02 iulie 2010

Psihodramă braziliană



Primul meci asimetric al Mondialellor a scos Brazilia de pe linia care ducea spre titlu. Mai mult, dereglarea s-a produs, de fapt, în repriza a doua, pe parcursul a 15 minute de mare turbulenţă. Luat în totalitate, meciul a fost departe de profilul clasic pe care îl anunţa afişul. Un meci modest sau cel mult decent din punct de vedere tehnic. Însă, psiho-drama a fost extraordinară şi explică enorm.

Brazilia a început în coordoantele cunsocute şi, pînă acum, cîştigătoare: cu baza în defensivă şi cu 3 mijlocaşi de lansare-control (Silva, Alves şi F.Melo) aşezaţi între compartimente. Partitura s-a derulat în mod aproape automat şi Brazilia a dictat toată prima repriză. Olanda, limitată sever de dispozitivul central brazilian, a căutat, fără şansă, diagonalele Sneijder-Robben. Secţionaţi de linia mediană braziliană, olandezii au jucat oarecum întîmplător. Robben a fost uşor izolat la pătrunderile pe interior în căutarea şutului pe picorul stîng. Sneijder a ocupat o poziţie de adîncime prea mare iar Van Bommel şi de Jong au fost sechestraţi de perspectiva contrelor, mai ales după ce brazilienii au înscris cu o angajare drecctă iniţiată din linia a doua de Melo. Olanda s-a aflat 45 de minute în incapacitate de exprimare, asta presupunînd că olandezii aveau, cu adevărat, ceva de spus. Meciul părea, practic, jucat, pentru că nimic, nici un element tactic sau individual, nu puteau sugera o răsturnare de raporturi. Tocmai această lipsă de alterantivă şi pericol a contribuit, în secret, la psiho-cocteilul care a anihilat Brazilia.

După pauză, Brazilia a reluat fără griji, firul început în prima repriză. Acest scenariu de certitudine aprope letargică a fost aruncat în aer la prima apariţie a elementelor dictate de întîmplare sau erori personale. O centrare bine plasată de Sneijder a fost urmată de o ieşire stupidă a lui Julio Cesar şi de ciocnirea aeriană cu Felipe Melo. Golul a venit din nimic, întocmai un şoc neprovocat. Brazilia a intrat instantaneu în derută. De ce?
Tocmai pentru că formula Dunga a funcţionat fără perturbări şi fără examene , din primul minut al Mondialelor. Brazilia a jucat o serie de meciuri foarte asemănătoare, cu adversari la rîndul lor asemănători în lipsa de relief. Brazilia s-a acomodat perfect cu ideea că Mondialele sînt omogene şi neproblematice, asta cel puţin pînă la mult scontata finală cu Argentina. În consecinţă, la prima ciocnire cu neprevăztul, Brazilia a reacţionat dezastruos. Luciditatea şi buna aşezare în teren s-au evaporat.

După încă 15 minute, la o fază fixă, care cerea, din nou, rigurozitate, defensiva imeidată s-a prăbuşit şi Brazilia a intrat în picaj. Brazilia s-a de-structurat la prima încercare şi la prima situaţie problematică. În ultimă instanţă, asta spune că Brazilia a fost un caz tipic (şi, pînă la declanşarea crizei, nedectat) de optimism delusional.
Explicaţia suferă de un psihism excesicv dar e adecvată, dat fiind rolul minor jucat de elementul pur fotbalistic. Atîta vreme cît a depins de fotbal, Brazilia-Olanda a fost un meci la discreţia brazilienilor. Excluzînd insistenţa, Olanda n-a arătat nimic nou sau remarcabil. Olandezii n-au căzut la 0-1 şi asta a fost deajuns, din clipa în care meciul a devenit o chestiune de moral. În rest, prestaţia olandeză a fost de-a dreptul jenantă, culminînd cu o înduioşătoare lipsă de tehnică pe parcursul cîtorva miuţe cu apărarea braziliană complet depăşită. Olanda va juca, mai departe, o semifinală uşoară dar e pîndită de riscuri majore oricare ar fi semifinalista.

