05 octombrie 2009

Tot Băsescu


Traian Băsescu şi-a anunţat candidatura în timpuln unei mici întrunieri publice la Sînnicolaul Mare. Foarete clar, foarte direct. Chiar dacă evenimentul a fost premeditat, asta e prea puţin important.

Ce face bine la ochi si la bun simţ e absenţa totală a fanfarei cu care defileaza, din spectacol în specatcol, Geoana si Antonescu. Oprescu a sesizat offside-ul de imagine şi s-a repliat într-o lansare de dimensiuni suprortabile. Însă conversaţia directă îi vine mult mai bine lui Traian Băsescu. Oprescu a ajuns la limita propriului persoanj, din care a făcut o mască ambulantă. Fixismul populist al luzi Oprescu e, tot mai evident, o incapacitate de exprimare pe care destulă lume o ia drept culoare. Pînă la urmă, diferenţa între ariile de repertoriu Antonescu-Geoană-Oprescu şi instinctul oral al lui Băsescu vine dinăuntru: acolo unde Băsescu e sincer şi verificat iar ceilalţi trei fac teatru elaborat. Asta va decide, în ultimă instanţă, alegerile. În ciuda neîncrederii, (sentimentul public de bază al unei Românii mereu amînate de structurile de partid) alegătorii păstrează, probabil, puterea opţiunii finale şi disting, încă, între ce e limitat dar real şi ce e nelimitat dar pur verbal.

Deltfel, lecţia nu e strict românească. Diferenţa între intensitate şi presiune, între sunet şi zgomot a fost sesizată clar de electorate, de la un cap la altul al Europei. Stînga a pierdut apropoatpe tot ce putea pierde, de la începutul crizei economice încoace. În ciuda tutror manualelor care văd în crizele economice trambuline electorale ale stîngii, acest raţionament a fost aruncat peste bord, fără excepţie. Criza economică a provocat o criză eruopeană a stîngii.

Mai întîi, alegerile europene, au scos din joc majorităţile stîngii, cu cîteva excepţii incurabile (Grecia şi fixismul ei militant exprimă interminabil un colectivism care dezvăluie absenţa modernizării şi aşază societatea greacă, într-un Est profund, alături de state fost sovietice pe care lumea s-a învăţat să le dispreţuiască, fără să noteze marele eşec european al Greciei). Lăsînd la o parte schizoidia politică a Greciei şi alte cîteva accidente minore, Europa a virat categoric spre dreapta, exact în momentul în care stînga se pregătea de un festival revoluţionar pe tema: „Capitalismul a murit!”. Alegerile din Germania au pus capăt acestei discuţii, într-o ţară în care stîmnga istorică părea să aibă un monopol social sacru.

Revenind la România, geometria europeană nu e obligată să se multiplice, în condiţiile specifice ale unei economii tulburi şi ale unui stat confuz pe de-a întregul, de la organizarea de drept, la sistemul constituţional şi planajul greoi al unei economii handicapate de bugetarism. Însă, ceva din suflul european şi, mult mai mult, din bunul simţ caracterologic al alegătorilor va da, probabil, argumentele pro Băsescu. E, cu siguranţă, cea mai bună soluţie, într-un moment politic foarte sărac în soluţii. Băsescu e un politician real, adică o forţă recunoscută, contestată şi nesuferită de sistemul general de compromisuri, eschive şi pacturi subterane care dau mecansimul fundamental al ţării.

Candidatura lui Băsescu se situează în realitate şi, din acest punct de vedere, e singurul caz de angajament politic propriu zis. Variantele oscilează între socialismul gimnazial al lui Geoană, liberalismul de cenaclu al lui Antonescu şi independenţa bombastică a lui Oprescu. Toate trei: puneri în scenă. Vehemenţa acestor trei alterantive suferă de o retorică înrăită şi ascunde un singur conţinut: îndepărtarea lui Băsescu, inamicul eficient şi insuportabil al sistemului. Campania a început şi are, deja, o structură de funcţionare evidentă: o nouă coaliţie anti-Băsescu atacă din trei direcţii, cu trei discursuri diferite. În mod funcţional, diveristatea acestei coaliţii e nesfîrşit de tristă. Antonescu, Oprescu şi Geoană sînt sau au fost, la un moment dat, aliaţi, parteneri de majoritate parlamentară mascată sau declarată, părţi active sau delegate ale blocului politic din care vine neîntrerupta declamaţie românească despre democraţie şi la fel de neîntrerupta practică anti-populară a sistemului romănesc. Înghesuiala candidaţilor e, de fpat, un duet. Confruntarea e teribil de simplă. Alegătorii ştiu, probabil, cum stau lucrurile. Important e să nu îşi transfere oboseala sau greaţa în contul iluziilor. România nu merge bine dar opţiunea pentru varianta anti-Băsescu ar pune capăt ultimei şanse de redresare.

