Ponta: schimbarea blochează noutatea
Confuzia între schimbare şi noutate e o iluzie complexă. Ea conservă starea de fapt dar, spre deosebire de alte simulacre, furnizaează un alibi imbatabil: schimbarea acoperă şi legitimează însăşi absenţa noutăţii. Ceva se schimbă tocmai pentru a împiedica apariţia sau a masca absenţa noutăţii. În România politică şi socială, confuzia între schimbare şi noutate e o iluzie voluntară iar jocul care legtimează împotrivirea la noutate folosind mijloacele schimbării aparente e o vocaţie profesională.
În fond, România post-comunistă a fost generată printr-un act gigantic de substituire a noutăţii, sub aparenţa schimbării dramatice. Lipsa conţinutului autentic revoluţionar (re-novator) al Revoluţiei din decembrie 1989 a dat starea fundamentală a lumii „noi” şi s-a multiplicat în toate formele, temele şi instituţiile politice. Capacitatea de a schimba pentru a conserva raporturi vechi a început ca diversiune, a continuat ca profesie şi a devenit, în 20 de ani de exerciţiu, un instinct politic esenţial. Excepţiile au avut o soartă schimbătoare dar n-au reuşit niciodată să infirme curentul fundamental. Corneliu Coposu a fost izolat într-o lume nouă şi dezarmat de oportunismul naiv al celor ce s-au adunat în jurul lui. Emil Constantinescu a derapat rapid, de la înălţimea unei platforme care avea consistenţă strict verbală. Fiind prima realitate efectivă contracurentului, Traian Băsescu a pornit în condiţiile unei lumi consolidate şi a reuşit o remiză pe care e obligat să o împrospăteze în fiecare zi.
Din acest punct de vedere, PSD e regizorul politic prinicpal al României ultimilor 20 de ani. Iniţiator al confuziei între schimbare şi noutate, PSD reproduce periodic variaţii echivalente ale acestui ciclu. Victor Ponta, proaspătul Preşedinte al partidului, nu e nimic mai mult şi nimic mai puţin decît produsul cel mai recent al acestui proces vechi pe care PSD nu mai are cum să-l depăşească. Cu prima sa declaraţie în calitate de Preşesdinte, Victor Ponta (38 de ani) a recunoscut tocmai acest adevăr central, omagiind figura lui Ion Iliescu (80 de ani), Papă al Schimbării Simulate şi Anti-Papă al Noutăţii Româneşti. În aparenţă, trmiterea omagială la Iliescu a fost un gest de rutină politică. În realitate, Ponta însuşi s-a grăbit să îşi asigure partidul că e „iniţiat”, că e, adică, produsul natural al jocului de-a schimbarea şi că va continua programul fundamental de conservare prin simulare desfăşurat ab initio de PSD.
Ponta nu putea evita această obligaţie, aşa cum nu poate evita gravitaţia. Într-un partid creat şi tutelat de Ion Iliescu, „tînărul” Ponta trebuia să înceapă aşezînd o declaraţie de credinţă la picioarele liderului totemic. Liviu Dragnea a dus mai departe şedinţa de vasalităţi, referendu-se la epoca de măreţie în care PSD era condus de Ion Iliescu şi Adrian Năsatse. Da, PSD a pus capăt aventurii inepte a lui Mircea Geoană dar a făcut-o după un spectacol de anarhie şi vulgaritate vastă şi numai pentru a reveni la datele optime de funcţionare ale programului Iliescu. Ponta nu va înnoi nimic, deşi va poza destul de credibil în pionier tînăr al schimbării. Avantajele aduse Ponta sînt în totalitate elemente de imagine. Ponta vorbeşte bine, e un interolcutor redutabil în disputele unu la unu, e extrem de ofensiv şi domină discuţia cu o impertinenţă robustă. În sfîrşit, fiind copil de platou, crescut prin televiziuni, Ponta are o presă foarte bună. Însă avantajul de imagine al lui Ponta are doi inamici imediaţi.
