16 august 2011


Melițele






La ce se pricep Victor Ponta și Crin Antonescu? La vorbit. Nu e puțin lucru. E chiar o obligație. Un bun politician, lider de partid și pretendent la funcții de conducere în stat trebuie să fie și un bun vorbitor. Cu condiția să vorbească despre ceva și nu despre orice. Căci ușurința discursului e un dar viclean care dă ascultătorului acces imediat la caracterul și la competența vorbitorului. Din acest punct de vedere, ambițiile politice ale pretendenților Victor Ponta și Crin Antonescu ar fi mai bine slujite de prezența mută a celor doi în ocazii publice, electorale și, mai ales, televizate.




Problema acestor doi oameni e tocmai dezinvoltura cu care nu pot vorbi despre ceva anume dar pot vorbi despre nimic. De mai mult de un an, diferența între imaturitatea vorbăreață a acestor două melițe televizate și nevoile politice ale României a devenit insuportabilă. Ponta și Antonescu nu înțeleg nimic, nu știu nimic și nu pot spune nimic despre economie, criză, finanțe și soluțiile care ne stau sau nu ne stau la îndemînă. În loc de explicații și analize cît de cît nimerite, amîndoi vorbesc. Vorbesc despre altceva, despre orice altceva. Evident, nimeni nu se naște economist și nimeni nu poate deveni Roubini prin simpla schimbare de acte. Dar politicienii serioși învață. Oamenii cu judecată se pun pe carte. Cine vrea să conducă și se simte dator să-și ajute supușii face ce face și se pune la punct cu harta mare: unde sîntem, pe unde o apucăm și care e cea mai sigură cale? În locul judecților neplăcute dar clare pe care le auzim de la Băsescu (un fost marinar din care a crescut un politician și, apoi, un om de stat capabil să înțeleagă cum merge economia) Ponta și Antonescu o țin într-o flecăreală de chiulangii zgomotoși. A propus guvernul un nou plan de acțiune fioscală? Ponta și Antonescu apar imediat la televiziunile de sprijin și își prezintă contraprogramul: ”ăia trebuie să plece!”, ”ăia își bat joc!” și, oricum, ”dictatura va face praf această țară”.




Și totuși, USL a publicat un program anti-criză care are măcar meritul de a transforma o colecție de descîntece într-o suită de grafice. Poate, într-adevăr, asta e soluția. Însă Ponta și Antobnescu nu reușesc să folosească măcar cifrele și culorile din Programul prorpiei alianțe sau partid sau ce-o mai fi și cît o mai fi. Nimic despre rata dobînzii, deficitul de cont curent, datoria publică, piața interbancară, raportul austeritate-productivitate și alte parascovenii de care Ponta și Antonescu fug de rup pămîntul și economia. Nimeni nu îi obligă să pălăvrăgească tehnicește dar toată lumea așteaptă să îi vadă dovedind o brumă de înțelegere a economiei, a crizei, a mecanismelor europene, a lumii, a ceva cît de mic, a orice în legătură cu viața reală și încurcată a economiei, banilor și industriilor. Ponta și Antonescu vorbesc. Iar asta nu e de ajuns, pentru că imaturii Ponta și Antonescu vorbesc imatur pe teme mature și propun cu maturitate glume de imaturi, între care strălucește ideea alegerilor la cerere , urmată îndeaproape de ideea unei Comisii făcătoare de minuni.




Cine a urmărit ultimele cîteva luni de luptă economică și flecăreală politică a înțeles, probabil, cum stau lucrurile. Adică, pe cine poate conta. Presedintele Băsescu e tot mai conștient de utilitatea inițiala a austerității și de caracterul obligatoriu al relansării prin actiune industriala pozitiva. Ponta și Antonescu au rămas, peste vară, în vacanța de după vacanța cu care și-au început cariera politică. Chiar așa, ar fi de ajuns, atîta vreme cît coaliția de guvernămînt funcționează iar Primul Ministru rămîne omul calomniat, onest și activ pe care îl cunoaștem. Însă răscrucea economico-istorică de care încercăm să ne desprindem ar trebui să fie un rai pentru inovația politică a opoziției. În fond, toată lumea așteaptă explicații și soluții alternative la discursul official. Toată lumea ar accepta critica severă și substanțială a tratamentului prescris de Băsescu, Boc și Miniștrii de resort. Încă o dată:situația e atit de limpede în dramatsimul ei elementar încît criza echivalează cu o invitație la participare remisă politicienilor și partidelor, tuturor politicienilor si partidelor care au ceva de spus si curaj de pus la bătaie. În acest punct, România se bate, însă, cu o amară criză de inițiativă politică. Victor Ponta, Crin Antonescu si veselia lor vorbăreață nu pot ține loc de politică serioasă. Oricît de imaturi, Ponta ți Antoneacu ar trebui sa înțeleagă că a trecut timpul partidelor care se bat pentru avantaje în sondaje.



