18 ianuarie 2012

Sănătate și încredere


Descumpăniți? Ar fi o mare greșeală. Dimpotrivă, acum e timpul să avem încredere. Nu are nici un sens să presupunem că, brusc, în urma unei demisii în masă, au dispărut din România oamenii care înțeleg lucrurile de bază și știu care le e interesul. De ce am pune singuri la îndoială adevărul? Anume, că Legea Sănătății e bună și necesară. Și, mai departe, că Raed Arafat e un om capabil care a făcut multe la viața lui și, mai recent, s-a opus Legii Sănătății. Mai exact, a reușit să facă, acum, exact ce îi facea lui sistemul, pe vremea cînd construia SMURD.
Așadar, ce avem de făcut? De regulă, răspunsurile precedate de acest gen de întrebare recită clișee de îmbunat alegătorii. Demonstrațiile din ultimele cîteva zile, au născut, deja, moda dumiririi. Brusc, ne-am dumirit că am greșit sau că am exagerat. Ne-am mai dumirit că demonstrațiile au fost justificate și, ca să ne mai dumirim de ceva, am înțeles și că Raed Arafat e un personaj de patrimoniu.
Toate aceste lucruri erau, de fapt, bine cunoscute. Atît de bine cunoscute, încît dumiririle în cascadă au o doză de neseriozitate de care ne putem lipsi.Nu e nevoie de revelații spontane pentru a realiza că tot ce ține de sistemul medical e un teritoriu minat și un spațiu de repliere populară. Toată lumea are ceva de spus, de reproșat sau de păzit cînd e vorba de boli, spitale, medici și urgențe. Nici o schimbare de sistem nu a fost, nu e și nu va fi primită cu entuziasm de populația-pacient. Ceea ce nu face reforma mai puțin necesară ci doar mai dificilă.Experiența reformei medico-sanitare a lăsat în urmă un cimitir de partide și personalități politice celebre. Actualul Secretar de Stat american Hillary Clinton a fost pe punctul de a veni de hac, la pachet, atît propriei careire cît și mandatului prezidențial al soțului, încercînd să schimbe sistemul de asistență medicală american. Partida se joacă încă. Mitt Romney, posibil candidat prezidențial republican, a anunțat care va fi prima lege pe care o va anula ca Președinte. Ei bine, pentru a cita tot dintr-un Președinte, ghici-ghicitoarea mea: ce lege va intra prima la tăietor? Evident, legea asistenței medicale, așa numita Obamacare.
E mai bine să ne asumăm realitatea și nu e prea bine să dăm note de bună purtare civică populației, în timp ce ne turnăm sistematic, public și demontrativ cenușă în cap. Iar realitatea e că Legea Sănătății e mai importantă și decît dr.Arafat și decît reverențele în direcția civismului stradal. Legea Sănătății înseamnă relansarea unui sistem inert și ineficient. În lumea reală, abia acest efort e un serviciu public propriu-zis, o contrbuție concretă a politicienilor în folosul populației. Vechiul dicton care vorbește de "o minte sănătoasă, într-un corp sănătos" nu poate funcționa decît într-un sistem sănătos.
Demonstrațiile or fi sănătoase (deși nu în mod deosebit pentru jandarmi) dar reașezarea Legii e sănătatre curată. Ar fi, deci, cu totul greșit să ne specializăm în scuze. Pentru ce și pentru cine? Dacă Legea și direcția sînt bune, atunci trebuie să mergem înainte. Cu pierderi, cu riscuri dar înainte.
În rest, e de notat că USL a speculat foarte bine momentul și și-a etalat plenar competența în materie de meschinărie civilă. Bravo lor, așa ar fi făcut orice partid lihnit. Ne întîlnim, așa cum am stabilit, la alegeri, cu mesajul: oglindă-oglinjoară, cine e cel mai mare adversar al progresului în țară?
Tot în atenția USL, suspendătorul online, stradal și parlamentar de Președinți și sisteme medicale, problemele României sînt totuna cu problemele Europei. Iar, pentru cine știe să iasă, măcar o clipă, din borșul complotist al politicii de televizor, Europa atîrnă de un fir de ață. Victor Ponta, turistul amator, a fost săptămîna asta la Strasbourg, pentru a denunța dictatura care îl lasă să pocească zilnic adevărul în România dar n-a observat că a vizitat un Parlament European la marginea panicii. Europa scrîșnește a prăbușire și are nevoie de soluții, nu de delatori. România e parte a Europei și a UE. Victor Ponta e, cel mult, parte a UIE (Uniunea Imaturilor Europeni). Problemele României nu pot fi rezolvate de chibiți veninoși.