Mai întîi, propria imaturitate. Ponta a explodat frecvent în declaraţii care dovedesc legături cu practica şi filozofia de cartier (bătaia promisă lui Emil Boc sau analiza comparativă din care PSD a ieşit deficitar la furt). În al doilea rînd, Ponta e triumful intermediarilor: odată cu el, începe relansarea internă a lui Adrian Năstase iar datoriile către Miron Mitrea, Adrian Severin şi Liviu Dragnea sînt considerabile. Ponta e condiţionat din start, ceea ce nu e neapărat o situaţie nobişnuită pentru un lider nou. Problema lui Ponta e tocmai baza de putere: reţeaua îşi domină produsul. Ponta n-are nici un atu în faţa celor ce l-au promovat iar asta înseamnă, mai departe, că noul Preşedinte PSD nu va reuşi şi, probabil, nici nu va îndrăzni să se impună în partid.
Oricum, apariţia lui Ponta e primul pas sau prima jumătate de pas înainte, după impasul Geoană. Dealtfel, figura tristă a lui Geoană ar trebui să fie un avertisment pentru toţi cei tentaţi de politică, ca sport de ambiţie pură. Geoană a intrat în politică profund nepregătit şi ultradopat de ambiţie. Rezultatul a fost un şir impecabil de eşecuri.
PD-L pierde, odată cu Geoană, garanţia victoriilor cu cooperarea masivă a advesrarului. Ponta e un persoanj mult mai dotat verbal, un actor de replică rapidă şi agresivă. În plus, PSD va juca, deocamdată, în coordoanre cu Antonescu-PNL, farsa noutăţii. Falsul e declarat dar asta contează mai puţin. Efectul va fi consistent, mai ales prin amplificarea televizată a prietenilor de la Realitatea şi de la Antene. O parte a alegătorilor se va lăsa purtată de acest flux demagogic. După apropiatul Congres al liberalilor, PD-L trebuie să tragă linie şi să pregătească replica. Vechiul dispozitiv de acţiune poate deveni insuficient. Asaltul noutăţii simulate de PSD şi PNL trebuie contracarat de mişcări credibile, la capătul unei dezbateri interne directe, sincere şi limitate în timp.
21 februarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
mişcări "credibile"? proabil aţi vrut să spuneţi "reale".
RăspundețiȘtergereReplica PDL ar trebui sa poarte un nume: Voinescu Sever.
RăspundețiȘtergeredomnule cand va aruncati de pe bloG?
RăspundețiȘtergerePDL trebuie să facă agenda publică, nu doar să reacţioneze la evenimente.
RăspundețiȘtergereCome-backul lui Iliescu-2000 aduce mult cu Obama-2008/9, după mandatul al doilea al lui GW Bush, neaşteptat de slab.
Şi poate ar fi bună o folosire adecvată a termenilor:
LET'S TRY SOMETHING DIFFERENT
http://www.newswithviews.com/Daubenmire/dave173.htm
prima observatie: TRU nu stie sa scrie corect. Dovada:
RăspundețiȘtergere" Ponta nu va înoi nimic"
TRU inca nu stie ca de cativa ani buni se scrie "sunt " in loc de "sint" ? Dar probabil ca textele sunt scrise de altcineva, nu pot crede ca un asemenea intelectual de marca ( si nu sunt deloc ironic) nesocoteste intr-atat forma pe care o iau ideile sale.
A doua ( intrebare de fapt) :
Pana la urma pentru PDL care e varianta preferabila? Geoana cel pe care l-au atacat si l-au facut in toate felurile sau Ponta ? NU mai mimati grija fata de calitatea presedintelui PSD. Eu daca as fi PDL ist mi-as fi dorit sa ajunga Vanghelie presedinte la PSD. Pe asta l-ar fi invins si EBA la prezidentiale...
@ Traian Ungureanu
RăspundețiȘtergereDin ceea ce spuneţi înţeleg că susţineţi faptul că partidele ar trebui să se stingă natural după un ciclu de viaţă, altfel spus o generaţie politică, cu toţi membri care se află în ele, schimbarea făcându-se prin apariţia altor partide, cu alţi oameni politici, noi-nouţi. În concluzie susţineţi dispariţia partidelor politice în favoarea partidelor de lider.
Am înţeles eu bine?
Cum? Despina mogosoianca lispeste? Nicio limba calda, nicio buza catifelata? Inadmisibil!
RăspundețiȘtergereAnaliza e corecta intrutotul. Daca aceleasi criterii le-ati aplica PD-L, atunci tot schimbarea fara noutate a PSD e de preferat.