Cum nici Ponta, nici Antonescu nu ințeleg atîta lucru, Romania are parte de o parodie, exact atunci cînd nervul ei politic ar trebui să livreze rezistență și inițiativă.Singura producție a imaturilor Ponta și Antonescu e o comedie în care doi lideri nechemați lasă statul ți gîndirea publică pe Președinte automat, dupa care ne avertizează că alunecăm în dictatură. Într=un fel, Imaturitățile Lor au dreptate: o scenă politică dominată de Băsescu și roasă pe la margini de pretendenți care nu pot sălta pe rampă arată rău. Dar asta din vina absenților și prin autoexcluderea incompetenților. Între timp, televiziunile care le servesc drept camera de ecou înmulțesc zilnic farsa. Mașina de umflat sondaje bîzîie cuminte, televiziunile își încredințează clienții că poporul se înnebunește să-i vadă seară și, uite așa, ne apropiem de sfîrșitul previzibil al farsei. În 2012, USL va afla că s-a așezat în afara realității, Ponta și Antonescu vor fi înlocuiți de personaje ceva mai mature iar România va rezista, la limită, în ciuda sabotajului politic organizat pe cheltuiala si inepția incurabilă a stîngii.

17 comentarii:

  1. Ha, ha, ha, oricand il vom vota pe cineva ce mananca friptura in sange in capitala Belgiei, decat pa MANCATORII DE RAHAT AI LUI ILIESCU, NASTASE, VOCULESCU, ANTENESCU, lepadaturile peneliste ale Guzganilor penele, catzelushii comunistilor ! O sa faceti apoplexie de nervi, SCARNAVII DE LA ANRENA 3, SPURCACIUNI, NU PUPATI VOI PUTEREA, CEL PUTIN PANA IN 2014 ! NE BASHIM PA VOI DE PE TURLA CATEDRALEI MANTUIRII NEAMULUI, IN DIRECT, DIN STUDIOUL LUI GADEA, VRANCENEI FIREA si a intregii MENAJERII SECURISTICE...

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar azi vorbeam cu niste amici, nu la o bere, si ajunseseram la o concluzie uimitoate: lasanad laoparte orice gonflari nationaliste, ne gandeam noi, asa, ca Romania este, in cele din urma, o minune. Este, pentru ca, nepunand la socoteala actiunile si presiunile externe, care sunt o alta poveste, Romania exista si mai rezista, in ciuda clasei ei politice (ca sa il parafrazez pe Boccaccio). O clasa politica nemernica, mica, din ce in ce mai mica, naravita in minciuna, in lene, in incompetenta, in furaciune, in fudulie fara fond, o clasa politica de trancanitori, de uneltitori, de barfitori de liga inferioara, o clasa politica de gang, o clasa politica slinoasa ca niste laturi, in care tinerii care apar sunt mai ingrozitori, si in vorba, si in fapta, decat tatii lor, fostii primi de judete... Eceptiile de la acest pattern al politicianului roman sunt putine si fara influenta. Eh, in ciuda acestor impostori sinistri, a acestor tupeisti impaiati care se dau politicieni, in pofida relelor pe care le fac Romaniei si romanilor, cu voie sau fara de voie, aici este iar o alta discutie, Romania si romanii rezista. Dupa ce am ajuns la aceste concluzii, am fost trist si am fost vesel. Apoi am citit articolul tau, Traiane.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim de la 4:48
    Sa stii ca sunt de acord cu tine. Niciodata nu mi-am pus problema asta, dar este foarte mult adevar in comentariul tau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum sa nu domine Basescu scena politica, cand cei doi trepadusi lipsesc de la.. intalnire. Lolek si Bolek si-au propus sa-si faca veacul doar prin televiziunile vulgarizatoare. Acolo pot clampani orice ( mai putin despre intalnirea cu realitatea - cea fara TV)

    RăspundețiȘtergere
  5. Din Crin nu vom retzine decat privirea de husky turbat, iar de la Ponta procura lui Adrian Nastase

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa declaratia lui Basescu privind "cedarea de suveranitate" nu mai este nici o diferenta intre el si Iliescu,Nastase, Ponta sau Antonescu...
    Mare, foarte mare dezamagire !

    RăspundețiȘtergere
  7. Basescu ar trebui sa dispara pentru minciuna imensa pe care ne-a servit-o !
    La 1 Dec 2009 ne-a chematin Piata Universitatii sa-l aparam ce Geoana+ Antonescu+Johannis care ne vindeau Germaniei si Rusie.
    Acum a facut acelasi lucru.
    Sa-i fie rusine !

