28 noiembrie 2010

Ziarist-tiran-comentator

Un editorial uluitor și neliniștitor, în Gândul. Uluitor și neliniștitor, cum numai libertatea gata să își vină de hac poate fi. Cristian Tudor Popescu scrie cu o pensulă țeapănă și murdară despre Președintele-jucător, șarlatan-comentator. Teza: Președintele Băsescu e un politician laș, incapabil să își recunoască erorile, și un caracter meschin, gata să îi găsească pe români vinovați de propriile lui eșecuri. De unde știe Cristian Tudor Popescu toate atîtea lucruri grave? În principal, dintr-un discurs rostit de Președintele Băsescu, săptămîna trecută, la Bursa de Mărfuri.

Cristian Tudor Popescu anunță abrupt că:

”(…) Băsescu, înşală încă o dată populaţia. Este singurul şarlatan politic pe care îl cunosc capabil să şi comenteze în timp ce operează”

Ce a spus Președintele Băsescu:

Sigur, românii sunt păcăliţi zilnic, sunt minţiţi. O să vedeţi fete rujate, cu ochii cât cepele „se reduc salariile, să le aducem banii”, bănişorii lor. Bănişorii acestor oameni sunt bani pe care nu îi producem; îi împrumutăm pentru a-i plăti.

Ideea după care Președintele Băsescu e nenorocirea circulară a neamului românesc nu e nici atît de spontană, nici atît de justițiară pe cît lasă să se înțeleagă acizii categorici din rîndurile lui Cristian Tudor Popescu. Dimpotrivă, teza reprodusă de C.T. Popescu e un clișeu compus și reciclat de fabrica de adevăruri Realitatea TV-Antena 3, după care Băsescu poartă răspunderea directă pentru o o sumă infinită de fapte, fenomene și situații: criza economică, productivitatea muncii, existența propriului frate, victoriile continue în alegeri, propria existență, țîfna regală a lui Sarkozy, gafele lui Geoană, imaturitatea lui Ponta, dezastrul bugetar al unei țări care naște bugetari, tirajul Gândului, calitatea opoziției, formarea Căii Lactee și alte asemenea mărunțișuri. Corul pe care îl întregește Cristian Tudor Popescu, atunci cînd dezinfectează națiunea la Realitatea TV sau cînd scrie pentru Gândul, poate fi acuzat de orice, numai de lipsă de coordonare și solidaritate nu. Așa se obișnuiește între părtașii la revelații și între complicii la gazetăria de atitudine. Pasajul în care Președintele Băsescu spune:

O să vedeţi fete rujate, cu ochii cât cepele „se reduc salariile, să le aducem banii”, bănişorii lor

e o referință clară la corul pe care și Cristian Tudor Popescu îl frecventează seral, în calitate de invitat special al onor instituției media condusă de Sorin Ovidiu Vântu, din umbră dar cinstit, așa e cum o dovedesc pe larg recentele stenograme. Normal pentru un justițiar, Cristian Tudor Popescu sare în apărarea ”fetelor”, dar lasă să se înțeleagă, în treacăt, că apără, cu același prilej, și populația, o expresie numerică a gloatei, prin care autorul înțelege, de bună seamă, poporul.

Însă, analiza-denunț continuă. Cristian Tudor Popescu întreabă:

În alegerile de anul trecut pe vremea asta, l-a auzit cineva spunând pe dl. Băsescu că pentru a-ţi lua salariul şi pensia e nevoie de muncă? ”.

Chiar așa! A comunicat, la timp, Președintele Băsescu acest adevăr șocant și neatestat în analele istoriei economiei? Dacă nu, Cristian Tudor Popescu ar trebui să treacă neîntîrziat la gazetăria caritabilă și să explice ”populației” această noutate absolută: salariu și pensie contra muncă!

Băsescu zugrăvit de editorialul lui Cristian Tudor Popescu e un personaj omnipotent și căzut. Un iluzionist ieftin care își mînă poporul la ruină, fără să scoată un cuvînt adevărat. Dacă e așa, atunci și aceste cuvinte sînt, după Cristian Tudor Popescu, tot o minciună, în discursul mincinos de la Bursă:

Singurul lucru la care i-a dus capul a fost să dubleze salariile, să dubleze pensiile, să inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale. Atât i-a dus capul pe politicienii români în timpul de creştere explozivă.”.