RăspundețiȘtergereVa spun cu siguranta ca Ponta isi depaseste si isi va depasi maestri : pe Iliescu in dorinta cinica , nemotivata de perspectiva istorica, si de cea pur personala, de control si putere ; pe Nastase in aroganta si viziuni asupra justitiei,prietinii stiu de ce(sustinerea codului Stanoiu si ura viscerala pentru Monica Macovei); pe Vanghelie in obraznicia ca forma fara fond, si lista cred ca suporta extensie.
RăspundețiȘtergereCa de obicei ,analiza dumneavoastra,cit si a domnului Mihaies din EV. sunt punct ochit punct lovit,jurnalism stralucit,oricite injuratiri primitive veti incasa. Revin la Ponta: sunt cu adevarat ingrijorata cind un politician (oare)tinar,de stinga,e adevarat,care pretinde ca a fost si in PIATA UNIVERSITATII, tine sa multumeasca pentru asccensiunea sa in politica celui mai contestat trecut din istoria recenta a rominiei / Iliescu si Nastase!!! Reforma
poarta un nume la PSD:" primesc sa se revizuiasca,dar sa nu se schimbe nimic".
Ponta si Antonescu- pentru mine, si cu siguranta si sociologic vorbind,sunt doua entitati nonpolitice, agresive,fara vreo viziune in vreun sens oarecare,care par a fi tot timpul un fel de contradictie in termeni pe fundalul unei societati confuze si confuzata de o media otravita si deprofesionalizata(oful meu cel mare)
Tot respectul meu pentru decizia de a nu frecventa pe cei nefrecventabili- Trusturile Realitatea si Intact-antene
mori ba pupincuristule
RăspundețiȘtergere"Iarna nu-i ca vara", nici remiza ca O'Hara.
RăspundețiȘtergereRemiza se declară şi după şah etern.
Nu vreau s-aud noua miză: din remiză în remiză.
(Dacă ne gândim o ţâră, tot o urmă fără dâră)
Am pretenţia să-mi permit o speranţă mai demnă şi competitivă de la Traian Băsescu.
Dacă va intra în priză doar pentru a fi mai nejucător, n-ar fi nici măcar o miză fără dâră ci o dâră de miză, într-o ultimă repriză. Nu de alta, dar prefer să nu ne trezim la urmă că ne-am ales cu recunoaşterea ultimului adevăr, cunoscut de mult... tot după dâră:
-Meciul nu-i ca blatul, dar nici dulce ca rahatul.
Deja Ponta şi-a deconspirat astăzi explicit plăcerea de a scoate remiză prin interpretarea rezultatului referendumului din 30 nov 2009, în sensul confiscării şi împroşcării cu un pişat vârtos, să nu mai visăm... frumos(!)
"Aici se află meciul dumneavoastră" şi visul remizei din coşmarul lui O'Hara:
http://www.youtube.com/watch?v=IJGndrjP0i8
Ponta este "impertinent" si un "copil a televiziunilor", spune cel care nu mai demult de acum vreun an zicea ca daca se aliaza PD-ul cu PSD-ul se...arunca de la nu-stiu-ce etaj....Foarte frumoasa expresie, domnule TRU ..Dar despre "colega dumitale de la U.E., EBBA", ce poti zice ? Ce fel de "copil" este ? Bine, stim ca este "un copil nevinovat" - din toate punctele de vedere, ca doar ne-a demonstrat asta, dar ce ti-a casunat pe Ponta ? De ce nu te uiti in ograda proprie, stimate ?! Dumneata care ai mincat ani de-a rindul o piine dulce de la S.O.Vintu, cum ai acum obrazul sa califici un tinar politician drept "Impertinent" ? Ce vocabular este asta ? Tinarul Ponta NU a "zburat din floare-n floare", nu a scuipat acolo unde a lins...ceea ce nu se poate spune despre dumneata ! Si scoate, domnule ziarist, fotografia asta din articol, ca-mi vine si rau...
RăspundețiȘtergereDin nefericire comentariile dvs nu mai au credibilitate si substanta de pe vremuri.Acesta e uj blog de activist PDL si trebuie luat ca atare.EU sunt convins ca Ponta (fara sa fiu un fan PSD)va face mai multe decit valurile facute de Voinescu, Macovei et co in PDL.
RăspundețiȘtergereSchimbare, noutate, impostura...
