14 martie 2012

Clasa de la mijloc de iluzie





Marele defect al discuțiilor pe tema vieții și suferințelor societății românești e confuzia repetată între clasa de mijloc și intelctualitate (intelighenția sau, mai larg, grupurile profesionale liberale, cu educație superioară). În lipsa unei definiții corecte și în prezența unei presupuneri complet eronate, toate aceste dezbateri care evocă, de 20 de ani, clasa de mijloc, sînt mai curînd celebrative și iluzorii. Astfel, demonstrațiile (cîte au fost), campaniile de presă și asalturile ONG sînt sistematic ridicate la rangul de dovadă a ascenisunii și revoltei noii clase de mijloc românești. Toate aceste înscrieri critice la cuvînt au meritul lor dar nu au nimic de-a face cu viața și interesle clasei de mijloc. Mai întîi, pentru că majoritatea clară a acestor purtători de mesaj critic e alcătuită din studenți, scriitori, jurnaliști și adulți cu profesii liberale. Asta îi așază într-o categorie care dă, de regulă, o parte însemnată a societății critice, peste tot în lume. Clasa de mijloc e cu totul altceva.




Ea nu se definește în funcție de accesul la educația superioară, nu e totuna cu suma deținătorilor de diplome universitare și nici măcar nu e bine articulată intelectual. Odată cu succesul clasei de mijloc vine și rafinamentul dar asta nu înseamnă că, la origni, clasa de mijloc n-a fost rău educată sau amatoare de kitsch. În definiția propriu zisă, clasa de mijloc e, mai întîi, o realitate economică. Numele real al acestui grup e burghezie și desemnează acel grup activ care are succes economic și forțează transformarea lui într-o realitate politică, adică într-o societate care permite competiția egală și protejază creativitatea. Așa ceva nu există în România, decît ca unul din travestiurile care mimează, instituție cu instiuție, sistemul democratic. Puterea economică a clasei de mijloc potențiale a fost pierdută exact acum 20 de ani de aspiranții îndreptățiți și confiscată, tot acum 20 de ani, de protejații vechiului regim politic din care s-a recrutat oligarhia. Ion Iliescu și grupul din jurul lui au știut foarte bine de ce orice șansă de afirmare economică autonomă trebuie curmată și de ce șansa economică trebuie transformată în privilegiu al oligarhiei de tip Vîntu, Patriciu, Voiculescu. În locul unei clase de mijloc ambițioase și pro-democratice, România s-a ales cu o trupă selectă de impostori care pozează în capitaliști de mare calibru. Prin urmare, criticii mai mult sau mai puțin onești ai zilei de astăzi sînt, măcar în teorie, oameni de conștiință dar nu pot fi și o forță socială îndeajuns de puternică pentru a forța un aranjament echitabil în societate. Altfel spus, România, ca și alte state est-europene, e în situația schizoidă a societății care joacă farsa democrației pentru a-și perpetua tradiția nedemocratică.




Definiția falsă cu care operăm trebuie corectată, măcar pentru a respecta adevărul socio-economic și pentru a face dreptate acelei pături subțiri care se bate pentru șansa sectorului privat în România. Nu e numai asta. Iluzia asupra clasei de mijloc ascunde un pericol pentru viitor. Intelighenția se dezamăgește ușor sau mai exact, trece rapid la resentiment. Neavînd resursele și competența economică ale clasei de mijloc, o intelighenție învinsă sau nemulțumită se refugiază în idei contestare, în radicalism și utopie. Fără excepție, ultimele două secole de eșec sau frustrare ale acestui grup dotat și sensibil s-au transformat în reacționarism stîngist. Cu alte cuvinte, pericolul care pîndește atît intelighenția cît și societatea românească e apariția albiei pentru o stîngă intelectuală, academică și militantă. Sigur, România e mult mai bine păzită de fascinația stîngii decît statele care n-au cunoscut comunismul real. Însă capacitatea memoriei sociale e, în cele din urmă, limitată. Nu contați pe ea. Viitorul administrat de un prezent trucat va fi tot mai amnezic.


