20 decembrie 2010

Micul Pontadamus

Ca orice bun om de stînga, Vicotr Ponta nu-și poate dori binele decît nenorocindu-i pe ceilalți. Așadar, poporul, pus la treabă de ultima profeție a lui Ponta, va face, în martie!, schimbarea de putere în România. Ponta va deveni, astfel, Prim Ministru și va scăpa de plictis, de nebăgarea în seamă care îl înconjoară în propiul partid și, mai ales, de ceritudinea ascunsă a propriei intulilități. Victor Ponta încearcă, atins de singurătate, să își organizeze un cadou de Crăciun. Situația acestui lider de partid temporar e tristă și, din păcate pentru purtătoul ei dar nu și pnetru români, ireversibilă.

Imaturitatea face pereche solidară cu Victor Ponta ceva mai mult decît propria-i umbră. Numai un debutant sau un asiprant încurcăreț se poate ilustra cu pronosticuri dramatice în care lumera se dă peste cap pentru a face loc marelui neglijat, în fruntea mesei. Pontadamus gîndește prea aproape de sine însuși.

Efortul a cauzat execesiv făpturii nepregătite a liderului PSD. Una din consecințele aproape spitalicești ale încordării care a muncit, în ultima vreme, infantilismul liderului PSD e contactul ostil cu Andrei Pleșu. Știindu-se inferior politic lui Băsescu, Ponta a încercat să debuteze în zona culturii profesioniste. Asaltul a început nimerit. Ponta a înțeles sau a aflat de la mentorul său Iliescu Ion că Andrei Pleșu e ținta potrivită. Continuarea a fost, așa cum e mereu cazul cu sforțările spre marurizare ale lui Ponta, un dezastru. Singurul lucru pe care Ponta, pretendentul la considerație publică, l-a reținut e clipa trecătoare în care Pleșu și Eelena Udrea au lucrat în aceași instituție. În schimb, poziția statornică de tovarăș de idei cu semianalfabeți ca Vanghelie și deținuți potențiali ca Iliescu e o onoare care pregătește pentru istorie. Ce nu reușește Ponta să înțeleagă singur sau alături de colegul și meditatorul său desemnat Ion Iliescu e că Andrei Pleșu n-a avut nevoie de serviciu și de colegi aprobați pentru a fi luat în seamă, iubit și pomenit de români.

Pleșu e un om profund normal, mereu ironic în fața propriilor ambiții, la capătul unui destin fixat în cultura română. Ponta e o făptură strivită de o sete caricaturală de mărire. Un imatur care s-a apucat recent de scris arătînd că știe să drăcuiască. Un imatur care adaogă cu fiecare prilej la propria imaturitate.

10 comentarii:

  1. singura performanţă notabilă a lui Victor Ponta e autodefinirea oximoronică: procurorul Che Guevara

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. io-te, dom'le, cine face observaţii de ordin literar şi ideatic: cineva care, în profilul de blogger, susţine că domeniul său de activitate e "Guvern"-ul

    dar specializarea care o fi? etajul 1 sau 2? holuri sau birouri?

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca e sa plecam de la declaratia pontosului, asa cum fu de fapt, constatam fara efort ca nu despre inlocuirea bocului cu a domniei sale era vorba, ci despre un adevar devenit axiomatic prin evidenta sa: "în România există o mulţime de politicieni de o mie de ori mai buni şi de o mie de ori mai puţin nocivi decât Băsescu şi Boc!"
    Cum TRU se dovedeste inferior la logica pana si unui lider PSD, si ca orice om bun de popular, cum se tine, pune de la el demagogie, populism si oranjada, doar-doar o impresuiona pe careva urland disperat:"ba pe-a ma-tii!"

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu inteleg inversunarea!
    Vine,totusi CRACIUNUL!
    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu este Pleşu, stipendiatul lui Patriciu (de la Dilema Veche şi Adevarul) omul care să merite să fie apărat.

    Ia să facă el bine şi să spună (ştiu că citeşti aici, Pleşule...): cu cine s-a întâlnit în vara lui 1989 la Tescani (la Casa de Creaţie a Uniunii Scriitorilor, care este si casa memoriala a lui George Enescu), şi ce instrucţiuni a primit.

    Şi unul ca ăsta e numit "reper al dreptei româneşti" ?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Are dreptate Mihai Cuza. E nevoie de calm. Cum poti sa spui ca orice om de stanga vrea sa nenoroceasca oamenii. Te descalifici ca intelectual cu asemenea cretinisme.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am gasit undeva o afirmatie care se potriveste foarte bine domnului A Plesu:

    "Problema nu este poporul. Problema sunt elitele. Asadar problema nu este una fara solutie."

    RăspundețiȘtergere
  9. Hi, hi :
    " Ca orice bun om de stînga, Victor Ponta nu-si poate dori binele decît nenorocindu-i pe ceilalti " - aaaaantologica, dle Ungureanu ! Sincer.
    Poate figura intr-o antologie a aforismelor meritata de Stanga istorica ; de Stanga cu toate Poantele ei .. "umanitare".

    PS.
    N-am prea avut timp liber, de-o vreme incoace, dar va felicit, acum, si pentru articolul anterior; cel al carui titlu reflecta, din start, impasul Romaniei actuale : " Statul : proprietate de stat, sau privata ?"

    Promit ca pe ambele le voi transforma in sms-uri pentru cunoscuti. Odata, maxima lor, al doilea, insolitul oricarui sms.
    Placerea e de partea mea !
    Hi,hi ..

    RăspundețiȘtergere
  10. Intr-una din nesfirsitele aparitii televizate, zilele trecute, Ponta a scapat: "Ne-am inteles si cu primarul Bacaului, care era impotriva, un post de vicepresedinte ii convine". Apoi si-a luat repede vorba trecind la obisnuitele injuraturi de neam prost (si la injuraturi iti trebuie talent, altfel esti grobian). Asa ca se profileaza o formatiune la tribunal (pe care n-o inghitea Stavarache, care nu a plecat de la conservatori unde a vazut cu ochii ca sa dea iar peste Voiculescu), in care, iata, si primarul Bacaului are un loc de prim rang! Asta da, ciulama - psd, pnl, pc, mai vine si prm s-a pus de un ghiveci de post!

    RăspundețiȘtergere