Brazilia e victima falselor certitudini şi asta înseamnă, mai departe, că dilema braziliană continuă: talent pur sau organizare? Dunga a încercat consolidarea unei echipe prea „mecanice” pentru gustul şi tradiţia braziliană. Problema proiectului Dunga pare, acum, lipsa de control şi siguranţă care decurg din chiar caracterul brazilian. Aici e, în fond, diferenţa între Brazilia lui Dunga şi Interul lui Mourinho. Sistemele puse la punct de Dunga şi Mourinho ţintesc aceaşi soluţie: contralovitura din adîncime. Deosebirea vine din materialul de construcţie. Argentinienii fundamentali pentru Mourinho au o „răutate” pragmatică la care poezia braziliană n-are acces. S-ar putea, dealtfel, ca semifinala Brazilia-Olanda să fi făcut Argentina campioană mondială.

10 comentarii:

  1. off topic

    Primarul de Damuc (Neamt): “Plang! Apele ne-au nenorocit comuna!” (foto)
    http://vinca-vestea-neamt.blogspot.com/2010/07/primarul-de-damuc-neamt-plang-apele-ne.html#comment-form

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt de acord ca Olanda nu a avut nimic de aratat. Olandezii sunt facuti din acelasi aluat ca germanii. Brazilienii au castigat tot timpul la acest Campionat Mondial cu echipe cu aparare slaba. Impotriva unor echipe cu aparare puternica, precum Portugalia, nu au reusit sa marcheze. Au luat golul acela de la Coreea de Nord pentru ca i-au subestimat pe nord-coreeni, iar Coasta de Fildes este de fapt doar Drogba, deci nu puteau face mare lucru.

    In fata unei echipe cu o aparare si un atac puternice, precum Olanda, nu au avut nici o sansa. Singurul gol marcat de brazilieni a fost la o greseala a apararii olandezilor.

    http://personalopinions-ionutz.blogspot.com/2010/07/brazilia-eliminata.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Preferinta INCONDITIONATA pentru sudici (inclusiv in materie de fotbal) traduce seductia tiganeasca a sufletului romanesc - vezi, mai nou, manelizarea Romaniei etc. In treacat fie spus, de diferitele seductii ale sufletului romanesc a vorbit elocvent si filosoful Mircea Vulcanescu la vremea lui.
    Din cauza preferintelor pro-braziliene ale comentatorilor (ca si in cazul celor pro-ghaneze din celalat cuplaj) am fost nevoit sa "iau" sonorul televizorului.. Si a fost mult mai bine asa.. Nu e prima data cand ineptiile locurilor comune ale dambovitenilor ma obliga la claustrare. Mai nou, incepe sa-mi placa. Pricep mai multe decat bruiat de evidentza partizanatelor.. Sa vezi numa' ce clabuci vor face pe la gura fanii "cariocas" ai forumului.. Politia gandirii, securitatea loialitatilor recepte ..

    RăspundețiȘtergere
  4. D-le Ungureanu, v-am citit cartile si comentariile despre sport, si fotbal in special, cu deosebita placere. Printre altele, impartasesc cu d-voastra iubirea si admiratia pentru Dobrin.
    De data asta, nici eu nu sunt de acord ca Olanda nu a demonstrat nimic; sau mai nimic. Fara a straluci precum legendara nationala a anilor '70, totusi, parerea mea e ca Olanda a fost mai buna ! A controlat cu maiestrie mijlocul terenului, a marcat eficace jucatorii Braziliei si a demonstrat ca are spirit combativ, remontand rezultatul initial. Cu aceste atuuri a contrabalansat eficient robustetea, simplitatea si eficacitatea ofensiva a brazilienilor. I-au macinat, la mijlocul terenului, cu eleganta unor maestri. Nu-mi pot explica cum de a putut trece neobservata fluenta si dominatia jocului olandezilor la mijlocul terenului.
    Departe de a miza exclusiv pe Olanda ca castigatoare finala, nu pot, totusi, sa nu remarc cele cateva atuuri ale sale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat despre lozincaraia "progresista", caci antirasista, care a avut ca pandant obligativitatea partizanatului pro-Ghana, ce sa mai zic !? .. Ma mir ca nu o numim, odata si odata, ca ceea ce este de fapt : rasism inversat; rasism de sens contrar. Adica, mai "polically correct" discriminare pozitiva : noua religie a timpului cu totul inferior pe care-l traim ..

