De la capăt, spre sfîrșit
La Mulți Ani, dintr-un an european care prelungește anul trecut. Ne-am întors în punctul pe care l-am lăsat nerezolvat la sfărșitul lui 2011. După o scurtă pauză de masă și de iluzii, presiunea piețelor s-a reluat. Zona euro e din nou în corzi pentru că n-a ieșit niciodată din corzi. Acordul lansat solemn pe 9 decembrie a intrat, deja, în tiparul inevitabil al ezitărilor și revizuirilor. Ce s-a hotărît a rămas bun nehotărît. Pentru a rezuma o complicație care ascunde un adevăr unic: proiectul de Acord care ar urma să fie aporbat în martie 2012, pe baza deciziilor ferme din decembrie 2011, e o colecție de excepții, portițe, clauze speciale și alte prevederi care dau statelor membre dreptul de a ieși din limitele fixate sau de a nu face nimic. Așadar, încă o dată, liderii politici ai zonei euro se grăbesc să se auto-infirme, în timp ce își confirmă incapacitatea de a lua decizii clare și unanime.
Reacția agențiilor de rating a fost logică și a dus la coborîrea în masă a ratingului de țară în toată zona euro (cu excepția Germaniei). Creditul va deveni mai scump. Încă mai grav, blocajul european e aproape instituționalizat. Nota severă aplcată de agențiile de rating la capătul unei anlize amănunțite nu e o operație izolată. Proiectul de Acord în formula sa actuală a fost respins fără rețineri și de Banca Centrală Europeană care s-a declarat complet nemulțumită de nenumăratele fisuri ala așa numitului ”compact fiscal”. Parlamentul European s-a distanțat, deasemenea, din motive de natură politică, de proiectul de Acord în actuala sa formulă. . ba Așadar, critica deciziilor în zona euro e, acum, adoptată și de o instituție internă a sistemului. A doua concluzie e că prăpastia între retorica euro-summit-urilor e constantă și irecuperabilă. În esență, instanțele politice dominate de un cuplu Merkozy care nici măcar nu-și mai poate etala unitatea suferă de ineficiență masivă și continuă să trăiască într-un regim de compromis și excepții care lasă neatinse problemele structurale ale economiilor europene. Cine dorește o explicație detaliată și tehnică a stării de fapt are la dispoziție studiul pătrunzător al lui Lucian Croitoru.
Cancelarul Merkel, liderul de facto al regiei politice europene, a lansat imediat apelul la mobilzare și aplicare strictă a programului de disciplină fiscală adoptat în decembrie la Bruxelles. Înseamnă asta replierea tîrzie dar salutară a zonei euro? Foarte greu de crezut. Regula internă de funcționare a acestui sistem eterogen și contradictoriu presupune tocmai imposibilitaea alinierii politice. Urmează (încă) un an de contradicții nerezolvate și penalizări în serie. Drama eruo își caută deznodămîntul, înaintînd spre varianta cea mai rea.
De acord cu tot ce contine articolul! Promovam fudulism romanesc la nivel european!
RăspundețiȘtergere