RăspundețiȘtergereComplexul cel mai mare al marionetei politice este lipsa de substanta. Agresivitatea mimata a lui Ponta (vezi bataia pe care a vrut sa i-o adminstreze) mascheaza doar lipsa de optiuni personale puternice, in acelasi mod in care vocea ingrosata artificial a lui Geoana vroia sa ne induca sentimentul puterii si vointei posesorului si ambiguitatea discursului. Din acest punct de vedere, este explicabil si faptul ca ambii isi proclama cu tarie apartenenta la zona rurala, nationala (Dabuleni vs. Gorj), desi originile celor doi nu justifica acest lucru, "consatenii" cunoscandu-i mai mult de la televizor decat ca vecini (banuiesc ca familia Ponta este in Gorj la fel de "locala" ca familia Geoana in Dabuleni). Prezenta acestor impostori politici in spatiul public (pentru ca ei nu au de fapt un program politic, ei sunt adusi doar in prim plan de sforari care ii folosesc cu atat mai eficient cu cat inteligenta lor este mai limitata) este doar de parada, rezulatul democratiei original de tip Ilici. Egoisti, incompetenti profesional si/sau sever limitati intelectual, ei cred in cel mai bun caz ca au gasit calea parvenirii,de unde si usurinta canalizarii eforturilor acestora in directia dorita de manipulatori care preferea sa ramana in umbra. Asa cum observa TRU, schimbarea sau permutarea acestor "lideri" este un concept lipsit de substanta, ei luand de fapt forma in care sunt turnati de creatorii marii imposturi din decembrie 1989.
pupincurist propagandist iti spune ceva?
RăspundețiȘtergereDe acord cu Riddick :
RăspundețiȘtergere"PDL trebuie să facă agenda publică, nu doar să reacţioneze la evenimente"
@ Despina
RăspundețiȘtergereDomnia voastră în ce domenii credeţi că ar putea interveni PD-L prioritar?
Oricum frustrarea in Oltenia si Moldova(ca fiefuri electorale de baza a pesedistilor) e destul de mare si se prevede continuarea hemoragiei spre zona independentilor ! Daca adaugam si isteria liberalilor(ca nervozitate nu putem numi la gashca talibana PNL) la ruperea coalitiei bunului simtz tip Ogica,lesne ingrijorarea crinosilor ca sleahta extremista penala va lua calea ghenei istoriei la alegerile din 2012(de reforma constitutzionala NU SCAPATZI,SAGETZI FLESHCAITE de gargara la SOV-FELIX!)
RăspundețiȘtergere@ TRU inca nu stie ca de cativa ani buni se scrie "sunt" in loc de "sint"?
RăspundețiȘtergeream placerea de a-l citi pe domnul Plesu in Dilema Veche, si sa stii ca domnia sa scrie tot cu sunt in loc de sint, de fapt toata revista este scrisa cu grafia veche. de asemenea, si revistele 22 si Academia Catavencu sint scrise cu grafia veche. iar daca ai citi si carti ai remarca faptul ca toate cartile de la editura Polirom folosesc aceeasi grafie ca TRU.
Chiar as vrea sa-mi spuneti domnule Traian Ungureanu, de la inaltimea pozitiei de europarlamentar, de ce m-as intoarce inapoi in Romania ? Sunt in Canada de doi ani si am de gand sa-mi fac o cariera de succes, studiind si invatand intr-un sistem cu mult mai bun decat cel din Romania. Vad atatea lucruri bune aici pe care as vrea sa le vad aplicate si in Romania.
RăspundețiȘtergereO singura problema am, oamenii care conduc tara, dar si mentalitatea lor. Probabil ca asta face sa fie doua probleme. Mentalitatea ar spune ca "ce mai vrea si asta din Canada ? De ce nu a stat acolo ? Vine aici si vrea sa ne dea noua lectii." Altii, mai idioti, ar spune ca mi-am tradat tara. As avea vreun motiv sa ma intorc cand vad ca mistocareala, tabloidizarea, coruptia si nu proiectele autentice domina Romania in momentul asta ?
"ubaTTabu
RăspundețiȘtergereRaspunsul pe care il deduc din comentariul dumneavoastra er fi " de special ce se simte " sau " din nonconformism" . Trist, speram sa aflu de la dumneavoastra ca " pentru ca asa e corect".