21 de comentarii:

 1. Comparaţia cu tonul dement al răspunsului tău îmi face bine . Comparaţia cu Grecia zici? Nu avem noi norocul ăsta ( ce calariu are un angajat grec, ce indemnizaţie are un şomer grec, ce pensie câştigă grecii? )
  Îmi păstrez respectabilitatea, dumneata însă ţi-ai pierdut simţul umorului odată cu rămăşiţele de inteligenţă. Salutare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. C. M, vezi ca nu analizam un proces incheiat in cazul Greciei, ci un proces de destramare in curs. Grecia e in cadere libera si vei fi nevoit sa-ti ajustezi mereu exportul de optimism (daca ai fi fost cu adevarat intelept, ai fi consimtzit ca era mai intemeiat sa-l retzii pentru uzul intern - o spun limpede si strainii).
   Am presimtirea ca nici proximitatea apropiatului faliment de stat al Ungariei nu te va mișca. Mi-e limpede ca Basescu va tzine mereu.. excedati de preaplinul critic (grea si veche boala romaneasca)

   Ștergere
  2. Până acum toţi dictatorii au folosit principii să justifice mizerii palpabile. Mereu le cer "supuşilor" să îşi sacrifice prezentul în speranţa unui viitor iluzoriu. Doar că idealul ăsta e mereu îndepărtat ,nu de incapacitatea lor ci din cauze externe( criza acum, capitalismul sălbatic la Ceauşescu, evreii la Hitler). Vom vedea ce nenorocire se va abate asupra Grecilor, cum vor mânca ei de pe jos...Până atunci noi suntem de ani buni de zile la pe fundul prăpastiei , ştiu guvernul Tăriceanu e de vină.

   Ștergere
  3. Atunci, sa pocnim din degete ca s-o ducem mai bine (daca nimic din trecutul recent nu mai explica prezentul). Pana inca se mai platesc datoriile pe termen scurt facute de guvernul Tariceanu, iar bugetarii inca sunt in exces fatza de colecta fiscala, pana regiile autonome n-au fost inca privatizate, iar deficitul bugetar cu care am intrat in criza economica a insemnat in mod necesar un imprumut mai mare de la FMI pentru plata caleidoscopului de privilegii salariala si pensii, etc, etc, etc, nu poti sa scoti total din discutie lipsa anterioara a reformelor. Nu pot accepta sa impui doar greselile celor de acum, unele reale, altele exagerate pentru a izola partida ce trebuie deferita prostiei cu drept la stampila (de vot).
   I'm sorry, CM