La fel și următorul pasaj:

Avem funcţionari care au sabotat de ani de zile implementarea sistemelor informatice pentru că ei cred că numai cu hârtia şi creionul pus după ureche şi cu o faţă acră pot sta, şi ei trebuie să stea, la contactul cu cetăţeanul. Informatizarea şi deschiderea informatizării către public, către firme, accesul la informaţie al cetăţeanului şi al firmelor este fundamental în modernizarea statului.

Ce spune, totuși, Cristian Tudor Popescu despre un alt pasaj care n-a prins editorialul demascator din Gândul? E scurt și nu cere prea mult consum mental. Iată-l:

” (…) dacă stăm tot timpul ancoraţi de interesul de astăzi şi nu vom avea curaj să trecem acest prag specific omului politic, laşitatea de a înfrunta realitatea, dacă nu trecem acest prag condamnăm România ”.

Problema de bază a acestui pasaj plin de probleme e că include adevărul fundamental și insuportabil al lumii în care trăim, blestemînd neputința, nemișcarea și neseriozitatea românilor. Redus la o formulă minimă: realitatea nu există, exist doar eu și acum, ceilalți și ziua de mîine pot face ca mine sau pot crăpa, din partea mea. Semnat: românul cu funcție și fără funcție sau invers. Această infirmitate frenetică și ucigașă mănîncă de sus pînă jos lumea românească. Numai că sus, acolo unde conștiința, politica și opinia ar trebui să țină piept curentului, lașitatea și indiferența domnesc. Și printre parlamentarii opoziției care aleargă după acordul cu FMI, pentru a-l distruge și a cîștiga astfel ruinele peste care vor domni. Și printre năucii, tembelii și ignoranții care umplu structurile statului de sus pînă jos și de la primul la ultimul județ al țării. Și printre oamenii cu cap care se vînd în fiecare seară la televizor, pentru a-și liniști familiile (ne facem casă!), în timp ce tîmpesc sau nenorocesc toate familiile care n-au o rudă în clanul tv Vântu sau Voiculescu.

Interesant fenomen și nemaipomenit de curioasă țară, nu? Și ce subiect de presă! Cristian Tudor Popescu ar avea despre ce să scrie, pînă uită adresa televiziunilor la care mai are timp să se ducă. Însă subiectul nu pare să-l intereseze. E prea multă răspundere în el. E prea multă istorie și psihologie națională în el. Și riscă să nu dea bine la public. Mai mult, ce-ar spune dnii Vântu, Voiculescu & co dacă independentul C.T. Popescu s-ar răscula împotriva orînduirii? Care orînduire? Numai un ziarist care se leagă la ochi și își cască buzunarele nu vede că România e jucată de o alianță care strînge în același pumn PSD, PNL, justiția judecătorilor bine salariați și media jurnaliștilor de trust și mai bine salariați. Președinte cum e el, Băsescu e, în cel mai bun caz, aliat cu electoratul, inclusiv cu nemulțumirea și răbdarea lui limitată. Guvernul lui Băsescu e tăvălit de criză și de propriile defecte prin toate colburile și dat cu capul de toate televiziunile. Intelectualii lui Băsescu, în număr de vreo zece, au obosit, au recalculat sau nu mai deschid gura de teama intelectualilor lui Vîntu și Voiculescu pe care numai Cristian Tudor Popescu nu îi remarcă și ia la rost pentru aservire, atunci cînd stă alături de ei în studiourile tv. Asta e atotputernicia lui Băsescu și așa arată dictatura tartorului de la Cotroceni: o înjurătură cu pauze de schimbat birjarii pe ecran!