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnule Coman Horatiu,v-am urmarit de mult comentariile si efectiv va impartasesc 100% ideile ! Mai ales comentariul de la 12.52 ,mi-a facut placere prin luciditatea si ratiunea de cea mai inalta calitate... Desi tarzie,recomandarea mea ar fi pentru comentariul live,romanesc de pe bet365 ! Apropo,cu tot respectul,mi-as dori din suflet sa ma contraziceti ; sa nu ma acuzati de vadimism(glumetul cu conspiratia iudeo-masonica), ce parere aveti despre MAFIA CASELOR DE PARIURI:se pare(inca nu am confirmarea,dar voi reveni sa va trimit un link) ca LA PAUZA SUMA PARIATA ON LINE SI OFF-LINE A DEPASIT 100 MILIOANE EURO ! NICI O CASA DIN LUME NU-SI PERMITE O ASEMENEA MARJA DE PIERDERE ! ASTEPT O ANALIZA PERTINENTA A ACESTUI FLAGEL INCLUSIV DIN PARTEA GAZDEI,DESPRE MODUL CUM FUNCTIONEAZA OMERTA JUCATORI,FEDERATII NATIONALE, CUM E POSIBIL CA LIGI INTREGI DIN LUME SA FIE SPONSORIZATE DE CASELE DE PARIURI, ACESTE "JUCARII" ATAT DE PROFITABILE pentru SERVICIILE SECRETE...Mogulul Patriciu e noul venit in bransa...

    RăspundețiȘtergere
  7. Completez ,la pauza meciului OLANDA-BRAZILIA, bineinteles sumele pariate au fost pe Brazilia...Astazi 75% din pariuri au "mers" pe Argentina cu marele antrenor Maradona,acest Piturca al Argentinei,ce i-a lasat acasa pe Zanetti,Cambiasso etc. Iar ieri,sa-i lasi acasa pe Ronaldinho si Pato a fost ambitia prosteasca a lui Dunga !

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Anonimul cu postarile de la 13:43 si 19 :59 -


    D-le, imi pare rau dar sunt total necunoscator in materie de pariuri si case de pariuri. Nici nu stiu exact cum se procedeaza in cazul acesta. Ca un prescolar, stiu, mai mult din filme, ca pe acolo se pot face (si se fac) matrapazlacuri. Dupa cate-mi spuneti, mafia pariurilor are largi ramificatii in diferite institutii cu aparenta, inca, onorabila. Nu pot emite nicio parere in aceasta privinta. Poate-mi trimite-ti vreun link cu material concludent. Sunt curios ! E interesanta si informatia referitoare la "mobilitatea" lui Patriciu ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Erata : .. poate-mi trimiteti.. - in loc de "trimite-ti".
    Scuze ! Am postat grabit

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt atât de recunoscător Elegantloanfirm că m-a ajutat cu un împrumut de 600.000,00 USD USD, prin ajutorul ofițerului de împrumut Russ Harry, îți sunt etern recunoscător. viața mea s-a întors, finanțele mele s-au stabilit acum dețin o afacere pe care o folosesc pentru a avea grijă de nevoile familiilor mele. Sunt atât de recunoscător pentru dumneavoastră domnule Russ și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Le puteți contacta pentru ajutor financiar prin e-mail: Elegantloanfirm@hotmail.com pentru ajutorul dvs.

    RăspundețiȘtergere