   Ștergere
 2. Ce nu inteleg eu (si) la domnul TRU e de ce din clasicul tip de dialog basescian e scos vinovat dl.Arafat.N-am reusit sa vedem un dialog televizat fiindca dl Base a vorbit ca deobice singur.Dar asta deja e istorie, Base l-a chemat inapoi nu pt ca e bun ci pt ca da bine.Ce ma intriga pe mine e ca dl TRU nu spune o vorbulita despre greselile alor lui , la fel cum postacii pupincuristi nu mai semneaza cu numele lor de vreo 2 saptamini pe forumuri, un exemplu e chiar aici.Asta inseamna ca deja le teama si , desi nu recunosc,simt ca se apropie sfirsitul erei mitocanilor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lasa Dane, nu mai psihologiza excesiv ! Alte motive, strict personale, m-au facut sa nu revin cu observatii de simpatie fata de puterea actuala. Iarasi te ghidezi dupa ipoteze gresite.
   Ca dovada ca n-am "dezertat" de la opiniile mele anterioare, iata :
   - consider in continuare ca cele bune trag mai tare in balantza decat cele rele ale guvernarii de fatza. Niciodata n-am gandit la gramada, asadar, desi consider ca revolta celor care au iesit in strada e binevenita pentru amortirea guvernantilor, afirm in continuare ca nu e cazul unor alegeri anticipate si nici al demisiei in bloc. Cei ce-au dovedit ca pot renuntza la populism pentru a face reforme dificile si nesustinute onest de catre toata clasa politica, trebuie sa-si duca mandatul pana la capat. Poate un pic mai intelept, cu mai mult tact - lectia strazii nu e de ignorat -, dar nu e cazul sa renuntze avant la lettre. In fond, vin alegerile libere si atunci vor deconta.
   Raman un simpatizant Basescu si PDL in lipsa de altceva mai bun. Clar!?

   Uite, "curajosule", imi dau si numele intreg si adresa :

   Horatiu Coman, Medias -str. Pctor Aman 10, jud Sibiu
   (sa te vad si pe tine, ramai tot de initiala ?)

   Ștergere
  2. Haide, Dane, da-ti numele intreg si adresa, daca se poate ! Altfel, faci pe curajosul din spatele numelui mic.. (iar Dani, de-astia, fara centura neagra, sunt pe toate burlanele)

   Ștergere
 3. Corecte observaţii Dan, aproape toţi s-au deghizat. Mă aştept să şi amuţească în curând. Nu mă bucur că am avut dreptate.

  RăspundețiȘtergere
 4. Uite de ce e previzibila caderea lor.Te fac dobitoc, si arunca discutia in Grecia.Mentorul lor te jigneste-apoi e arogant-lauda legea-apoi o retrage-te cheama inapoi-ETC.Fara sa unda de regret,fara mila, fara bun simt.De asta au ajuns aici si e punctul fara de intoarcere.Asta isi da sema oricine dupa ce iese in P-ta Universitatii.Din nefericire dl TRU e cumparat pe bani publici asa ca nici aici n-o sa auzim vreun regret .Laolata cu postacii asteapta un gest de la cirmaci ca sa le indice directia.Pina atunci ramin conspirati.Cred ei....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Grecia e pe alta planeta, zise Dan in tandem cu CM !
   De parca n-ar fi sub aceeasi incidentza a datoriilor suverane.
   Cand trebuie, neaparat, izolat Basescu ca piaza rea, totul e posibil. Pana si expulzarea Greciei, sau dupa caz a Ungariei vecine, in alte dimensiune existentiala. Chiar si criza mondiala radigrafiaza doar tarile care ne convin, nicidecum flagelul bugetar al guvernarilor romanesti imediat anterioare..
   Avem si sofisti de serviciu, care se pozeaza doar de la "pupatoare" in jos. Diferenta-i doar pe cine pupa, atunci cand doresc sa plaseze rispa guvernarii triberale in epoca lui Matei Basarab sau a lui Radu Praznaglava.
   Este o impunere terorista pe planul dezbaterilor atunci cand vrei sa interzici orice aluzie la bomba bugetara pe care ne-a pus-o guvernul Tariceanu sub fund. Chipurile, pare atat de indepartata in timp, incat e la fel de irelevanta pentru noi ca reforma lui Tiberius Grachus. Asta sa o credeti voi, stimati sofisti !

   Ștergere
 5. Domnule Traian Ungureanu,

  Dvs. aveti vreun pic de demnitate umana?

