12 martie 2009

Citesc, deci nu ştiu

Începînd cu septembrie 2008, am scris în mod repetat, în editoriale publicate de Cotidianul, despre iminenţa unei crize economice grave în România. N-am fost singurul şi, în nici un caz, cel mai priceput ( dintr-o sută de exemple menţionez cîteva care puteau şi pot fi consultate aici, aici , aici sau aici) . Însă studiile şi analizele de presă nu au nici o şansă în România, dacă nu sînt scrise în româneşte şi dacă nu reuşesc să îl insulte, măcar o dată, într-o limbă sau alta, pe Preşedintele Băsescu.

Sîntem în martie 2009 şi putem conta pe o recesiune economică, pe un împrumut disperat la FMI şi, poate, pe o revizuire masivă a regimului fiscal. Criza era în mare parte inevitabilă. Pe scurt, ea a fost impusă de prăbuşirea sistemelor financiare globale şi momită la treabă, în România, de performanţa bugetară imbecilă a Guvernului Tăriceanu. Inevitabilă fiind, criza economică e, probabil, mai puţin gravă decît deficitul infernal de atenţie şi competenţă al presei.

Cu excepţia unor comentatori ca Ionuţ Popescu, Ilie Şerbănescu şi Dan Suciu, nimeni nu a înregistrat pe radar urgia. Nu e nimic accidental în această muţenie tîmpă. Obişnuinţa mentală care spune că România e întotdeauna altceva şi altundeva şi-a făcut din nou treaba. Nu mai puţin, superstiţia care a fixat adînc ideea după care România e scutită, în mod natural, de problemele mari ale lumii şi poate fi lovită de ele doar prin mijlocirea conpiraţiilor.

Însă cea mai gravă infirmitate a presei vine de altundeva: dintr-o degenerare agresivă care a transformat-o în culoar de comentariu al vieţii private a politicienilor, în instrument de discreditare sau promovare automată. Toată reţeaua cognitivă a presei scrise şi tv e distorsionată şi branşată la interese fără legătură cu domeniul public. Ştirile, expertiza, comentariile specialiştilor sînt numai aparent ştiri, expertiză şi comentarii. În mod curent, ele sînt, pur şi simplu, emiţătoare de agitaţie şi confuzie. O presă toxică, absolut inutilă pentru orientarea şi informarea cititorilor, mai ales în vremuri de criză.

27 de comentarii:

  1. Sssst!
    Stati linistiti la locurli voastre to'arasi!
    Mai copii! Potoliti-va!
    Presa are treaba! Naste vedete (nikite, ciumaci, beeekali si alti asemenea), nu are timp de chestii d'astea gen activitatea (ne)profesionala a politicienilor, criza, solutii pentru iesire din criza, samd.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua domnule Ungureanu.Un taliban basescian incurabil va raporteaza ca a executat loviturile depedeapsa si v-a adus in binecuvantatul Blogroll.
    Vreau sa va semnalez lemnos ca nu inteleg cum ati avut nesimtirea de al tavali pe Buscu, Rogozanu si Lucescu in glodul celor 12 000 de exemplare cotidianul.Despre criza va rog sa ma crede-ti ca nu exista.PNL a raportat ca Basescu fiind un ticalos a adus criza in mareata duduiala economica.Stimatul numar doi de asemenea este extrem de vesel ca vine bau-bau FMI si va manca saracul bugetar roman la salar.

    In alta ordine de idei din dialectica meandrelor concretului sper ca aveti cel mai bun filtru anti spam, anti injuratura si antizbang ever.Sunteti extrem de popular in mediul sosonaresc si sunt absolut sigur ca ve-ti primi cele mai frumoase buchete de flori de la guerilla digitala.

    Daca doriti sa descoperiti talibalismul PDL in cea mai frusta forma va invit pe blogul lui Emil Thor, www.emilthor.wordpress.com un internaut ce a sters podeaua cu Pufulete acum un anisor la Patrasconiu pe Blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. Find la dispozitia patronilor,presa din Romania va aduce publicul la nivelul de cultura si educatie al acestora .
    In mod normal ar trebui ca sa existe un grup de specialisti ,care sa faca marketing si care a schimbe mereu programele-aducand tot ce este mai de calitate

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, Tru ! Bine ai venit in Blogosfera ! Inainte de a-ti mai spune cateceva, vreau sa vad mai intai daca cenzurezi... ;) Hai pa...

    RăspundețiȘtergere
  5. A, da, e liber... :) Prima chestie pe care tin sa ti-o spun: seteaza-ti naiba ora de pe blog la ora Romaniei... lol Vezi in Settings, Formatting, Time Zone, GMT+02:00 Bucharest...