Însă nu e mai puțin adevărat că Băsescu a spus nu și încă n-a încheiat. Asta se poate numi norocul tîrziu al României. Cărțile de istorie care îi vor rezerva un loc și lui Cristian Tudor Popescu vor rezerva un loc mult mai vizibil lui Băsescu. Asta e oare problema lui Cristian Tudor Popescu? Programarea în posteritate? În orice caz, dacă vrea un Președinte care nu mai lucrează pe contre, nu mai comentează spectacolul autodistrugerii naționale și e solidar cu politicienii, media și justiția, Cristian Tudor Popescu trebuie să se roage pentru o victorie PSD-Ponta-PNL-Antonescu în alegeri sau altcumva, prin ce mijloace s-or găsi în șanțuri, comisii și discursuri. Atunci va vedea Cristian Tudor Popescu ce înseamnă un sistem consolidat, unitar și în acord cu el însuși. Va fi liniștea adusă cu minerii în 1990, plus capitalism cu contracte bune de la Moscova, plus un loc în panteon pentru Cristian Tudor Popescu.

Libertatea presei eliberează gîndirea. Dar numai acolo unde gîndirea a învins și convins, deja, narcisismul. Altfel, pe negîndite, libertatea presei se transformă într-o eliberare de instincte pe care numai întîmplarea o așază în redacții, în loc să o închidă în aziluri. Tribuni dopați de propria menire, procurori de prima pagină, executori siliți ai moralei publice, răzbunători frustrați de moliciunea nației scriu fără oprire, în căutarea următoarei prize de glorie publică și a următoarei reprize de brutalitate. Spectacolul are măreție egolatră indiscutabilă, dar se scufundă în mizeria imposturii, îndată ce se crede argument educator de opinie publică.

Încă de la răul început al presei noastre post-comuniste, Cristian Tudor Popescu s-a autoproclamat Ministrul Justiției Populare Scrise, Vorbite și Scrîșnite. Nervii corecționali ai lui Cristian Tudor Popescu au făcut carieră. La început, în poala maternă a complexului FSN-IMGB-Miron C. Editorialele detunate de Cristian Tudor Popescu în Adevărul au rupt-o cu gîndirea, într-un moment în care a gîndi era un act straniu, nepatriotic și reeducabil cu bîta și lanțul mineresc. Un citat minor, din fluxul editorial al lunii ’90:

"Că pe 13 iunie a avut loc în Bucuresti o tentativă de lovitura de stat este un fapt a cărui negare nu poate fi discutată decată decît în termenii cretinismului sau candorii, după cum se exprima dl. Răzvan Theodorescu. Oricine s-a aflat în acele ore la Televiziune, la Interne sau la Poliție poate rememora mirosul sălbăticiei și fricii care pluteau în aer. E lesne de înțeles că imaginile din seara aceea, transmise de TVR, și mai ales lipsa oricăror imagini, vreme de 40 de minute, pe micul ecran, au creat, inevitabil, o stare de tensiune, de panică, în intreaga țară. Ceea ce s-a întîmplat a doua zi în București, începînd cu primele ore ale dimineții, a fost o reacție tot atît de inevitabilă; spirala violenței, odată inițiată, urcă întruna. Aceasta reacție s-ar fi produs și în lipsa apelului prezidențial, care a avut ca principal efect diminuarea creditului de care se bucură Președintele și Guvernul. În aceste condiții, comportamentul grupurilor minerești și muncitorești nu a fost, nici nu avea cum să fie, pașnic."

Așa arăta curajul celui ce avea să proiecteze, fără încetare, în cei 20 de ani ce au urmat, imaginea unui caracter aspru și drept, de condeier neclintit, la intersecția între Gorki și Hemingway. După proba jenantă din mai-iunie ’90, caracterul editorialistului n-a mai fost testat de încercări la fel de dramatice. Nici nu era nevoie. Editorialistul-magistrat le-a fabricat singur. Apocalipsul cotidian, minciuna, ticăloșia și ticăloșii au devenit specialitatea și boala profesională a autorului. Evident, România deține zăcăminte inepuizabile în materie. Acolo unde fiecare palmă de pămînt e însoțită de o palmă pe fața bunei creșteri și a vieții curate, ziaristul trebuie să scrie. Cum s-ar zice, dacă țara o cere, ziaristul trebuie s-o facă. Ziaristul trebuie să fie impopular în propria lui țară, dacă propria lui țară e urîtă și strîmbă. Dar Cristian Tudor Popescu nu vrea să fie impopular. Vrea să fie vizibil. Nu atît el, cît el și furia lui. Critica lui Cristian Tudor Popescu a fost demult înlocuită de obligația urii. Iar ura și căutătura de karatist itinerant ale lui Cristian Tudor Popescu vin dintr-o confuzie nerezolvată: putere sau putere?