Dumneavoastra de cand n-ati mai citit o carte ( de la Polirom, de exemplu). Chiar acum citesc una in care vad respectata grafia corecta ( aceea acceptata de Academia Romana). La fel si la Humanitas, am verificat acum cateva secunde . Daca doriti, intr-un comentariu ulterior o sa citez titlurile si paginile in care apare pentru prima oara in fiecare "sunt".
Domnul Plesu are voie sa scrie cum vrea , ii iubesc fraza intr-atat incat sa accept, el este unul din privilegiati... In plus , suplineste prin bun simt ( nu e cazul in paginile de fatza)
Nu-s'ce mi-a venit aseara!...BREAKING NEWS: ULTIMUL OM DE CARACTER care mai conta la psd,Cristian Diaconescu,A STINS LUMINA, PARASIND EPAVA NAUFRAGIATA ! CRINOSILOR ! VOZGANIENILOR ! NORICELOR ! SALVATZI-VA COALITZIA ''bunului simtz''si IESHITZI CU OGICA LA CRASHMA LU' DINESCU MASCARICIU,sa va cante MAMBO-SIRIA:''SUNT UN VEEESHNIC VAAGAAABOND''! :)))
RăspundețiȘtergeretru bulangiule uita-te la tine, nu vorbi tu de psd, pnl, pdl, udmr. ai devenit o hahalera, ascunde-te in balarii.
RăspundețiȘtergere@CM
RăspundețiȘtergereeu nu am spus nimic de Humanitas. am spus doar Polirom. tocmai am terminat Gradina Raiului de Hemingway si e scrisa cu grafia veche. m-am apucat ieri de Omul Duplicat de Saramago si trebuie sa recunosc ca aceasta e cu grafia noua. este, totusi, prima carte pe care o citesc eu de la Polirom care foloseste grafia noua.
eu am facut scoala cu grafia veche si voi folosi toata viata aceasta grafie. academia accepta acum si expresii ca "doua ciresi" in loc de "doua cirese" despre care eu am invatat ca sint gresite la orele de gramatica.
cred ca nu e vorba ca se simte cineva special sau este nonconformist. pur si simplu scriem cum am invatat.
PS:
RăspundețiȘtergeredaca doriti, va citez si eu titlurile in care se foloseste sint, nici o problema
Scapati sensul celor spuse de mine. Dumneavoastra ati incercat sa strecurati ideea "bai analfabetule care nu ciresti" uite la Polirom se foloseste sint. Iar eu v-am spus ca nu e chiar asa.
RăspundețiȘtergereAs face o paralela intre parlamentul unicameral si scrierea dupa regulile "sunt". In ambele cazuri cate o instanta ( Poporul, respectiv Academia) au hotarat ca de la un moment dat o anumita stare de lucruri trebuie sa se schimbe. Nu toti au fost de caord cu argumentatia. Dar odata luata hotararea, acestea sunt legi. Iar daca eu au dumneavoastra am invatat altceva la scoala n-avem altceva de facut decat sa mai invatam o data ca sa putem sa ne conformam regulilor noi. Dumneavoastra credeti ca grafia noua e o prostie , eu cred ca Parlamentul unicameral e o prostie. Dar instantele s-au pronuntat.Eu ma voi conforma . Duneavoastra?
eu nu cred ca grafia noua e o prostie. copiii mei invata grafia noua la scoala si nu am nici o intentie sa-i invat sa scrie ca mine. dar daca academia hotaraste (hotaraste, dar nu da legi) sa se scrie dupa niste norme noi, asta nu inseamna ca tot ce am invatat eu la scoala este prost si trebuie sa fac scoala din nou. bunicii mei foloseau o grafie si mai veche si nu mi s-au parut deloc nonconformisti, din contra, mi s-au parut chiar foarte conservatori.