    Inca o data: sincer succes !, insa ti-o spun si aici (asa cum am scris pe blogu meu si pe MountThor: pt Tru, niciodata nu va mai fi cum a fost...!Plecarea de la Cotidianul - asa cum este ziaru Vantului, si asa cum te tolerau aia acolo, cu hir, cu mir...- a fost o mare eroare... :( Parerea mea, pai cum drea...

    RăspundețiȘtergere
  6. ps. Aloo, my friend, sa nu-mi spui ca de fapt aia te-au dat afara, ca nu tu ai plecat... Ce sa ne mai dam pe dupa bradutz: ai calcat o regula contractuala sau cutumiara care i s-a aplicat si lui Voinescu, si lui Avramescu, inca dinainte de a se sti ca si tu vei pleca... Asta ca sa fim seriosi, drea...

    Asa ca raman la parerea mea: a fost o greseala sadea... :(

    RăspundețiȘtergere
  7. ia sa fac si eu niste trafic:)

    @AVP: a fost plecare, corect. c-a plecat=ff corect:). ce sa mai citesti in Cotidianul?! ca e plin de mediocritati sfertodocte(daca n-o fi pleonasm :D ). Cotidianul inca mai detine niste prizonieri din aia "quality", dar sper sa-si revina si aia din reflexele pavloviene:)

    Mie in schimb mi-a placut organizarea "marketingului plecarii":)
    Prb ca aia de la Catavencu si Cotidianul inca mai fac brainstorming deontologic :))))))))))

    cat despre postarea lui TRU: evidemment..
    ce-i de facut in continuare?

    RăspundețiȘtergere
  8. Bine te-am regasit. Noroc cu Bleen ca a dat linkul la tot poporul.
    Pentru gestul de a pleca de la Cotidianul te binecuvantez cu un ultim loc (alfabetul, deh!) in blogroll.

    RăspundețiȘtergere
  9. journalism is dead. sources got blogs.
    bine ai venit in lumea celor care nu cu vintu.
    scriem deci invatam.
    i-am zis lui buscu ca e invidios pe tine si s-a uitat usor absent. nu eram chiar la a 3 -a sticla de vin dar il stiu de cind a scris in 91 "acolo sus cineva te pindeste" asa ca nu mai avem ce sa ne spunem, a devenit o rutina in cheie minora.tamerlan pierde multi bani acum din cauza moldovenilor dresati, se uita pe EBITDA si mormaie.hai ca o pui de o quadratura cercului acum cu politica.
    mititelu e bine cum il stii, tot cu camasi roase la guler. (ha, ha , ha )

    RăspundețiȘtergere
  10. Dl Ungureanu, o sugestie pt blogroll:
    http://gatewaypundit.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  11. Fata de anii anteriori, putini mai citeau Cotidianul, eu mai intram doar pentru TRU, Antonesei, Vighi. Acum nu mai intru deloc.

    nu TRU a gresit, ci ziarul.

    Cu sau fara carnet de partid, trebuia sa-l lase pe TRU sa scrie.

    Fiecare cititor raminea cu ideile & convingerile sale, talibanii de orice culoare nu puteau fi schimbati nici macar cu articolele lui TRU.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multa lume a scris despre criza. Cred ca se vorbea despre asta pe toate canalele posibile. Presa din Romania e asa cum e si presa din multe alte locuri. Ceea ce cred ca a functionat foarte bine la noi a fost credinta, toata lumea crezand ca poate, poate criza va uita de mica tarisoara. Si aceasta credinta oarba combinata cu minciuna de a nu spune adevarul o sa ne doara mai mult decat o criza.

    Cat despre presa, nu stiu daca e vocea politicului sau a cui voce mai e. In orice caz nu mai e o voce critica, lucida si informata. Este un fel de radio harait care ce prinde arunca mai departe fara discernamant, fara digerare ... eventual doar amplificand sau estompand aleator parti din input.

    RăspundețiȘtergere
  13. foloseste te rog un photo editor si schimba-ti poza in oglinda ( sa te uiti inspre continut ), acum parca esti la muzeu si te uiti la rama unui tablou. sa nu psihanalizeze dracii astia care se ascund in detalii.

    RăspundețiȘtergere
  14. Bine zis... Toata presa de la noi se reduce in lovituri la turloaie si flegme. Si din cind in cind, printre articole politice, niste tite si cururi de dame (sa-mi iertati expresiile). Ma bucur ca v-ati deschis blog! O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  15. Sky spune :
    Reprosezi presei si neaparat! liberalilor toate relele din tara asta ,uitand ca faci parte vinovata din ea ( mai mult din presa ,decat din tara) si ca nu liberalii trebuiau sa tina , neaparat cont de spusele tale , cand de fapt chiar idolul tau , te-a luat de iepuras si a procedat precum ursul cu tine si spusele tale.