Ziaristul care spintecă din priviri, editoriale și interviuri caută recunoașterea, înainte de a atinge înțelegerea. Iar cea mai simplă formă de acces la recunoaștere e intimidarea. Lovește și, mai ales, lovește primul. Lovește necontenit în dușmanii de care faci rost cu înfrigurare și lumea te va citi sau asculta fără să se dumirească dar luîndu-ți seama cu teamă. Tirania opiniei naște ziariști răi și cititori tăcuți.

24 de comentarii:

  1. Esti penibil domnule. Eu intleg ca lumea prin "ochii" tai se vede altfel, dar totusi cred ca CTP are o "perspectiva" mai buna decat dumneata. Asa ca am citit pe indelete articolul tau. Nu de alta, dar si persoanele cu dizabilitati merita uneori atentia noastra.

    RăspundețiȘtergere
  2. pt penibilul Anonim de la 01.30:

    go home, e tarziu si ai luat-o razna...!


    bravos TRU, da-i in cap crocodilului CTP !

    RăspundețiȘtergere
  3. Traiane, tata, esti atat de prost incat nu-mi vine sa cred. I-ai depasit pe Moraru & Cartianu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si ... pana la urma o fi ceva adevar in spusele CTP-ului!? Sau poate majoritatea romanilor au ochi ca de cal si vad defecte inchipuite ale MARELUI CONDUCATOR. Poate de vina sunt eu ... biet votant roman ca merg la vot si iau teapa de fiecare data. Poate eu sunt de vina pentru proasta gestionare a treburilor tarii, pentru imaginea de rahat a Romaniei in lume, pentru tot sprijinul oferit unei guvernari cu totul indreptata impotriva romanilor. Sau poate are si Basescu partea lui de vina caz in care criticile CTPului capata substanta. Iar ati recunoaste partea de vina inseamna deja ca mai poti indrepta raul facut

    RăspundețiȘtergere
  5. Perfect adevarat, Domnule Traian Ungureanu. Am simtit pe pielea mea din partea CTP-ului ce inseamna "Loveste, si mai ales loveste primul". Mare mizerie acest om - CTP, care reuseste sa insele naivii, suficient de multi, din tara asta. Pana cand o sa-i mai mearga, totusi?

    RăspundețiȘtergere
  6. este incredibil cati limbrici sunt in maruntaiele acestui ctp ! toti ies in apararea gazdei cam peste tot pe unde este devoalat caracterul ctp-ist (sa nu-i zic tractorist).

    RăspundețiȘtergere
  7. De 18 ani de cand am inteles de ce restul lumii e productiv si eficient, ma lupt sa clarific faptul ca manipularea in comunicare care pare sa se numeasca acum "libertate de opinie" nu poate decat sa ne faca ineficienti. Va multumesc pentru vocea responsabila si perseverenta

    RăspundețiȘtergere
  8. Wow! A citit deja in PE Zupremu' nost' vreun "Raport de condamnare a social-democratiei mondiale"? Ca "Raportul de condamnare a protectiei sociale, a sanatatii si educatiei nationale" vad ca e pe cai mari in Romania...

    RăspundețiȘtergere
  9. Bai Ungurene, l-ai auzit pe Base spunand ca "romanii trebuie sa se intoarca la valoarea muncii" (citat inexact, dar redand esenta).
    Crezi ca vorbea cu ma-sa si ta-su lui Boc, care nemuncind toata viata nu au avut pensie, de-a fost Piticul nevoit sa inventeze "pensia minima" ca sa ia si ma-sa vreo 3 milioane?
    Voi chiar n-aveti rusine, j***e ordinare. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Wow. Am mai spus-o si o s-o mai spun cat timp o sa existe curajosi anonimi. Sau mai bine zis postaci. Mai bine duceti-va sa va castigati salariul minim pe economie in alta parte. La salubritate ati face mai multi bani, comparativ cu jobul asta in care produceti numai gunoi.

    Majoritatea comentariilor de aici il injura pe TRU. De ce nu ati scris nimic cand a vorbit despre discursul lui Ponta de la Strasbourg ?