19 comentarii:

  1. Cata dreptate aveti, Domnule TRU ! Ma refer aici la RATANGIUL MILENIULUI Fernado Torres : in meciul decisiv, de calificare in sferturile C.L. rateaza ipochimenul in prelungiri, cu poarta goala ! Daca meciul NU E BLAT LA MAFIA PARIURILOR ramane valabil tot ce ati scris despre Loserul Torres ! Chelsea se va califica ,VA FI UNICA REPREZENTANTA A FOTBALULUI ENGLEZ mai departe... Gata ,acum a marcat Ivanovic 4-1 !!! Eu ma bucur pentru ROBERTO DI MATTEO, colegul lui DAN PETRESCU, din anii frumosi , pe cand DAN PETRESCU RIDICA CUPA ANGLIEI deasupra capului... O tempora !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place ca sunteti in continuare pe metereze in lupta contra mogulilor. Faceti exercitii yoga cumva pentru a nu mai scrie numele presedintelui Basescu in comentarii?

    RăspundețiȘtergere
  3. H.-R.PATAPIEVICI descrie,perfect PORTRETUL VOTANTILOR USL ce se holbeaza non stop pe Latrine: „Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii. Toata istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cand i-au lasat romanii pe daci in formula hibrida straromaneasca, ne-au luat la urina slavii: se cheama ca ne-am plamadit din aceasta clisa, daco-romano-slavi; ma rog.

    Apoi ne-au urinat la gard turcii: era sa ne inecam, asa temeinic au facut-o. Demnitatea noastra consta in a ridica mereu gura zvantata, iar ei reincepeau: ne zvantam gura la Calugareni, ne-o umpleau iar la Razboieni, si asa mai departe, la nesfarsit.

    Apoi ne-au luat la urina rusii, care timp de un secol si-au incrucisat jetul cu turcii, pe care, in cele din urma, avand o basica a udului mai mare (de, betiile…), i-au dovedit. Noi ne-am zvantat putin intre 1866 si 1940, cu intermitente, apoi ne-au luat iar: acum insa, inovatie, au inceput sa urineze si unii romani peste romani, patriotii de la 1 ianuarie 1948, cand, ca la start, au inceput crimele in masa si deportarile.

    Valea plangerii a fost transformata de romani pentru romani intr-o vale a urinei corosive. Care era mai smecher se suia pe capul vecinului si-l pisa. Si, cum toti romanii e destepti, urinarea a fost, din noul pasopt incoa’, generala.”

    „Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.”

    “Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cît o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si? nu e asa, bai Troiane? Uita-te la tine si la sleahta de fesenisti iesita din coasta primilor :“Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cît o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu”.

      Ti s-a pus in fata o oglinda, strigoiule ! Nu te recunosti in ea ?

      Ceea ce a scris Patapievici in "Politice" nu e decat strigatul de disperare al unei constiinte ultragiate, amaratule

      Ștergere
    2. Bashescu este tocmai cel care facea parte din sleahta primordiala de fesenisti, care foloseste acum "poporul" fraier (inclusiv pe tine, Horatiule) ca pe o turma, pentru ca asta valoreaza pentru el - un instrument de a accede si a ramane, gelatinos, la putere.

      Probabil ca ai probleme cu memoria de lunga durata, sau ai fost hipnotizat, asemeni lui Patapievici (cat nu ai fost mituit, ca el) de ochiul spanchi al lui Popeye, securistul condamnator de comunism.

      Ștergere
    3. Reflectii amare, dar nejustificate, superficiale si profund dezagreabile prin excesul de coprofilie. Nici alte etnii nu au avut un destin mai fericit, cel putin in anumite perioade istorice.
      Sa zicem despre francezi ca au "urinat" pestei ei germanii franci si burgunzi? Sau despre spanioli, ca ar fi avut de suferit aceleasi vexatii din partea migratorilor germanici si, mai tarziu, din partea invadatorilor musulmani?
      Evolutia etniilor e un proces cu mult mai complicat decât anumite acte fiziologice.
      Natiunile europene au inceput sa se defineasca in perioada migratiilor si multe dintre statele europene moderne isi au originea in formatiunile politice intemeiate de popoarele migratoare dupa caderea Imperiului Roman. Succesul acestora a depins de circumstante geografice, demografice, istorice, etc. Despre romani, se poate spune ca au avut o evolutie istorica reusita, caci (1) au izbutitsa supravietuiasca (ca etnie) si (2)sa intemeieze state feudale si sa ajunga la formarea statului contemporan. Ca istoria romanilor nu are tenta gloriaosa a unor popoare vest-europene este o problrma de detaliu. Pentru o etnie, supravietuirea este scopul esential. Daca ajunge sa se afirme ca entitate statala si culturala, atunci evolutia sa istorica este incununata de succes.
      Ce se va intâmpla mai departe cu romanii, ramane de vazut. Istoria este in permanenta evolutie. Popoare si culturi apar sau dispar in procese mai lente sau mai rapide. Asa ca, orice este posibil. Partea proasta este ca statul roman pare acum lipsit de perspective de evolutie si integrare deplina in civilizatia europeana. Char daca este asa, aceasta este o situatie conjuncturala si excesul de pesimism nu ajuta cu nimic.