    RăspundețiȘtergere
  16. N-ai curiozitatea sa vezi ce masuri anticriza iau portocalii tai ?
    Au mai marit numarul ministerelor , iar in agentii si mai jos se dubleaza numarul posturilor de conducere ( de , acum sunt doi ),in timp ce deontologi ca tine tot pe liberali ii vad vinovati,mai bine zis nu-i vad cu ochi buni ...
    Va decredibilizati in penultimul hal , ca la ultimul , din bun simt , nu vreau sa ajung ( si din teama de a nu supara ceva profesioniste in materie )

    RăspundețiȘtergere
  17. e o inversiune simptomatică a alienării sociale:
    publicul a devenit privat, iar privatul - viaţă publică (VIP, reality show etc), ultima escamotînd mediatic prima răsturnare (politică, financiară şi economică)

    (aceasta cînd viaţa privată n-a fost trecută cu totul în virtual, pe net)

    RăspundețiȘtergere
  18. Din pacate, politicienii insisi au facut un spatiu public din viata lor privata. Ei insisi au gasit cu cale sa-si construiasca vizibilitate si apoi notorietate din tabloidizarea vietii lor private. Asta si pentru ca cei mai multi dintre ei nu au NIMIC de a oferi in spatiul ideilor si constructiei politice, al constructiei de tara.
    Asta seara am vazut la Nottara "Titanic Vals". Mergeti sa-l (re)vedeti. S-ar putea sa impletiti o fascinanta stare pasunista a sentimentelor si nostalgiilor cu o complicata anxietate a lumii demente in care traiti AZI. Toate, garnisite, intr-o sala de teatru, cu mult umor. Cat anume a evoluat sinceritatea politica (stiu, o sa-mi spuneti ca asta nu exista!) de atunci pana acum?

    In cate oglinzi remarcabile in adevar se revarsa o lume politica epuizata si amortizata moral?

    RăspundețiȘtergere
  19. Domnule Traian Ungureanu,

    Probabil ca nu aveti suficient timp, dar ar fi util, oportun, sa creati aici un spatiu de dialog intre dumneavoastra si postatori. Un spatiu viu, totul in scris. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu nu sunt persoana publica , dar pentru ca sunt contabil de meserie , era foarte clar inca de la prabusirea bancii Lehman Brothers , ca lucrurile nu or sa mai fie bine .

    RăspundețiȘtergere
  21. Aspectul implicarii presei, al intregii media in general, in lupta anticriza mi se pare extrem de important.
    Am banuiala ca criza nu a inceput inca cu adevarat, iar in ceea ce priveste efectele ei la nivelul cetateanului obisnuit, nici vorba.
    Dar foarte probabil ca lovotura va fi foarte dura si mai ales plenara.

    Oamenii nu vor putea intelege ce se intampla.
    La momentul asta, receptivitatea lor este destul de redusa, iar atunci cand problemele existentiale se vor acutiza, va fi aproape nula.

    Locul analizei logice, a rationamentelor constructive, intr-un cuvant capacitatea de gestionare a problemelor va fi cel mai probabil inlocuita brutal de un val national de frustrare violenta.
    Pe un asemenea trend, resentimentele politicienilor proaspat indepartati vor inviora radicalismul ideologic precum o ploaie mult asteptata buruienile abia plivite.

    Nu cred ca mai e un secret pentru nimeni ca criza va reesalona dpdv economic si social segmente mari de populatie la nivel global.
    Cei ce vor depasi mai usor problemele nu cred ca vor fi insa cei ce au mai putin de pierdut ci cei ce-si vor pastra cumpatul si sangele rece creand posibilitatea gasirii celor mai bune solutii pentru situatia data.

    Poate parea ciudat dar intr-un incendiu nu cel cu casa goala pierde cel mai putin, ci cel ce nu e cuprins de panica la momentul cu pricina.

    Presa ar avea datoria morala, patriotica, deontologica.... puteti sa-i spuneti cum vreti, de a ne dota acum cu stingatoare, saci cu nisip, lopesti....
    Ea ne aduce canistre de benzina.

    Si-as putea paria ca la momentul potrivit va aprinde si chibritul.

    Culmea inconstientei, daca te gandesti ca si vajnicii-i reprezentanti sunt inlauntru...

    RăspundețiȘtergere
  22. @Nicole,

    E dragut ce doresti, (si eu :D ) , dar cu siguranta stii cat timp mananca virtualul.
    Poate fi primejdios de cronofag.
    Eu mi-as dori mai mult decat asta ca TRU sa aibe timp pentru politica, pentru jurnalismul clasic si, in masura in care ramane, pentru virtual.

    Virtualul este ghinda din care va creste copacul viitorului imprastiator de informatie.
    Dar totate la timpul lor.
    Acum e numa ghinda.