  RăspundețiȘtergere
 6. "Schimbarea stapanilor, bucuria Nebunilor ":http://hotnews.md/articles/view.hot?id=14391 Cat de cretini e poporul asta, sa-l dea jos pe Boc cu Mazare, Liviu Dragnea, Marian Oprisan, Guzganianul obraznic , Norica Nicolai sau Distrugatorul Palatului Culturii din Iasi, Fenechiu... Unde e Sleahta de Puscariasi, Banditii sindicatelor, pesedistii Petcu(apropo de "sanatate"), Dumitru Costin-Vantu... Viitorul ministru de interne CATALIN VOICU ? NICOLESCU- Arges ? Mai continui ? Tovarasa Stanoiu la justitie ? Uitati aici manifestatie NORMALA : http://www.damboviteanul.com/a/6438/.html http://www.damboviteanul.com/image/a/ro6438.JPG

  RăspundețiȘtergere
 7. Ce mai tura-vura ,PeNaLii au solutia : Principele RADU DUDA PRESEDINTE, GHEORGHE ZAMFIR , MINISTRUL CULTURII(dupa un meci de Kick-Boxing, K1 si Lupte in cusca cu MIRCEA DIACONU, DINESCU ARE SANSE DE SUPRAVIETUIRE, OSUL DIN GAT DE PESTE OCEANIC IL VA SCOATE CU ZAIBAR DE LA CETATE, iar ADOMNITEI NUMARA INCA STELUTELE DE PE STEAGUL UNIUNII EUROPENE, DUPA CE ASIGURA PRMOVABILITATE DE 101% LA BACALAUREAT ! PE 29 FEBRUARIE, INSA ARE LOC PRONUNTATREA DECIZIEI CEDO IN PROCESUL NORICA NICOLAI VERSUS LUCIAN MANDRUTA, IN VITALA PROBLEMA A RATZUSHTELOR DE ACUM 2 ANI DIN JACUZZI... CASUNEANU , DE LA TRANSPORTURI, VA REZOLVA PROBLEMA CIUPERCILOR DE PE DRUMUL TG. SECUIESC-FOCSANI-OPRISAN; VESTE PROASTA ? VACCINUL ANTI-LARINGITA ,PENTRU DANA GRECU, PURTATOR DE CUVANT AL GUVERNULUI, NU E INCA GATA... VANGHELIE INSA, A GASIT IN DEBARAUA OANEI ZAVORANU, ROCHIA DE MIREASA, EVIDENT IN ZEGHE , PENTRU OANA, DRAGOSTEA LUI, IAR MIZILUL SE VA MUTA-CU ACEST PRILEJ- IN JUDETUL CALARASI, LA TOVARASUL DORU IOAN TARACILA.................