RăspundețiȘtergereiar dvs vreti sa spuneti ca tru este un nesimtit pt ca foloseste grafia veche. trebuie sa recunosc ca mie imi este simpatic tru, dar daca ati vrea sa-l faceti nesimtit, se pot gasi alte motive, nu cred ca felul de a scrie al cuiva, care este un rezultat al obisnuintei din clasele primare, este sau nu o dovada de bun simt.
iar paralela cu unicameralul nu mi se pare deloc paralela. daca dvs nu va conformati unicameralului, nu vad ce ati putea realiza impotriva lui (si nici eu, daca nu ma conformez). doar nu putem iesi cu arma in mina sa tragem in unicameral. nu avem posibilitatea sa ne facem bicameral acasa, daca poporul, apoi parlamentul hotarasc sa treaca la unicameral. pe cind eu pot linistit, fara sa ma inchida nimeni, sa scriu cu grafia cu care scriu, riscind cel mult sa ma mai injure cite cineva, scolile terminindu-le de mult timp.
iar vis a vis de cartea pe care o citesc acum: desi e scrisa cu grafia noua, pagina ei de prezentare de pe site-ul polirom (ca de altfel tot site-ul) este in grafia veche www.polirom.ro/catalog/carte/omul-duplicat-3585/ si nimeni nu se leaga de polirom ca nu se conformeaza unor reguli (nu legi)
Imi place sa folosesc paralele( mai mult sau mai putin fortzate) . Un inginer daca se considera profesionist respecta standardele cele mai recente ( si nu cele pe care le-a invatat in facultate). Un avocat se pune la curent si utilizeaza legile care apar si nu pe cele pe care le-a invatat el acum 10 ani. Nu comentez decizia unui scriitor de a folosi grafia veche( ar putea fi o decizie legata de stil, de atmosfera).
RăspundețiȘtergereDumneavoastra, bunicilor nostri sau mie ,atunci cand sriem o scrisoare prietenilor sau luam notite iarasi nu ne poate impune cineva cum sa scriem( putem folosi grafia noua, cea veche sau una personala) . Insa un ziarist sau un om obisnuit cred ca trebuie sa respecte regulile in vigoare atunci cand se adreseaza publicului.
Ati inteles gresit referirea mea la bun simt. Eu spuneam altceva.
Iar impotriva unicameralului am ce face. De exemplu as putea sa boicotez alegerile parlamentare in acest caz( "Mare branza !" veti spune, de acord cu dumneavoastra dar e o solutie personala) Sau as putea sa votez cu cei care imi vor promite o revenire la bicameralism. Astea sunt variantele, dar cum ziceam , aleg sa accept unicameralul pentru ca asa mi se pare de bun simt.
Cat despre Polirom si site ul sau ,acum am verificat, e o mare varza din acest punct de vedere. E amestecat "sunt" cu "sint" si cu " presa saptamanii " .Din acest punct de vedere ( inconsecventa) Polirom primeste un minus de la mine. Le pasa? Nu stiu , nu ma intereseaza.
soogi poola desfiguratule
RăspundețiȘtergereBuna POaNTA asta bolsevica. Moldova si Oltenia infometate vor vota de acum incolo cu si mai mare orgasm pe asa-zisul tanar.
RăspundețiȘtergereMai exact, ce ii reprosati lui Ponta?
RăspundețiȘtergereBolsevic? Mai aproape de bolsevism ( desi e o exagerare si asta) este dragutzul de Boc in calitatea sa de fost nr 2 al studentilor comunisti din Cluj Napoca.
Cat despre Moldova si Oltenia infometate, nu stiu ce sa zic, sunt singurele regiuni din tara unde traiesc oameni saraci ? Pun pariu ca gasesc aceeasi proportie de nefericiti in oricare parte a tarii asteia.
Sever Voinescu ar trebui sa fie noul presedinte PD-L, da.
RăspundețiȘtergereAm si eu o intrebare...Nu mi-o luati in nume de rau...
RăspundețiȘtergereCa scriiturile dvs sunt intr-un anumit ton si catre o anumita directie pot sa inteleg... Toti suntem partizanii unei idei pana la urma...
Intrebare e... Chiar credeti ceea ce scrieti?
si eu o rugaminte;Va puteti aprecia,autoaprecia prestatia de prezentator la mitingurile electorale dandu-va un calificativ/
RăspundețiȘtergerePentru ca imi permiteti sa intru ca anonim, ma revansez si nu va spun ceea ce cred despre dumneavoastra. Din simpatie, va spun sa va opriti inainte de a ajunge un Adrian Paunescu al piratului nazist. Spre deosebire de el, dumneavoastra puteati alege fara sa fiti nevoit sa va exilati! Ati ales sa fiti alaturi de putere si va veti prabusi in rusine alaturi de ea!
RăspundețiȘtergere