    RăspundețiȘtergere
  8. “Where Hitler failed by military means to conquer Europe, modern Germans are succeeding throughout trade and financial discipline.” (de fapt prin frauda morala si financiara )
    NewsReload : ‘Welcome to the Fourth Reich’
    riddick2.blogspot.com

    Dl Ungureanu,
    Nu intelegem pozitia dvs.
    Va este dor de un nou Holocaust?
    Bunicul meu a adapostit evrei in pivnita casei din Chisinau pe vremea lui Antonescu. Am fost si eu in acea pivnita si stiu cum este……
    Dupa razboi bunicul a avut chiriasi numai evrei cu care nepotii sunt si acum prieteni pentru ca au copilarit impreuna (desi evreii au emigrat prin anii ’70 si sunt acum in Israel, Italia, Canada).
    Familia noastra a respectat si admirat intotdeuna evrei pentru spritul lor extraordinar ,pentru educatia ,creativitatea si capacitatea fantastica de emancipare.
    Nu respectam insa evrei colaborationisti, tip Soros…..

    RăspundețiȘtergere
  9. @Crystal Clear
    Ai luat-o pe aratura urat de tot. Explorezi drumuri nebatute ? Auzi, "un nou Holocaust". Oare Germania de azi are o doctrina criminala, precum cea nazista ? Stiam ca adeptii teoriei conspiratiei sunt paranoici, dar nici chiar asa. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Crystal CLear : Parerea mea, dar si a multora,e ca Soros a fost un fel de Rockefeller modern ! Pe de alta parte, daca nu intelegem sa reactionam in termen scurt la "Prostii" irationale ,n-avem nici o sansa la alegeri, in 2012( puteti sa nu ma credeti, dar n-am carnet de partid). Exemple : candidatura tembela a lui Prigoana la Capitala ;aberatiile Doamnei Udrea,legate de "drumului comunismului", vizitarea de catre chinezi,inclusiv a peretelui de la Targoviste, LIPSA SOLIDARITATII CU ACEEASI ELENA UDDREA LA TROACA CU EXCREMENTE, CE I S-A ARUNCAT, DE CATRE TRUSTUL JIGODIEI FELIX ; scumpirea biletelor CFR de catre Anca Boagiu, in conditiile in care Germania si alte state dezvoltate investesc masiv in refacerea infrastructurii feroviare(la noi, laminorul de sina de cale ferata de la Calarasi era grozav sa fie declarat OBIECTIV STRATEGIC ; atacul SPURCATEI olgutza vasilescu,referitor la lipsa drumurilor pentru exportul masinilor Ford,de la Craiova ; Baltirea generala a activitatii tovarasului Baconschi, ce s-a dovedit una din marile Deceptii !!!.... Lipsa de solidaritate cu DANIEL FUNERIU,printre putinii a caror reforma se vede si nu in ultimul rand, pozitia de exceptie a Doamnei MONICA MACOVEI ,ce a cerut expres o SOLUTIE CONCRETA A CAZULUI ROSIA MONTANA...(Presedintele Basescu are dreptate FARA NICI URMA DE INDOIALA, ca Romania trebuie sa extraga aurul din Apuseni, rezolvandu-se problema DEMNITATII REDEVENTEI CE I SE CUVINE STATULUI ROMAN, ca si a ASIGURARII NEPOLUARII CU CIANURI A MUNTILOR,PROBLEMA CEA MAI GREA !!! RELUAREA-PE ORICE CALE!!!- A DIALOGULUI CU MEMBRI PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL, ATATI CATI AU MAI RAMAS RATIONALI ACOLO.....

    RăspundețiȘtergere
  11. Ar mai fi si altele, dar imi deezvalui idealismele mele-recunosc- naive : Domnul Dacian Ciolos sa candideze pe listele PDL la urmatoarele alegeri ; acelasi lucru valabil si pentru George Brailoiu, romanul ce a cumparat(nu conteaza cum !) manuscrisele lui Emil Cioran... In sfarsit, daca nu se va concretiza-in maxim 6,7 luni!!!-macar un singur proiect, din cele propuse de Emil Boc partenerilor chinezi,(impactul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda ar fi exceptional, ca si canalul Siret-Baragan, in judetele ROSII : Buzau, Vrancea, Bacau,etc) se va impune DEMISIA DE ONOARE A PRIMULUI MINISTRU ACTUAL !!!

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Crystal Clear,
    nu dispera, cercetatorii lucreaza si sint sperante sa se descopere si pentru tine niste pastile. Dar vezi sa le iei conform prescriptiilor.

    RăspundețiȘtergere
  13. :)

    Mai bine sa ni se spunca ca suntem nebuni decat prosti !
    Asa era si pe vremea securitatii romane .

    Mincinosi,escroci, falsificatori,marionete platite de Soros sunt pe toate drumurile.
    Cei care spun adevarul ,bininteles ca in opinia celor ca dvs .sunt nebuni
    Sa nu va imaginati vreodata ca va si crede cineva

    RăspundețiȘtergere
  14. Melițele, bine spus. Cum este sa traiesti intr-un univers paralel si sa crezi cu tarie ca doar vorba te ajuta sa castigi alegerile? Sa stai sa vorbesti non-stop la tembelizor si sa crezi ca ai dat pe spate votantul roman :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ponta nu e decat "procura" politica a lui Nastase, iar Crin, rezultatul politicii "procur"-ate de interesele lui Patriciu..

    Dar noi ?

    RăspundețiȘtergere