  RăspundețiȘtergere
 8. A. SUNTEM UN POPOR AGRESAT.
  AGRESATI :
  - de cei ce pun taxe dar si de cei care le strang,
  - de cei care fac legi in numele nostru ( dar nu pentru noi) si de cei care le aplica discriminatoriu in “favoarea” buzunarelor pline
  - de proprietarii Agentiilor de stiri dar si de proprietarii televiziunilor private care transmit stirile
  - de politicienii care “fac” istoria ( inseland in campanii electorale fara a putea fi pedepsiti) dar si de cei care o scriu sau rescriu ( ascunzand ADEVARUL )
  - de prostia celor care au acaparat mijloacele de productie si capitalul, prin furt si inselaciune, in perioada de tranzitie (tranzitie catre ce?)
  - de cei ce au bani si de cei ce vor bani. Suntem agresati de medici si infirmiere care nu se “uita” la tine daca nu ai bani, pe invatatori si profesori care nu pun suflet sa te invete in clasa si o fac in particular numai cu cei care au bani de meditatii, de functionarul public care “te plimba” daca nu dai “spaga” etc., de politicieni care fac gasca cu cei care au bani
  - suntem agresati de hoti , de traficanti, de bancheri
  - suntem agresati de PSD,care cand ajunge in opozitie si nu mai poate fura, se transforma, imediat a doua zi dupa ce a pierdut alegerile, itr-un grup de teroristi politici care in loc sa vrea “mai binele” vor “tot raul” pentru popor vinovat ca nu i-a ales incercand sa forteze idea ca numai ei pot conduce . Singura politica a PSD-ului ( a se citi gruparea Iliescu din PSD) este JOS! si repetate tentative de lovituri de stat ( Iliescu a venit la putere prin asa ceva si va recidiva mereu). Statul roman se reformeaza cu franele trase de PSD , motorul este gata gata sa explodeze si cauciucurile arse fac aerul irespirabil!
  Parintii strabunicilor si strabunicii au fost agresati, au fost agresati bunicii si parintii nostrii, am fost si suntem agresati noi dar vom sa face tot ce putem, civilizat si pasnic, pentru ca ai nostri copii si copiii copiilor nostri sa fie mult mai putin agresati!
  In primul rand, agresorul trebuie demascat pentru ca de cele mai multe ori masele sunt manipulate chiar de el, ascuns in spatele nemultumirilor si necazurilor multimii de unde comploteaza sa isi distruga adversarii politici. Agresorii continua sa creada ca multimile au ramas imbecile si ca stiinta si resursele lor de a manipula sunt mult mai mari decat posibilitatile maselor de a se destepta. Sunt in eroare si vor pierde sigur!
  B. LISTA DE REVENDICARI, culese din spatiului virtual:
  1. Parlamentarii sa fie scosi din Casa Poporului si mutati intr-o cladire normala la "nivelul" poporului. Gardul de la Casa Poporului sa fie daramat si accesul in curte sa fie liber.
  2. Partidul care nu respecta un Referendum national sa isi piarda autorizatia de functionare pentru mandatul in curs iar politicienilor sa li se anuleze mandatele. Trebuie sa existe si alte posibilitati de anulare a mandatelor si sanctionare a partidelor politice care fie stipulate intr-o noua Constitutie.
  3. Votul sa fie imperativ iar cine nu il respecta sa raspunda.
  4. Institutia “Avocatul poporului “ sa nu fie numai de forma si eventual sa existe si "Procurorul poporului" care sa acuze puterile statului cand nu isi fac treaba sau obstructioneaza pe altii sa si-o faca.
  5. Numarul de taxe platite de populatie sa se reduca la maxim 10. Taxele cu pondere mica la bugetul de stat sa fie eliminate.
  6. Cei cu averi mari sa fie taxati suplimentar
  7. Populatia sa poata controla hotararile judecatoresti prin jurati
  8. Cei vinovati de crimele din “revolutia din decembrie 89” sa fie nominalizati si sa se suna adevarul despre teroristi, pana la sfarsitul anului 2012.
  Lista de mai sus poate fi modificata si completata

  RăspundețiȘtergere
 9. Cred ca veti avea soarta lui Radu Moraru care de prea multa sustinere a fost lasat din brate .Chiar nu va dati seama ca sustinerea cu prea mult zel provoaca repulsie chiar de la cei care inca mai cred in cel sustinut.Sa nu stiti ca astfel de sustineri sunt asemeni unor cuvantari la capul mortului.Oricum din iesirile de ieri de pe ecrane si din postarea de azi se vede ca sunteti cumva derutat.Sfatul de a nu cere scuze si de a merge inainte nu prea pare ascultat decat de Nutica , care si ea si-a schimbat putin cooafura... spre modesta .Ma refer concret la coofura de ieri cand ataca opozitia.Nu intelegeti nici acum ca dumneavoastra ati fost folosit doar pe post de prezentator la propriu si la figurat. in marele spectacol inlocuirea comunistilor reprezentanti de Iliescu cu securistii reprezentanti de Basescu si V--am mai spus ca nu pot sa va uit prezentarea de la mitingul din Craiova..... Intr-un spectacol prezentatorul nu este totusi personajul principal Asa inteleg eu pozitia d-voastra din fata televizorului si a calculatorului si chiar imi pare rau ca nu participati alaturi de amaratul asta de popor ce nu mai poate.Asa ar trebui sa fie intelectualii adevarati.Asa au facut-o cei de la 1848