    RăspundețiȘtergere
  11. Stai linistit, oparitule (sau zici "ouo" din alt motiv?!), am raspuns si dincolo.

    RăspundețiȘtergere
  12. Si inca ceva, oparitule: Ponta n-a tinut niciun discurs la PE. Vezi arhiva alora si o sa te convingi.
    Doar Ungureanu aude voci si vede elefanti roz. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Bravo TRU. E incredibil cum s-a transformat CTPul, cum de dragul ciolanului politicienii de pana acum au inventat 222 ajutoare pt lenesi ( ii excludem pe cei care intr-adevar trebuie sa primeasca ajutoar3). Unii au autostrazi, noi avem ajutoare.
    O tara de hoti, cu Vantu si Voiculescu in frunte.

    RăspundețiȘtergere
  14. Excelentă punere la punct.

    Cred că este nevoie de mai multă combativitate pentru neutralizarea ei. Nu 100, nu 1000 ci 10.000 de înjurături focoase sînt necesare dar cu cine să stai de vorbă?! Cu aceeași indivizi plictisiți care au un singur mod de a comunica: scuipații??

    Hai băieți că puteți mai mult! Spălați-l pe CTP că doar e de-al vostru!

    RăspundețiȘtergere
  15. Degeaba se screme CTP-ul ! Perioada de glorie alaturi de Gunoiul Perfid hurezeanu(ranjetul grotesc al gunoiului, fost consilier a lui nastase, l-a intrecut pe cel al lui iliescu) a apus de mult ! Ti-e scarba numai cand il auzi "comentand" tenis sau cand isi da aere de mare cinefil ! Poate doar producatorii de pasta de dinti sa-l mai bage in seama,iar daca lui Naumovici nu-i place, sa-l ia in hala de peste sa ragaie impreuna, imitand Maimuta din Razboiul Stelelor ! (ca tot ii place ipochimenului povestile SF ) Post scriptum(fara legatura cu subiectul,scuzati) :GOOOOOOOOOOOOOOOOL BARCELOOONAAAA ! MOURINHO E BELIT ! REAL MADRID E CALCATA IN PICIOARE,min18 si e 2-0 ! MUUUIE ETERNA LUI MOURINHO !!!

    RăspundețiȘtergere
  16. D-l CTP are frustrari. Mereu se explica in editorialele d-sului cat de consecvent a fost el mereu. Isi justifica logica cu aceasta consecventa. D-l Ungureanu ne-a dat un exemplu legat de consecventa lui CTP. Si exemple sunt chiar multe. Iar logica d-lui Popescu, eu nu o vad. In subiecte ce nu au legatura cu Basescu, concluzia d-sului ajunge la Basescu. Oare isi aduc cititorii aminte ca de "greselile" lui Tariceanu era de vina mereu Basescu? Ca asemenea politicieni are Romania, ca Tariceanu si Basescu? Halucinanta logica. Mi-e greu sa cred ca d-l CTP e inca popular prin faptul ca ideile sale se regasesc in opiniile cititorilor. Nu vad cum, pt ca in scris l-a vrut disparut pe Basescu de mult din viata politica iar oamenii in schimb l-au votat. Chiar dinainte de a ajunge presedinte l-a dorit disparut, dc cititorii isi aduc aminte (desi dansul se lauda ca l-a facut pe Basescu presedinte cu acea emisiune...). Mai degraba cred ca d-ul CTP e pus in vitrina mass-mediei romanesti de Realitatea, Antene etc. Altfel, disparea la fel ca Nistorescu, Cristoiu si toata sleahta.

    RăspundețiȘtergere
  17. Dle TU,

    Dă-i, dom'le, în mă'sa că e proști! (cf. "Moromeții", personaj Cocoșilă!)
    Ce buna e libertatea de opinie că ne arată pentru cât de mulți prostia e "cu junghi", cum zicea buna mea...

    RăspundețiȘtergere
  18. Am crezut mereu ca Cristian Tudor Popescu e un gazetar obsedat de propria.. splina. Intors, narcisic, spre propria-i splina. De cand isi varsa "ambrozia" si in colecta din pocalul lui Sorin Ovidiu Vantu, constat ca fierea-i respira si prin buzunar..