      Ștergere
    4. Esti prost sadea, Troiane ! Basescu nu a fost nici măcar o zi in FSN. Primul partid in care s-a inscris a fost PD. Daca nu crezi, cauta pe Wikipedia mai întâi, si apoi poti ieși pe uliță in povesti..
      Dar despre Iliescu, Felix si Nastase ce parere ai!? : te pomenesti ca aliatii lui Gladiola Antonescu au facut parte din PNT-cd..

      Prosti, da` multi.. (uselistii astia)

      Ștergere
  4. Subscriu ! Mi-e limpede si mie că viitorul se dezvoltă mereu din nerealizările trecutului :

    "În locul unei clase de mijloc ambițioase și pro-democratice, România s-a ales cu o trupă selectă de impostori care pozează în capitaliști de mare calibru ..........pericolul care pîndește atît intelighenția cît și societatea românească e apariția albiei pentru o stîngă intelectuală, academică și militantă. Sigur, România e mult mai bine păzită de fascinația stîngii decît statele care n-au cunoscut comunismul real. Însă capacitatea memoriei sociale e, în cele din urmă, limitată. Nu contați pe ea"

    Ce bine e zis : Nu contați pe ea..
    Chiar asa, cum am mai putea conta pe memoria comună, când nici cea depozitabilă, ca mierea in faguri, de catre istorici ca d-na Zoe Petre nu se va dovedi mai putin volatilă decat a societății!? La 15 ani de la revolutie si la nici 10 de la guvernarea Conventiei Democrate s-au găsit intelectuali, incluzând si istorici ca dânsa, care să gireze inept o înjghebare politică ce e in esență cointeresată doar de perpetuitatea falsificarii generale, de subzistența status-quo plămădit din coasta lui Ion Iliescu !?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu le place ca cineva sa aiba alte pareri.Daca pina si pe Tapalaga arunca cu "vitrion" fiindca isi permite un articol contar dupa sute probase, va dati seama ce e cu dinsii.Tocmai de aia vor pica rupindu-si dintii in asfalt.O sa ramina singuri bombanind ca mosnegii fara dinti si cu mintea razna.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu e nevoie ca Antonescu sa starneasca respect manelistilor, acest lucru este imposibil.

    RăspundețiȘtergere
  7. Razvane,
    Si ca sa fie masa bogata a mai venit si pdlpsd care au inchis vreo doua sute de mii de firme, in 2009.
    Din 2010 incoace, pdl ul nu a mai platit decat firmele pedeliste care lucreaza pe trei ori pretul real si s a mai ales praful de cateva mii de firme mijlocii care rezistasera, pentru a ramine in piata decat baietii buni.