11 comentarii:

  1. Eeeee! Dacă liderii stângii europene sunt proşti! Ia să fi schimbat ei dintr-o dată direcţia în urmă cu 4 ani şi să se fi vopsit cu drapelul dreptei... Ar fi mărşăluit înainte cu idealurile atât de dragi dreptei made Băsescu: prostituţie, droguri, homosexualitate, corupţie, curvăsărie... Tradiţii din străbuni... Ori "dreapta" made băsescu e "tradiţionalistă"!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Donkeypapuas ,
    vezi ce ti se intimpla daca nu te culci la timp? vorbesti ca in somn. Sau ca un papuas despre Romania.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred că Băsescu vorbeşte aşa despre România! El şi intelectualii pata-pleşi...

    RăspundețiȘtergere
  4. Traiane, ce faci tu cu pixul inainte sa scrii ingretosantele ode?

    RăspundețiȘtergere
  5. le baga in fundul lui Iznogoud....; mars de aici

    f tare TRU, votez Basescu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai avem o singura sansa reala sa mergem cu capul sus : numai daca iese Basescu Presedinte

    Daca nu, vom sta inca 5-10 ani cu capul aplecat.
    Cine mai are atata timp de pierdut ? Eu nu.

    RăspundețiȘtergere
  7. ultima sansa de redresare...basescu e ultima sansa de redresare?...nu TRU! Basescu a fost prima sansa de redresare, insa a esuat lamentabil!!
    si inca ceva...stanga a picat, se va ridica cu siguranta la un moment dat, atunci PDL va redeveni partid de stanga nu?!
    Oamenii sunt prosti, dar nu sunt chiar asa de prosti...gata cu base si ai lui, din ai lui si tu faci parte, din pacate pentru tine.

    RăspundețiȘtergere
  8. La lansarea lui Geoana multi dintre cei invitati au primit cate 100 lei. La Antonescu nu stiu dar nu cred ca a venit toata lumea de placere. Dar diferenta dintre lansarile lor si a lui T Basescu nu e decat de scenariu si scenografie. A fost mobilizata o asezare rurala cu conducere PD-L, a fost ales cel mai inalt dintre "anonimi" sa-l roage pe Presedinte sa isi anunte candidatura si Presedintele normal ca l-a zarit intr-o secunda in multime. Aceleasi costuri, acelasi spectacol, doar ca alte au fost decorurile. Din pacate pt admiratori nu va mai avea acum un mandat. E posibil insa in viitor la cat de scurta e memoria romanului. Romanul e asa de uituc incat pot garanta ca Ceausescu ar fi facut cariera politica si acum daca era in viata. Ma intreb cum vor parasi barca cei precum TRU care pun capul in pamant la fiecare gafa prezidentiala.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Anonim

    Pai acolo le e si locul odelor basesciene. Bina ca te-ai prins pana la urma.
    Foarte tare!

    @ Despina

    Cu capul sus, cu capul sus, dar de ce nu si cu picioarele pe pamant? Macar cu capul aplecat (deci nu plecat) nu dai in gropi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Toata stima si respectul,d-le Ungureanu,pentru ca ati ramas independent si nu v-ati inregimentat precum d-l Ursu si multi altiii ca el. Doar d-voastra si multi altii ca d-voastra mai puteti salva Romania. trebuie sa va faceti cunoscute articolele,sa-i ajutati pe cei care sunt confuzi si usor de manipulat,prin aparitii televizate ,posturi de radio si alte mijloace media...cititul pe blog, pt. aceasta clasa nu e la indemana . Inca o data toata stima si sper sa ramaneti in continuare un sustinator al adevaratei democratii si sa ajutati la instaurarea si consolidarea ei

    RăspundețiȘtergere
  11. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE. ANTONESCU PRESEDINTE.

    RăspundețiȘtergere