    PS. Mutzenia sa brusca, mi s-a parut suspecta inca din vremea lui Bombonel; cand justitiarul nost' se mai holba la noi doar cu ocazia .. criticii de film.
    Lagarderul nostru Nationale fusese neutralizat prin teama sau prin sinecura Clubului Roman de Presa ..

    RăspundețiȘtergere
  19. Prin sinecura sau prin teama : ceea ce nu mai importa, din moment ce Bagatorul de Vina Nationale s-a fasait prin loja lui Vantu de la Babylon TV..

    (sic transit gloria mundi)

    RăspundețiȘtergere
  20. Urată gadină a ajuns Sententiosul nostru Nationale, zic zau ! Acum doua mii de ani ar fi fost de partea lui Caiafa ; n-am nicio indoiala ..

    RăspundețiȘtergere
  21. Incet, incet, ii aduna SOV pe toti disperatii, dezabuzatii,frustratii din batatura ; orfanii soartei din vremea lui Voda, claustrati in Babylon .. .. (TV)

    RăspundețiȘtergere
  22. Ce-ai fost si ce-ai ajuns CTP-ule : trambitza lui Vantu !
    No .. sa-l pupi in cur in numele onoarei si probitatii pentru care te tot incrunti la noi !

    RăspundețiȘtergere
  23. "Ca pe 13 iunie a avut loc în Bucuresti o tentativa de lovitura de stat este un fapt a carui negare nu poate fi discutata decata decît în termenii cretinismului sau candorii, dupa cum se exprima dl. Razvan Theodorescu. Oricine s-a aflat în acele ore la Televiziune, la Interne sau la Politie poate rememora mirosul salbaticiei si fricii care pluteau în aer. E lesne de înteles ca imaginile din seara aceea, transmise de TVR, si mai ales lipsa oricaror imagini, vreme de 40 de minute, pe micul ecran, au creat, inevitabil, o stare de tensiune, de panica, în intreaga tara. Ceea ce s-a întîmplat a doua zi în Bucuresti, începînd cu primele ore ale diminetii, a fost o reactie tot atît de inevitabila; spirala violentei, odata initiata, urca întruna. Aceasta reactie s-ar fi produs si în lipsa apelului prezidential, care a avut ca principal efect diminuarea creditului de care se bucura Presedintele si Guvernul. În aceste conditii, comportamentul grupurilor mineresti si muncitoresti nu a fost, nici nu avea cum sa fie, pasnic."
    C. T. Popescu

    Fuuutute-n aripa, CTP-ule ! Pai tu de-astea spuneai pe vremea gloriei feseniste care a umplea spitalele bucurestene cu sute si sute de stâlciti inca de din dimineata zilei de 14 iunie '90 ? Fuuutute-n aripa, azi si maine, de hiperegolatru, ca era, cat pe ce, sa uit mai vechile tale pozitionari de la Adevarul mineriadelor-cu-ce-cade-prin-mana : bate, lanturi, redactii, televiziuni sau condeie ..

    Fuuutute-n areapă de iacobin cu condei !

    Da' bine-ati facut, d-le Ungureanu, ca le-ati reactualizat un pic ! .. Pro memoriam.
    Asta, asa, ca sa ne fie clara harta de atac a mineriadelor mereu reactualizate; pattern-ul iliescian care asalteaza si astazi democratia prin Calul Troian al "condeiele" priviegiate ..

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu am citit inca vreo caracterizare a lui CTP mai buna decat cele ale lui TRU si Coman Horatiu. As adauga ca mi se pare ca Horatiu a dovedit chiar ceva mai mult constructivism, indicandu-i lui CTP si modalitatea insanatosirii...de vreo trei ori. Succes Horatiu, poate ca insanatosirea lui CTP trebuie sa treaca prin propria-ti autoflagelare.
    Cred ca in limba romana cuvantul "egolatru", folosit mai sus de unul dintre comentatori, a fost nascocit special in vedera aparitiei cetepeului, cel al carui "ego" este singurul subiect al propriului "latrat". Cuvantul "turbare", probabil, i se va asocia lui CTP doar peste vreo doua saptamani.

    RăspundețiȘtergere