10 august 2009

Pe cine mă bazez


Nu îmi place să mă cert cu prietenii. Iar Marius Chivu mi-e prieten vechi. Marius a scris, în Dilema, ceva foarte aprins împotriva unei postări lungi şi critice, pe acest blog, la adresa lui Michael Jackson. Era un bilanţ cultural. Marius Chivu l-a respins indignat. Foarte bine.

Replica lui Marius şi, cu atît mai puţin postarea mea, nu sînt cu adevărat importante. Însă intervenţia lui Andrei Pleşu, pe marginea acestui incident e admirabilă. Nu pentru că dă dreptate cuiva ci pentru că vrea să apere cultura de intoleranţa care a înlocuit politica românească. Avem de învăţat de la Andrei Pleşu. Cu timpul e mai rău. Marius e mai tînăr şi are timp berechet. Eu, mai puţin.

De fiecare dată cînd l-am citit sau ascultat pe Andrei Pleşu, m-am simţit depăşit şi fermecat de darurile acestui om care ar putea salva, printre altele, limba română. Învăţ, mai departe, cît şi cum pot. Şi sper că, pînă la urmă, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, doi oameni pe care multă lume s-a obişnuit să-i confunde cu două nume trecătoare, vor opri alunecarea culturii noastre spre nervozitate goală şi limbuţie negîndită.

4 comentarii:

  1. Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu ,Mircea Cartarescu sunt elitele noastre culturale,geniile de la care invatam cultura romana,mereu si mereu.


    Politica-nu este meseria dansilor,din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu i-am semnalat lui Marius postul tau despre Michael. M-am enervat cand i-am vazut articolul din Dilema si, de atunci, am avut cu el un epistolar sms-istic (eram la mare) foarte aprins. In mare, i-am zis ca omoara dezbaterea cu violenta de limbaj, ceea ce a scris si Andrei Plesu.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Desves

    Unul dintre ei e vandut cu siguranta lui 666..Ultimul s-a trezit din betia portocalie si-acum se freaca la ochi si-si da cu pumnii in cap..Primul a parasit pluta meduzei cand au aparut primele cazuri de canibalism politic la TreiCoceni..Si totul ..pentru ce..?? Basescu s-a inconjurat de intelectuali ca NAPOLEON de magari in campania africana.Cel putin iozefinianul a avut grija de ei ,inaintea savantilor..E drept ca nu i-a plimbat cu avionul..

    RăspundețiȘtergere
  4. In budism se spune ca cel ce NAZUIESTE spre cuno
    astere trebuie sa fie la fel de INDARJIT ca un vierme ce roade un sicriu.Am o chestie de actualitate astia confunda Presedintele cu ILICI
    de tot cer Prim Ministru.

    RăspundețiȘtergere