    RăspundețiȘtergere
  8. Razvane,
    Iliescu, asa kominternist cum este, a fost de acord cu infiintarea Senatului Romaniei, ca institutie traditionala a democratiei romanesti/
    Voi, doar pentru avantaje electorale - pentru campania electorala a lui basescu dn 2009 - vreti sa l desfiintati.
    Boc tot repeta ca papagslul aceeasi idee, ca e vointa poporului; pai daca am consulta maine poporul acesta ar fi de acord si cu desfiintarea parlamentului, daca s ar face o campanie bine tintita; pedeapsa cu moartea ar trece prin orice referendum.
    Responsabilitatea clasei politice unde e , razvanel, tata?
    Solutia este , dimpotriva, cresterea rolului parlamentului: eu as vedea Senatul ca o institutie care sa poata deveni, in anumite circumstante, organ jurisdictional, precum in statele unite.
    Cristi preda spune acum ca el n a fost de acord cu desfiintarea parlamentului.
    Imi amintesc, in 2009, cand ati iesit de la cotroceni, tu, doamna macovei si cristi, daca nu ma insel; erati radiosi si m am intrebat ce s a intimplat.
    Imediat presedintele a lansat ideea referendumului avand ca tinta parlamentul, cuplat cu alegerile prezidentiale si mi am dat seama ca presedintele v a consultat in legatura cu zisul referendum.
    Fie vorba intre noi, acel referendum s a desfasurat cu incalcarea oricarei norme civilizate. din care redau doua: administratia trebuie sa fie neutra fata de subiectul refendumului si guvernul este obligat sa informeze populatia in legatura cu toate punctele de vedere fata de problema in cauza.
    Boc a motivat -penibil, cum si e - ca nu s bani pentru informarea populatiei; atunci nu l mai faci.
    Mda.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Nu e pentru cine se pregateste"... Proorocirile cm-ului,de acu' ceva vreme au fost spulberate si se intorc asupra-i, ca in "Ilf si Petrov" ! Nu gigi becali nu face alianta cu pdl-ul, ci cu vadim tudor, urmand a fi oficializata apartenenta DE FACTO la usl... Asa cum era de asteptat cu dan diaconescu "http://www.evz.ro/detalii/stiri/planul-lui-dd-de-a-ajunge-la-putere-arbitru-alianta-cu-usl-tradare-racolare-de-mig-972685-1.html .Asadar, se reface Sfanta Alianta, a Marilor Patrioti Romani : becali, dan diaconescu si vadim, ca adevaratele locomotive ale usl-ului:)))))) Standing Ovation and biiiiiis ; sa vedem cine va fi viitoarea napastuita "Mihaela, dragostea mea" :))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Frunzaverde va avea portofoliul Apararii, in guvernul Ponta ! Adio pdl, ghinion, asta e comentariu 13 :))) Si uite-asa MRU e terminatorul pdl nu useleul ! Contrar proverbului, SHOBOLANII RAMAN PE PUNTE, CU CHIORUL, VIITORUL PUSCARIAS, oamenii destepti isi fac bagajele... Nani-nani pdl, vesnica INFAMIE ! VOM SCUIPA PE MORMINTELE VOASTRE, ATI PRADUIT ROMANIA SI 100 DE ANI VETI PLATI, SI NEPOTII VOSTRI VA VOR BLESTEMA ! ROMANILOR LE VOR TREBUI 20 DE ANI SA REPARE CE AU NENOROCIT PEDELISTII...

    RăspundețiȘtergere
  11. PDL se scufunda, asta e.
    Cu tot cu Chioru.

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnul Basescu poate intra in istorie daca se retrage si instaureaza pe Regele Mihai.Doar asa se reia istoria de unde au rupt-o altii.Vom fi un popor cu oameni dastepti cand toti vom trai ca danezii,norvegienii,suedezii si vom implementa modelul lor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Deputatul PSD il amenință cu moartea pe premier.

    Unde-s marile asociaţii civice care veghează la democraţie? Moraliştii care vedeau prefraudarea nu văd ameninţarea directă, explicită?
    Unde-i celebra PRO-DEMOCRAŢIE?
    Dar TRANSPARENCY INTERNATIONAL?
    Dar APADOR-CH?

    Mama voastră de curve civice!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ajungerea la putere a tandemului Ponta-Pogonici mi se pare la fel de periculoasa si trasa la ingigo cu situatia de la alegerile din 2000, cand tribunul Vadim a fost la un pas sa puna mana pe destinul tarii. Noroc ca romanii s-au mobilizat si au evitat o catastrofa, punerea unui nebun in fruntea tarii. Sper ca si parlamentarii de astazi sa aiba tot atata minte.

      Ștergere
  14. 1.Toti facem greseli, si totusi PDL a reusit sa ne mentina pe linia de plutire dar USL nu au nimic concret, numai de criticat.
    2.USL este dator vandut , chirii neplatite, nici macar impozitele datorate statului.Este normal ca vor ciolanul cat mai curand,ca din alta parte bani numai sunt.

    RăspundețiȘtergere