  RăspundețiȘtergere
 10. Dupa mine, daca platiti ca publicitate un filmulet de 30 de secunde, in bucla, cu defilarea de blanuri de neam prost, care inveleau amaritele de doamne de la psd simbata, la venirea la intilnirea cu Ponta, lamuriti oamenii despre ce este vorba! Ar fi si o investitie in lupta impotriva prostului gust, a opulentei grotesti, a revarsarii de neamprostie!

  RăspundețiȘtergere
 11. http://luptadeclasa.wordpress.com/

  RăspundețiȘtergere
 12. Cel mai tare blog antibasist. Cautati pe Google luptadeclasa.

  RăspundețiȘtergere
 13. In Brasov se fac liste cu noii revolutionari :-)
  http://wikibrasov.wordpress.com/2012/01/22/in-brasov-se-fac-liste-cu-noii-revolutionari/

  RăspundețiȘtergere
 14. “Revolutia” la seral, sponsorizata de Felix si prietenii. De asta avem parte de zile bune in Piata Universitatii. Circul e atat de penibil incat prea putini mai sunt dispusi sa-l accepte si, eventual sa-l creada bine intentionat si sincer. Clovneria unei “revolutii” part-time s-a fasait si a devenit, deja, de rasul curcilor. Felix si prietenii au esuat. In mod cert, stapanii acestora de la Moscova ii vor admonesta cum se cuvine. Felix nici macar la revolutii nu se pricepe. Desi a promis ca… se descurca el. rezolva el. Lucrul cel mai bine stiut si facut de catre acest turnator odios este delatiunea si devalizarea tarii in interes propriu.
  Observ, fara surprindere, ca “societatea civila” nu se simte deloc ofensata de prezenta turnatorilor in parlamentul Romaniei… Oare de ce? Mai intereseaza pe cineva punctul 8 de la Timisoara? Nicidecum. Pe oameni, ca dintotdeauna, ii intereseaza exclusiv propriile lor burti. Si nimic mai mult. Romanii, in marea lor majoritate, ar accepta orice odios in fruntea tarii, daca acesta le-ar umple buzunarele cu bani si burtile cu mancare. Nu “dictatura” reprezinta problema lor, ci propria lor burta si contul in banca. Atat. Reforma nu, modernizare nu, moralitate nu, intoarcere la trecutul comunist da. Foarte trist.

  RăspundețiȘtergere
 15. Ziarul "Buna Ziua, Braşov!” are dovezi video care demonstrează că peste 150 de rromi din Gârcini au fost instigaţi să protesteze marţi în Piaţa Sfatului. Rromilor li s-au pus la dispoziţie două autocare, li s-au oferit ţigări şi băutură, fiind învăţaţi şi cum să scandeze lozinci antiprezidenţiale. Probabil că „mita” nu ar fi ieşit la iveală dacă rromii nu ar fi fost traşi pe sfoară de un autoproclamat lider din Gârcini


  Pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii, după-amiaza, peste 150 de rromi din Săcele au participat la protestul zilnic din Piaţa Sfatului. La prima vedere, ai fi zis că sunt nişte oameni amărâţi care îşi exercită dreptul constituţional de a protesta. În realitate, rromii au fost angajaţi să protesteze, prin intermediul unui lider al rromilor din Gârcini. Cu ajutorul camerei ascunse, „Bună Ziua, Braşov!” a scos la iveală dedesubturile acestei poveşti cu iz de mită electorală.

  RăspundețiȘtergere