu,da-ti demisia altfel o noua revolutie te va matura pe tine si partidul de infractori numit PDL,cu care te confunzi.

    Basescule,tu nu conduci Romania,ci-ti conduci gasca de infractori care in fiecare zi prada bugetul acestei tari.

    Stiu ca nu ai rusine,Basescule,stiu ca n-ai bun simt,stiu ca n-ai decenta,stiu ca n-ai moralitate,stiu ca n-ai nimic sfant.

    Adu-ti aminte de Ceausescu,n-a stiut cand sa se retraga,macar gandeste-te la acest lucru,pentru ca dictatura ta si a PDL se apropie de sfarsit.

    In istorie vei intra ca ultimul dictator al Romaniei iar locul tau va fi la groapa de gunoi a istoriei.

    Basescule,gandeste-te bine ,esti ultimul dictator al acestei tari iar locul tau e la puscarie,cu apa si fasole.


    Cu scarba!
    Ungur Mircea

    RăspundețiȘtergere