    PS.
    Despre subiect am mai spus cate ceva la mine acasa, acum vre-o doo luni la "Nu lasa pe maine ce poti face azi...."

    RăspundețiȘtergere
  23. Viq,
    De acord cu tine :
    1.
    Tot aud prin jur ( fara justificari pe care sa le aprob integral ) ca noi vom simti criza mai rau si mai rau incepand din septembrie.Binenteles ca Basescu va fi de vina !.
    Cred ca de asta nici nu se abordeaza acest subiect prea mult in presa manuala.Ca sa se ridice populatia nemultumita si sa protesteze.
    Ca urmare, aici ,pe bloguri va fi nevoie sa dezbatem acest subiect cat de mult putem.Mai ales ca sunt discutii mari in SUA la acest subiect-aud pe la RFI.
    In rest ,la noi in presa nu se scrie mai nimic despre cum se gestioneaza criza in SUA.Nu vezi mai nimic privind acest subiect nici pe agentiile de stiri.
    2.
    Ideile conteaza !Puse in jurnalism clasic sau virtual

    RăspundețiȘtergere
  24. @Viq,
    stiu cat e de cronofag 'virtualul", ma gandeam insa ca macar time to time, TRU ar putea fi parte a dezbaterilor. Poate anuntand, precum Hotnews, intervalele orare cand va discuta cu postatorii... nu stiu, sunt variante destule. Dar, intr-adevar, numai el decide ce este oportun.
    Un astfel de dialog i-ar putea crea si un tip de intalnire, de "direct", cu "alegatorii", nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Buscu a scris ca ati primit bani de la PDL. Ca ati fi recunoscut asta abia in noiembrie trecut. Presupun ca, daca ar fi fost ceva cu adevarat incriminant, ar fi exploatat informatia la singe. Asa, smechereste, cum a dat-o, fiecare e liber sa-si imagineze orice ii convine. Prin urmare, e in interesul dumneavoastra sa lamuriti chestia asta, fiindca deja a inceput sa vorbeasca lumea de banii luati de TRU de la PDL ca de flota aia vinduta de Basescu.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna seara ,domnule Ungureanu.
    Perseverenta este oare o calitate ?
    Daca ma uit in DEX este de bine ;problema este ,cred,directia ,sensul in care se persevereaza ;pe scurt ,am ajuns pana la urma sa gasesc ce cautam (chiar daca am ajuns mai greu ).
    Am citit postarile dar si comentariile care urmeaza si ,cel putin pana acum ,am avut surpriza sa citesc comentarii decente dar mai ales civilizate si sper ca vor ramane tot asa si de scum incolo.
    Era mai mult decat necesar sa reveniti pe alt blog unde puteti sa va exprimati si sa ne informati prin analize pertinente despre "starea natiunii" si a problemele ei .
    Din pacate nu am putut urmari interventia presedintelui Basescu in Parlament ,luni ,9 martie ;am reusit sa-l ascult ,in schimb ,seara ,la "Edite speciala ",pe TVR 1.Nu am cunostinte de economie si nu ma hazardez sa formulez pareri in sensul asta dar din tot ce am ascultat despre ceea ce se intampla ,cu deficit bugetar (buget gestionat foarte "bine"de "competentul " fost prim ministru Tariceanu),de criza economica mondiala ,nu stiu de ce pana la urma ar fi asa o mare nenorocire daca s-ar face imprumut de la Banca Mondiala (sigur ,orice imprumut presupune si returnarea banilor in anumite conditii si intr-un anumit interval de timp )doar pentru ca sugestia a venit de la Traian Basescu ? Si din ce am mai ascultat ,nu suntem noi singura tara care a apelat la un imprumut extern .
    Inchei ,poate cam brusc ,dar ma semnez ,
    "Anonima "dar mai ales "Necunoscuta"

    RăspundețiȘtergere
  27. Televiziunile de stiri servesc la DEZINFORMARE, nu au nicio legatura cu informarea publicului, ci cu MANIPULAREA lui.

    RealitateaTV a manipulat grosolan joi seara, oferindu-ne imaginile cu derbedeii lui Miron Cozma de la mineriada din 1999 drept "amintiri cu FMI"! Aveai impresia ca minerii manipulati si inarmati de Vadim si Cozma, scosi la lupta dupa decizia administratiei Constantinescu de a sustine interventia NATO in Kosovo, erau un fel de sindicalisti nemultumiti de deciziile FMI.

    Petrisor Obae a remarcat porcaria pe blogul lui, cred ca merita comentata:
    http://www.paginademedia.ro/2009/03/13/derapaj-cum-ar-putea-fmi-sa-provoace-batalii-in-strada/

    RăspundețiȘtergere